Als de temperaturen hoog liggen, raakt onze vriezer vanzelf meer gevuld met allerlei lekkere verkoelende dingen. Ook ijs mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Kant-en-klare vegan Magnums of Cornetto’s kopen doe ik nauwelijks. Je kunt namelijk ook heel makkelijk zelf vegan ijs maken. En met dit recept is je portie ijs nog gezond ook! Met bevroren bananen kun je namelijk gezond chocolade-ijs maken. Zonder geraffineerde suikers, zonder melk en ook zonder vettige ingrediënten. Je krijgt met deze portie ijs ongemerkt veel fruit binnen, terwijl het smaakt alsof je je hap in een goddelijk chocoladetoetje zet. Ideaal om de lekkere trek te stillen op een zwoele zomeravond of eigenlijk gewoon het hele jaar door. Met dit recept maak je het vegan chocolade-ijs zelf met maar een paar ingrediënten én met weinig moeite.
Hoe kun je vegan chocolade-ijs maken?
Vaak wordt vegan chocolade-ijs gemaakt van kokosroom (het romige gedeelte uit een blik kokosmelk). Maar je kunt ook heel goed vegan chocolade-ijs maken met een gezonder ingrediënt: bananen. Als je bevroren bananen in de blender gooit samen met cacaopoeder, agavesiroop (of een ander zoetmiddel) en een beetje plantaardige kwark, krijg je ook heerlijk vegan chocolade-ijs. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en het ijs is ook nog eens reuze-gezond. Met één portie ijs krijg je ongemerkt 2 bananen binnen. De bananen zorgen tegelijkertijd voor een lekker zoete smaak in het ijs. Win-win!
Gezond chocolade-ijs van bevroren banaan
IJs klinkt vaak als een guilty pleasure. Maar dit gezonde chocolade-ijs is allesbehalve guilty. Je maakt het van bevroren bananen. Nice cream noem je dat ook wel. Door bevroren banaan samen met een paar andere ingrediënten te blenden, krijg je een koude, lekkere én gezonde ijssubstantie.
Hoe je banaan omtovert tot chocolade-ijs? Daarvoor is het belangrijk dat je de bananen ruim van tevoren in de vriezer legt. Schil rijpe bananen en snijd ze in plakjes. Stop die plakjes dan samen in een diepvrieszak. Het is belangrijk dat je niet te grote stukken banaan invriest. Dan komen de meeste blenders er maar moeizaam doorheen. Laat de banaan vervolgens 24 uur of langer in de vriezer liggen. Gooi de bananen dan samen met iets van vloeistof (zoals soja-kwark of plantaardige melk), cacaopoeder, agavesiroop (= optioneel), vanille-extract en twee scheppen pindakaas in de blender. Die maakt er dan een ijsachtig mengsel van.
Schuif het chocolade-ijs na het blenden opnieuw in de vriezer. De substantie smelt namelijk een beetje als je hem blendt met niet-bevroren ingrediënten. Door het chocolade-ijs nog 30 minuten tot een uur in de vriezer te schuiven, krijgt het opnieuw de structuur van echt ijs. Heb je liever iets zachter, niet ijskoud ijs? Dan kun je het al wat eerder uit de vriezer halen. Dat doe ik zelf altijd, omdat ik houd van een iets zachtere structuur.
Tip: invriezen is een ideale manier om van overrijpe bananen af te komen. In de vriezer blijven ze nog zeker een maand goed. Je kunt de bevroren banaan gebruiken voor gezond ijs, maar ook voor smoothies of smoothie bowls.
Wat heb je nodig om gezond chocolade-ijs te maken?
Voor dit gezonde chocolade-ijs heb je maar een paar ingrediënten nodig, namelijk:
- Bevroren bananen. Zorg dat ze minstens 24 uur in de vriezer hebben gelegen. Je hoeft hiervoor geen pakje bevroren banaan te kopen in de supermarkt. Snijd zelf de bananen in plakjes en vries die dan in een diepvrieszak in. Dat is een stuk goedkoper.
- Plantaardige kwark. Dat gebruik ik om de blender/keukenmachine er makkelijker doorheen te laten komen. Het apparaat kan best wel moeite hebben met alleen de bevroren bananen. Door er iets vloeibaars bij te schenken, help je je blender of keukenmachine een handje.
- Cacaopoeder. Geen chocoladesmaak zonder cacaopoeder uiteraard! Aan dit chocolade-ijs komt in principe geen suiker te pas (tenzij je er stukjes chocola doorheen roert). Het ijs dankt de chocoladesmaak volledig aan cacaopoeder.
- Agavesiroop en vanille-extract. Van die twee gebruik ik een heel klein beetje om het ijs toch iets zoeter te maken.
