gezonde appelcake vegan

Gezonde appelcake met walnoten (vegan & glutenvrij)

  • 22 januari 2023
  • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Een tijdje geleden hadden wij dankzij een combinatie van een Too Good To Go-box en een gulle kennis een mega-voorraad appels. Als je met twintig appels thuiskomt, dan moet je daar natuurlijk meer mee dan alleen af en toe een appeltje voor de dorst eten. Nu het seizoen van koppen thee en appeltaart weer is aangebroken, kwam ik op het idee om een gezonde appelcake te maken. Eén die alle clichés aftikt en die juist daarom zo lekker is: kaneel, stukjes appel, rozijnen, noten – check, check, check! Als je iets lekkers wilt maken voor bij de lunch of je visite op iets totaal anders dan gewone cake wilt trakteren (en het bananenbrood beu bent), dan is deze gezonde appelcake een heerlijke aanrader. Extra lekker als je het belegt met warme stukjes appel!

Het appelseizoen vraagt om gezonde appelcake

Als het op eten aankomt, dan ben ik één en al fan van najaarsproducten. Zodra de pompoenen ook maar in de winkels liggen, sla ik al aan het koken met pompoenen. Ik sla opeens appels in als een gek, omdat ik acute cravings krijg voor havermout met warme appel of – nog beter – voor baksels met appel uit de oven. Er gaat niets boven warme appel met kaneel, rozijnen en wat zoetigheid. Gooi die ingrediënten bij elkaar en je moet wel heel goed je best doen wil ik het resultaat niet lekker vinden.

Een van mijn lievelingsdingen om in de herfst te bakken, is dan ook dit glutenvrije appelbrood. Dat recept vind ik nog steeds heerlijk en maak ik regelmatig. Maar nu heb ik op dit moment een ding met walnoten en vond ik dat een echte appelcake ook warme stukjes appel bovenop moet hebben liggen. Zo ontstond het idee voor dit nieuwe appelbaksel. Zonder bananen, maar met extra veel appel. Als er een bakrecept is dat één en al appeltaartvibes schreeuwt, dan is het dit goed vullende appelcake-recept wel.

gezonde appelcake vegan

Appel erin, appel erop

Om een appelcake te mogen heten, moet een cake natuurlijk wel stukjes appel bevatten. Het liefst niet zo’n beetje ook. Ik gebruik zelf voor dit recept dan ook fanatiek veel appelmoes (de ongezoete 100% appelmoes: die bestaat uit niets anders dan appel!). Dat geeft het brood niet alleen een subtiele appelsmaak, maar heeft ook een bindende werking. Appelmoes is daarmee een prima vervanger voor ei in vegan baksels.

Maar dat is me nog niet genoeg appel. Daarom gaat er ook een appel in kleine stukjes gesneden door het beslag én heb ik de bovenkant van de gezonde appelcake rijkelijk bestrooid met stukjes appel. Die bak ik even in een koekenpan met kaneel, rozijnen en wat ahornsiroop. Daarna verdeel ik ze over de cake als topping.

Bewaartip

Let op: de appel bovenop de cake blijft uiteraard niet oneindig goed. Wil je de cake langer dan twee dagen bewaren? Haal dan de blokjes appel eraf en eet die los op. Je kunt de plakken appelcake dan invriezen en een paar uur voor het eten ontdooien, zodat ze ook na een paar dagen nog heerlijk smeuïg zijn.

Zo maak je de appelcake vegan en glutenvrij

Met bakken maak ik het mezelf niet heel makkelijk. Maar met een goed doel! Ik probeer zelf zoveel mogelijk plantaardig te eten en vervang daarom regelmatig ei in baksels door andere ingrediënten. Daarnaast eet Bart glutenvrij en kan ik het hem uiteraard niet aandoen om heerlijke geuren uit de oven te laten komen en vervolgens te zeggen dat hij er niet van kan eten. Dus bak ik bijna alles ook glutenvrij.

