Doe mij maar een doosje frambozen uit de diepvries. Of twee. Je kunt daar namelijk een heerlijke gezonde frambozensaus mee maken. Met niets meer en niets minder dan diepvriesframbozen. En dat is dan weer hét ingrediënt dat dit gezonde havermoutontbijt zo lekker maakt. Ik heb al van alles geprobeerd qua havermoutcombinaties in de ochtend. Maar deze variant wint het van een heleboel andere ontbijtjes. Het is een romige havermout gemaakt van havermout, plantaardige kwark en banaan. En dan met een zelfgemaakte frambozensaus, een flinke schap pindakaas en wat extra’s waar je zin in hebt. Ik kan je verzekeren: dit is niet alleen een supermakkelijk, maar ook een superlekker ontbijt dat niet snel verveelt.
Havermout met frambozen uit de diepvries
Frambozen ben ik het laatste jaar echt gaan waarderen. Tot mijn 27e at ik nóóit frambozen. Geen idee waarom. Maar sindsdien nemen we bijna elke week wel een doosje mee. Soms vers uit de koeling, soms bevroren in een doosje. En soms gewoon lekker allebei. Bij havermout vind ik vooral diepvriesframbozen grappig genoeg heel lekker. Ze blijven eindeloos lang goed en je hoeft ze alleen heel even in een pannetje op te warmen en hebt dan al een lekkere frambozensaus. Komt geen suiker, verdikkingsmiddel of wat dan ook aan te pas.
Diepvriesframbozen zijn al wat geslonken en er komt bij het ontdooien natuurlijk ook wat sap vrij. Daardoor zijn ze perfect voor een frambozensausje. Het lijkt net jam, maar dan gemaakt zonder toevoegingen. En dus hartstikke gezond om over je ontbijt te schenken! Ik kan het je zéker aanraden in combinatie met warme havermout.
Warm en gezond havermoutontbijt uit een pannetje
Soms hoor ik nog om me heen dat mensen havermout maar saai vinden. Dat snap ik wel: havervlokken zien er op zich niet bijzonder aantrekkelijk uit. Er bestaan ingrediënten met betere looks. Maar je moet havermout ook niet zien als iets wat je kaal met een scheut (plantaardige) melk erbij eet. Dan is het inderdaad een heel saai, karig en tikkeltje smerig ontbijt. Mix je het met de juiste ingrediënten, dan ontstaat er wel iets heel lekkers.
Voor dit gezonde havermoutontbijt gebruik je de volgende ingrediënten als basis:
- 40 gram havermout: kies voor glutenvrije havermout als je het ontbijt zonder gluten wilt maken.
- 125 gram plantaardige kwark: bijvoorbeeld sojakwark, amandelkwark of kokoskwark. Kies voor kwark met een niet te overheersende smaak.
- 75 ml plantaardige melk: daarmee maak je dit gezonde havermoutontbijt iets luchtiger en minder stevig.
- 1 banaan: een geprakte banaan mag bij mij niet ontbreken in havermout. Goed voor wat extra vitamines en het maakt je havermout ook wat zoeter.
- 1/2 tl vanille-extract: dit hoeft niet per se, maar het geeft de havermout een extra zoet tintje zonder dat je daarvoor honing of ander zoetmiddel nodig hebt.
- 1 tl kaneel: als ik havermout maak, belandt er bijna altijd wel een theelepel kaneel in. Dat geeft de havermout een lekker kruidig smaakje, en geeft het ontbijt überhaupt meer smaak. Koek- en speculaaskruiden werken overigens ook heel goed als je daar (net als ik) groot fan van bent.
Goed om te weten: ik eet mijn havermout altijd graag lekker stevig. Daarom gebruik ik niet heel veel plantaardige melk bij de havervlokken. Als dat wat minder je ding is, kun je natuurlijk gerust een beetje extra melk toevoegen of de havermout minder lang koken. Dan dikt de havermoutpap minder in.
Nog lekkerder met pindakaas & pompoenpitten
Dit gezonde havermout-ontbijt met frambozen eet ik zelf het liefst met een flinke schep pindakaas erbij, pompoenpitjes, een beetje kokos en een paar verse frambozen. Pompoenpitten zijn mijn laatste ontdekking door havermout. Ze zitten vol goede stoffen en maken je havermout extra gezond. De combinatie van pindakaas en frambozen is sowieso een goede match. Probeer het zeker eens! Maar gebruik verder uiteraard vooral de ingrediënten die jij lekker vindt bij dit gezonde havermoutontbijt. Denk aan nootjes, blauwe bessen, extra plakjes banaan of een blokje chocola. Allemaal heel lekker!
