gezonde pecancake 7

Gezonde pecancake met karamel (vegan & glutenvrij)

  • 9 maart 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Bananenbrood is inmiddels een oude bekende. Dus hoe leuk en lekker is het om dat traditionele recept af en toe nieuw leven in te blazen?! Daarom bedacht ik laatst een heerlijk recept voor vegan pecancake. Dat is een bananenbroodachtige cake (net zo gezond!), maar dan met stukjes pecannoot door het beslag. Zo krijg je een smeuïge cake met een goede bite en een nog gezonder tintje. Als je nog een gezond tussendoortje, een bijzondere lunch of iets lekkers voor bij het ontbijt zoekt, zou deze vegan pecancake zomaar je nieuwe favoriet kunnen zijn. Ontdek het heerlijke recept voor de vegan en glutenvrije pecancake hieronder.

Gezonde pecancake met stukjes pecannoot

Een tijdje geleden maakte ik een walnootbrood (van verpulverde walnoten) die hier regelmatig op de lunchtafel verschijnt. Daar wilde ik weleens een alternatief op maken met pecannoten. Dat resulteerde in deze heerlijke pecancake. Zie het als een bananenbrood (of beter gezegd -cake) met stukjes pecannoot tussendoor. De noten geven de bananencake net iets extra’s, omdat je daardoor regelmatig een lekkere bite hebt.

Daarnaast heb je aan deze pecancake een gezonde snack. De cake is namelijk vooral gemaakt van meel (havermeel en amandelmeel), bananen, plantaardige melk en ongeraffineerde suiker (= ahornsiroop in dit geval). Daarmee is het een prima cake om regelmatig bij de lunch of bij het ontbijt een plak van te snacken.

Extra lekker is deze pecancake als je ‘m serveert met een karamelsaus bovenop. Ook die is eenvoudig zelf te maken! Met 2 eetlepels tahin, 3 eetlepels ahornsiroop en 3 eetlepels plantaardige melk heb je een heerlijk smeuïge en uiteraard mierzoete karamel te pakken. Heerlijk om over de cake te schenken én handig om de pecannoten mee op de cake te “plakken”.

gezonde pecancake 6

Hoe maak je deze pecancake zonder geraffineerde suikers?

Ik vind het zelf vaak een leuke uitdaging om gezonde baksels te ontdekken die eruitzien als iets feestelijks, maar die toch gezond genoeg zijn om mee te lunchen. Deze gezonde pecancake is daar een perfect voorbeeld van. Aan de cake komen geen geraffineerde suikers te pas. Je maakt ‘m met ahornsiroop. Dat is een natuurlijke vloeibare suiker met een wat diepe smaak. Hij past perfect bij de pecannoten. Je hebt overigens niet veel ahornsiroop nodig om de pecancake een zoet tintje te geven. In de pecancake gaan namelijk ook 3 bananen, die de cake al een vleugje zoetigheid geven.

Ook de karamelsaus is trouwens vrij van geraffineerde suikers. Ahorsiroop does the trick, ook in dit geval. Daarnaast gebruik je in de karamelsaus tahin en plantaardige melk. De tahin zorgt voor een karamelsaus met een nootachtig tintje. Erg lekker!

Overigens kun je ahornsiroop gewoon bij de meeste supermarkten kopen. Je vindt het in het schap met bakproducten, vaak naast de agavesiroop. Of anders bij de honing en ander broodbeleg.

gezonde pecancake 10

Makkelijk te maken in 15 minuten

Zelf bak ik graag in het weekend een bananenbrood, gezonde muffins of een gezonde cake om daar vervolgens de hele week van te lunchen. Dan vind ik het altijd fijn als zo’n cake simpel te maken is, zodat je niet veel tijd kwijt bent aan het mealpreppen voor doordeweeks. Dat is met deze pecancake gelukkig zeker het geval. Je hoeft alleen maar 10 minuten uit te trekken om een aantal ingrediënten door elkaar te roeren. Daarna doet de oven het werk voor je en ben je hooguit 5 minuten kwijt aan het maken van de karamelsaus. Vervolgens staat je cake al klaar om dagenlang van te smullen.