Voor deze gezonde appelcake gebruik ik een mix van twee glutenvrije meelsoorten: havermeel (dat kun je gewoon zelf maken door glutenvrije havermout fijn te malen!) en amandelmeel. Het havermeel geeft de appelcake stevigheid. Amandelmeel is een wat vettere en smeuïgere meelsoort. Die maakt de appelcake luchtiger.

Om de appelcake vegan te maken, gebruik ik (uiteraard) geen ei. In plaats daarvan gebruik ik appelmoes in combinatie met een flinke schep bakpoeder. Appelmoes heeft dezelfde bindende werking als ei. Het bakpoeder zorgt er daarnaast voor dat de appelcake goed rijst. In vegan baksels gebruik ik zelf iets meer bakpoeder dan als ik wel met ei bak. Dan weet je zeker dat je een goed uitziende appelcake uit de oven haalt en geen ingezakte homp.

gezonde appelcake vegan

Hoe maak je deze glutenvrije en gezonde appelcake?

Heb jij ook nog veel appels staan of heb je gewoon intens veel zin in iets appeltaartachtigs? Deze appelcake heeft daar veel van weg qua smaak en geur, maar is een stukje gezonder én prima als broodje bij de lunch te eten. Ik spreek uit ervaring: dit is een van mijn lievelings-dingen om (met een dikke laag pindakaas) bij de lunch te serveren.

Je maakt de glutenvrije appelcake als volgt:

gezonde appelcake vegan

Gezonde appelcake met walnoten (glutenvrij & vegan)

Romy
Deze appelcake is weer eens iets anders dan standaard appeltaart. Een tikkeltje gezonder ook! Eet hem met warme stukjes appel of met een flinke laag pindakaas. Perfect als lekkere snack, maar ook gewoon voor bij het ontbijt of de lunch.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 plakken

Equipment

  • Cakevorm
  • Bakpapier
  • Oven
  • Blender of keukenmachine
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

Voor de appelcake:

  • 200 gram havermeel (zelf te maken door (glutenvrije) havermout te vermalen)
  • 100 gram amandelmeel
  • 250 gram appelmoes (de ongezoete variant die uit 100% appel bestaat)
  • 100 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk)
  • 1 kleine appel (of een halve grote appel)
  • 35 gram walnoot in stukjes gehakt
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Amandelschaafsel

Voor op de appelcake:

  • 1 grote appel (of 2 kleintjes)
  • 1 tl kaneel
  • Handje rozijnen
  • 1 el ahornsiroop
  • Paar stukjes walnoot

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe het meel samen met de appelmoes, de plantaardige melk, de ahornsiroop, het vanille-extract en het snufje zout in een blender of keukenmachine. Maak er een smeuïg beslag van. Het beslag zal nog wat stevig en plakkerig zijn; dat is de juiste substantie voor deze appelcake.
  • Schil 1 appel en snijd die in kleine stukjes. Breek ook de walnoten in stukjes. Roer zowel de walnootsnippers als de appelstukjes door het beslag. Voeg daarna het bakpoeder toe en roer nog eens door.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en schenk daarin het beslag. Verdeel wat amandelschaafsel over de bovenkant van de appelcake en schuif voor 50-55 minuten in de oven.
  • Check tussen 45-55 minuten even hoe het met jouw appelcake gaat. Hij is klaar zodra je er een satéprikker in kunt steken en die er droog en schoon uit kunt halen.
  • Laat de appelcake zo'n 10 minuten afkoelen in de cakevorm en daarna nog ongeveer 20 minuten op een rooster.
  • Bereid daarna de topping. Snijd daarvoor 1 grote appel in kleine stukjes en schep die, samen met de ahornsiroop, kaneel en rozijnen in een koekenpan. Bak ongeveer 2 minuten, terwijl je het mengsel goed blijft doorroeren.
  • Verdeel de stukjes appel en rozijnen over het appelbrood. Voeg eventueel nog wat extra stukjes walnoot toe.
  • Snijd het appelbrood in plakken en beleg met wat jij lekker vindt (of eet het gewoon zo uit het knuistje – ook lekker). Enjoy!
Trefwoord Appel, Cake, Glutenvrij, Herfst, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde appelcake vegan

Lekker voor bij de thee of op je lunchbord

Ik bak eigenlijk elk weekend wel iets waar ik de rest van de week van kan genieten bij de lunch. Vaak is dat bananenbrood of chocoladebananenbrood. Maar deze appelcake is daar een heerlijke variatie op. Ik beleg het met pindakaas of bak wat extra stukjes appel aan om op het brood te leggen. Van zichzelf is de appelcake best subtiel van smaak; de stukjes appel bovenop zijn dan ook een must voor het echte appeltaartgevoel.

