gezonde ontbijtmuffins met rozijnen

Gezonde ontbijtmuffins met rozijnen (vegan, glutenvrij & suikervrij)

  • 6 april 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Muffins hoeven niet per se een guilty pleasure te zijn voor bij de thee. Je kunt muffins ook een heel gezond tintje geven, waardoor je ze zelfs bij het ontbijt kunt eten. Deze gezonde ontbijtmuffins met rozijnen zijn ideaal als je een gezonde snack of een extra lekker en feestelijk ontbijt zoekt, dat eventueel ook prima onderweg te eten is. Deze muffins zijn vegan, glutenvrij en suikervrij, maar toch lekker zoet. Veel meer dan een paar ingrediënten door elkaar roeren hoef je er niet voor te doen! Dus waar wacht je nog op voor een spectaculair ontbijt?! Ontdek hoe je deze vegan ontbijtmuffins makkelijk zelf maakt.

Snelle en gezonde ontbijtmuffins

Soms zet ik met veel plezier en liefde mijn tanden in een smeuïge chocolademuffin of een heerlijke muffin met stukjes Oreo tussendoor. Op andere momenten maak ik liever gezonde muffins die zelfs zo healthy zijn dat ze als een prima ontbijt kunnen dienen. Deze ontbijtmuffins zijn daar hét voorbeeld van. Ze zijn vooral gemaakt van havermeel (= fijngemalen havermout) en plantaardige melk. Hun subtiel zoete tintje danken de muffins aan rozijnen en aan een paar dadels (die je met de keukenmachine vermaalt om ze als suikervervanger te laten werken!). Verder gaat er een scheutje amandelmeel in de muffins voor extra smeuïgheid. Het resultaat zijn voedzame muffins met veel vezels en een subtiel zoet tintje.

En er is meer goed nieuws: de muffins zijn in slechts 15 minuten te maken. Je hebt er wel een keukenmachine (of eventueel een staafmixer) voor nodig, die de dadels voor je vermaalt. Maar verder hoef je niet veel meer te doen dan alle ingrediënten door elkaar roeren om deze ontbijtmuffins op je ontbijtbord te krijgen. Zet ze 25 minuten in de oven en er wacht iets heel lekkers op je.

gezonde ontbijtmuffins met rozijnen

Hoe maak je deze rozijnenmuffins vegan, glutenvrij en suikervrij?

Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van deze ontbijtmuffins kunnen meegenieten (en dat je niet meteen met al te veel suiker je dag start), is dit muffinrecept vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers.

Je maakt de muffins glutenvrij door glutenvrij havermeel te gebruiken. Als je niet op gluten hoeft te letten, kun je uiteraard ook voor havermeel met gluten kiezen. Eventueel kun je havermeel ook zelf maken door havermout fijn te malen. Daarnaast gebruik je in deze muffins amandelmeel: een ietwat vettige en smeuïge meelsoort gemaakt van 100% amandelen. Dit meel maakt de muffins extra smeuïg.

Hoe je deze rozijnenmuffins vegan maakt? Dat is te danken aan de olijfolie en plantaardige melk, die samen als bindmiddel dienen. Ook gebruik je lijnzaad in combinatie met water. Dit noem je ook wel een “flax egg” (een lijnzaadei). Lijnzaad gemengd met water heeft namelijk dezelfde bindende werking als ei. Om de muffins vervolgens te laten rijzen in de oven, gebruik je een beetje bakpoeder en baking soda.

Verder zijn de rozijnenmuffins suikervrij (lees: vrij van geraffineerde suikers). Je zoet ze met (fijngemalen) dadels. Daarnaast gaat er 100 gram rozijnen in de muffins. Dat vind ik zelf een heerlijke toevoeging voor extra bite. Het maakt de muffins extra smaakvol en allesbehalve saai.

rozijnenmuffins 7

Nog meer heerlijke recepten voor ontbijtmuffins?

Heb jij de muffins-als-ontbijt-smaak, net als ik, goed te pakken? Dan zijn dit nog meer heerlijke recepten voor ontbijtmuffins om zeker eens te maken:

gezonde ontbijtmuffins met rozijnen

Recept gezonde ontbijtmuffins met rozijnen

Wil je ook ontbijten met muffins of gewoon eens een gezondere variant van muffins proberen? Maak dan zeker zelf deze gezonde ontbijtmuffins met rozijnen. Als je je dag goed en net iets feestelijker dan met een bammetje pindakaas wilt starten, dan zijn deze muffins here to stay.

gezonde ontbijtmuffins met rozijnen

Gezonde ontbijtmuffins met rozijnen (vegan en glutenvrij)

