vegan walnotenbrood 4

Gezond walnootbrood (vegan & glutenvrij)

  • 26 januari 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Bananenbrood kennen we allemaal wel. Maar ik heb een ander lekker broodje ontdekt voor de lunch: walnootbrood. Dit brood is (zoals de naam al doet vermoeden) deels gemaakt van héél veel walnoten. Dat maakt het brood ook meteen eiwitrijk en lekker voedzaam. Als je een keer iets anders wilt eten dan je standaard volkoren boterham, maar wel graag voor gezond gaat, is dit gezonde walnootbrood zeker een tip. Het is niet moeilijk te maken en is ook nog vegan en glutenvrij.

Walnootbrood met walnoten door het beslag

Ik had online al wel eens walnootbroden gezien, maar dan ging het vaak om een gewoon brood met stukjes walnoot erin. Ook lekker! Maar ik ga liever all the way op de walnotentoer. Dit walnootbrood is dan ook gemaakt met 190 gram walnoten in een heel brood. Walnoten kun je met een goede keukenmachine prima vermalen tot een soort meel. Als je dat combineert met havermeel, heb je een heerlijke meelmix om een stevig en goed vullend broodje van te maken.

Dit walnootbrood smaakt ook echt op en top naar walnoot. Zie het als een notenbrood, maar dan zonder al te veel stukjes erin en met een meer cakeachtige textuur. Met een beetje appelstroop, pindakaas of hazelnootpasta erop is dit een verrukkelijk brood om bij de lunch of het ontbijt van te smullen.

vegan walnotenbrood 7

Hoe maak je zelf walnotenmeel?

Je kunt walnotenmeel kant-en-klaar kopen bij speciaalzaken en bio-winkels. Maar het is dan erg prijzig. In mijn ogen kun je het veel beter zelf maken. Als je een goede keukenmachines hebt, kan die in niet al te veel tijd walnoten voor je fijn malen. Omdat walnoten vrij zacht zijn, komen de meeste keukenmachines er prima doorheen. Na 1 minuut had mijn apparaat de noten al vermalen tot héél kleine kruimels.

Tip: Met de meeste keukenmachines zal je de walnoten niet volledig tot meel vermalen krijgen. Dat is niet erg! Het is juist wel lekker als er nog heel kleine stukjes walnoot in het beslag te spotten zijn. Dan behoudt het brood straks een beetje bite.

vegan walnotenbrood 3

Hoe maak je dit walnootbrood vegan en glutenvrij?

Dit walnootbrood is van nature al glutenvrij. Je maakt het namelijk met (glutenvrij) havermeel en verpulverde walnoten. Check eventueel wel op de verpakking van het havermeel of het echt glutenvrij is. Het staat altijd op de verpakking vermeld als het meel van glutenvrije haver is gemaakt.

Daarnaast maak je dit walnootbrood vegan door “flax egg” te gebruiken. Dat is een fancy naam voor een nep-ei gemaakt van lijnzaad. Als je 1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels water samen doorroert, heb je een mengsel met dezelfde bindende werking als ei. Om het brood te laten rijzen, gebruik je daarnaast baking soda en appelazijn. Verder komt aan het walnootbrood geen melk of margarine te pas. In plaats daarvan gebruik je plantaardige melk en kokosolie.

vegan walnotenbrood 4

Nog meer gezonde broodrecepten

Wil je een feestelijke lunch maken? Dan staan er op mijn blog nog meer lekkere ideeën dan alleen dit walnootbrood. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze recepten:

vegan walnotenbrood 5

Recept walnootbrood

Ben je enthousiast om dit walnootbrood zelf te maken? Leuk! Voor dit recept heb je maar 15 minuten nodig. Als je daarna met een klein beetje geduld op de oven wacht, staat er al onwijs snel een heerlijk geurend walnootbrood op je te wachten.

vegan walnotenbrood 4

Gezond walnootbrood (vegan & glutenvrij)

Romy
Wil je zelf een gezond én lekker brood maken met een goede bite? Probeer dit voedzame walnootbrood. Het is vegan, glutenvrij en eiwitrijk. Met weinig ingrediënten én weinig moeite tover je hiermee een heerlijke lunch op tafel.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 10 plakken