Uiteraard kun je de gezonde appelcake ook prima eten bij een kop loeiend hete thee (je moet wat terwijl je je thee laat afkoelen!) of als lekkere snack ’s avonds. De appelcake is gezonder dan de meeste baksels en smaakt alsnog lekker zoet.

Mag jij raden wat er terwijl ik dit schrijf in onze oven zit? Juist, een nieuwe editie van deze appelcake. #zinin

Ben jij een appeltaartliefhebber?

gezonde appelcake

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 23 januari 2023 op 9:37 am - Beantwoord

    Best weinig appel (behalve natuurlijk dat je voor 250 gram appelmoes al zo’n twee appels erbij mag optellen). En als je je aan een stukje houdt en niet de hele taart in een dag opeet ( 😀 ) inderdaad een gezond tussendoortje. Het zou me misschien een beetje te machtig zijn, maar dat is alleen maar goed. Deze week staat er een appel-kers-taart op de planning. Die kan ook heel goed ingevoren worden. Als ik een appeltje of 2 over heb, maak ik misschien deze cake ook wel. Experimenteren of die ook ingevroren kan worden.

    • Romy 30 januari 2023 op 9:51 pm - Beantwoord

      Yes, de appelmoes heb ik ook meegeteld als appel 🙂 Als je de ongezoete variant koopt, is het pure appel.
      Jouw appel-kersentaart klinkt ook verrukkelijk trouwens. Die combinatie wil ik ook zeker eens proberen.
      Ik ben benieuwd of je de cake gaat proberen en wat je ervan vindt 🙂

Beoordeling recept




Recente blogs

Experimenteren met lipgloss en lipstick

3 november 2016|Positiviteit|

Zoals ik eergisteren al verklapte, ben ik van plan om meer met make-up te experimenteren. Inmiddels ben ik het standaard riedeltje van foundation, mascara en soms wat oogpotlood wel een beetje zat. Tijd voor iets nieuws en verfrissends! Gisteren besloot ik daarom eens in mijn voorraadje dierproefvrije lipsticks en lipgloss te duiken en er daarvan een aantal uit te proberen. Lipgloss en lipstick gebruik om eerlijk te zijn namelijk al jaren niet meer. Ik kiepte daarom mijn beautycase om op tafel en experimenteerde er lekker op los. Kijk je mee?

Het is oké als je…

11 augustus 2020|Persoonlijke groei|

De laatste tijd floepte er iets te vaak de zin "Is het niet stom als ik...?" uit mijn mond. Daarom leek het me een goed idee om mezelf eraan te herinneren dat veel van die dingen verre van stom zijn. Dit lijstje is voor mezelf en voor jou en voor iedereen die het kan gebruiken. Het is oké. Jij bent oké.

Het meisje met de zwarte legging | Onzekerheid & kleding

11 oktober 2019|Persoonlijk, Outfits, Persoonlijke groei|

Wie mijn kleurrijke blog voor het eerst ziet, zal vast denken dat ik me al mijn hele leven hul in gele jurkjes en roze jassen. Toch maak ik er geen geheim van dat dat weleens anders is geweest. In een periode waarin ik minder goed in mijn vel zat, was dat ook aan mijn kleding te merken. In mijn fragment in Man Bijt Hond vertelde ik het al: kleding heeft juist toen meer met mij gedaan dan dat het mijn uitstraling veranderde. Kleding zorgde ervoor dat ik na jarenlang "het meisje met de te grote zwarte legging" te zijn geweest eindelijk mezelf durfde te laten zien. Door te experimenteren en me over onzekerheden heen te zetten. En dat verhaal deel ik graag met jou!

Ga naar de bovenkant