gezonde perencake 6

Gezonde perencake met amandelmeel (vegan, glutenvrij & suikervrij)

  • 20 april 2025
  • 4 Reacties
Categorieën: Recepten

Bananenbrood kennen we inmiddels wel. Maar wist je dat je ook met peren een heerlijke cake/brood voor bij de thee kunt maken? Met dit recept voor perencake tover je binnen 1 uur een heerlijke cake van peren met een vleugje amandel op tafel. Hij lijkt op bananenbrood qua textuur, maar de smaak is kaneel- en peerachtig met een subtiel tintje van amandelspijs. Als je nog een lekkere én gezonde snack zoekt, dan moet je deze perencake met amandelmeel zeker proberen. Hij is glutenvrij, vegan en ook nog vrij van geraffineerde suikers. Daardoor kan (bijna) iedereen ervan meegenieten. Maar je kunt de plakjes natuurlijk ook gewoon allemaal zelf oppeuzelen. Bakken maar? Ontdek het recept hieronder!

Gezonde perencake met amandelmeel

Bananenbrood is inmiddels razend populair als gezonde snack. In elk hippe koffietentje kun je het wel bestellen. Maar soms wil je gewoon wat variatie en snak je naar iets anders. Deze gezonde perencake is dan een heerlijk alternatief. In plaats van bananen gebruik je in deze perencake – surprise, surprise – peren. Die pureer je tot een perenmoes die je direct door het cakebeslag roert. Ook gaan er een paar stukjes peer en rozijnen door het beslag, waardoor de perensmaak duidelijk aanwezig is. Daarnaast roer je er een paar theelepels koek- en speculaaskruiden doorheen, wat de cake ook een speculaasachtig tintje meegeeft.

Verder vind ik het lekkere aan de perencake dat je hem met amandelmeel én amandelextract maakt. Door het extract is er duidelijk een subtiele amandelspijsachtige smaak aanwezig. Het amandelmeel geeft de perencake daarnaast een lekker smeuïg tintje. Dit is een ideale meelsoort voor cake door de vettige substantie.

gezonde perencake 7

Suikervrije perencake van amandelmeel

Aan deze perencake komt ook nog eens geen suiker te pas. Je maakt deze perencake zoeter met ahornsiroop (agavesiroop zou eventueel ook kunnen als je liever een goedkoper alternatief gebruikt!), vanille-extract en de perenmoes. Geen geraffineerde suikers dus! De peren maken de perencake al subtiel zoet. Maar omdat peer van zichzelf minder zoet is dan bijvoorbeeld banaan, zou ik de cake niet helemaal zonder zoetmiddel maken. Zelf gebruik ik graag ahornsiroop als alternatief voor gewone suiker. Dit is een goed alternatief voor suiker met een heerlijke, diepe smaak die het goed doet bij onder andere baksels met een kaneelachtige smaak.

Verder roer je een flinke hand rozijnen door deze suikervrije perencake. Ook dat geeft de cake een zoeter tintje, en het zorgt meteen voor een lekkere afwisseling qua smaken (tussen de stukjes peer door).

Wat heb je nodig voor deze perencake?

Voor deze perencake heb je het volgende nodig:

