Soms heb je ergens zó veel zin in dat het zelfs geen paar uur kan wachten. Dat had ik laatst met de combinatie van chocola en karamel. Het was alleen half 8 ’s ochtends en dus niet echt het tijdstip om eens mijn tanden in een Hands Off My Chocolate-reep te zetten. Daarom bedacht ik een manier om gezonde chocolademuffins met karamelsaus te maken. De lekker zoete karamelsaus is gemaakt van dadels en de muffins bevatten (op wat stukjes chocola na) vooral veel gezonde ingrediënten. Een lekker muffinrecept voor als je trek hebt in iets lekkers, maar niet een heel pak suiker wilt gebruiken! Zo maak je deze vegan en glutenvrije muffins.

Gezonde chocolademuffins maak je zo!

De combinatie van chocola en karamel (eventueel met wat zeezout) is wat mij betreft altijd een feest. Nu eet ik niet heel vaak karamel, omdat ik geen melkproducten meer gebruik en nog niet heel veel geweldige vegan karamelopties heb gevonden. Maar soms word je opeens wakker met een geniaal idee. Zo stond ik op zaterdagochtend al vroeg klaarwakker naast mijn bed omdat ik een creatieve ingeving had die ik niet op de plank kon laten liggen: karamelsaus maken van dadels. Dadels zijn net als karamel lekker zoet en hebben een plakkerig tintje. Als je ze weekt en dan blendt met amandelmelk en vanille-extract krijg je zowaar een heerlijke karamelsaus. Ha, de basis voor mijn karamel-chocolade-idee was gelegd!

Ook de chocolademuffins zelf zijn een tikkeltje gezonder dan je bij het woord “chocolademuffins” zou denken. De muffins danken hun chocoladesmaak aan cacaopoeder (100% cacao, geen Nesquick!). Ze zijn gezoet met banaan en ahornsiroop in plaats van suiker, en bevatten geen margarine of roomboter. Ze zijn daardoor lekker luchtig en toch goed gezoet, maar niet té.

Overigens roer ik stiekem wel wat kleine stukjes pure chocola door de gezonde chocolademuffins, wat ze uiteraard ietsje minder gezond maakt. Maar hé, zonder dat zijn het geen chocolademuffins! Als je het recept 100% suikervrij wilt houden, kun je de stukjes chocola uiteraard weglaten.

gezonde chocolademuffins met dadelsaus 6

Hoe maak je de karamelsaus?

Traditionele karamelsaus maak je met suiker, boter en slagroom. Dat klinkt als een combinatie die onmogelijk niet lekker kan smaken. Maar zelf kan ik niet goed tegen slagroom en ik bedacht me dat je karamelsaus vast ook zonder suiker kunt maken. Dadels bleken hét ingrediënt dat ik daarvoor nodig had. Gebruik wel Mejdoul-dadels. Het liefst wat plakkerige dadels. Die werken beter dan meer stevige dadels.

De karamelsaus voor deze gezonde chocolademuffins maak je zo:

  1. Week de dadels 15-30 minuten in wat water, zodat ze goed zacht worden.
  2. Snijd de dadels in stukjes en doe ze in de keukenmachine of blender (een staafmixer kan ook, maar de dadels worden dan iets minder fijn gehakt!).
  3. Schenk nu het vanille-extract en 85 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk) erbij. Blend nog een keer.
  4. Kijk of je de karamelsaus dun genoeg vindt. Zo niet, dan kun je er beetje bij beetje wat extra melk bij schenken. Vind je de saus juist te dun? Voeg dan extra dadels toe.
gezonde chocolademuffins met dadelsaus 2

Wat heb je nodig voor deze vegan chocolademuffins?

De gezonde chocolademuffins zijn zowel vegan als glutenvrij. Er komen dus ook geen ei of melkproducten aan te pas. Je hebt voor de muffins (los van de karamelsaus) het volgende nodig:

  • Amandelmeel en havermeel. Ik hoor vaak dat mensen glutenvrije baksels wat zanderig vinden. Daar heb je geen last van als je amandelmeel gebruikt. Deze meelsoort is wat vettiger en “natter”. Ik vind het een perfect type meel voor muffins. Havermeel is daarnaast een goede neutrale meelsoort die je bijna overal voor kunt gebruiken. Deze meelsoort geeft de muffins meer stevigheid. (Eet je glutenvrij? Check dan online of jouw havermeel 100% glutenvrij is. Dat is niet altijd het geval.)
  • Rijpe bananen. Kies het liefst bananen die wat bruine stippen of vlekken op de schil hebben. Hoe rijper, hoe zoeter! De bananen gebruik ik als eivervanger in de muffins en voor de binding van het beslag.
  • Amandelmelk. Ook dit helpt om het muffinbeslag te binden. Je kunt trouwens ook andere soorten plantaardige melk gebruiken, zoals havermelk, sojamelk of rijstmelk.
  • Ahornsiroop. Dit gebruik ik als zoetmiddel in plaats van suiker. Het heeft een heel lekkere diepe smaak. Daarom vind ik zelf ahornsiroop ook lekkerder dan bijvoorbeeld agavesiroop. Heb jij zelf alleen agavesiroop in huis? Dan kun je dat ook prima gebruiken als alternatief.
  • Vanille-extract. Een theelepel ahornsiroop vind ik een lekkere toevoeging aan bijna alle baksels. Het geeft ze een zoetig tintje en een net wat diepere smaak.
  • Cacaopoeder. Voor de chocoladesmaak mag dit niet ontbreken natuurlijk. Ik schep er zelf aardig wat van door het muffinbeslag (40 gram voor 7 muffins). Daardoor krijg je een intense cacaosmaak. Perfect voor een pure-chocolade-liefhebber als ik! Vind je dat wat te heftig? Gebruik dan gerust 10 gram minder of schenk er extra ahornsiroop bij. Ik krijg weleens vragen waar je cacaopoeder koopt. Ik haal standaard het cacaopoeder van Blooker bij Albert Heijn. Dat is de goedkoopste variant die ik ken, en die is heerlijk.
  • Baking soda + appelazijn. Als je je muffins flink wilt laten rijzen, is dit de gouden combinatie die je nodig hebt. Het effect ervan is nog veel sterker dan met gewoon bakpoeder. Het is ideaal om vegan muffins (waar dus geen ei in zit) alsnog boven hun vormpjes uit te laten komen.
gezonde chocolademuffins met dadelsaus 8

