Zoek je nog een feestelijk toetjesrecept dat tegelijkertijd een gezond tintje heeft? Dan is deze gezonde chocolademousse van avocado perfect. De combinatie van avocado en chocola klinkt misschien gek. Maar geloof me: de avocado is echt niet terug te proeven in de mousse. Wel geeft dit ingrediënt de chocolademousse een heerlijk smeuïge en stevige structuur. Deze avocado-chocolademousse maak je binnen 5 minuten met maar een paar ingrediënten die ook nog eens allemaal reuze-gezond zijn. Het resultaat is een lekker en toch gezond toetje, dat vegan, glutenvrij en suikervrij is. En oh ja, om het feest compleet te maken, zit er ook nog een scheutje espresso in de mousse voor een extra intense smaak.
Chocolademousse van avocado (maar zonder avocadosmaak)
Ik kan me helemaal voorstellen dat je niet direct voor je ziet hoe je dit groene ingrediënt omtovert tot een smeuïge chocolademousse. Maar dat is met een paar scheppen cacaopoeder en een aantal dadels zo gepiept! In deze chocolademousse van avocado proef je de avocado niet terug, terwijl er toch een flinke hoeveelheid avocado (1 stuk per portie) in gaat. Waar de chocolademousse dan wel naar smaakt? Naar chocola met een subtiel zoet tintje en een klein vleugje espresso. Oftewel: een top-toetje!
Het handige aan deze chocolademousse van avocado is dat je ongemerkt een reuze-gezond toetje eet. De mousse smaakt op en top naar chocola, terwijl er alleen maar gezonde ingrediënten in gaan. Naast avocado, gebruik je banaan, dadels en pindakaas. Allemaal pure ingrediënten en geen geraffineerde suiker dus! Ook mensen die vegan, glutenvrij, sojavrij of suikervrij eten, kunnen met een gerust hart van dit toetje meegenieten.

De meest simpele chocolademousse: even blenden en klaar!
Zelf maak ik deze chocolademousse van avocado ook graag als we mensen te eten krijgen. Het is namelijk een typisch toetje waar niets mee mis kan gaan en dat je ook nog eens in 5 minuten in elkaar hoeft te flansen. Je hoeft alleen de verschillende ingrediënten in de blender of staafmixer te gooien en er zo een glad geheel van te maken. Dan is je chocolade-avocademousse al klaar. Versier het eventueel met pistachenoten, kokosrasp en frambozen voor een nog feestelijkere uitstraling.
Tip: je kunt dit toetje ook serveren met een dot kokoskwark bovenop. Zo kun je er eventueel zelfs een laagjesdessert van maken met steeds een laagje chocolademousse, dan een laagje kokoskwark, daarna weer chocolademousse, etc. Als je het in kleine glaasjes serveert, ben je zeker van een op en top feestelijk dessert.

Een vleugje espresso voor een rijkere smaak
Wat deze chocolademousse van avocado extra speciaal maakt? Er gaat ook een scheutje espresso in. Voor 2 porties chocolademousse gebruik je één kopje espresso. Dat geeft de mousse een nog diepere, intensere smaak. En ook als je geen koffiedrinker bent (zoals ik), kun je deze smaakcombinatie vast waarderen.
Drink je liever geen cafeïne? Dan kun je natuurlijk ook cafeïnevrije koffie gebruiken voor de espresso of je kunt de koffie vervangen door een scheutje plantaardige melk of kokosmelk.
Nog meer gezonde mousse-recepten
Wist je dat er al meerdere (chocolade)mousse-recepten op mijn blog staan? Allemaal ook met een gezond tintje en op een net even andere manier (zonder slagroom en ei, dus vegan!) gemaakt. Probeer ook eens deze soorten gezonde mousse:

Recept gezonde chocolademousse van avocado
Wil je ook een overheerlijk toetje maken dat al binnen 5 minuten klaar is en dat zéker niet übergezond maar wel heel lekker smaakt? Maak dan zelf deze gezonde chocolademousse van avocado. Een makkie om te maken, een feest voor je smaakpapillen!

