perenmuffins

Gezonde perenmuffins met amandel & rozijnen (vegan en glutenvrij)

 • 11 februari 2024
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

De peren zijn weer in het seizoen! En die zijn dus echt niet alleen heel lekker als stoofpeertjes bij het kerstdiner. Je kunt met peren ook verrassend lekkere dingen bakken. Deze gezonde perenmuffins bijvoorbeeld! Hiervoor combineerde ik peer met de smaak van amandel en kaneel. De muffins hebben een subtiele peersmaak, met het zoetige tintje van amandelen en daarnaast regelmatig een rozijntje tussendoor. En deze muffins zijn ook nog glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en vegan. Oh ja, en best gezond nog ook! Ik eet ze regelmatig bij de lunch, maar ze zijn ook lekker genoeg om op een verjaardag, als heerlijk tussendoortje of als snelle snack te eten. Lekkere trek gekregen? Bakken maar!

Waarom perenmuffins zo lekker zijn?

Wat mij betreft is peer een ondergewaardeerde fruitsoort. Mijn ouders hebben altijd een perenboom in de tuin gehad, dus ik at vroeger (als we een goede oogst hadden) regelmatig dingen met peer. Toen ontdekte ik al dat je met deze fruitsoort veel kanten op kunt. Veel mensen kennen de gebruikelijke baksels met appel. Appeltaart natuurlijk, maar ook appelmuffins, appelcrumble en andere appel-heerlijkheden. Maar peer is in veel van die baksels óók ontzettend lekker. Peer heeft een iets mildere smaak dan appel die heel goed combineert met onder andere kaneel, amandelen, vanille of zelfs chocola.

Voor deze perenmuffins combineer ik de heerlijke perensmaak met vooral amandel. Het beslag maak ik namelijk van havermeel en amandelmeel. Dat geeft al een subtiele amandelsmaak. Maar de grote amandelsmaakmaker is amandel-aroma. Dat zit in eenzelfde soort flesje als vanille-extract (en is gewoon in de supermarkt te koop!). Je hebt maar één theelepel nodig om je muffins een verrukkelijk amandeltintje te geven. Ook krijgen de muffins door dit extract een subtiele amandelspijs-achtige structuur. Zó zó lekker, zeker als jij – net als ik – één van die mensen bent die bij kerstbrood de hap amandelspijs altijd het lekkerste van het hele brood vindt.

perenmuffins 3

Gouden combinatie: peer en kaneel

Verder mag bij deze muffins een schepje kaneel niet ontbreken. Peer en kaneel vormen een populaire smaakcombinatie en dat snap ik wel. Ze gaan nogal goed samen. Ook in andere gerechten mixte ik die twee al eens. Bijvoorbeeld in deze havermout met peer en kaneel. Een perentaart met kaneel maken staat ook nog op mijn lijstje. Ik kan me niet anders voorstellen dat dat heerlijk moet zijn.

Wat heb je nodig voor deze perenmuffins met amandel?

Niet eens zoveel eigenlijk! Een voorraadje peren sowieso en daarnaast wat meel en een paar andere ingrediënten. Dit staat er op de ingrediëntenlijst op deze gezonde perenmuffins zelf te kunnen maken:

 • Amandelmeel. Dit is één van mijn favoriete glutenvrije meelsoorten. Het is gemaakt van fijngemalen amandelen en is een wat nootachtige en smeuïge meelsoort. Ideaal voor cake of muffins! En het is ook nog glutenvrij dus.
 • Havermeel. Ik gebruik bijna nooit alleen maar amandelmeel in cake- of muffinrecepten. Dan heb je kans op zompige baksels. Daarom mix ik amandelmeel met havermeel. Dat kun je zelf maken door havermout fijn te malen in de keukenmachine of je kunt het kant-en-klaar kopen. Let op: eet je glutenvrij? Ga dan specifiek op zoek naar glutenvrije havermeel. Niet alle havermeel in de supermarkt is namelijk vrij van gluten.
 • Peren. Uiteraard. Het zou knap zijn als je perenmuffins op tafel kunt zetten zonder dat er een peer voorbij komt vliegen. Voor deze muffins gebruik ik meestal Conference-peren, maar andere typen peren werken eventueel ook. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Dan kun je ze met de keukenmachine vermalen tot perenmoes.
 • Plantaardige melk. Om geen droge massa te krijgen, meng ik plantaardige melk door het beslag. Ik gebruik zelf ongezoete amandelmelk, maar ook havermelk, sojamelk of erwtenmelk werkt prima.
 • Kaneel. Peer en kaneel zijn een topduo. Daarom mag een schepje kaneel in het muffinbeslag niet ontbreken.
 • Amandelextract. Aan één theelepel van dit magische goedje danken de muffins hun amandelsmaak. Je vindt het gewoon in de supermarkt bij het schap met bakproducten, vaak naast het vanille-extract.
 • Ahornsiroop. Om de muffins ietsje zoeter te maken zonder geraffineerde suikers gebruik ik ahornsiroop. Je hebt er niet heel veel van nodig, want peer is van zichzelf ook al lekker zoet.
 • Bakpoeder. Dat gebruik ik om de muffins te laten rijzen, ook zonder ei te gebruiken. Je hebt voor 8 muffins 2 theelepels bakpoeder nodig.
 • Rozijnen. Die zijn een heerlijk extraatje in deze perenmuffins. Ik roer ze op het allerlaatst door het beslag voor een beetje bite in de muffins en een zoetig tintje.
perenmuffins 18

Hoe maak je deze gezonde perenmuffins?