Recept voor de gezonde chocolademuffins

Heb jij ook (spontane) trek gekregen in chocolademuffins met een laagje “karamel”? Met dit recept kun je er op een gezondere manier van smullen. Geniet ervan!

gezonde chocolademuffins met dadelsaus 9

Gezonde chocolademuffins met karamelsaus (vegan!)

Romy
Ook zo dol op de combinatie van chocola en karamel? Dan ga je deze chocolademuffins met karamelsaus sowieso lekker vinden. Ik heb ze ook nog in een gezonder jasje gestoken. Zo maak je deze vegan, glutenvrije en gezonde chocolademuffins!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 7 muffins

Equipment

  • Metalen muffinvorm
  • papieren muffinvormpjes
  • Oven
  • Keukenmachine, blender of staafmachine

Ingrediënten
  

  • 125 gram amandelmeel
  • 85 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 115 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
  • 2 bananen
  • 45 gram pure chocola (in stukjes gehakt)
  • 40 gram cacaopoeder
  • 35 gram ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl appelazijn
  • Snufje zout

Voor de karamelsaus van dadels:

  • 15 Medjoul-dadels (Ik gebruik iets kleinere dadels. Als je grotere dadels gebruikt, heb je minder dadels nodig.)
  • 85 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
  • 1 tl vanille-extract

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Laat ondertussen de dadels weken in water.
  • Doe de bananen, de ahornsiroop, het vanille-extract en de plantaardige melk voor de muffins samen in de blender of keukenmachine en meng tot een vloeibare massa.
  • Voeg dan amandelmeel, havermeel, cacaopoeder en zout toe. Meng opnieuw door, zodat er een gladde massa ontstaat.
  • Roer vervolgens de fijn gehakte pure chocolade door het beslag en voeg als laatste de baking soda en het appelazijn toe. Roer nog één keer goed door.
  • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen vorm en verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Schuif de muffins voor 25 minuten in de voorverwarmde oven. Check daarna met een satéprikker of ze goed gaar zijn. Zodra de satéprikker droog uit de muffins komt, zijn ze klaar.
  • Maak tijdens het wachten op de muffins de karamelsaus. Snijd daarvoor de (ontpitte en geweekte) dadels in stukjes en doe ze samen met de amandelmelk en 1 theelepel vanille-extract in de blender (of gebruik een staafmixer). Maak er zo een fijne saus van. Vind je de saus nog iets te dik? Voeg dan wat extra amandelmelk toe.
  • Laat de muffins eerst 10 minuten afkoelen in de muffinvorm. Haal ze er dan uit en schep de karamelsaus bovenop de muffins. Versier eventueel met mokkaboontjes, stukjes chocola of vers fruit.

Notities

Wil je de muffins suikervrij maken? Laat dan de stukjes chocola door het beslag weg.
Trefwoord Chocola, Chocoladecake, Dadels, Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde chocolademuffins met dadelsaus 3

Hoe lang kun je de gezonde chocolademuffins bewaren?

De muffins blijven na het maken nog ongeveer 4 dagen goed in de koelkast. De karamelsaus zal door de koelte van de koelkast wat opstijven, wat de muffins in mijn ogen extra lekker maakt. Bewaar de muffins in een afgesloten bakje in de koelkast als je ze niet binnen één dag opeet.

Krijg je ze niet op tijd op (wat me sterk lijkt ;))? Dan kun je de muffins ook stuk voor stuk invriezen. Zo kun je ze nog zeker een maand bewaren.

Andere gezondere chocoladerecepten

Mijn liefde voor chocola is groot. Héél groot. Tegelijkertijd wil ik niet elke dag een reep chocola eten. Daarom ga ik altijd graag op zoek naar gezondere receptopties met chocola. Naast deze gezonde chocolademuffins kan ik je ook deze gezondere chocoladerecepten aanraden:

Ben jij ook fan van de combinatie chocola en karamel?

gezonde chocolademuffins

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs