havermout met frambozensaus 4

Gezond havermoutontbijt met frambozen & pindakaas

 • 7 januari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Doe mij maar een doosje frambozen uit de diepvries. Of twee. Je kunt daar namelijk een heerlijke gezonde frambozensaus mee maken. Met niets meer en niets minder dan diepvriesframbozen. En dat is dan weer hét ingrediënt dat dit gezonde havermoutontbijt zo lekker maakt. Ik heb al van alles geprobeerd qua havermoutcombinaties in de ochtend. Maar deze variant wint het van een heleboel andere ontbijtjes. Het is een romige havermout gemaakt van havermout, plantaardige kwark en banaan. En dan met een zelfgemaakte frambozensaus, een flinke schap pindakaas en wat extra’s waar je zin in hebt. Ik kan je verzekeren: dit is niet alleen een supermakkelijk, maar ook een superlekker ontbijt dat niet snel verveelt.

Havermout met frambozen uit de diepvries

Frambozen ben ik het laatste jaar echt gaan waarderen. Tot mijn 27e at ik nóóit frambozen. Geen idee waarom. Maar sindsdien nemen we bijna elke week wel een doosje mee. Soms vers uit de koeling, soms bevroren in een doosje. En soms gewoon lekker allebei. Bij havermout vind ik vooral diepvriesframbozen grappig genoeg heel lekker. Ze blijven eindeloos lang goed en je hoeft ze alleen heel even in een pannetje op te warmen en hebt dan al een lekkere frambozensaus. Komt geen suiker, verdikkingsmiddel of wat dan ook aan te pas.

Diepvriesframbozen zijn al wat geslonken en er komt bij het ontdooien natuurlijk ook wat sap vrij. Daardoor zijn ze perfect voor een frambozensausje. Het lijkt net jam, maar dan gemaakt zonder toevoegingen. En dus hartstikke gezond om over je ontbijt te schenken! Ik kan het je zéker aanraden in combinatie met warme havermout.

havermout met frambozensaus 5

Warm en gezond havermoutontbijt uit een pannetje

Soms hoor ik nog om me heen dat mensen havermout maar saai vinden. Dat snap ik wel: havervlokken zien er op zich niet bijzonder aantrekkelijk uit. Er bestaan ingrediënten met betere looks. Maar je moet havermout ook niet zien als iets wat je kaal met een scheut (plantaardige) melk erbij eet. Dan is het inderdaad een heel saai, karig en tikkeltje smerig ontbijt. Mix je het met de juiste ingrediënten, dan ontstaat er wel iets heel lekkers.

Voor dit gezonde havermoutontbijt gebruik je de volgende ingrediënten als basis:

 • 40 gram havermout: kies voor glutenvrije havermout als je het ontbijt zonder gluten wilt maken.
 • 125 gram plantaardige kwark: bijvoorbeeld sojakwark, amandelkwark of kokoskwark. Kies voor kwark met een niet te overheersende smaak.
 • 75 ml plantaardige melk: daarmee maak je dit gezonde havermoutontbijt iets luchtiger en minder stevig.
 • 1 banaan: een geprakte banaan mag bij mij niet ontbreken in havermout. Goed voor wat extra vitamines en het maakt je havermout ook wat zoeter.
 • 1/2 tl vanille-extract: dit hoeft niet per se, maar het geeft de havermout een extra zoet tintje zonder dat je daarvoor honing of ander zoetmiddel nodig hebt.
 • 1 tl kaneel: als ik havermout maak, belandt er bijna altijd wel een theelepel kaneel in. Dat geeft de havermout een lekker kruidig smaakje, en geeft het ontbijt überhaupt meer smaak. Koek- en speculaaskruiden werken overigens ook heel goed als je daar (net als ik) groot fan van bent.

Goed om te weten: ik eet mijn havermout altijd graag lekker stevig. Daarom gebruik ik niet heel veel plantaardige melk bij de havervlokken. Als dat wat minder je ding is, kun je natuurlijk gerust een beetje extra melk toevoegen of de havermout minder lang koken. Dan dikt de havermoutpap minder in.

havermout met frambozensaus 7

Nog lekkerder met pindakaas & pompoenpitten

Dit gezonde havermout-ontbijt met frambozen eet ik zelf het liefst met een flinke schep pindakaas erbij, pompoenpitjes, een beetje kokos en een paar verse frambozen. Pompoenpitten zijn mijn laatste ontdekking door havermout. Ze zitten vol goede stoffen en maken je havermout extra gezond. De combinatie van pindakaas en frambozen is sowieso een goede match. Probeer het zeker eens! Maar gebruik verder uiteraard vooral de ingrediënten die jij lekker vindt bij dit gezonde havermoutontbijt. Denk aan nootjes, blauwe bessen, extra plakjes banaan of een blokje chocola. Allemaal heel lekker!

