Altijd al je dag willen starten met een stapel pannenkoeken? Daar zeg ik in elk geval geen ‘nee’ tegen. Al helemaal lekker is het als je die pannenkoeken ook nog een extra speciaal tintje geeft. Zo hebben deze mango-pannenkoeken een verfrissende mango-smaak, die een beetje doet denken aan de op en top zomerse dagen. Zelfs als je ze hartje winter eet. Deze mango-pannenkoeken zijn ook nog gezond én vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Dus als je nog zit te springen om een feestontbijt, maak dan zeker deze heerlijke mango-pancakes.
Gezonde én lekkere mango-pannenkoeken
Wie denkt dat pannenkoekenontbijtjes verre van gezond zijn, heeft het goed mis. Je kunt prima gezonde pannenkoeken bakken. Zo ben ik gek op havermoutpannenkoeken en bananenpannenkoeken. Tot nu toe waren de fluffy pancakes zonder ei mijn grote favoriet. Maar deze mango-pannenkoeken verdienen ook zeker de eretitel ‘grote favoriet’. Je maakt ze niet met banaan, maar met mangopuree. Heel lekker zoet van smaak! Daarnaast bestaan de pannenkoeken vooral uit havermeel (= fijngemalen havermout!) en plantaardige melk. Suiker komt er niet aan te pas, alleen een scheutje agavesiroop. De pannenkoeken zijn door de mango namelijk al lekker zoet van zichzelf.
Verder worden de pannenkoeken lekker fluffy dankzij bakpoeder en appelazijn. Die twee zorgen ervoor dat de pannenkoeken wat hoger worden en dat je een goede stapel kunt opbouwen.

Wat heb je nodig voor deze mango-pannenkoeken?
Als je deze mango-pannenkoeken zelf gaat maken, heb je het volgende nodig uit je voorraadkast:
- Havermeel. Dit is eigenlijk fijngemalen havermout. Een heel gezonde en vezelrijke meelsoort dus! Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije havermeel.
- Plantaardige melk. Geen pannenkoeken zonder (plantaardige) melk natuurlijk! Voor deze pannenkoeken kun je de plantaardige melk gebruiken die jij het fijnst vindt. Ik ga voor sojamelk, maar amandelmelk, havermelk of erwtenmelk is ook prima.
- Mango. Uiteraard is dat een must in mango-pannenkoeken. Zelf gebruik ik diepvries-mango, omdat dat goedkoper en sneller in gebruik is dan verse mango. Laat de diepvriesmango wel even ontdooien, zodat er niet te veel extra vocht bij de pannenkoeken komt. Verse mango is uiteraard ook prima.
- Pindakaas. Dat gebruik ik niet zozeer voor de smaak, maar als bindmiddel in het pannenkoekenbeslag. Als je niet tegen pinda’s kunt of er niet zo van houdt, is een notenpasta (zoals amandelpasta) trouwens ook helemaal goed.
- Agavesiroop. Dit gebruik ik voor een vleugje extra zoetigheid. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig, omdat de mango de pannenkoeken ook al een zoetige smaak geeft.
- Bakpoeder en appelazijn. Die twee zijn samen dé combinatie die je nodig hebt om de pannenkoeken fluffy te krijgen en te laten rijzen in de pan.
- Vanille-extract. Eén theelepel daarvan is genoeg om de pannenkoeken net ietsje zoeter en smaakvoller te maken.
Verder kun je de pannenkoekenstapel naar hartenlust versieren met vers fruit (zoals mango en aardbeien of blauwe bessen) en kokosrasp. De combinatie van mango en kokos blijft wat mij betreft een hit.

Tips om deze mango-pannenkoeken fluffy te maken
Het heeft bij mij ook even geduurd voordat ik precies snapte hoe je pannenkoeken lekker fluffy en stevig maakt. Inmiddels ben ik gelukkig achter het “geheim”. Of nou, er zijn een paar dingen die daaraan bijdragen. Dit zijn enkele tips die je erbij gaan helpen:
- Gebruik bakpoeder in combinatie met appelazijn. Bakpoeder heeft een rijzende werking en appelazijn stimuleert dat nog extra.
- Zet fruitpuree in als bindmiddel (puree van mango in dit geval) om de vegan pannenkoeken te binden. Banaan werkt hier trouwens ook goed voor. Vandaar dat je zo vaak bananenpannenkoeken tegenkomt.
- Laat het beslag zo’n 5 minuten staan nadat je het bakpoeder en appelazijn erdoorheen hebt geroerd. Dan kunnen die twee samen hun werk alvast doen.
- Schep het beslag “dik” in de pan. Dus doe best een flinke schep beslag in de pan, zodat de pannenkoeken lekker dik worden.
- Wacht met het omdraaien van de pannenkoeken totdat je belletjes ziet verschijnen aan de bovenkant. Draai de pannenkoeken niet te snel om. Pas als je belletjes ziet, weet je zeker dat de onderkant goed doorbakken is. Draai de pannenkoeken ook voorzichtig om met een spatel. Omdat ze wat dikker zijn, zijn ze ook iets fragieler als één kant nog niet volledig doorbakken is.

