De peren zijn weer in het seizoen! En die zijn dus echt niet alleen heel lekker als stoofpeertjes bij het kerstdiner. Je kunt met peren ook verrassend lekkere dingen bakken. Deze gezonde perenmuffins bijvoorbeeld! Hiervoor combineerde ik peer met de smaak van amandel en kaneel. De muffins hebben een subtiele peersmaak, met het zoetige tintje van amandelen en daarnaast regelmatig een rozijntje tussendoor. En deze muffins zijn ook nog glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en vegan. Oh ja, en best gezond nog ook! Ik eet ze regelmatig bij de lunch, maar ze zijn ook lekker genoeg om op een verjaardag, als heerlijk tussendoortje of als snelle snack te eten. Lekkere trek gekregen? Bakken maar!
Waarom perenmuffins zo lekker zijn?
Wat mij betreft is peer een ondergewaardeerde fruitsoort. Mijn ouders hebben altijd een perenboom in de tuin gehad, dus ik at vroeger (als we een goede oogst hadden) regelmatig dingen met peer. Toen ontdekte ik al dat je met deze fruitsoort veel kanten op kunt. Veel mensen kennen de gebruikelijke baksels met appel. Appeltaart natuurlijk, maar ook appelmuffins, appelcrumble en andere appel-heerlijkheden. Maar peer is in veel van die baksels óók ontzettend lekker. Peer heeft een iets mildere smaak dan appel die heel goed combineert met onder andere kaneel, amandelen, vanille of zelfs chocola.
Voor deze perenmuffins combineer ik de heerlijke perensmaak met vooral amandel. Het beslag maak ik namelijk van havermeel en amandelmeel. Dat geeft al een subtiele amandelsmaak. Maar de grote amandelsmaakmaker is amandel-aroma. Dat zit in eenzelfde soort flesje als vanille-extract (en is gewoon in de supermarkt te koop!). Je hebt maar één theelepel nodig om je muffins een verrukkelijk amandeltintje te geven. Ook krijgen de muffins door dit extract een subtiele amandelspijs-achtige structuur. Zó zó lekker, zeker als jij – net als ik – één van die mensen bent die bij kerstbrood de hap amandelspijs altijd het lekkerste van het hele brood vindt.
Gouden combinatie: peer en kaneel
Verder mag bij deze muffins een schepje kaneel niet ontbreken. Peer en kaneel vormen een populaire smaakcombinatie en dat snap ik wel. Ze gaan nogal goed samen. Ook in andere gerechten mixte ik die twee al eens. Bijvoorbeeld in deze havermout met peer en kaneel. Een perentaart met kaneel maken staat ook nog op mijn lijstje. Ik kan me niet anders voorstellen dat dat heerlijk moet zijn.
Wat heb je nodig voor deze perenmuffins met amandel?
Niet eens zoveel eigenlijk! Een voorraadje peren sowieso en daarnaast wat meel en een paar andere ingrediënten. Dit staat er op de ingrediëntenlijst op deze gezonde perenmuffins zelf te kunnen maken:
- Amandelmeel. Dit is één van mijn favoriete glutenvrije meelsoorten. Het is gemaakt van fijngemalen amandelen en is een wat nootachtige en smeuïge meelsoort. Ideaal voor cake of muffins! En het is ook nog glutenvrij dus.
- Havermeel. Ik gebruik bijna nooit alleen maar amandelmeel in cake- of muffinrecepten. Dan heb je kans op zompige baksels. Daarom mix ik amandelmeel met havermeel. Dat kun je zelf maken door havermout fijn te malen in de keukenmachine of je kunt het kant-en-klaar kopen. Let op: eet je glutenvrij? Ga dan specifiek op zoek naar glutenvrije havermeel. Niet alle havermeel in de supermarkt is namelijk vrij van gluten.
- Peren. Uiteraard. Het zou knap zijn als je perenmuffins op tafel kunt zetten zonder dat er een peer voorbij komt vliegen. Voor deze muffins gebruik ik meestal Conference-peren, maar andere typen peren werken eventueel ook. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Dan kun je ze met de keukenmachine vermalen tot perenmoes.
- Plantaardige melk. Om geen droge massa te krijgen, meng ik plantaardige melk door het beslag. Ik gebruik zelf ongezoete amandelmelk, maar ook havermelk, sojamelk of erwtenmelk werkt prima.
- Kaneel. Peer en kaneel zijn een topduo. Daarom mag een schepje kaneel in het muffinbeslag niet ontbreken.
- Amandelextract. Aan één theelepel van dit magische goedje danken de muffins hun amandelsmaak. Je vindt het gewoon in de supermarkt bij het schap met bakproducten, vaak naast het vanille-extract.
- Ahornsiroop. Om de muffins ietsje zoeter te maken zonder geraffineerde suikers gebruik ik ahornsiroop. Je hebt er niet heel veel van nodig, want peer is van zichzelf ook al lekker zoet.