En ben je niet zo’n stevige ontbijter als ik? Geen nood: ook de havermout met de frambozensaus op zich is al heerlijk.
Recept gezond havermoutontbijt met frambozensaus
Gaat een zoet ontbijt er bij jou ook goed in en heb je een voorliefde voor frambozen? Probeer dan zeker eens dit havermoutontbijt. Ik weet zeker dat het je niet teleur zal stellen. Het is, naast mijn favoriete chocolade-havermout, mijn lievelingsontbijt van de laatste tijd. Zo maak je dit gezonde havermoutontbijt binnen 5 minuten:
Gezond havermoutontbijt met frambozen
Ingrediënten
Voor de havermout:
- 40 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 1 banaan
- 125 gram plantaardige kwark (bijvoorbeeld sojakwark of kokoskwark)
- 75 ml plantaardige melk (amandelmelk, havermelk of sojamelk bijvoorbeeld)
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl vanille-extract
Voor de topping:
- 80 gram diepvriesframbozen
- 1 el pindakaas
Optioneel:
- Paar verse frambozen
- Kokosrasp
- Pompoenpitten (of andere zaden of pitten)
Instructies
- Haal de diepvriesframbozen uit de vriezer en kook ze au bain mairie (in een kom in kokend water) totdat er een frambozensaus ontstaat.
- Roer ondertussen de ingrediënten voor de havermout door elkaar in een steelpan en breng aan de kook. Kook de havermout zo'n 3-4 minuten totdat deze voldoende is ingedikt.
- Doe de havermout in een ontbijtkom en schep de frambozensaus erop. Doe er ook een lepel pindakaas bij.
- Versier het gezonde havermoutontbijt verder met de toppings van jouw keuze. Bijvoorbeeld vers fruit, kokosrasp of pitten en zaden.
Feestelijke start van de dag in 5 minuten
Ik snap helemaal dat je voor ontbijtjes liever niet een half uur in de keuken staat. We hebben bijna allemaal wel enige haast in de ochtend, en de tijd voor ontbijt is beperkt. Daarom houd ik het graag lekker simpel. Met de nadruk op beide woorden: lekker en simpel. Dit gezonde havermoutontbijt kost je maar 5 minuten om te maken en is toch een stuk feestelijker dan een simpele boterham of je gebruikelijke havermoutontbijt. En wil je er helemaal geen omkijken naar hebben? Dan kun je de havermout ook de dag van tevoren alvast maken en in een afgesloten potje in de koelkast zetten (zonder de toppings of met de frambozen erdoorheen geroerd). Dan ben je ’s ochtends meteen ready to go.
Ik kan je dit feestelijke en verwarmende havermoutontbijt in elk geval enorm aanraden. De combinatie is lekker, de havermout is goed vullend en er zitten zeker twee stuks fruit in. Heb je die maar vast achter de kiezen!
Meer ideeën voor een gezond havermoutontbijt?
Havermout kun je op talloze manieren klaarmaken. Het zit ‘m vooral in de toppings die je gebruikt. Die maken het er – als het goed is – nóg lekkerder op. Dit zijn nog een paar van mijn favoriete havermoutontbijtjes. Allemaal binnen 5 minuten te maken!
- Chocolade-havermout met banaan en vers fruit
- Warme havermoutpap met koek- en speculaaskruiden en framboos
- Appel-havermoutontbijt met warme appel, rozijnen & kaneel
- Romige aardbeienhavermout met verse aardbeien
Als jij havermout klaarmaakt, hoe eet jij het dan het liefst?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ | 5 productiviteitstips die ik leerde uit dit fijne boek
Een werkdag van zes uur en nooit meer aan het eind van de dag onafgevinkte taken hebben staan? Bij het zien van de titel ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ alleen al was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Dit boek vol productiviteitstips lag de afgelopen weken op mijn nachtkastje en al lezende leerde ik er een heleboel handigheidjes uit. Ik ben zelf al veel bezig met productiviteitshacks, maar heb uit dit boek alsnog veel kunnen opsteken. Mijn 5 fijnste productiviteitslessen uit dit boek deel ik graag met je.
Vegan pistachecake met aardbeien (gezond & glutenvrij)
Laatst las ik ergens dat pistachenoten dé hype van dit moment zijn. Nu was ik me er niet van bewust dat ik met mijn doosje pistachenoten in de la helemaal hip ben. Ik koop ze vooral om de smaak én omdat je er de lekkerste dingen mee kunt maken. Mijn favoriet? Deze vegan pistachecake met aardbeien! Een lekkere én gezonde cake zonder geraffineerde suikers, met lekker veel smaak en met een feestelijke laag met aardbeien erbovenop. Zelf maken? Ontdek het recept voor deze pistachecake hieronder!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…