Equipment

  • Cakevorm
  • Keukenmachine
  • Bakpapier
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 190 gram walnoten
  • 190 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 210 ml plantaardige melk
  • 150 gram agavesiroop
  • 75 gram kokosolie (gesmolten!)
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 3 el water
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bakvorm alvast met bakpapier.
  • Verpulver de walnoten in de keukenmachine. Dit duurt ongeveer 1 minuut en je kunt het vaak het beste op de sterkste stand doen.
    Het is niet erg als je eventueel nog wat stukjes walnoot ziet. Dat zorgt straks voor een lekkere bite.
  • Voeg dan het havermeel toe en laat de keukenmachine dit mengen met de verpulverde walnoten.
  • Maak een flax egg door het lijnzaad en de 3 el water door elkaar te roeren. Laat 2 minuten staan.
  • Voeg dan agavesiroop, plantaardige melk, (gesmolten) kokosolie, kaneel, vanille-extract en het flax egg toe aan de keukenmachine. Laat de machine dit opnieuw blenden.
  • Schep de baking soda op het beslag en schenk het appelazijn erbij. Laat ze samen iets borrelen en roer dan met een lepel door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de cakevorm en schuif voor 45 minuten in de voorverwarmde oven. Check daarna met een satéprikker of het walnootbrood gaar is.
  • Laat vervolgens het brood nog 10 minuten afkoelen in de bakvorm en daarna nog zo'n 45 minuten buiten de bakvorm op een raster. Zo kan het brood zijn vocht verliezen voordat jet het aansnijdt.
Trefwoord Cake, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Walnoten
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan walnootbrood

Hoe lang kun je het walnootbrood bewaren?

Dit walnootbrood is ideaal om van tevoren te maken. Je kunt het nog zeker 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Krijg je het brood niet binnen 3 dagen op? Dan kun je het ook per plak invriezen door iedere plak in een los afgesloten zakje in de vriezerla te bewaren. Eet het dan binnen 3 maanden op en laat de plak voor het eten even ontdooien.

Wat is jouw favoriete soort notenbrood?

vegan en glutenvrij walnootbrood

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Inkiekje #20 | 15 seconds of fame, 24 cadeaus & 1 foute kersttrui

30 november 2020|Persoonlijk|

Daar ben ik weer met een hele lading foto's. Ik legde de afgelopen weken een deel van mijn leven vast op de gevoelige plaat. Natuurlijk neem ik je weer mee in mijn telefoonkiekjes. Ik kocht onder andere mijn allereerste foute kersttrui, deed alvast wat andere kerstinkopen, beleefde mijn 15 seconds of fame op de radio en genoot van mijn eerste (en zeker niet laatste) kop snert sinds 14 jaar.

De positieve les die ik leerde van een bumperklever

27 oktober 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Laatst reed op de snelweg weer eens een irritante bumperklever vlak achter mij. Omdat hij zo nodig vijf kilometer per uur te hard moest rijden, vond hij een centimeter of vijftig van elke voorligger af wel voldoende ruimte. Eerst stoorde dat me enorm en liet ik me nog opfokken door de bumperklever ook. Maar vervolgens ging ik me iets realiseren: hoe sneu is het eigenlijk als je je druk maakt om zoiets onbenulligs als die vijf kilometer per uur?! Hoe rot is je leven als het tempo waarmee je kunt rijden op de snelweg zo bepalend is voor je humeur?

Recept quinoasalade met aubergine, sinaasappel & kikkererwten (vegan!)

26 juli 2023|Recepten|

Voor als je weinig tijd hebt om te koken of onderweg een snelle maar gezonde hap wilt hebben, is een salade ideaal! En het is natuurlijk ook de perfecte maaltijd wanneer de mussen van het dak vallen en het fornuis de laatste plek is waar je wilt zijn. Op al dat soort momenten grijp ik het allerliefst naar couscous of naar een quinoasalade. Een goede salade met quinoa is zowel warm als koud lekker, is goed vullend en kun je met allerlei ingrediënten en een frisse dressing op smaak brengen. Deze quinoasalade is mijn nieuwste favoriet! Hij bevat lekker veel groenten, gekruide kikkererwten én stukjes sinaasappel voor een zoetig tintje tussendoor. Schenk er een beetje sinaasappeldressing overheen en je hebt een heerlijke maaltijd voor op tafel of om mee te nemen.

Ga naar de bovenkant