De dag starten met pannenkoeken – wie wil dat nu niet? En met deze havermoutpannenkoeken met appel kan dat ook nog op een gezonde manier! Je mag dan een heerlijk bord met dikke opgestapelde pannenkoeken voor je neus hebben. De pannenkoeken zijn gemaakt van gezonde ingrediënten, zoals appelmoes, havermout en plantaardige melk. Stapel ze op tot een mooie toren, schenk er ahornsiroop of stroop overheen en je hebt het meest feestelijke stapelontbijt ooit.

Gezonde havermoutpannenkoeken met appel

Meestal maak ik mijn havermoutpannenkoeken met geprakte banaan erdoorheen, zoals bij deze fluffy pancakes zonder ei of deze vegan bananenpannenkoeken. Ook reuze-lekker! Maar ik weet dat niet iedereen de grote liefde voor banaan deelt. In dat geval word je vast wél heel blij van deze havermoutpannenkoeken met appel. Die maak je met appelmoes als bindmiddel in plaats van banaan. Verder komen er geen gekke ingrediënten aan te pas. Je hebt onder andere havermeel (= fijngemalen havermout), kaneel, plantaardige melk en pindakaas nodig. Oh ja, en ahornsiroop voor een vleugje zoetigheid. Maar dat kun je ook vervangen door een andere vloeibare suikervervanger die je in huis hebt.

De pannenkoeken danken de appelsmaak trouwens aan appelmoes. Gewoon de 100% appelmoes zonder toevoegingen uit de supermarkt! Ik gebruik dus geen stukjes appel in de pannenkoeken, maar schep die wel bovenop de stapel. Daardoor bakken de pannenkoeken wat makkelijker en zijn ze lekker fluffy van structuur.

havermoutpannenkoeken met appel 13

Hoe maak je havermoutpannenkoeken zonder ei?

Dat heb ik me – toen ik net vegan at – ook vaak afgevraagd, maar is echt niet moeilijk. Je kunt daarvoor een aantal ei-vervangers gebruiken, afhankelijk van het type recept dat je gebruikt. Banaan is bijvoorbeeld een goede ei-vervanger met een vergelijkbare bindende werking. Hetzelfde geldt voor appelmoes en voor pindakaas of notenpasta’s. In dit recept gebruik ik een mix van appelmoes en pindakaas als alternatief voor ei. Ook schep ik een theelepel lijnzaad door het beslag. Ook lijnzaad helpt om de ingrediënten aan elkaar te binden. Het wordt niet voor niets (in combinatie met water) weleens gezien als “vegan ei” in baksels.

Verder kun je aan havermoutpannenkoeken zonder ei het beste extra rijsmiddel toevoegen. Ei heeft namelijk ook een rijzende werking; ingrediënten als banaan en appelmoes hebben die niet. Voor deze pannenkoeken gebruik ik 2 theelepels bakpoeder, een 1/2 theelepel baking soda en 2 tl appelazijn. Appelazijn helpt om de baking soda te activeren. Roer die ingrediënten als allerlaatst door het beslag en laat het beslag dan 5 minuten staan. Daardoor kunnen het bakpoeder en de baking soda alvast hun werk doen en zie je al de eerste belletjes in het beslag.

havermoutpannenkoeken met appel
havermoutpannenkoeken met appel 2

Tip: maak deze gezonde havermoutpannenkoeken met rozijnen

Deze havermoutpannenkoeken met appel kun je dankzij één ingrediënt nóg lekkerder maken: rozijnen. Als ik dingen met appel maak, dan komen daar bijna altijd ook kaneel en rozijnen bij kijken. Die drie zijn een toptrio, ook in deze pannenkoeken. Ik roer de rozijnen door het beslag, zodat je tussen het fluffy beslag door soms een warme rozijn proeft. Superlekker!

Om de stapel pancakes met appel nog lekkerder te maken, schep ik er ook een flinke lepel gebakken stukjes appel met kaneel, rozijnen en ahornsiroop overheen. Daardoor ziet je ontbijtstapel er extra feestelijk uit en krijgen de pannenkoeken meteen lekker veel smaak.

