Een week is voor mij pas écht goed gestart als ik een paar plakken bananencake (noem het bananenbrood, -cake of hoe je maar wilt) heb liggen. Als je een verantwoorde snack, iets lekkers voor bij de koffie of gewoon een niet-doorsnee broodje voor bij de lunch zoekt, dan is gezonde bananencake alles wat je nodig hebt. Je hebt er zo een hele cake van gebakken en kunt die dan per plak invriezen of in de koelkast bewaren. Op die manier heb je altijd iets lekkers bij de hand. Graag deel ik – na zeker twee jaar bananenbroden bakken – mijn favoriete recept voor een echt smeuïge en gezonde bananencake. Deze maak je met bananenmeel, is 100% vegan en ook glutenvrij.
Gezonde bananencake van bananenmeel
Als bananenbroodliefhebber heb ik al heel wat bananenbroden uit de oven geschoven. Zo deelde ik al eens mijn favoriete vegan bananenbrood-recept met onder andere walnoten en boekweitmeel. Ook maakte ik deze vegan chocoladecake, die door de drie bananen in het beslag ook best een bananenbrood mag heten. Maar daar heb ik sinds kort dus een nieuwe favoriet bij: deze gezonde bananencake van bananenmeel.
Bananenmeel is één van mijn nieuwste meelontdekkingen en ik vind het geweldig spul. Vooral voor bananenbrood en -cake natuurlijk! Daarnaast is deze bananencake heerlijk luchtig, heeft hij lekker veel smaak door de toevoeging van pindakaas en vanille en staan er zo goed als alleen maar gezonde ingrediënten op de benodigdhedenlijst.

Wat is bananenmeel?
Bananenmeel is een glutenvrije meelsoort die gemaakt is van onrijpe bakbananen. Dit meel is vezelrijk en heeft een vrij neutrale smaak. Wees dus zeker niet bang voor een overheersende bananensmaak. Althans, als je het beslag proeft voordat het de oven in gaat, proef je een heel zoete smaak. Maar zodra je het baksel uit de oven haalt, is er zeker geen overheersende bananensmaak in je baksel te vinden. Tenzij je het meel gebruikt in combinatie met bananen om er een bananenbrood van te maken natuurlijk. Maar dan dankt je bakcreatie zijn smaak aan de bananen, niet aan het meel.
Goed om te weten is dat je bananenmeel niet zomaar in plaats van tarwemeel kunt gebruiken. Het neemt meer vocht op, waardoor je in verhouding minder bananenmeel nodig hebt. Ga ervan uit dat je ongeveer 60-80% van de hoeveelheid tarwebloem in een recept nodig hebt als je de tarwebloem door bananenmeel vervangt. Ook kun je er extra vocht bij gebruiken (zoals ik in dit recept voor bananencake heb gedaan).
Ook in baksels die geen bananensmaak moeten krijgen, kun je bananenmeel goed gebruiken. Zo kun je er allerlei heerlijke cakes mee bakken, zoals een kaneelcake, chocoladecake of appelbrood. Als je zelf geen banaan toevoegt en andere lekkere smaakmakers gebruikt, zal je nauwelijks een spoortje banaan opmerken in het beslag.
Waar koop je bananenmeel?
Bananenmeel is bij winkels als Ekoplaza en Holland & Barrett te koop. Ik bestel zelf bananenmeel bij Prozis. Daar hebben ze een heel fijne variant en betaal je er een stuk minder voor. Mocht je zelf ook bij Prozis willen bestellen (ze hebben o.a. heel veel glutenvrije meelsoorten, allerlei pasta’s, vegan burgers, pindakaas, amandelpasta’s en nog veel meer), gebruik dan de code VAKERVROLIJK om 10% korting te krijgen. #affiliatelink

Zo maak je de gezonde bananencake vegan en glutenvrij
In veel recepten voor gezonde bananencake worden eieren gebruikt, zo zag ik op internet. Maar dat is zeker niet nodig. Je kunt prima een luchtige en gezonde bananencake maken die ook nog vegan is. In dit recept gebruik ik plantaardige melk (amandelmelk, havermelk of sojamelk) als alternatief voor eieren. Daarnaast zijn bananen van zichzelf al bindend in recepten, wat bananenpuree al een prima eivervanger op zich maakt. Wel is het bij vegan baksels belangrijk dat je extra bakpoeder of baking soda toevoegt, omdat dat de cake zijn luchtigheid geeft. Voor deze gezonde bananencake werkt baking soda in combinatie met een scheutje appelazijn heel goed. Dat heeft een net iets sterker rijzend effect dan bakpoeder.
Verder is de bananencake glutenvrij maken een makkie. Ik gebruik bananenmeel in plaats van volkoren meel of bloem in de gezonde bananencake. Daarmee is de cake direct ook glutenvrij.

Tips om de bananencake nog lekkerder te maken
Het basisrecept voor de gezonde bananencake hieronder is van zichzelf al heerlijk. Smeer er een laag agavesiroop, pindakaas, chocopasta of jam op en je hebt een verrukkelijk alternatief voor brood of iets feestelijks voor bij de koffie. Wil je de bananencake iets extra’s geven? Dit zijn een paar lekkere variatietips:
- Roer stukjes noot (zoals walnoten of pecannoten) door het beslag voor stukjes crunch tussendoor.
- Meng vers fruit (liever geen diepvriesfruit, tenzij heel goed ontdooid en uitgelekt!) met het beslag voor de bananencake. Denk aan frambozen, stukjes appel of dunne plakjes banaan.
- Versier het bananenbrood met een extra banaan bovenop. Snijd de banaan in tweeën en duw beide helften voorzichtig in het beslag.
- Gebruik stukjes pure chocolade in het beslag of strooi ze bovenop zodra de cake uit de oven komt. Ik vind deze bakvaste chocoladedruppels altijd ideaal om de cake mee te versieren en een extra lekkere smaak mee te geven.
- Roer rozijnen of ander gedroogd fruit (zoals stukjes dadel of gedroogde abrikozen) door het beslag. Dat geeft extra bite en een zoetig tintje.