Recept gezonde mango-pannenkoeken
Ben je geïnspireerd geraakt om deze mango-pannenkoeken zelf te maken. Good for you! Het gaat je sowieso een smaakvolle start van de dag opleveren. Zo maak je de mango-pancakes op eigen houtje:
Gezonde mango-pannenkoeken (vegan en glutenvrij)
Equipment
- Koekenpan
- Handmixer
- Mengkom
- Pollepel
Ingrediënten
- 140 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 200 ml plantaardige melk
- 150 gram mango (evt. uit de diepvries, maar dan wel vooraf ontdooid)
- 20 gram agavesiroop
- 1 el pindakaas of een andere notenpasta
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl appelazijn
- 1 tl vanille-extract
- Plantaardige margarine
Als toppings:
- Stukjes mango
- Aardbeien of ander vers fruit
- Kokosrasp
Instructies
- Pureer de mango met een staafmixer of mix met een handmixer tot een glad papje.
- Voeg de plantaardige melk, agavesiroop, havermeel, vanille-extract en pindakaas toe en mix opnieuw met een handmixer tot een glad beslag.
- Roer dan met een lepel het bakpoeder en appelazijn door het pannenkoekenbeslag. Laat het beslag zo'n 5 minuten rusten voordat je aan de pannenkoeken start.
- Smelt een klontje plantaardige margarine in een koekenpan. Schep de pollepel halfvol met beslag en doe dit beslag in de pan. Maak (afhankelijk van de grootte van je koekenpan) 2 of 3 pannenkoekjes tegelijk.
- Laat het vuur middelhoog staan en wacht totdat je een paar belletjes/gaatjes ziet in de bovenkant van de pannenkoekjes. Draai de pancakes dan voorzichtig om met een spatel.
- Ga zo door totdat het beslag op. Serveer de pannenkoeken met stukjes mango, aardbeien, kokosrasp en extra agavesiroop.

Nog meer gezonde pancake-recepten
Klinkt een pannenkoekenontbijt ook voor jou als hét ochtendfeestje waar je naar op zoek was? Dan zijn, naast de mango-pannenkoeken, ook dit heerlijke gezonde pancake-recepten om te proberen:
Hoe lang kun je de mango-pannenkoeken bewaren?
Krijg je de mango-pannenkoeken niet allemaal in één keer op? No problemo! Je kunt ze prima in een glazen bakje bewaren. Ze blijven in de koelkast nog minimaal 2 dagen goed. Warm ze eventueel kort op in de magnetron als je ze liever warm eet.
Wil je de pannenkoeken langer bewaren? Dan kun je ze ook invriezen en, op het moment dat je ze wilt eten, ontdooien in de magnetron. Met goede toppings erbij smaken ze dan minstens zo lekker als wanneer je ze vers gebakken eet.
Wat is jouw lievelings-pannenkoekenbeleg?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Voedselverspilling tegengaan | Zo voorkom ik een enkeltje prullenbak! (9 tips)
"Geen eten weggooien!" Het was mijn moeder die me dat als kind al op het hart drukte. Die boodschap zit er nog steeds goed in. Buiten het feit dat ik het niet zo op heb met nare geurtjes in prullenbakken (wie wel?) vind ik het ook gewoon zonde om lekker eten op de bodem van mijn prullenbak te laten belanden. Niet dat hier nooit een beschimmelde tomaat in de prullenbak terecht komt, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te doen voor voedselverspilling tegengaan. Dit zijn 9 handigheidjes die ik daarvoor gebruik.
Toekomstdromen | Mijn leven over 5 jaar?
Dromen, ik ben er gek op. Ik droom graag mijn toekomst bij elkaar. En die toekomstdromen zijn precies waar ik vandaag eens bij wil stilstaan. De inspiratie voor dit artikel kwam van Sonja en Nelleke, die me voor een Q&A-oproep vroegen hoe ik mijn toekomst voor me zie. Die vraag laat zich wat lastig beantwoorden in drie regels, dus is het een heel artikel geworden. Waar werk ik? Zijn er baby’s? Heb ik huisje, boompje, beestje? Dit is hoe ik als 25-jarige mijn toekomst voor over 5 jaar voor me zie. Niet dat alles te voorspellen is (het leven blijft je verrassen!), maar dromen mag. Altijd.
Het Seringenpark in Aalsmeer | Mijn nieuwe dorp ontdekken!
Als onderdeel van mijn "inburgering" in mijn nieuwe woonplaats Aalsmeer besloot ik gisteren een nieuw stukje van het dorp te verkennen. Met de bus was ik al vaker langs het Seringenpark in Aalsmeer gereden, en mijn interesse was inmiddels gewekt. Een zonnige zondagmorgen leek me het perfecte moment om dit park met eigen ogen te bewonderen. Ik was blij verrast! Ik laat je graag meegenieten van het mooie Seringenpark in Aalsmeer en geef je meteen een inkijkje in de vele lentefoto's die ik gemaakt heb.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…