Ik ben zelf dol op muffinrecepten die prima voor ontbijt of lunch door kunnen gaan. Ook deze gezonde perenmuffins zijn zo’n recept. Ik eet er regelmatig eentje bij mijn lunch. Dan bewaar ik de muffin standaard tot het laatst, omdat ik hem zo lekker vind. Heb jij ook trek gekregen in deze muffins als lunch, ontbijt, snack, toetje of andere traktatie? Zo maak je ze zelf:

perenmuffins

Gezonde perenmuffins met amandel (vegan & glutenvrij)

Romy
De combinatie peer en amandel is verrassend lekker. Maak er deze gezonde muffins mee! Ze zijn zoet en smeuïg en hebben een heerlijke amandelachtige smaak. In 40 minuten zijn ze al klaar.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 8 muffins

Equipment

 • Metalen muffinvorm
 • papieren muffinvormpjes
 • Oven
 • Keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten
  

 • 140 gram amandelmeel
 • 75 gram havermeel (evt. glutenvrij)
 • 150 gram peer (bijv. Conference-peren, gewogen zonder klokhuis en steeltje)
 • 110 ml plantaardige melk
 • 60 gram ahornsiroop of agavesiroop
 • 50 gram rozijnen (geweld)
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl amandelextract
 • 2 tl bakpoeder
 • Snufje zout

Voor de garnering (optioneel):

 • Amandelschaafsel
 • Walnoten

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Snijd de peer in stukjes (nadat je de peren al hebt geschild en de klokhuizen hebt verwijderd). Mix met de staafmixer of keukenmachine tot perenmoes.
 • Voeg dan plantaardige melk, ahornsiroop en amandelextract toe aan de perenmoes. Roer goed door.
 • Spatel vervolgens amandelmeel, havermeel, kaneel en een snufje zout door het muffinbeslag. Ga door totdat er geen klontjes meer zijn.
 • Roer dan bakpoeder door het beslag en vervolgens ook de rozijnen.
 • Doe de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Vul de papieren vormpjes tot iets onder het randje met het beslag. Strooi er ten slotte amandelschaafsel overheen. Schuif de muffins dan voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Check na 30 minuten met een satéprikker of de muffins goed gaar zijn. Zo ja, haal ze uit de oven en laat ze nog 10 minuten afkoelen in de metalen muffinvorm. Bestrooi eventueel met stukjes walnoot.
 • Haal de muffins daarna uit de vorm en laat verder afkoelen om er daarna je tanden in te zetten. Alhoewel, ook warm zijn de muffins érg lekker!
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Peer, Rozijnen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
perenmuffins 15

Hoe lang kun je de perenmuffins bewaren?

De perenmuffins blijven in een afgedekt bakje in de koelkast nog wel even goed. Je kunt ze eerst 2 dagen buiten de koelkast bewaren en daarna nog maximaal 2 dagen buiten de koelkast. Krijg je de perenmuffins niet allemaal op tijd op? Vries ze dan eventueel in. Daar worden ze wel iets zompiger van, maar de smaak is er zeker niet minder om.

Nog meer muffinbaksels maken?

Geldt muffins maken als een hobby? Als dat zo is, dan noem ik het zeker een hobby van mij. Het liefst sta ik elk weekend in de keuken om weer een nieuwe soort muffins te maken. Naast de perenmuffins heb ik nog meer favoriete muffinrecepten. Dit zijn een paar andere muffinmaaksels die ik je kan aanraden:

Houd jij van peren?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Spaghetti met tomaat- en auberginesaus & Parmezaanse kaas (vegetarisch)

21 april 2022|Recepten|

Voor een goed bord pasta ben ik elke avond wel in. Pasta met tomatensaus is zoiets wat ik niet vaak genoeg kan eten. Maar om de afwisseling er een beetje in te houden, ga ik ook graag op zoek naar alternatieven. Deze spaghetti met tomaat- en auberginesaus bijvoorbeeld! Door de geroosterde aubergine, hummus en granaatappelpitjes smaakt deze pasta heerlijk romig. Een heerlijk vullende pastamaaltijd die anders is dan je standaard pasta met tomaat. Veel werk? Nee hoor, binnen 25 minuten heb je deze spaghetti al stomend op je bord liggen.

Inkiekje #7 | Hummusfeest, bloemenfestijn & Pippa's party

19 mei 2020|Persoonlijk|

Laat mij twee weken thuis zitten en voordat je het weet ben je een heleboel kattenfoto's verder. Oké, en een boel foto's van andere fijne, lieve of smakelijke momenten van mijn dagen. In dit Inkiekje geef ik je weer een inkijkje in mijn dagen de afgelopen weken. Zo vierde ik in mijn eentje een hummusfeestje, had ik een huis vol bloemen en ging Pippa nogal goed op een doos met pampasgras. Ik laat het je allemaal zien in foto's en maak er - hoe kan het ook anders als tekstschrijver? - ook weer wat woorden aan vuil.