  • Peren. Uiteraard! Ik gebruik Conference-peren die rijp maar niet overrijp zijn. In totaal gaan er 2 grote peren in één perencake én gebruik je 1 peer om in stukjes door het cakebeslag te roeren.
  • Havermeel. Dat vind ik altijd een goed basismeel voor glutenvrije baksels. Het bestaat uit 100% havermout, maar dan fijngemalen. Zelf gebruik ik glutenvrij havermeel (meestal van Holland & Barrett). Als je niet per se glutenvrij eet, kun je elke soort havermeel gebruiken, ook die uit de supermarkt. Eet je bewust glutenvrij? Check dan altijd op het etiket of havermeel daadwerkelijk glutenvrij is.
  • Amandelmeel. Dat geeft de cake een heerlijk smeuïge structuur zoals je die van cake gewend bent. Ook geeft het, in combinatie met het amandelextract, een heel subtiel amandelachtig tintje aan de cake.
  • Ahornsiroop. In mijn ogen is dit het allerlekkerste alternatief voor suiker. Je koopt het gewoon in de supermarkt en het heeft een heel diepe, rijke smaak. Eventueel kun je ook agavesiroop gebruiken als je liever voor een goedkoper alternatief gaat. De smaak is dan wel ietsje anders.
  • Plantaardige melk. Dat is een van de bindmiddelen in deze perencake. Ik gebruik zelf vaak sojamelk of amandelmelk, maar havermelk of erwtenmelk is net zo prima. Gebruik wel een ongezoete plantaardige melk. Anders wordt de cake iets te zoet.
  • Kokosolie. Dit gebruik ik vaak in plaats van margarine in baksels. Je hoeft het alleen even te smelten in een pan en roert het dan door het beslag heen. Kokosolie wordt hard als het afkoelt, waardoor je cake dankzij dit ingrediënt uiteindelijk steviger blijft staan.
  • Rozijnen. Ik kon het niet laten! Een handje rozijnen maakt de perencake nog iets zoeter en is ook gewoon een lekker extraatje qua bite tussen de smeuïge cake.
  • Koek- en speculaaskruiden. In mijn ogen gaat bijna elk baksel er beter van smaken als je deze heerlijke kruidensoort eraan toevoegt. Het is een potje van Verstegen dat een heerlijke speculaasachtige touch aan de perencake geeft.
  • Lijnzaad + water. Met die 2 ingrediënten maak je een “flax egg”: een lijnzaadei. Oftewel: een goedje dat dezelfde bindende werking heeft als ei, maar dan zonder dat er een echt ei aan te pas komt.
  • Amandelextract. Van dit magische goedje (gewoon te koop in de supermarkt van Dr. Oetker) heb je maar 1 theelepel nodig voor een duidelijk aanwezige amandelspijssmaak. Zó lekker!
  • Vanille-extract. Ook daarvan gaat een klein scheutje door het beslag voor een zoetere smaak aan de cake.
  • Bakpoeder. Last but not least is dit poeder onmisbaar om de perencake goed te laten rijzen in de oven.
gezonde perencake 3

Kun je de perencake ook maken met bloem?

Nee, voor deze perencake heb je specifiek havermeel en amandelmeel nodig. De verhoudingen zijn met gewone bloem anders. Ook proef je dan niet de lekkere smaak van amandelmeel. Dus ik raad wel echt aan om deze twee typen meel te gebruiken.

Welk soort peren heb je nodig voor de perencake?

Voor deze perencake gebruik ik het liefst Conference-peren. Het liefst peren die wel rijp, maar ook niet té rijp zijn. In de oven wordt de peer namelijk vanzelf zacht.

Hoe lang kun je de perencake bewaren?

De perencake blijft in een afgesloten bak in de koelkast nog zeker 3-4 dagen goed. Wil je hem langer bewaren? Snijd de cake dan in plakjes en vries die (elke plak apart in folie gewikkeld) in. In de vriezer blijft de perencake zeker nog zo’n 2-3 maanden lekker. Ontdooi de plakjes dan voordat je ze gaat eten.

gezonde perencake 2

Recept gezonde perencake met amandelmeel

Word jij ook helemaal blij van het idee van een perencake? Maak dan met dit recept de gezonde perencake lekker zelf:

gezonde perencake 5

Gezonde perencake met amandelmeel (vegan, glutenvrij & suikervrij)

Romy
Trakteer jezelf weer eens op iets anders dan standaard bananenbrood. Maak een heerlijke perencake met amandelmeel, rozijnen en stukjes peer. Gezond, vegan en glutenvrij!
3 (1 stem)
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 10 plakken

Equipment

  • Cakeblik
  • Bakpapier
  • Oven
  • Staafmixer
  • Mengkom en spatel

Ingrediënten
  

  • 2 Conference-peren (ongeveer 200 gram)
  • 1 extra peer
  • 220 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 125 gram amandelmeel
  • 100 ml plantaardige melk
  • 100 gram agavesiroop
  • 75 gram kokosolie (gesmolten!)
  • 65 gram rozijnen
  • 1 el lijnzaad
  • 3 el water
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl vanille-extract
  • tl amandelextract
  • 2 tl bakpoeder
  • Amandelschaafsel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand).
  • Schil de 2 peren en verwijder het klokhuis. Doe ze dan in de staafmixer en maak er een gladde perenmoes van.
  • Maak het flax egg door het lijnzaad met water te mengen en even te laten staan.
  • Verwijder bij de overgebleven peer (met schil) het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
  • Schenk de perenmoes in een mengkom en voeg de (gesmolten) kokosolie, agavesiroop, vanille-extract, amandelextract en plantaardige melk eraan toe.
  • Roer het havermeel en amandelmeel door de vloeibare ingrediënten. Voeg ook de flax egg toe en roer nog eens door.
  • Roer nu de rozijnen en ⅔ van de stukjes peer door het beslag en schep als laatste het bakpoeder erdoorheen.
  • Bekleed het cakeblik met bakpapier en schenk het beslag erin. Strijk de bovenkant glad en verdeel het amandelschaafsel en de resterende stukjes peer over de cake.
  • Schuif de cake voor 60 tot 65 minuten uur in de oven. Check met een satéprikker of hij goed gaar is. Komt de satéprikker er nog wat nat uit? Laat de cake dan iets langer in de oven staan.
  • Laat de cake nog 15 minuten in het cakeblik afkoelen en daarna nog 30 minuten op een raster. Snijd hem daarna aan.
Trefwoord Amandelen, Cake, Glutenvrij, Lactosevrij, Peer, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde perencake 4