Romy
Deze gezonde ontbijtmuffins zijn een feestje om de dag mee te starten én heel lekker als gezonde snack tussendoor. Ontdek hoe je deze feestelijke muffins met rozijnen tussendoor zelf maakt. Ze zijn vegan, glutenvrij en suikervrij!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 10 muffins

Equipment

  • Metalen muffinvorm
  • papieren muffinvormpjes
  • Keukenmachine of staafmixer
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 200 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 75 gram amandelmeel
  • 235 gram plantaardige melk
  • 125 gram dadels (ontpit afgewogen)
  • 100 gram rozijnen
  • 30 gram olijfolie
  • 3 tl lijnzaad
  • 3 el water
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda

Optioneel:

  • Havermout (evt. glutenvrij) voor bovenop de muffins

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Zet de papieren muffinvormpjes alvast in de metalen vorm.
  • Doe de dadels samen met de plantaardige melk, olijfolie en het vanille-extract in de keukenmachine (of eventueel in de staafmixer) en meng zo tot één geheel.
  • Meng het lijnzaad met het water om een flax egg te maken. Roer dit met een spatel door het dadelmengsel.
  • Voeg dan de havermeel, amandelmeel en kaneel toe en roer nog eens door. Spatel daarna de rozijnen door het muffinbeslag.
  • Roer als laatste de baking soda en het bakpoeder door het beslag. Verdeel het dan over de papieren muffinvormpjes. Vul ze tot iets onder de top van de papieren muffinvormpjes. Strooi eventueel havermout over de bovenkant van de muffins.
  • Zet de muffins 25 minuten in de oven. Check met een satéprikker of ze goed gaar zijn.
  • Laat de muffins nog 15 minuten in de metalen vorm op een raster afkoelen en zet er daarna lekker je tanden in.
Trefwoord Dadels, Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Rozijnen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde ontbijtmuffins met rozijnen

Hoe lang kun je de ontbijtmuffins bewaren?

Je kunt deze ontbijtmuffins prima voor een aantal dagen maken. In de koelkast blijven ze (in een afgesloten bakje) nog zeker 3-4 dagen goed. Je kunt ze ook per stuk invriezen. Dan blijven de muffins nog langer houdbaar. Vergeet dan niet om ze op tijd uit de vriezer te halen, zodat je ze nog als ontbijt kunt eten.

Serveertip: lekker met appelstroop!

Zelf eet ik deze ontbijtmuffins het liefst met appelstroop bovenop als ik ze bij het ontbijt serveer. Als je ook dol bent op een klein vleugje extra zoetigheid, maakt dat de muffins sowieso nog lekkerder. Maar ook zonder toppings zijn ze overigens al heerlijk.

Ontbijt jij weleens met muffins?

gezonde muffins met haver en rozijnen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Favorieten maart 2018 | Roze parfum, lipsticks & lekker bakkie!

27 maart 2018|Lifestyle|

De maand maart is alweer bijna ten einde. Hoog tijd dus om mijn favorieten van maart te delen! Dit zijn een aantal producten en andere leuke dingen die wat mij betreft een plekje in de spotlights verdienen. In dit favorietenartikel deel ik onder andere een aantal roze items (hoe kan het ook anders!) en twee producten waarmee ik mijn lippen van een vrolijk kleurtje voorzie. Maar ook een politieserie waarvoor ik thuis blijf, mag niet in dit artikel ontbreken, net als een mooie aanbieding die ik eigenlijk veel eerder had moeten ontdekken.

10 willekeurige feiten over mij #3

7 november 2017|Persoonlijk|

Ben je net als ik een nieuwsgierig aagje? Misschien vind je het dan ook wel leuk om een inkijkje te krijgen in de grappige gewoontes, ergernissen of voorliefdes van anderen. In dat geval ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Ik vond het namelijk na 8 maanden tijd voor een nieuw artikel met 10 willekeurige feiten over mezelf. Wat voor eten kan ik bijvoorbeeld echt niet uitstaan? Praat ik met een accent? En wist je dat ik sinds een paar maanden een eigen column heb? Je leest er alles over in deze 10 willekeurige feiten over mij. 

Wat als je te veel wilt? Probeer deze 4 tips!

8 oktober 2018|Persoonlijke groei|

Te veel willen? Het is een probleem dat waarschijnlijk veel mensen (millennial of niet!) bekend voorkomt. Misschien wil je tegelijkertijd carrière maken, jezelf op persoonlijk vlak ontwikkelen, een uitgebreid sociaal leven hebben en ondertussen ook nog eens de hele wereld zien? Hartstikke leuk, maar hoe haalbaar is het om aan alles tegelijk te werken? Wat doe je als je te veel wilt? Ik deel 4 tips die mij hierbij hebben geholpen en waar ook jij hopelijk iets aan hebt.

Ga naar de bovenkant