En ben je niet zo’n stevige ontbijter als ik? Geen nood: ook de havermout met de frambozensaus op zich is al heerlijk.

havermout met frambozensaus 4

Recept gezond havermoutontbijt met frambozensaus

Gaat een zoet ontbijt er bij jou ook goed in en heb je een voorliefde voor frambozen? Probeer dan zeker eens dit havermoutontbijt. Ik weet zeker dat het je niet teleur zal stellen. Het is, naast mijn favoriete chocolade-havermout, mijn lievelingsontbijt van de laatste tijd. Zo maak je dit gezonde havermoutontbijt binnen 5 minuten:

havermout met frambozensaus 5

Gezond havermoutontbijt met frambozen

Romy
Houd je van lekker zoete ontbijtjes die tóch heel gezond zijn? Probeer dan eens deze romige havermout met zelfgemaakte frambozensaus. Er zit flink wat fruit in verstopt en je krijgt er meteen een flink shot aan vezels en vitamines mee binnen. Een supersmakelijke start van de dag!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

Voor de havermout:

 • 40 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 1 banaan
 • 125 gram plantaardige kwark (bijvoorbeeld sojakwark of kokoskwark)
 • 75 ml plantaardige melk (amandelmelk, havermelk of sojamelk bijvoorbeeld)
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl vanille-extract

Voor de topping:

 • 80 gram diepvriesframbozen
 • 1 el pindakaas

Optioneel:

 • Paar verse frambozen
 • Kokosrasp
 • Pompoenpitten (of andere zaden of pitten)

Instructies
 

 • Haal de diepvriesframbozen uit de vriezer en kook ze au bain mairie (in een kom in kokend water) totdat er een frambozensaus ontstaat.
 • Roer ondertussen de ingrediënten voor de havermout door elkaar in een steelpan en breng aan de kook. Kook de havermout zo'n 3-4 minuten totdat deze voldoende is ingedikt.
 • Doe de havermout in een ontbijtkom en schep de frambozensaus erop. Doe er ook een lepel pindakaas bij.
 • Versier het gezonde havermoutontbijt verder met de toppings van jouw keuze. Bijvoorbeeld vers fruit, kokosrasp of pitten en zaden.
Trefwoord Framboos, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Pindakaas, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezond havermoutontbijt met frambozen

Feestelijke start van de dag in 5 minuten

Ik snap helemaal dat je voor ontbijtjes liever niet een half uur in de keuken staat. We hebben bijna allemaal wel enige haast in de ochtend, en de tijd voor ontbijt is beperkt. Daarom houd ik het graag lekker simpel. Met de nadruk op beide woorden: lekker en simpel. Dit gezonde havermoutontbijt kost je maar 5 minuten om te maken en is toch een stuk feestelijker dan een simpele boterham of je gebruikelijke havermoutontbijt. En wil je er helemaal geen omkijken naar hebben? Dan kun je de havermout ook de dag van tevoren alvast maken en in een afgesloten potje in de koelkast zetten (zonder de toppings of met de frambozen erdoorheen geroerd). Dan ben je ’s ochtends meteen ready to go.

Ik kan je dit feestelijke en verwarmende havermoutontbijt in elk geval enorm aanraden. De combinatie is lekker, de havermout is goed vullend en er zitten zeker twee stuks fruit in. Heb je die maar vast achter de kiezen!

gezond havermoutontbijt frambozen

Meer ideeën voor een gezond havermoutontbijt?

Havermout kun je op talloze manieren klaarmaken. Het zit ‘m vooral in de toppings die je gebruikt. Die maken het er – als het goed is – nóg lekkerder op. Dit zijn nog een paar van mijn favoriete havermoutontbijtjes. Allemaal binnen 5 minuten te maken!

Als jij havermout klaarmaakt, hoe eet jij het dan het liefst?

gezond havermoutontbijt

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

5 waardevolle lessen die ik leerde van 4,5 jaar single zijn

17 september 2020|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

"Zeg, hoe zit het eigenlijk met jouw liefdesleven?" Sinds ik met Bart samen ben, heb ik die vraag niet meer gekregen. Maar vóór die tijd werd ik er regelmatig mee geconfronteerd dat ik jarenlang geen mannelijke wederhelft aan mijn zijde had. "Is het niet eens tijd dat jij aan de man gaat?", werd me zelfs weleens gevraagd. Achteraf ben ik juist blij dat ik meer dan 4 jaar single ben geweest. Die tijd heeft me namelijk zo veel geleerd dat ik hem voor geen goud had willen missen. Tijd om mijn single-lessen op een rij te zetten.

Productiviteit | 5 tips tegen uitstelgedrag

3 mei 2017|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Een scriptie, een lastig verslag of die ene opruimbeurt. Het zijn allemaal dingen waar je als een berg tegenop kunt zien. "Ah, morgen kan dat ook nog wel." of "Volgende week heb ik meer tijd." Soms is het verleidelijk om die vervelende klusjes dan maar een tijdje uit te stellen. Helaas blijf je er dan tegenop zien en blijkt uitstelgedrag vaak ook niet de oplossing. Maar hoe voorkom je nu dat je dat ene verslag, je scriptie of misschien wel een grote opruimbeurt in huis steeds blijft uitstellen? In dit artikel geef ik 5 tips die mij tijdens mijn scriptie hebben geholpen om uitstelgedrag te voorkomen.

Outfit | Een bloemetjesgordijn (nee, -jurk) waar ik dolblij mee ben

6 april 2022|Outfits|

Met boeketten bloemen maak je mij altijd gelukkig. Met een jurk met bloemen ook. Een tijdje geleden vond ik tweedehands deze bloemige jurk die bijna tot de grond komt. Dat was natuurlijk pure liefde. Ik zie mezelf er al helemaal in rondlopen op zomerse dagen, bij voorkeur op een mooi strand of misschien dit jaar toch weer eens ergens in het zuiden van Europa. Maar voordat het zover is, draag ik de jurk ook gewoon in het winderige Nederland. Met een warm vest eroverheen, maar dat mag de pret niet drukken.