Gezonde chocolademousse van avocado met vleugje espresso
Equipment
- Blender of staafmixer
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado's
- 1 rijpe banaan
- 30 gram cacaopoeder
- 10 dadels (ontpit)
- 1 espresso (vervang door 75 ml plantaardige melk als je liever geen koffie drinkt)
- 1 el pindakaas
- 1 tl vanille-extract
Ter garnering:
- Frambozen
- Pistachenoten
- Kokosrasp
Instructies
- Snijd de avocado's doormidden en verwijder de pit en schil. Ontpit daarnaast de dadels en zet alvast een espresso.
- Doe de banaan en avocado's, het cacaopoeder, de dadels, de espresso, de pindakaas en het vanille-extract in de keukenmachine of in de bak voor de staafmixer. Blend tot een smeuïg geheel zonder stukjes.
- Proef even of de chocolademousse voor jou zoet genoeg is. Voeg anders nog een scheutje agavesiroop toe.
- Serveer de chocolademousse in bakjes of glaasjes. Laat eventueel nog een half uur tot een uur opstijven in de koelkast. Dit is overigens geen must: vers uit de blender is de mousse ook al lekker en stevig.
- Versier de mousse met vers fruit, kokosrasp en pistachenoten.

Hoe lang kun je de chocolademousse bewaren?
Ik raad aan om deze chocolademousse van avocado direct na het bereiden op te eten. Avocado wordt snel minder lekker. Dus je kunt hem het beste zo vers mogelijk eten. Eventueel kun je de mousse nog 1 dag in een afgesloten bakjes in de koelkast bewaren. Gelukkig is hij zo makkelijk te maken dat je prima direct voordat je trek hebt de mousse vers kunt maken. Geen noodzaak om hem lang te bewaren dus! 🙂
Had jij al eens van de combinatie chocolademousse met avocado gehoord?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Wat te doen in Londen? 23 bekende en minder bekende tips!
Na drie bezoekjes aan Londen ben ik nog lang niet uitgekeken in de prachtige hoofdstad van Engeland. Er is dan ook meer dan genoeg te beleven in deze mooie stad. En nee hoor, ik zal je niet alleen vermoeien met de bekende toeristische trekpleisters die je al in elke reisgids zult spotten. Er zijn nog veel meer dingen in de stad te bewonderen die niet in elke gids staan. Dan is het zonde om veel tijd te verliezen aan de bekende gebouwen waar je vooral de selfiesticks van je mede-toeristen moet ontwijken. Daarom leek het me leuk om na mijn vorige bezoekje aan Londen een grote favorietenlijst te maken. Mocht je je afvragen "Wat te doen in Londen?", dan zijn dit 23 bekende en minder bekende dingen voor op je "to see"-lijst.
Hooggevoeligheid accepteren (inclusief de mindere kanten) – soms een uitdaging!
Dat het stempeltje hooggevoelig op mijn voorhoofd past, weet ik inmiddels wel. Dat label heeft voor mij heel veel verduidelijkt en makkelijker gemaakt. Maar dat stickertje op mezelf drukken, is wat anders dan het accepteren. Ik merk de laatste tijd dat ik stukjes van die hooggevoelige kant soms onbewust probeer weg te poetsen. Zullen mensen me niet een zeurpiet vinden? Anderen hebben hier toch ook geen last van? Moet ik nu alwéér alleen zijn? Hooggevoelig zijn én hooggevoeligheid accepteren blijken twee aparte dingen.
Moeite met boos worden? | Mijn verhaal (+tips)
Grote ruzies in het verkeer, scheldpartijen in een voetbalstadion en boze klanten aan de kassa van de supermarkt? Het lijkt wel alsof mensen tegenwoordig een stuk sneller boos worden. Althans, sommige mensen. Maar wat nu als je het lastig vindt om boos te worden? Als je bang bent om het verkeerde te doen of jezelf simpelweg niet anders dan lief, blij en aardig kent in plaats van boos. En wat nu als je je op bepaalde momenten wel heel boos voelt, maar het niet kunt of durft te uiten? Ik deel graag mijn verhaal. Inclusief onzekerheden en mini-successen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…