Het aardbeienseizoen is er weer. En daar word ik me toch aardblei van! Ik nam meteen een doosje mee uit de supermarkt. Niet om alleen uit het knuistje te eten, maar ook om iets lekkers mee te bakken. Deze gezonde aardbeiencake is namelijk een heerlijke en ook nog gezonde snack. Het is een cake in een verantwoord jasje, maar wel met een heerlijk zoete smaak. En uiteraard met aardbeien bovenop. Heb jij ook zo’n aardbeienzin én tijd over om iets lekkers te bakken? Dan is deze cake je ideale weekendbesteding. Na maar 50 minuten wachten kun je er al een stukje (of twee) van eten.
Luchtige aardbeiencake als gezonde snack
Over het algemeen kun je mij wel blij maken met een stevige plak chocoladecake of goed vullende muffins. Maar in de zomer kan ik iets luchtigers en gezonders wel waarderen. Zo houd je nog een plekje over voor alle andere lekkere dingen die in de zomer weer in de supermarktschappen liggen (had ik al verteld over de vegan Cornetto’s in mijn vriezer?). Als ik na het sporten iets gezonds zoek en tegelijkertijd goede trek heb, ga ik tegenwoordig graag voor een handje nootjes of een vegan protein bar (deze van Orange Fit is mega-lekker!). Maar ik houd er ook altijd van om zelf wat te bakken – ja, ook op zomerse dagen. Het liefst iets met fruit en niet te erg vullend!
Deze aardbeiencake is dan een perfecte luchtige snack die wel je trek stilt, maar niet als een blok op je maag valt. De aardbeien geven een subtiel zoet tintje en maken de cake iets smeuïger. Verder heeft hij vooral een licht zoete smaak en is de structuur lekker fluffy. Precies zoals ik dat bij een cake graag zie!
De luchtigheid heeft de cake onder andere te danken aan het amandelmeel. Ik vind dat een ideale meelsoort voor cake. Aan de ene kant kun je er baksels glutenvrij mee maken. Aan de andere kant is het, ook als je wel gewoon tegen gluten kunt (zoals ik), een lekkere meelsoort die elk baksel een meer cake-achtige en smeuïge structuur geeft. Ik ben er dol op!
Hoe gebruik je aardbeien op cake?
Aardbeien zijn wel een fruitsoort met een kleine handleiding als je ermee gaat bakken. Hele aardbeien door je beslag roeren is meestal geen goed idee. Daar wordt het beslag zompig van en de aardbeien worden er ook niet lekkerder op. Wat schijnt te helpen, is als je de aardbeien eerst even door maïzena rolt (die tip kwam ik tegen op Marikes blog!). Maar voor deze aardbeiencake heb ik ervoor gekozen om alleen aardbeien op de cake te gebruiken in plaats van door het cakebeslag heen. Ze maken de cake bovenop ietsje smeuïger, maar dat vind ik zelf juist wel lekker. En doordat je de aardbeien niet in het deeg zelf gebruikt, is de cake verder lekker stevig.
Snijd de aardbeien wel in plakjes als je ze bovenop gebruikt. Dan laten ze minder vocht los dan als je ze in zijn geheel gebruikt.
Het klopt overigens dat de aardbeien in de oven iets zullen slinken, omdat de oven er vocht uit onttrekt. Je zult dus iets van een randje om de aardbeien zien als je de cake uit de oven haalt. No problemo, wat mij betreft! Het ziet er wel leuk uit en de smaak is er niet minder om.
Zo maak je de cake met aardbeien nog lekkerder
De aardbeiencake is van zichzelf al een feestje om te eten. Maar wil je er iets extra lekkers van maken? Dan heb ik een paar serveersuggesties:
- Besmeer de cake met aardbeienjam (die van Bonne Maman blijft mijn grote favoriet!), eventueel samen met (vegan) clotted cream. Zo verandert je stukje aardbeiencake zowat in een mini-taartje.
- Bestrooi de bovenkant van de cake, voordat je hem in de oven schuift, met amandelschaafsel of bakvaste chocoladedruppels. Ook erg lekker als extraatje!
- Sprenkel bij het serveren een beetje poedersuiker of kokosrasp op de cake. Ook een heel lekkere toevoeging en het ziet er nog vrolijk uit ook.
- Of spuit er (plantaardige) slagroom op. Uiteraard wordt alles daar lekkerder van! Wil je helemaal op de feestelijke toer gaan? Dan kan een bolletje ijs natuurlijk ook.
- Serveer met een schepje kokoskwark of luchtige yoghurt. Ook een heerlijke combinatie!
Recept voor gezonde aardbeiencake
Genoeg gekletst, bakken maar! Dit is hoe je deze vegan, glutenvrije en gezonde aardbeiencake maakt:
Gezonde aardbeiencake (vegan & glutenvrij)
Equipment
- Brownievorm van ongeveer 20 x 20 cm (iets kleiner kan ook; dan wordt de cake wat hoger)
- Oven
Ingrediënten
- 140 gram amandelmeel
- 110 gram havermeel (evt. glutenvrij) (kun je ook zelf maken door havermout te vermalen)
- 2 rijpe bananen
- 115 ml plantaardige melk (ik gebruik ongezoete amandelmelk)
- 35 gram agavesiroop
- 1 ½ tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 tl appelazijn
- Paar aardbeien (schoongemaakt en goed drooggedept)
- Snufje zout
- Amandelschaafsel (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de bananen samen met de plantaardige melk, het vanille-extract en de ahornsiroop in een foodprocessor of blender, en meng totdat er geen stukjes banaan meer te zien zijn. Heb je geen foodprocessor of blender? Prak dan de bananen met een vork zo fijn mogelijk en roer alles heel goed door.
- Voeg daarna amandelmeel, havermeel en een snufje zout toe en blend of roer opnieuw totdat je geen klontjes meer ziet.
- Roer als laatst baking soda en appelazijn door het beslag. Laat 10 minuten rusten, zodat de baking soda alvast zijn werk kan doen.
- Bekleed de brownievorm met bakpapier en schenk daarop het beslag. Verdeel goed en strijk met een lepel glad. Snijd een paar aardbeien in dunne plakjes en verdeel die over de bovenkant. Strooi eventueel amandelschaafsel over de cake.
- Schuif de aardbeiencake in de oven voor 40 minuten. Check daarna met een satéprikker of de cake goed is. Zodra de prikker er droog uitkomt, is de cake klaar.
- Laat de cake nog 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna nog minimaal 20 minuten buiten de vorm. Snijd daarna in 9 stukjes en geniet vervolgens van zoveel stukjes als je maar wilt!
Ook zo blij van aardbei?
Als jij ook zo’n blij ei wordt van aardbeien, dan heb ik nog een paar lekkere recepten op de blog staan. Misschien vind je dit ook leuk om te maken:
Wat maak jij het liefst met aardbeien (of eet je ze liever uit het knuistje)?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…