Nog meer gezonde broden en cakes

Deze pecancake is zeker niet de enige gezonde cake op mijn blog. Ik heb nog veel meer (lekkere en) gezonde recepten gedeeld waar je vast met plezier je tanden in zet. Spiek ook eens bij deze recepten voor nog meer ideeën:

gezonde pecancake

Recept gezonde pecancake met karamel

Wil je deze heerlijke gezonde pecancake zelf op je bord toveren? Met dit recept maak je deze heerlijke cake binnen 15 minuten (en 50 minuten wachten op de oven!). A piece of cake – letterlijk en figuurlijk!

gezonde pecancake 5

Gezonde pecancake met karamel (vegan & glutenvrij)

Romy
Maak een heerlijke en gezonde pecancake met karamel. Deze cake is vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Een lekker gezond tussendoortje of een heerlijk feestelijke lunch!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Oventijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 10 plakken

Equipment

  • Cakeblik
  • Keukenmachine of een mengkom en spatel
  • Oven
  • Bakpapier

Ingredients
  

  • 155 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 145 gram amandelmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 130 ml plantaardige melk
  • 100 gram ahornsiroop of agavesiroop
  • 100 gram pecannoten
  • 80 gram kokosolie (gesmolten)
  • 2 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn

Voor de karamelsaus:

  • 3 el ahornsiroop
  • 2 el tahin
  • 3 el plantaardige melk
  • Extra pecannoten

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Bekleed het cakeblik alvast met bakpapier.
  • Maal de bananen fijn in de keukenmachine of prak ze met een vork.
  • Roer dan (in de keukenmachine of met een spatel) de bananen, gesmolten kokosolie, plantaardige melk, ahornsiroop en het vanille-extract goed door.
  • Meng vervolgens de havermeel en amandelmeel met de vloeibare ingrediënten. Roer ook de kaneel door het beslag.
  • Hak de pecannoten in kleine stukjes en roer die ook door het beslag. Schep als laatste de baking soda en het appelazijn op het beslag en roer in één keer door.
  • Verdeel het beslag over de bakpapier beklede cakevorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cakevorm dan 50 minuten in de oven. Check na 50 minuten met een satéprikker of de cake goed gaar is.
  • Laat de cake eerst 15 minuten in de cakevorm en daarna nog 30 minuten buiten de cakevorm afkoelen.
  • Maak dan de karamelsaus door de tahin, ahornsiroop en plantaardige melk door elkaar te roeren. Besmeer de bovenkant van de cake met de karamelsaus. Leg dan extra pecannoten in de karamel op de cake.
Trefwoord Banaan, Bananenbrood, Cake, Lactosevrij, Pecannoten, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde pecancake 3

Hoe lang kun je de pecancake bewaren?

Deze pecancake blijft nog zeker 4 dagen goed als je hem in de koelkast bewaart in een afgesloten bak. Wil je de cake langer bewaren? Snijd hem dan in plakjes en bewaar de plakjes in afgesloten diepvrieszakken in de diepvries. Ontdooi een plak vlak voordat je hem wilt eten of leg hem even in de magnetron en geniet er daarna van.

Wat is jouw favoriete notensoort om in baksels te gebruiken?

recept bananenbrood met pecannoten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Het beste moment om te beginnen, is NU!

29 november 2017|Persoonlijke groei|

Wil jij beter voor jezelf zorgen? Eindelijk werk maken van je eigen bedrijf of stoppen met een vervelende relatie? Wil je meer tijd met je opa en oma doorbrengen? Of misschien iets liever voor jezelf zijn? Om welke verandering het ook gaat, het is soms knap lastig om de daad bij het woord te voegen. Het lijkt dan soms alsof volgend jaar, volgende week of anders op z’n minst morgen beter uitkomt om te beginnen. Maar wist je dat er voor veel veranderingen één bijzonder geschikt moment is? En dat is NU! Met dit artikel geef ik je graag een duwtje in de goede richting om vandaag nog aan de slag te gaan.

7 onverwachte (en leuke!) voordelen van bloggen

22 juli 2018|Lifestyle|

Bloggen is leuk. Dat bloggen me ook nog eens heel veel heeft opgeleverd, heb ik ook al vaker benadrukt. Maar naast dat bloggen mijn schrijfzin heeft aangewakkerd, ervoor heeft gezorgd dat ik meer fotografeer en een fijne digitale uitlaatklep is, heeft bloggen ook voordelen die je misschien niet meteen verwacht. Twijfel jij nog of een blog beginnen wat voor jou is? Realiseer je dan dat je als blogger ook maar mooi van de volgende 7 onverwachte voordelen kunt profiteren.

Review Vomar Groente-, Fruit en Broodbox (van Too Good To Go)

10 januari 2023|Lifestyle, Groen doen|

Ja ja, ik heb weer iets nieuws ontdekt in de Too Good To Go-app. Ik was al fan van de Groente- en Fruitbox van Lidl. Vomar heeft nu iets wat daar qua naam veel van weg heeft: de Groente-, Fruit- en Broodbox. Het is vast geen verrassing wat je daarin kunt verwachten: producten uit de bakkerij, groenten en fruit. Ik was als groente-, fruit en broodliefhebber heel nieuwsgierig naar de inhoud. Dus op naar de Vomar en testen maar! Ik laat je de inhoud van vier boxen zien en geef mijn eerlijke oordeel.

Ga naar de bovenkant