Move over muesli. Ik ben altijd al gek geweest op granola! Net een tikkeltje krokanter en zoeter dan muesli! Alleen staat granola niet bekend als een van de meest gezonde toevoegingen aan je ontbijt. Daar breng ik graag verandering in door zelf gezonde granola te maken. Deze granola is makkelijk suikervrij te maken en is ook volledig vegan. En je hebt hem binnen 25 minuten al klaar! Ontdek hoe je deze gezonde granola maakt met maar een paar ingrediënten.
Gezonde granola zonder suiker
Granola wordt vaak gezien als een van de minst gezonde keuzes in het schap met ontbijtgranen. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Als je zelf granola maakt, ben jij degene die bepaalt hoe gezond of niet jouw granola wordt. Je kunt heel goed zelf gezonde granola maken zonder geraffineerde suikers.
Zo maak je deze gezonde granola met agavesiroop in plaats van suiker (en daar heb je ook nog eens niet veel van nodig!). Daarnaast “plak” je de granola aan elkaar met kokosolie. Verder gaan er vooral havermout en amandelen en pompoenpitten in de granola. Allemaal heel gezonde ingrediënten! Voor de lekker kun je er ook nog pure chocola en kokossnippers aan toevoegen, maar dat is geen must (wel erg smakelijk!).

Zelf granola maken: simpel maar leuk én lekker!
Zelf granola maken is echt niet moeilijk. Je hoeft alleen maar havermout, gesmolten kokosolie, agavesiroop en je favoriete noten en zaden door elkaar te roeren. Spreid dit mengsel dan uit over een bakplaat en bak het zo’n 15 minuten in de oven. Vergeet daarbij niet om de granola regelmatig om te scheppen. Anders wordt de granola namelijk een tikkeltje té bruin (lees: aangebrand) en wordt de granola ook nog eens maar aan één kant krokant.
Laat de granola na het bakken goed afkoelen en roer dan pas de chocola en kokossnippers erdoorheen. Daarna is de granola klaar om te eten. De kokosolie stolt tijdens het afkoelen, waardoor de granola grotere blokken vormt.
Het fijne aan zelf granola maken is dat je helemaal zelf de ingrediënten kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook andere noten gebruiken dan amandelen. Of vervang de pompoenpitten door andere pitten of zaden.

Tips om gezonde granola te maken
Wil je zelf gezonde granola maken? Dan zijn dit nog een paar tips voor gegarandeerd succes:
- Gebruik grove havervlokken in plaats van fijngehakte havermout. Grove havervlokken plakken beter aan elkaar tot granola en worden ook knapperiger. Daardoor zijn ze meer geschikt voor granola.
- Werk met kokosolie in plaats van andere olie. Kokosolie heeft als unieke eigenschap dat het hard wordt als je het laat afkoelen en vloeibaar wordt bij hogere temperaturen. Daardoor helpt kokosolie mee om de granola na het bakken te laten samenklonteren.
- Schep de granola regelmatig om. Je wilt natuurlijk niet dat hij zwart kleurt in de oven. Ook helpt omscheppen om de granola aan alle kanten goudbruin te laten worden.
- Doe sommige ingrediënten er pas na het bakken doorheen. Niet alle ingrediënten worden even lekker van een enkeltje oven. Zo kun je kokossnippers en chocola beter niet mee laten bakken in de oven. De chocola wordt dan een vloeibare derrie en de kokossnippers worden wel heel krokant. Schep die daarom pas door de granola zodra deze is afgekoeld.
- Gebruik noten of pitten in granola. Daarmee geef je de granola meer bite en voeg je er ook nog eens gezonde eiwitten aan toe. Ik vind zelf amandelen en pompoenpitten een dikke tip om door de granola te roeren. Maar stukjes pinda, cashewnoot, macadamianoten of hazelnoten doen het ook heel goed in granola.

Recept gezonde granola zonder suiker
Wil je ook zelf granola maken zonder suikers, maar met heel veel smaak en een goede bite? Probeer dan dit heerlijke recept voor gezonde granola zonder suiker en met amandelen, chocola en kokos.

