Zei er iemand ‘chocola’? Als groot liefhebber word ik blij van bijna alles waar je pure chocolade of cacao in gooit. Laat dat bij deze gezonde chocoladecake nou helemaal goed zitten. Van alle cake-achtige baksels die ik heb geprobeerd, is deze donkere cake vol cacao mijn grote favoriet. Deze glutenvrije chocoladecake is heerlijk chewy, goed stevig en lekker luchtig. Elke hap smaakt naar intens pure chocola. Dat terwijl de cake een stuk gezonder is dan dat hij eruitziet. Zin in een plak (of drie)? Zo maak je deze gezonde chocoladecake zelf.
Geen kleffe plakken, maar zelfgemaakte chocoladecake!
Is het vloeken in de kerk als ik zeg dat ik helemaal niet zo dol ben op gele vanillecake? Ik vind de dikke plakken grootmoederscake uit de supermarkt altijd wat klef smaken en ze zijn zo zoet dat mijn tanden voor mijn gevoel moeite hebben om niet uit het tandvlees te schieten. Waar ik wél gek op ben, is chocoladecake. Hoe puurder, hoe beter!
Nu zou ik zelf niet zo snel voor mij en Bart een hele chocoladecake halen. Een plakje is best lekker, maar om nou elke dag een vrij suikerrijke plak te eten hoeft ook weer niet. Daarom zette ik mijn bakbrein aan het denken: daar moest toch een gezondere variant voor te bedenken zijn? Zo kwam ik op dit recept voor gezonde chocoladecake. Of nou oké: gezondere chocoladecake. Er bestaan natuurlijk gezondere dingen om te eten dan chocola. Maar hé, chocoladecake zonder chocola verdient die titel niet, toch, en het leven mag ook best een beetje leuk (en lekker) zijn?
Gezonde chocoladecake zonder toegevoegde suikers
Ik vind bakken tegelijkertijd heel leuk en heel spannend. Het blijft altijd afwachten of uit mijn zelfbedachte recepten iets eetbaars komt dat ook nog rechtop blijft staan. Maar de laatste tijd word ik er steeds handiger in en vind ik het daardoor alleen maar nóg leuker om te bakken. Deze gezonde chocoladecake was al bij de eerste bakpoging perfect. Ik vind hem zo lekker dat ik nu al een paar weekenden achter elkaar zo’n zelfde chocoladeverwennerij heb gemaakt.
Voor deze gezonde chocoladecake bedacht ik een recept zonder toegevoegde suikers en margarine. In plaats van suiker gebruikte ik 4 dadels (die geven het bananenbrood ook nog een lekkere chewy bite!), wat ahornsiroop en bananen. Werkte perfect! Overigens proef je de bananen nauwelijks in deze chocoladecake. Dat terwijl ze wel een goede basis voor een chocoladecake zijn die net ietsje gezonder is en lekker stevig. Tuurlijk, een appel of courgette is gezonder. Maar het leven een beetje leuker maken met lekker eten is ook gezond, toch?
Pure chocola in cakevorm
Als je gek bent op chocola, dan is er één ingrediënt dat niet in je voorraadkast mag ontbreken: cacaopoeder. Geen Nesquick, maar puur cacaopoeder. Je koopt voor een paar euro een flinke verpakking van dit poeder en doet daar waarschijnlijk weken mee. Met cacaopoeder kun je al je baksels een chocoladesmaak geven, zonder dat je daar direct hele repen chocolade voor nodig hebt. Ideaal! In dit gezonde chocoladecake-recept gebruikte ik wel 30 gram cacaopoeder voor de donkerbruine (haast zwarte) kleur. Daardoor smaakt de cake heel intens naar chocola. En dat zelfs zonder er chocola in te verwerken!
Maar vooruit, een stukje van die reep chocola wist wel een plek in deze chocoladecake te veroveren. Ik gebruikte extra pure chocolade (met 85% cacao) en brak die in kleine stukjes. Daarnaast smolt ik een stukje van diezelfde reep om als chocoladesaus over de chocoladecake te gieten. Chocola op chocola – beter wordt het niet!
Als toetje, snack of feestelijke lunch
Ik maakte deze chocoladecake niet voor een verjaardag, maar gewoon voor doordeweeks. Soms at ik een plakje als late night-snack, soms at ik er één bij de lunch met een laag pindakaas erop. Allemaal prima! Maar de cake zal met wat slagroom of ander feestelijk beleg ook zeker een lekkere feesttraktatie zijn. Ik weet al wat ik voor mijn volgende verjaardag wil gaan bakken. En vooruit, ik kan niet beloven dat ik hem voor die tijd niet nog eens maak. Zonde om lekkere dingen altijd maar tot je verjaardag te bewaren!
Hoe maak je de gezonde chocoladecake?
Binnen zo’n 50 minuten is deze gezonde chocoladecake klaar om er je vork in te zetten. Vers uit de oven, met de chocoladesaus nog warm en nat, is hij het allerlekkerst. Maar ook na een tijdje wachten is het een cake om heerlijk van te smullen. Je maakt deze gezonde chocoladecake als volgt:
Gezonde chocoladecake (glutenvrij & simpel)
Equipment
- Cakeblik
- Oven
- Blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gram amandelmeel
- 100 gram havermout (eventueel glutenvrij)
- 2 rijpe bananen
- 3 eieren
- 35 gram cacaopoeder
- 1 tl baking soda + scheutje citroensap
- 30 gram pure chocola
- 30 ml ahornsiroop
- 4 dadels (ontpit)
- 50 ml plantaardige melk
- 1 snufje zout
- Boter om in te vetten
Optioneel voor topping:
- 30 gram extra chocola om te smelten
- Kokosrasp
- Mokkaboontjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Prak de bananen met een vork en vermaal de havermout tot havermeel met de blender of keukenmachine.
- Meng de geprakte bananen samen met de vermalen havermout, het amandelmeel, de 3 eieren, het cacaopoeder en de ahornsiroop in een kom en roer goed door. Doe er ook een snufje zout bij en meng het geheel met een blender of keukenmachine tot een glad beslag.
- Voeg daarna een scheutje (plantaardige) melk toe. Check even hoe droog of vochtig het deeg is. Is het nog wat te droog? Doe er dan een klein beetje melk bij. Bij mij was het deeg met 50 ml plantaardige melk precies goed.
- Snijd of breek de 30 gram pure chocola in heel kleine stukjes en snijd ook de dadels in kleine brokjes. Roer ze door het beslag.
- Vet het cakeblik in met wat boter en giet dan het beslag erin. Laat het beslag zo’n 40-45 minuten in de voorverwarmde oven staan. Check na 40 minuten of de chocoladecake goed gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt die er droog uit? Dan is je cake klaar en mag de oven uit.
- Laat de cake zo’n 10 minuten afkoelen in het cakeblik en haal hem dan uit de vorm. Zet hem op een raster om te laten uitdampen. Zo verliest de cake wat vocht door de bodem.
- Ga je voor de variant met extra chocolade van deze gezonde chocoladecake? Doe dan zo’n 30 gram chocolade in een steelpannetje en laat au bain mairie (dus in een kom in kokend water) smelten.
- Strijk dan met een lepel de chocoladesaus over de bovenkant van de cake. Strooi er eventueel ook wat mokkaboontjes en kokosrasp overheen voor extra zoetigheid.
Hoe lang blijft de gezonde chocoladecake goed?
Van deze chocoladecake kun je na het maken nog wel een dag of vijf eten. Bewaar hem in een afgesloten bakje in de koelkast, zodat hij langer goed blijft. Invriezen kan ook als je de plakjes cake nog langer moet bewaren. Maar ik moet zeggen: bij ons was dat niet eens nodig. Voordat we het wisten, hadden we de laatste plak al achter de kiezen.
Nog meer bananenbaksels maken?
Deze gezonde chocoladecake is een stuk gezonder dan de meeste supermarktcakes en is toch lekker zoet. Zoek je iets wat nog net een stukkie gezonder is? Laat dan de chocoladesaus bovenop weg. Of maak dit chocolade-bananenbrood. Daar komt zelfs helemaal geen chocolade aan te pas, alleen cacaopoeder, bananen, havermout en andere gezonde ingrediënten.
