gezonde pecancake 7

Gezonde pecancake met karamel (vegan & glutenvrij)

  • 9 maart 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Bananenbrood is inmiddels een oude bekende. Dus hoe leuk en lekker is het om dat traditionele recept af en toe nieuw leven in te blazen?! Daarom bedacht ik laatst een heerlijk recept voor vegan pecancake. Dat is een bananenbroodachtige cake (net zo gezond!), maar dan met stukjes pecannoot door het beslag. Zo krijg je een smeuïge cake met een goede bite en een nog gezonder tintje. Als je nog een gezond tussendoortje, een bijzondere lunch of iets lekkers voor bij het ontbijt zoekt, zou deze vegan pecancake zomaar je nieuwe favoriet kunnen zijn. Ontdek het heerlijke recept voor de vegan en glutenvrije pecancake hieronder.

Gezonde pecancake met stukjes pecannoot

Een tijdje geleden maakte ik een walnootbrood (van verpulverde walnoten) die hier regelmatig op de lunchtafel verschijnt. Daar wilde ik weleens een alternatief op maken met pecannoten. Dat resulteerde in deze heerlijke pecancake. Zie het als een bananenbrood (of beter gezegd -cake) met stukjes pecannoot tussendoor. De noten geven de bananencake net iets extra’s, omdat je daardoor regelmatig een lekkere bite hebt.

Daarnaast heb je aan deze pecancake een gezonde snack. De cake is namelijk vooral gemaakt van meel (havermeel en amandelmeel), bananen, plantaardige melk en ongeraffineerde suiker (= ahornsiroop in dit geval). Daarmee is het een prima cake om regelmatig bij de lunch of bij het ontbijt een plak van te snacken.

Extra lekker is deze pecancake als je ‘m serveert met een karamelsaus bovenop. Ook die is eenvoudig zelf te maken! Met 2 eetlepels tahin, 3 eetlepels ahornsiroop en 3 eetlepels plantaardige melk heb je een heerlijk smeuïge en uiteraard mierzoete karamel te pakken. Heerlijk om over de cake te schenken én handig om de pecannoten mee op de cake te “plakken”.

gezonde pecancake 6

Hoe maak je deze pecancake zonder geraffineerde suikers?

Ik vind het zelf vaak een leuke uitdaging om gezonde baksels te ontdekken die eruitzien als iets feestelijks, maar die toch gezond genoeg zijn om mee te lunchen. Deze gezonde pecancake is daar een perfect voorbeeld van. Aan de cake komen geen geraffineerde suikers te pas. Je maakt ‘m met ahornsiroop. Dat is een natuurlijke vloeibare suiker met een wat diepe smaak. Hij past perfect bij de pecannoten. Je hebt overigens niet veel ahornsiroop nodig om de pecancake een zoet tintje te geven. In de pecancake gaan namelijk ook 3 bananen, die de cake al een vleugje zoetigheid geven.

Ook de karamelsaus is trouwens vrij van geraffineerde suikers. Ahorsiroop does the trick, ook in dit geval. Daarnaast gebruik je in de karamelsaus tahin en plantaardige melk. De tahin zorgt voor een karamelsaus met een nootachtig tintje. Erg lekker!

Overigens kun je ahornsiroop gewoon bij de meeste supermarkten kopen. Je vindt het in het schap met bakproducten, vaak naast de agavesiroop. Of anders bij de honing en ander broodbeleg.

gezonde pecancake 10

Makkelijk te maken in 15 minuten

Zelf bak ik graag in het weekend een bananenbrood, gezonde muffins of een gezonde cake om daar vervolgens de hele week van te lunchen. Dan vind ik het altijd fijn als zo’n cake simpel te maken is, zodat je niet veel tijd kwijt bent aan het mealpreppen voor doordeweeks. Dat is met deze pecancake gelukkig zeker het geval. Je hoeft alleen maar 10 minuten uit te trekken om een aantal ingrediënten door elkaar te roeren. Daarna doet de oven het werk voor je en ben je hooguit 5 minuten kwijt aan het maken van de karamelsaus. Vervolgens staat je cake al klaar om dagenlang van te smullen.