Gezonde bananencake van bananenmeel (vegan & glutenvrij)
Equipment
- Cakevorm
- Bakpapier
- Oven
- Keukenmachine of staafmixer
Ingredients
- 4 rijpe bananen + 1 extra banaan voor bovenop
- 250 gram bananenmeel
- 250 ml plantaardige melk zoals amandelmelk, havermelk of sojamelk
- 85 gram ahornsiroop, agavesiroop of een ander zoetmiddel
- 2 el pindakaas eventueel te vervangen door amandelpasta of een andere notenpasta
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
- Doe de 4 bananen, de ahornsiroop, de plantaardige melk, de pindakaas en het vanille-extract samen in de keukenmachine en blend tot een egale vloeistof.Heb je geen keukenmachine? Prak dan de bananen met een vork zo fijn mogelijk en roer goed door de andere ingrediënten heen of gebruik de staafmixer om er een vloeibare substantie van te maken.
- Voeg dan het bananenmeel en de kaneel toe en gebruik de keukenmachine of een lepel om er een soepel deeg van te maken. Ga door totdat je geen klonten meer ziet.
- Schep dan het baking soda op het beslag en schenk er appelazijn bij. Laat het borrelen en roer dan dit goedje door het beslag heen. Zet het beslag nu een paar minuten opzij voordat je het in de cakevorm schenkt, zodat de baking soda alvast voor luchtigheid kan zorgen.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk daar het beslag in. Strijk de bovenkant glad met een lepel. Snijd dan 1 extra banaan doormidden en duw de twee helften banaan voorzichtig in het beslag.
- Schuif de bananencake dan voor ongeveer 50 minuten in de oven. Zodra je er een satéprikkel smetteloos uit kunt halen, is de cake klaar. Lukt dat nog niet? Laat de bananencake dan nog heel even verder garen.
- Laat de bananencake nog 10 minuten afkoelen in de bakvorm en daarna nog minstens 10 minuten buiten de cakevorm op een raster. Snijd de cake in dikke plakken zodra hij volledig is afgekoeld. En dan… genieten maar!

Hoe kun je bananencake bewaren?
Je kunt deze gezonde bananencake het beste per plak in huishoudfolie wikkelen en dan in de koelkast of in de vriezer bewaren. In de vriezer blijven ze nog wel een paar maanden goed. Even ontdooien en je hebt een heerlijke snack voor tussendoor! In de koelkast blijft de bananencake nog een dag of drie goed.
Nog meer bananenbaksels
Bananen in baksels verwerken vind ik zelf een fantastische vondst. Als ik niet oplet, krijgt deze fruitsoort in bijna al mijn baksels een plekje. In elk van deze recepten kun je je rijpe bananen perfect kwijt:
Heb jij al eens iets gebakken met bananenmeel?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
9x Waarom ik blij ben dat ik in dit "digitale tijdperk" leef?
Soms denk ik terug aan hoe het dagelijks leven er járen geleden uitzag. In de periode waarin je nog per vijf personen één computer op zolder had staan en waarin mobiele telefoons niet bestonden. En ook de tijd waarin internet een luxe goed was en waarin encyclopedieën, boeken en wijze grootmoeders dé bron van informatie waren. Dat alles heeft eigenlijk wel wat, maar soms ben ik toch blij dat ik NU leef. Dit zijn 9 dingen die ik stiekem wel fijn vind aan het digitale tijdperk waarin we leven.
Thuiswerken met je partner | 9 tips om frustraties te voorkomen
Thuiswerken met je partner is sinds de eerste lockdown het nieuwe normaal in huize Romy-Bart. Toen ik besloot fulltime te ondernemen, wist ik zeker: thuiswerken is mijn ding. Wist ik toen veel dat we ooit bijna de hele week samen zouden thuiswerken. Vijf dagen per week tik ik vanaf de eettafel teksten; Bart stort zich 3 dagen per week vanuit huis op zijn werk. In het begin vond ik het best een uitdaging samen in ons niet heel grote huis. Zit je net midden in een serieuze tekst, verklaart je partner zijn digitale vrijmibo voor geopend inclusief feestbril en snackpakket (true story). Maar we hebben onze draai er prima in gevonden en vinden het ook wel gezellig. Dit is hoe wij samen thuiswerken aanpakken zonder frustraties.
Curry met mango & veel groenten (vegan & snel)
Hier in de vriezer ligt werkelijk altijd mango. De zakken diepvriesmango gaan er in een flink tempo doorheen. Sinds kort niet meer alleen in mijn kwarkontbijtjes, maar ook in het avondeten. Ik heb namelijk een curry met mango ontdekt waarin deze fruitsoort perfect past. Met dit recept heb je binnen 20 minuten een heerlijk pittige curry met een vleugje zoet op tafel staan. Een goede manier om meteen wat extra fruitvitamines binnen te krijgen!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…