Gezonde granola (suikervrij) met amandelen en kokos
Equipment
- Bakplaat met bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 200 gram grove havervlokken (evt. glutenvrij)
- 75 gram kokosolie (gesmolten)
- 75 gram agavesiroop
- 50 gram kokossnippers (= optioneel)
- 60 gram amandelen
- 50 gram pure chocola (laat weg voor een suikervrije optie)
- 35 gram pompoenpitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng de havermout, gesmolten kokosolie, agavesiroop, pompoenpitten en amandelen met elkaar. Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid het havermoutmengsel daarover uit.
- Zet de bakplaat 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep de granola 3x om in die tijd en houd goed in de gaten dat hij niet te bruin kleurt.
- Laat de granola volledig afkoelen. Snijd dan de pure chocola in kleine stukjes en schep die samen met de kokossnippers door het mengsel.
- Serveer de granola met plantaardige kwark of yoghurt en bewaar de rest in een afgesloten pot.

Nog meer ontbijtrecepten
Wil je nog meer ideeën opdoen voor een gezond ontbijt? Dan zijn ook dit heerlijke ontbijtrecepten die ik je zeker kan aanraden:
- Gebakken havermout met Kiwi Gold
- Havermout met amandelmelk en gekarameliseerde peer
- Vegan havermout met kwark & vers fruit
- Roze havermout met aardbeien en banaan
- Vegan smoothie bowl met mango
Veelgestelde vragen
Hoe moet je granola bewaren?
Bewaar granola in een goed afgesloten pot (zoals een weckpot) buiten de koelkast. Hij blijft dan nog zeker zo’n 2 tot 2,5 week goed.
Welke havermout is glutenvrij?
In principe is alle havermout glutenvrij. Het is namelijk gemaakt van haver in plaats van tarwe. Alleen vaak ontstaat kruisbestuiving, doordat er tarwegranen naast de haver op velden groeien. Als je zeker wilt weten dat havermout glutenvrij is, kun je het beste glutenvrije havermout van Albert Heijn-huismerk of van een merk als Lieke is vrij kopen. Check altijd het etiket om zeker te weten dat havermout 100% vrij van gluten is als jij allergisch of intolerant voor gluten bent.
Wat is granola?
Granola is een topping die je vaak bij (plantaardige) yoghurt of kwark eet. Je maakt het met havermout, zoetstof en vaak ook noten en zaden. Deze ingrediënten bak je in de oven samen lekker knapperig, waardoor de havervlokken wat aan elkaar gaan plakken.
Heb jij weleens zelf granola gemaakt?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Inspiratie voor mijn luxe droombadkamer
Als ik de loterij zou winnen, dan weet ik wel wat mijn eerste uitgave zou zijn. Een gloednieuwe badkamer! Mijn badkamertje is klein maar fijn. Geen Pinterestwaardig droomplekje, maar wel helemaal prima voor nu. Maar ooit (in een volgend huis?) zou ik nog wel mijn droombadkamer willen realiseren. Ik weet al precies hoe die eruit moet komen te zien. Nu alleen de loterij nog winnen... In het kader van "dromen mag" deel ik 10 must-haves die niet in mijn droombadkamer mogen ontbreken.
Vegan gnocchi met tomatensaus & veel groenten (in 25 min. klaar!)
Gnocchi - ik ben er gek op! Die kleine meelballetjes moeten het misschien niet hebben van hun looks, maar de smaak ervan is verrukkelijk. Het zit tussen pasta en aardappels in en je kunt er de lekkerste dingen mee maken. Ben je inspiratieloos voor wat je met je pak gnocchi kunt? Probeer dit recept voor gnocchi met tomatensaus! Het is een van mijn meest simpele en snelle recepten voor als ik haast heb en toch iets lekkers wil maken. In 25 minuten ben je klaar met koken en heb je een maaltijd met lekker veel groenten op tafel staan. Oh ja, het gerecht is (als je vegan kaas gebruikt) volledig plantaardig!
Vegan review | Kipnugget-look-a-likes, prijzig broodbeleg & nieuwe yoghurtontdekking
Het vegan schap in de supermarkt blijft maar groeien. En mij had je niet blijer kunnen maken! Met alle plezier gooi ik nieuwe producten in mijn mandje om ze aan een kritische smaaktest te onderwerpen. Ook de laatste tijd kwam ik regelmatig met een goed gevulde tas met nieuws thuis. Tijd om heel veel producten voor het eerst te proberen! Zo was ik laaiend enthousiast over crispy sticks die me aan McDonald's-snacks deden denken, testte ik een wel héél duur potje met broodbeleg en zette vriendlief met enige scepsis zijn tanden in plantaardige mayo. Wat was een hit en wat niet? Ik geef je onze eerlijke mening.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…