Nog meer gezonde broden en cakes

Deze pecancake is zeker niet de enige gezonde cake op mijn blog. Ik heb nog veel meer (lekkere en) gezonde recepten gedeeld waar je vast met plezier je tanden in zet. Spiek ook eens bij deze recepten voor nog meer ideeën:

gezonde pecancake

Recept gezonde pecancake met karamel

Wil je deze heerlijke gezonde pecancake zelf op je bord toveren? Met dit recept maak je deze heerlijke cake binnen 15 minuten (en 50 minuten wachten op de oven!). A piece of cake – letterlijk en figuurlijk!

gezonde pecancake 5

Gezonde pecancake met karamel (vegan & glutenvrij)

Romy
Maak een heerlijke en gezonde pecancake met karamel. Deze cake is vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Een lekker gezond tussendoortje of een heerlijk feestelijke lunch!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Oventijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 10 plakken

Equipment

  • Cakeblik
  • Keukenmachine of een mengkom en spatel
  • Oven
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • 155 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 145 gram amandelmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 130 ml plantaardige melk
  • 100 gram ahornsiroop of agavesiroop
  • 100 gram pecannoten
  • 80 gram kokosolie (gesmolten)
  • 2 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn

Voor de karamelsaus:

  • 3 el ahornsiroop
  • 2 el tahin
  • 3 el plantaardige melk
  • Extra pecannoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Bekleed het cakeblik alvast met bakpapier.
  • Maal de bananen fijn in de keukenmachine of prak ze met een vork.
  • Roer dan (in de keukenmachine of met een spatel) de bananen, gesmolten kokosolie, plantaardige melk, ahornsiroop en het vanille-extract goed door.
  • Meng vervolgens de havermeel en amandelmeel met de vloeibare ingrediënten. Roer ook de kaneel door het beslag.
  • Hak de pecannoten in kleine stukjes en roer die ook door het beslag. Schep als laatste de baking soda en het appelazijn op het beslag en roer in één keer door.
  • Verdeel het beslag over de bakpapier beklede cakevorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cakevorm dan 50 minuten in de oven. Check na 50 minuten met een satéprikker of de cake goed gaar is.
  • Laat de cake eerst 15 minuten in de cakevorm en daarna nog 30 minuten buiten de cakevorm afkoelen.
  • Maak dan de karamelsaus door de tahin, ahornsiroop en plantaardige melk door elkaar te roeren. Besmeer de bovenkant van de cake met de karamelsaus. Leg dan extra pecannoten in de karamel op de cake.
Trefwoord Banaan, Bananenbrood, Cake, Lactosevrij, Pecannoten, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde pecancake 3

Hoe lang kun je de pecancake bewaren?

Deze pecancake blijft nog zeker 4 dagen goed als je hem in de koelkast bewaart in een afgesloten bak. Wil je de cake langer bewaren? Snijd hem dan in plakjes en bewaar de plakjes in afgesloten diepvrieszakken in de diepvries. Ontdooi een plak vlak voordat je hem wilt eten of leg hem even in de magnetron en geniet er daarna van.

Wat is jouw favoriete notensoort om in baksels te gebruiken?

recept bananenbrood met pecannoten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

September 2020 | Verliefd, verfplannen, virus & op video

30 september 2020|Persoonlijk|

Voordat je het weer zit de 'r' weer in de maand. En nee, niet alleen die beruchte 'R' waar Mark Rutte het steeds over heeft. Deze maand brak de herfst weer aan en verruilden we de snikhete nachten voor met lange mouwen onder de dekens kruipen. Ik wel tenminste. Daarnaast Zoomde ik erop los vanachter een goed werkende laptop, werd ik verliefd op een nieuw tv-programma, maakte ik mijn videodebuut en besloot ik wat liever te zijn voor mezelf. Je leest er alles over in dit maandoverzicht.

Zelfvertrouwen als ondernemer | 7 tips die mij helpen

3 augustus 2020|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Een eigen bedrijf runnen, moet je daarvoor niet barsten van het zelfvertrouwen? Nou, nee hoor. Zelfverzekerd worden over je bedrijf kun je leren. Ik leer daarin nog steeds elke dag een beetje bij. Toen ik twee jaar geleden naar de KvK stapte, wist ik helemaal niet zo goed of ik het allemaal wel kon. Ondernemen. Opdrachten bij elkaar sprokkelen. Een eigen salaris verdienen. Klanten blij maken. Nou ja, alles eigenlijk. Stapje voor stapje is mijn zelfvertrouwen als ondernemer gegroeid. Dit zijn 7 tips voor meer zelfvertrouwen als ondernemer waar ik veel aan heb.

Outfit | Winterproof in een mintgroen vest en de ultieme zwierige rok

27 januari 2022|Outfits|

Alweer een hele tijd geleden - toen er nog gele blaadjes aan de bomen hingen - dook ik met mijn zelfontspanner het bos in. De missie: een favoriete nieuwe outfit vastleggen. Bij de kringloopwinkel scoorde ik een mintgroen vest dat helemaal mij is en de ultieme rok die de zwieren-bij-het-rondjes-draaien-test glansrijk heeft doorstaan. Echt zo’n outfit waarin ik het liefst de hele dag door dansjes zou doen, en die ook nog eens heerlijk warm is! Ik laat je meespieken naar mijn fijne nieuwe winteroutfit, die ik op deze foto’s nog dapper zonder winterjas eroverheen droeg.

Ga naar de bovenkant