- Bakpoeder. Dat gebruik ik om de muffins te laten rijzen, ook zonder ei te gebruiken. Je hebt voor 8 muffins 2 theelepels bakpoeder nodig.
- Rozijnen. Die zijn een heerlijk extraatje in deze perenmuffins. Ik roer ze op het allerlaatst door het beslag voor een beetje bite in de muffins en een zoetig tintje.
Hoe maak je deze gezonde perenmuffins?
Ik ben zelf dol op muffinrecepten die prima voor ontbijt of lunch door kunnen gaan. Ook deze gezonde perenmuffins zijn zo’n recept. Ik eet er regelmatig eentje bij mijn lunch. Dan bewaar ik de muffin standaard tot het laatst, omdat ik hem zo lekker vind. Heb jij ook trek gekregen in deze muffins als lunch, ontbijt, snack, toetje of andere traktatie? Zo maak je ze zelf:
Gezonde perenmuffins met amandel (vegan & glutenvrij)
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
- Oven
- Keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 140 gram amandelmeel
- 75 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 150 gram peer (bijv. Conference-peren, gewogen zonder klokhuis en steeltje)
- 110 ml plantaardige melk
- 60 gram ahornsiroop of agavesiroop
- 50 gram rozijnen (geweld)
- 2 tl kaneel
- 1 tl amandelextract
- 2 tl bakpoeder
- Snufje zout
Voor de garnering (optioneel):
- Amandelschaafsel
- Walnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Snijd de peer in stukjes (nadat je de peren al hebt geschild en de klokhuizen hebt verwijderd). Mix met de staafmixer of keukenmachine tot perenmoes.
- Voeg dan plantaardige melk, ahornsiroop en amandelextract toe aan de perenmoes. Roer goed door.
- Spatel vervolgens amandelmeel, havermeel, kaneel en een snufje zout door het muffinbeslag. Ga door totdat er geen klontjes meer zijn.
- Roer dan bakpoeder door het beslag en vervolgens ook de rozijnen.
- Doe de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Vul de papieren vormpjes tot iets onder het randje met het beslag. Strooi er ten slotte amandelschaafsel overheen. Schuif de muffins dan voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Check na 30 minuten met een satéprikker of de muffins goed gaar zijn. Zo ja, haal ze uit de oven en laat ze nog 10 minuten afkoelen in de metalen muffinvorm. Bestrooi eventueel met stukjes walnoot.
- Haal de muffins daarna uit de vorm en laat verder afkoelen om er daarna je tanden in te zetten. Alhoewel, ook warm zijn de muffins érg lekker!
Hoe lang kun je de perenmuffins bewaren?
De perenmuffins blijven in een afgedekt bakje in de koelkast nog wel even goed. Je kunt ze eerst 2 dagen buiten de koelkast bewaren en daarna nog maximaal 2 dagen buiten de koelkast. Krijg je de perenmuffins niet allemaal op tijd op? Vries ze dan eventueel in. Daar worden ze wel iets zompiger van, maar de smaak is er zeker niet minder om.
Nog meer muffinbaksels maken?
Geldt muffins maken als een hobby? Als dat zo is, dan noem ik het zeker een hobby van mij. Het liefst sta ik elk weekend in de keuken om weer een nieuwe soort muffins te maken. Naast de perenmuffins heb ik nog meer favoriete muffinrecepten. Dit zijn een paar andere muffinmaaksels die ik je kan aanraden:
- Earl Grey-muffins met chocola
- Bananenbroodmuffins met chocola
- Oreo-muffins met chocola
- Kaneelmuffins met stemgember
Houd jij van peren?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Blij Lijstje #29 | Ventilators, vakantie, verhuisvlogs & Veluwe
De afgelopen twee weken stonden in het teken van hard werken en vakantievoorpret voor een weekend weg. Maar ook in het teken van ventilators en verhuisvlogs. Ik zette mezelf op de foto met een (letterlijk) blij ei, kreeg het weer voor elkaar om mijn volgeladen reiskoffer net op tijd dicht te krijgen, luchtte mijn hart bij een vriendin en werd van een stukje broccoli gered. Dat en meer blije vrolijke momenten en mooie meevallers deel ik in dit Blije Lijstje.
Ja, taal is zeg maar echt mijn ding!
Als kind luisterde ik ooit naar een spreekbeurt over wind en ik herinner me nog dat ik achteraf de vraag stelde "Maar waar komt het woord wind vandaan?" Ik denk dat mijn liefde voor taal toen voor het eerst tot uiting kwam. Sindsdien heb ik altijd een enorme passie gehad voor woorden, zinnen en tekst. Ik kan oprecht blij worden als ik een nieuw woord leer en kan ook dolenthousiast zijn als ik ergens een mooie formulering of metafoor tegenkom. De titel van het boek "Taal is zeg maar echt mijn ding" is me dan ook op het lijf geschreven. Hieronder 10 punten die je misschien herkent als je een echte taalfanaat bent.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…