Nog meer recepten met peer

Wil je nog meer lekkers met peer maken? Probeer dan ook een van deze recepten:

Wat is jouw favoriete baksel met peer?

gezond perencake van amandelmeel

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Marjan van Putten 23 april 2025 op 6:58 pm - Beantwoord

    Lijkt me een heerlijk recept voor mijn lactose intolerante zoon. Vraagje: kan ik hem ook in plakken snijden en invriezen?

    • Romy 23 april 2025 op 7:34 pm - Beantwoord

      Yes, zeker! Dat werkt prima 🙂

  2. Helen 28 april 2025 op 8:56 pm - Beantwoord

    3 sterren
    Cake is niet droog maar eerder te klef en zwaar. Misschien zijn 2 peren teveel ? Jammer van al die dure ingrediënten.

    • Romy 28 april 2025 op 9:38 pm - Beantwoord

      Jammer dat te horen! Bij mij pakt de cake met 2 peren wel heel goed uit en is het resultaat zoals je hierboven ziet. De structuur is door het amandelextract wel iets anders dan bij bijvoorbeeld bananenbrood.
      Als de cake nog wat nattig is, kun je hem ook iets langer in de oven laten staan. Dit verschilt soms per oven 🙂 Verder helpt het om de cake goed te laten afkoelen op een raster. Dan kan er extra vocht uit de cake ontsnappen.

3 from 1 vote
Beoordeling recept




Recente blogs

Wat als je een rotdag hebt? | 25 overleef-je-rotdag-tips

8 december 2019|Positiviteit|

Eenhoorns, regenbogen en zonnestralen? Hoe mooi dat ook zou zijn, niet elke dag ga je huppelend van roze wolk naar roze wolk door het leven. Er zijn van die dagen waarop werkelijk alles lijkt tegen te zitten. Zelfs als je keihard je best doet om positief te blijven, zit er op sommige dagen gewoon niet meer in dan een glimlach als een boer met kiespijn. Hoe overleef je dan die rotdag? Ik deel mijn eerste-hulp-bij-rotdagen-actielijst. Dit zijn 25 dingen die je kunt doen als je een rotdag hebt.

Inkiekje #83 | Felicitatie-post, fix-zondagen & fleurige oorbellen

24 april 2023|Persoonlijk|

Van post die je eraan herinnert dat de 30 echt niet ver weg meer is tot je weer even kind voelen bij een kraam vol madeliefjes. Van drukke dagen in Amsterdam tot daarna welverdiend uitpuffen tussen de bloesem. Het waren weer twee fijne weken! Ik trok voor het eerst sinds lange tijd weer eens een broek aan, ging vroeg uit de veren voor een ondernemersontbijt en boekte een vakantie met Bart voor deze zomer naar een pek waar ik al heel lang (opnieuw) naartoe wilde. Kiek je mee?

Inkiekje #34 | Schilderij maken, schattigheid & de schaamte voorbij

15 juni 2021|Persoonlijk|

Terwijl de vogels tjilpen en de zoveelste warme zomerdag zich heeft aangediend, flans ik dit fotodagboek in elkaar. Ik geniet nog eens na van het moment dat ik mijn beste schilderkunsten van zolder haalde voor een vrijgezellenfeest, denk terug aan de lading schattigheid die een nieuwe pup met zich mee bracht én ben nog steeds blij om het feit dat ik de schaamte om mijn zomerkleurtje voorbij ben. Kortom: er staat weer een propvol Inkiekje voor je klaar!

Ga naar de bovenkant