Ook deze bananenmuffins met blauwe bessen en chocola kan ik je zeker aanraden. Net als dit bananenbrood met blauwe bessen, of dit appelbrood met banaan. Je kunt zoveel kanten op met banaan in baksels. Voorlopig ben ik nog niet uitgebakken met mijn favoriete fruitsoort!
Wat is jouw favoriete cake?
Ik lees dit tijdens mijn ontbijt, waar ik toch echt wel van geniet, maar nu zou ik dus graag als ’toetje bij het ontbijt’ zo’n plak cake hebben. Ziet er zó lekker uit!
Nu krijg ik toch weer trek, terwijl ik net mijn ontbijt op heb haha. Ziet er weer heerlijk uit. Een recept om te onthouden!
Tip: je kunt cake dus ook gewoon invriezen. Zowel zelfgemaakte als gekochte. 😉
Ik vind je recept wel vindingrijk, met al die zoete toevoegingen om weinig gerafineerde suiker te gebruiken (hoewel die ook in de pure chocolade zit, natuurlijk). Maar je kunt cake ook prima bakken met suiker als je de helft van de aanbevolen hoeveelhuid uit het recept gebruikt. Niet alles wordt trouwens lekkerder door en cacao aan toe te voegen. Cacao wordt namelijk alleen lekkerder door … suiker. Doe maar eens een lepe pure cacao in je koffie, als je die zwart drinkt. Of pure ongezoete yogurt met een lepel cacao: heel bitter. Daar moet dan wel iets zoets en suikerigs bij zoals een banaan (want een rijpe banaan bestaat ook uit … suikers). Nou is daar inderdaad niks mis mee! En ik ben het met je eens dat een bak cacao op voorraad hebben een heel goed idee is!
… je kunt met cacao trouwens ook koken, het kan een kickje geven aan sauzen. Hmm.
Maar chocoladecake is niet mijn ding! Ik hou dus juist wel van vanillecake, met citroen. En slagroom, en aardbeitjes. Maar die mokkaboontjes op de cake vind ik wel een idee, dat ga ik vast wel eens in een ander baksel proberen.
Beste Romy,
Wat zou ik kunnen gebruiken i.p.v. eieren? Want dat is volgens mij het enige wat maakt dat de cake niet vegan is
Wel fijn dat hij glutenvrij is…..mijn schoonzoon heeft nl een glutenvrij dieet, en is daarbij ook vegan….
Als vervanger voor 1 ei kun je bijvoorbeeld 1 el gebroken lijnzaad en 3 eetlepels water gebruiken of een halve rijpe (geprakte) banaan. Beide staan dus gelijk aan één ei, dus je zou die hoeveelheden dan met drie moeten vermenigvuldigen 🙂
Ik heb die vervangers niet bij dit specifieke recept geprobeerd, maar wel bij diverse andere recepten en bij mij werkt het goed zo. Ik kan me voorstellen dat de cake met 1,5 extra geprakte banaan wel wat meer naar banaan zal smaken, dus ik verwacht dat lijnzaad met water de beste oplossing zal zijn.
Dankjewel, ik ga dit zeker proberen….want het ziet er heerlijk uit…..
Die ziet er heerlijk uit zeg! Voor ieder moment van de dag. 🙂
Ik krijg al trek door de prachtige foto’s! Dit recept ga ik zeker maken, dank voor het delen.
Oh deze ziet er heerlijk uit! Ik heb het opgeslagen.
Ik heb hem gemaakt en hij is errug lekker!! Ik heb wel de ahornsiroop vervangen voor dadels want ik had geen siroop in huis. In totaal heb ik 150 gram dadels erin gedaan (dat is inclusief die 4 uit het recept erbij). Mijn vriend vind hem ook supergoed en vol van chocoladesmaak.
Wat onwijs leuk om dat te horen! En goed idee om dadels te gebruiken in plaats van ahornsiroop. Daar krijg je inderdaad ook een heerlijk zoete cake van 🙂 Een lekkere variatie!
Heel leuk dat je laat weten hoe je de cake vond smaken!