gezonde bananenmuffins 10

Gezonde bananenmuffins met chocola & blauwe bessen

 • 1 maart 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Recepten

Meestal ben ik meer een ontbijtjesmaker en koker dan een bakker. Maar sinds een tijdje heb ik het muffins maken helemaal ontdekt. En ik moet zeggen: op deze gezonde bananenmuffins was ik schaamteloos trots. Ze smaken alsof je je tanden in een smeuïg cakeje zet, terwijl je eigenlijk een soort-van-bananenbrood aan het eten bent. Maar dan met bosbessen en stukjes pure chocolade erin. Lekker als stevige snack of om jezelf bij het ontbijt of de lunch op te trakteren in het kader van “Verwennen mag best soms!”.

Gezonde bananenmuffins die je zó maakt 

Toen ik een jaar of 16 was, bakte ik standaard muffins met mijn nichtje. We kochten altijd het pakje van Koopmans voor de paddenstoelenmuffins. Ik zag toe hoe de mond van mijn nichtje steeds rozer kleurde en hoe het glazuur vaak van de muffins afdroop (een vierjarige met glazuur in de weer laten gaan, wordt geheid een gezellige kliederboel!). Mede daardoor krijg ik altijd een blij gevoel van muffins maken. Maar tegenwoordig heb ik ze liever iets minder mierzoet, en graag ook wat gezonder. 

Deze gezonde bananenmuffins zijn lekker zoet en voedzaam tegelijk. En je hebt er nauwelijks werk aan. Als je alle ingrediënten bij elkaar hebt gescharreld, is het een kwestie van alles bij elkaar in een kom mikken en de mixer erop zetten. Voeg dan de chocolade en bosbessen toe en verdeel het beslag over de vormpjes. Daarna doet de oven al het werk voor je. Dankzij het bakpoeder en de baking soda zullen de muffins flink rijzen, waardoor je straks een heerlijk luchtig cakeje hebt.

Lekker om te serveren bij een high tea, om gasten op te trakteren of om als traktatie voor jezelf van te smullen. Want heel eerlijk: ik had moeite om ze met Bart te delen toen ik eenmaal de eerste hap had geproefd.

gezonde bananenmuffins

Bananenmuffins met chocolade 

Bij Sinterklaas zijn Bart en ik getrakteerd op kilo’s chocolade. Ik had nog drie chocoladerepen liggen en we hadden allebei twee chocoladeletters. Van die letters hebben we er met pijn in het hart twee weggegeven. Maar die heerlijke repen? No way dat ik die aan iemand anders geef. Ik besloot ze in een baksel te stoppen. Pure repen zijn perfect om in de muffins te verwerken! En lekker ook: wat mij betreft gaat er niets boven stukjes pure chocola van minimaal 85% cacao.

Aangezien bananenbrood er bij mij altijd goed in gaat, wist ik zeker dat gezonde bananenmuffins mij ook zouden bevallen. Met chocolade erin verwerkt, kon het al helemaal niet anders dan smakelijk uitpakken. En dus maakte ik deze bananenmuffins met chocolade. Er zitten ongemerkt in 6 muffins 3 (!) bananen gestopt en de bosbessen en chocoladestukjes zijn daarbij een lekkere verrassing tussendoor.

Gezonde bananenmuffins van amandelmeel 

Omdat Bart glutenintolerant is, bakte ik deze gezonde bananenmuffins met amandelmeel. Dat is mijn persoonlijke favoriet qua glutenvrij meel, en het is ook een meelsoort die je in bijna elke supermarkt kunt vinden. Het smaakt wat zoet- en nootachtig. Heel lekker voor baksels!

Zijn gluten voor jou geen probleem? Dan kun je ook volkoren meel gebruiken. Is een stuk goedkoper. Heeft wel een minder nootachtige smaak, maar ik vermoed dat de vele smaakmakers in de muffins (het vanille-extract, de banaan en de chocola en bosbes) dat volledig goed maken.

gezonde bananenmuffins

Ingrediënten (voor 6 muffins)

Ik maakte zelf 6 muffins van een normaal formaat. Voor 6 muffins heb je het volgende nodig:

 • 160 gram amandelmeel 
 • 2 bananen
 • 2 eieren
 • 1 tl honing 
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baking soda
 • 30 ml melk (ik gebruikte amandelmelk; gewone melk kan ook!)
 • 1 drupje vanille-extract
 • 50 gram blauwe bessen
 • 50 gram pure chocola 

Daarnaast heb je een muffinvorm nodig en 6 papieren vormpjes. Oh ja, en een oven natuurlijk. Maar goed, bij muffins kom je zonder oven meestal niet heel ver 😉

Hoe maak je de bananenmuffins met chocolade?