Nog meer recepten met appel en kaneel

Vind jij de combinatie van appel en kaneel ook altijd een hit? Dan heb ik op mijn site nog meer lekkere appelrecepten met kaneel voor je klaarstaan. Misschien word je net zo blij van deze receptideeën:

havermoutpannenkoeken met appel 12
havermoutpannenkoeken met appel 12

Gezonde havermoutpannenkoeken met appel (vegan en glutenvrij)

Romy
Trakteer jezelf op het meest feestelijke ontbijt: een stapel havermoutpannenkoeken met appel! En de havermoutpannenkoeken zijn ook nog hartstikke gezond. Ze zijn glutenvrij, vegan en vrij van geraffineerde suikers. En je hebt ze razendsnel gemaakt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan
  • Mengkom

Ingrediënten
  

  • 125 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 120 gram appelmoes
  • 135 ml plantaardige melk
  • 30 gram ahornsiroop of agavesiroop
  • 25 gram pindakaas
  • 2 el rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gebroken lijnzaad
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 2 tl appelazijn
  • Plantaardige margarine

Voor de topping:

  • 1 appel
  • 1 tl kaneel
  • 2 el ahornsiroop + eventueel extra

Instructies
 

  • Roer de appelmoes, plantaardige melk, pindakaas en ahornsiroop door elkaar.
  • Schep dan ook het havermeel, de kaneel, het lijnzaad en de rozijnen door het beslag. Roer vervolgens het bakpoeder, de baking soda en het appelazijn er tegelijk doorheen. Laat het beslag 5 minuten staan voordat je de koekenpan erbij pakt.
  • Verwarm een klontje plantaardige margarine in de koekenpan en schep met een pollepel een beetje beslag in de koekenpan. Als er 2-3 pannenkoeken in de koekenpan passen, schep je er nog 1 of 2 dotjes beslag bij voor nog eens 1-2 pannenkoeken.
  • Bak de pannenkoeken eerst aan de ene kant goudbruin. Keer de pannenkoeken om zodra ze aan één kant stevig en bruin zijn en je bubbeltjes ziet. Bak de pannenkoeken nog zo'n 2 minuten aan de andere kant.
  • Voeg dan opnieuw een klontje boter toe aan de pan en schep opnieuw een paar dotjes beslag in de pan om ook daar pannenkoeken van te maken. Ga zo door totdat al het beslag op is.
Trefwoord Appel, Glutenvrij, Kaneel, Lactosevrij, Pannenkoeken, Rozijnen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
142A4345 1 2
142A4475 1 3

Kun je de appelpancakes ook bewaren?

Jazeker! Je kunt de appelpancakes ook van tevoren maken en dan 1-2 dagen in een tupperwarebak bewaren. Warm ze voor gebruik op in de magnetron of in een koekenpan en schenk bij het serveren de ahornsiroop en stukjes appel eroverheen.

Waarom havermoutpannenkoeken?

Nou, havermout is een heel gezond ingrediënt. Er zitten veel vezels en vitamines in, en het is een ingrediënt dat goed vult. Door je pannenkoeken van havermout te maken, worden ze lekker vezelrijk en een tikkeltje gezonder dan anders. Je eet wel havermout, maar dan in een feestelijkere vorm dan gewoon in de vorm van een kom met havermoutpap.

Wat moet ik doen als de vegan pannenkoeken niet goed rijzen?

Als je dit ingrediënt aanhoudt, zouden de pannenkoeken goed moeten rijzen. Werkt dat in jouw geval niet goed? Check dan of het bakpoeder nog goed is en koop eventueel een nieuw zakje. Als bakpoeder overdatum is, verliest het zijn rijzende werking.

Hoe voorkom ik dat pannenkoeken aan de pan vastplakken?

Als je pannenkoeken aan de pan vastplakken, dan kan dat door 2 dingen komen: 1) de coating of antiaanbaklaag van je koekenpan is niet goed meer, of 2) je gebruikt te weinig plantaardige margarine. In het eerste geval kun je het beste kijken naar een andere koekenpan. In het tweede geval los je het makkelijk op door een beetje extra plantaardige margarine of bakboter toe te voegen. Houd de pan ook steeds goed vet, ook als je het beslag voor volgende pannenkoeken in de pan schept.

Hoe bak jij je pannenkoeken het liefst?

gezonde pannenkoeken met appel

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept