Bananenbrood kennen we allemaal wel. Maar ik heb een ander lekker broodje ontdekt voor de lunch: walnootbrood. Dit brood is (zoals de naam al doet vermoeden) deels gemaakt van héél veel walnoten. Dat maakt het brood ook meteen eiwitrijk en lekker voedzaam. Als je een keer iets anders wilt eten dan je standaard volkoren boterham, maar wel graag voor gezond gaat, is dit gezonde walnootbrood zeker een tip. Het is niet moeilijk te maken en is ook nog vegan en glutenvrij.
Walnootbrood met walnoten door het beslag
Ik had online al wel eens walnootbroden gezien, maar dan ging het vaak om een gewoon brood met stukjes walnoot erin. Ook lekker! Maar ik ga liever all the way op de walnotentoer. Dit walnootbrood is dan ook gemaakt met 190 gram walnoten in een heel brood. Walnoten kun je met een goede keukenmachine prima vermalen tot een soort meel. Als je dat combineert met havermeel, heb je een heerlijke meelmix om een stevig en goed vullend broodje van te maken.
Dit walnootbrood smaakt ook echt op en top naar walnoot. Zie het als een notenbrood, maar dan zonder al te veel stukjes erin en met een meer cakeachtige textuur. Met een beetje appelstroop, pindakaas of hazelnootpasta erop is dit een verrukkelijk brood om bij de lunch of het ontbijt van te smullen.

Hoe maak je zelf walnotenmeel?
Je kunt walnotenmeel kant-en-klaar kopen bij speciaalzaken en bio-winkels. Maar het is dan erg prijzig. In mijn ogen kun je het veel beter zelf maken. Als je een goede keukenmachines hebt, kan die in niet al te veel tijd walnoten voor je fijn malen. Omdat walnoten vrij zacht zijn, komen de meeste keukenmachines er prima doorheen. Na 1 minuut had mijn apparaat de noten al vermalen tot héél kleine kruimels.
Tip: Met de meeste keukenmachines zal je de walnoten niet volledig tot meel vermalen krijgen. Dat is niet erg! Het is juist wel lekker als er nog heel kleine stukjes walnoot in het beslag te spotten zijn. Dan behoudt het brood straks een beetje bite.

Hoe maak je dit walnootbrood vegan en glutenvrij?
Dit walnootbrood is van nature al glutenvrij. Je maakt het namelijk met (glutenvrij) havermeel en verpulverde walnoten. Check eventueel wel op de verpakking van het havermeel of het echt glutenvrij is. Het staat altijd op de verpakking vermeld als het meel van glutenvrije haver is gemaakt.
Daarnaast maak je dit walnootbrood vegan door “flax egg” te gebruiken. Dat is een fancy naam voor een nep-ei gemaakt van lijnzaad. Als je 1 eetlepel lijnzaad en 3 eetlepels water samen doorroert, heb je een mengsel met dezelfde bindende werking als ei. Om het brood te laten rijzen, gebruik je daarnaast baking soda en appelazijn. Verder komt aan het walnootbrood geen melk of margarine te pas. In plaats daarvan gebruik je plantaardige melk en kokosolie.

Nog meer gezonde broodrecepten
Wil je een feestelijke lunch maken? Dan staan er op mijn blog nog meer lekkere ideeën dan alleen dit walnootbrood. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze recepten:

Recept walnootbrood
Ben je enthousiast om dit walnootbrood zelf te maken? Leuk! Voor dit recept heb je maar 15 minuten nodig. Als je daarna met een klein beetje geduld op de oven wacht, staat er al onwijs snel een heerlijk geurend walnootbrood op je te wachten.

Gezond walnootbrood (vegan & glutenvrij)
Equipment
- Cakevorm
- Keukenmachine
- Bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 190 gram walnoten
- 190 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 210 ml plantaardige melk
- 150 gram agavesiroop
- 75 gram kokosolie (gesmolten!)
- 1 el gebroken lijnzaad
- 3 el water
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de bakvorm alvast met bakpapier.
- Verpulver de walnoten in de keukenmachine. Dit duurt ongeveer 1 minuut en je kunt het vaak het beste op de sterkste stand doen.Het is niet erg als je eventueel nog wat stukjes walnoot ziet. Dat zorgt straks voor een lekkere bite.
- Voeg dan het havermeel toe en laat de keukenmachine dit mengen met de verpulverde walnoten.
- Maak een flax egg door het lijnzaad en de 3 el water door elkaar te roeren. Laat 2 minuten staan.
- Voeg dan agavesiroop, plantaardige melk, (gesmolten) kokosolie, kaneel, vanille-extract en het flax egg toe aan de keukenmachine. Laat de machine dit opnieuw blenden.
- Schep de baking soda op het beslag en schenk het appelazijn erbij. Laat ze samen iets borrelen en roer dan met een lepel door het beslag.
- Verdeel het beslag over de cakevorm en schuif voor 45 minuten in de voorverwarmde oven. Check daarna met een satéprikker of het walnootbrood gaar is.
- Laat vervolgens het brood nog 10 minuten afkoelen in de bakvorm en daarna nog zo'n 45 minuten buiten de bakvorm op een raster. Zo kan het brood zijn vocht verliezen voordat jet het aansnijdt.

Hoe lang kun je het walnootbrood bewaren?
Dit walnootbrood is ideaal om van tevoren te maken. Je kunt het nog zeker 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Krijg je het brood niet binnen 3 dagen op? Dan kun je het ook per plak invriezen door iedere plak in een los afgesloten zakje in de vriezerla te bewaren. Eet het dan binnen 3 maanden op en laat de plak voor het eten even ontdooien.
Wat is jouw favoriete soort notenbrood?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Hé hoi, welkom 2022! | Dit zijn mijn doelen voor 2022
Hoi hallo, 2022! Ik hoop dat jij een fijne jaarwisseling hebt gehad en wens je ten eerste een fantastisch mooi 2022 toe. Ik hoop dat 2022 je mooie momenten, groei en liefde mag brengen, en ook een arm om op te leunen als het even lastig is. Ik wens je gezondheid, geluk, dromen die uitkomen en hoop op de momenten dat het tegenzit. Dat 2022 je veel moois mag brengen en ook vertrouwen geeft voor de toekomst, ondanks de pandemiesituatie op dit moment. Om het jaar goed te starten, wijd ik traditiegetrouw dit eerste blogartikel aan mijn doelen voor 2022. Let’s go!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…