Deze gezonde bananenmuffins heb je zó gemaakt. Ze hoeven maar 20 minuten in de oven en het maken ervan is een piece of cake (ah nee, muffin, bedoel ik!). Je maakt de bananenmuffins met chocolade op deze manier:

gezonde bananenmuffins 15

Gezonde bananenmuffins met chocola (glutenvrij)

Romy
Iets lekkers voor bij de koffie wat ook nog enigszins verantwoord is? Probeer deze gezondere bananenmuffins! Een heerlijk tussendoortje met de smaak van banaan en chocola!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 38 minuten
Gang Bakrecepten, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 6 muffins

Equipment

 • Metalen muffinvorm
 • papieren muffinvormpjes
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 160 gram amandelmeel
 • 2 bananen
 • 2 eieren
 • 1 tl honing
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl baking soda
 • 30 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk, andere melk kan ook!)
 • 1 drupje vanille-extract
 • 50 gram blauwe bessen
 • 50 gram pure chocola

Instructies
 

 • Verwarm om te beginnen de oven voor op 175 graden.
 • Prak de bananen fijn met een vork. Gooi ze samen met het amandelmeel, de eieren, de honing, de amandelmelk en het bakpoeder en de baking soda in een beslagkom. Meng met een mixer even door totdat je een fijn beslag hebt.
 • Hak of breek daarna de chocolade in kleine stukjes (maximaal zo’n 5 bij 5 mm). Roer de chocolade en de blauwe bessen met een lepel door het beslag.
 • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en vul ze elk met een zesde van het beslag. Zorg ervoor dat de bosbessen niet bovenaan het beslag zichtbaar zijn; anders kunnen ze in de oven wat gaan aanbranden.
 • Vul de vormpjes helemaal tot de bovenrand gevuld en strijk de bovenkant van het beslag glad met een lepel. Schuif de muffinvorm daarna de oven in.
 • Laat de muffins gaar worden in zo’n 20-25 minuten. Prik, zodra de oven klaar is, met een satéprikker in de muffins. Komt de prikker droog uit een muffin? Dan zijn ze goed gaar.
 • En dan: heel even wachten nog. Een minuutje of vijftien, als je dat volhoudt. Dan zijn de muffins goed afgekoeld en kun je ze eten. Smul smakelijk!
Trefwoord Banaan, Bananenmuffins, Chocola, Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde bananenmuffins
bananenmuffins met chocola

Banaan en chocola – een altijd-goed-combinatie!

Deze bananenmuffins met chocolade maakte ik zelf als lekkere snack en voor de lunch. Doordat ze geen suiker bevatten (behalve die in de chocola), zijn ze verrassend gezond. Een prima alternatief voor mijn standaard broodje pindakaas, vond ik zelf. Hoewel ik er dan wel nog wat broodjes naast eet om de middag met een goed gevulde maag door te komen. 

De combinatie van banaan met chocolade is zó lekker in deze muffins. Ik maakte al eerder chocolade-bananenbrood en ook chocolade-havermout met banaan. Door die gerechten wist ik: chocola en banaan is een match made in heaven. In deze gezonde bananenmuffins met chocolade al helemaal. De stukjes chocola en blauwe bes zijn een heerlijke verrassing als je je tanden in de muffins zet. En smeer je er wat honing of pindakaas op, dan zijn de muffins mogelijk nóg smakelijker.

Ik ga nu even iets lekkers eten om mijn trek te stillen. Geloof dat ik van het artikel alleen al trek heb gekregen. Mag jij raden wat ik vanmiddag ga maken? Juist, de muffinvorm, bananen, chocolade en blauwe bessen staan al klaar. 

Wat zijn jouw favoriete muffins?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 1 maart 2022 op 7:50 am - Beantwoord

  Dit ziet er zó lekker uit! Ik ben helemaal niet van de muffins, maar je had me bij ‘stukjes pure chocola’. Pure chocola maakt álles beter;).

 2. Darina 1 maart 2022 op 8:14 am - Beantwoord

  Deze muffins zien er te lekker uit! Dit recept wil ik zeker maken. Ik heb een muffinvorm, maar nog nooit gebruikt.

 3. Maaike 1 maart 2022 op 2:38 pm - Beantwoord

  Oh, wat leuk! Dat ziet er goed uit! Lijken me heel lekker 😀

 4. Giovanna Jansen 20 maart 2022 op 9:27 pm - Beantwoord

  O, die zien er heerlijk uit!

Beoordeling recept
Recente blogs

Brownies van dadels met pinda’s & dadelpasta (vegan & glutenvrij)

21 april 2024|Recepten|

Een goede brownie gaat er bij mij altijd wel in. Chocolade en cake in één is nu eenmaal een combinatie waarmee je onmogelijk de plank kunt misslaan. Met deze brownies kan dat ook nog met minder schuldgevoel. Je maakt deze brownies van dadels en er komt minder suiker en margarine bij kijken dan je zou denken. En het beste onderdeel van deze brownies: ze hebben door de combinatie met pindakaas en pinda's een Snickers-tintje. Zo maak je zelf een heerlijke vorm met maar liefst 9 brownies. Wees gewaarschuwd: één van deze brownies smaakt zeker naar meer.

New in: leuke stationery items bij Action

10 januari 2017|Lifestyle|

Normaal gesproken ga ik meestal naar Action voor knutselspullen, zoals papier, tape en versiersels. Uiteraard kon ik ook daar het nodige niet van laten staan toen ik dit weekend een bezoek bracht aan Action. Maar daarnaast kocht ik dit keer ook een aantal stationery items. Sinds ik aan het bloggen ben geslagen, ben ik namelijk dol op leuke notitieboekjes, vrolijke pennen en andere schrijf- en tekenspullen. Het leek me leuk om mijn stationery aankopen in een blogje aan je te laten zien.