- Pindakaas. Ik gebruik 100% pindakaas om het ijs smeuïger en steviger te maken. Je proeft er trouwens niet heel veel van, maar het geeft het ijs wel een klein beetje meer smeuïgheid.
Tip: leuk het ijs op met stukjes chocola
Dit gezonde chocolade-ijs wordt in mijn ogen nog lekkerder als je tussen het smeuïge ijs regelmatig wat bite proeft. Zelf gebruik ik daar stukjes 85% pure chocola voor. Uiteraard is het ijs dan niet meer suikervrij (tenzij je suikervrije chocola gebruikt). In plaats daarvan kun je ook stukjes pinda of noot of klein gesneden stukjes framboos of aardbei door het ijs roeren voordat je het terug in de vriezer schuift. Dan proef je soms een beetje crunch in het ijs en wordt het nóg lekkerder.
Recept voor gezond chocolade-ijs van bananen
Wil je zelf dit gezonde en vegan chocolade-ijs maken? Je hoeft er, op even blenden na, maar weinig voor te doen. Met dit recept maak je het chocolade-ijs zelf:
Gezond chocolade-ijs (vegan, suikervrij en snel)
Equipment
- Kleine ovenschaal of een andere vriezerbestendig bakje
- Keukenmachine of goede blender
Ingrediënten
- 4 bevroren bananen (snijd de bananen in plakjes en laat ze minimaal 24 uur in een diepvrieszak in de vriezer liggen)
- 75 gram ongezoete plantaardige kwark
- 50 gram pindakaas
- 35 gram cacaopoeder
- 25 gram agavesiroop of ahorn- of dadelsiroop
- 1 tl vanille-extract
Optioneel:
- 35 gram stukjes pure chocola of fijngehakte pinda's of nootjes
Instructies
- Doe alle ingrediënten (behalve de stukjes pure chocola) in de keukenmachine of blender. Laat het apparaat er een glad mengsel van maken. Misschien moet je de blender een paar keer een pauze geven; het kan even duren voordat alle banaan is vermalen.
- Roer eventueel stukjes pure chocola, pinda's, nootjes of kleine stukjes fruit door het ijs.
- Schep het chocolade-ijs dan in een ovenschaal of vriezerbestendige bak en zet die rechtop in de vriezer. Laat daar minimaal 1 uur, mogelijk nog iets langer, staan (afhankelijk van hoe bevroren je het ijs wilt hebben).
- Verdeel het ijs dan over 2-3 schaaltjes en serveer eventueel met vers fruit, chocoladerasp of andere versiersels. Eet smakelijk!
Nog meer lekkere én gezonde toetjes
Een toetje dat lekker én gezond is, klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar dat is het gelukkig niet. Naast dit gezonde chocolade-ijs, heb ik nog meer (semi-)gezonde en overheerlijke toetjesrecepten online staan. Deze bijvoorbeeld:
- Vegan chocolademouse met aquafaba
- Vegan mango-mousse
- Smoothie bowl met aardbei
- Vegan tiramisu
- Brownies van dadels
Hoe voorkom je dat zelfgemaakt ijs vastvriest?
Zelfgemaakt ijs kan iets sneller vastvriezen dan ijs uit de supermarkt als het een tijdje in de vriezer ligt. Dit komt doordat er in de supermarkt allerlei stoffen en extra lucht aan worden toegevoegd. Je kunt voorkomen dat zelfgemaakt ijs erg hard wordt door de bak goed af te dekken met plastic folie of een deksel. Verder helpt het om het ijs niet maanden in de vriezer te laten staan, maar op tijd op te eten.
Is het ijs moeilijk schepbaar? Houd dan je ijsschep even onder de hete kraan voordat je er ijs mee uit de bak lepelt. Ook helpt het als je de bak met ijs 5 minuten buiten de vriezer zet voordat je het ijs eruit schept.
Hoe kun je ijs maken zonder ijsmachine?
Je hebt geen ijsmachine nodig om ijs te maken. Het lukt ook met een goede keukenmachine of een heel stevige blender. Maak ijs dan bijvoorbeeld van kokosroom of bevroren bananen en laat het mengsel daarna een tijdje in de vriezer staan om opnieuw hard te worden.
Met het recept hierboven kun je zonder ijsmachine gezond chocolade-ijs maken.
Wat is jouw favoriete ijssoort?
Dit lijkt me echt heerlijk! Ik ben gek op chocolade-ijs (en banaan en pindakaas ☺️), dus ik ga je recept komend weekend uitproberen. Dankjewel voor het delen! Je hebt een leuke blog, ik word er vrolijk van op deze grijze, regenachtige dag! 😁
Zo leuk om te horen! Dank je wel voor je lieve woorden 🙂 Ik ben heel benieuwd wat je van het ijs vindt!