De klassieke grootmoeders appeltaart kennen we allemaal wel. Maar je kunt daar een heerlijke draai aan geven door eens voor peer in plaats van appel te kiezen. Daarmee krijg je een nog sappigere taart met een lekker zoete, zachte vulling. Snak jij ook naar een heerlijk appeltaartalternatief én ben je gek op peren? Probeer dan zeker deze gezonde perentaart, gemaakt van amandelmeel, Conference-peren én vijgen. Verwacht een stevige korst met een heerlijk zachte en malse vulling én chewy stukjes vijg tussendoor. Zo maak je deze makkelijke vegan en glutenvrije perentaart zelf in een handomdraai.
Doei appeltaart, hállo lekkere perentaart!
Oké, dat is wat voorbarig gezegd. Echt afscheid nemen van mijn geliefde klassieke appeltaart zal ik niet snel doen. Maar deze perentaart kan in mijn ogen zeker aan grootmoeders Oud-Hollandse appeltaart tippen. Hij heeft dezelfde heerlijke kruidenmix (van kaneel en koek- en speculaaskruiden) en dat dan in combinatie met zachte stukjes peer, verse vijgen en een krokante korst en malse bodem. Als je dol bent op de smaken van appeltaart maar toch een keer iets anders wilt, dan word je vast blij van deze gezonde perentaart.
De taart is ook meteen een goede manier om van een overvloed aan peren af te komen. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld een perenboom in de tuin staan en vroeger had die regelmatig zo’n goede oogst dat we de hele dag door peren aten. Als jij ook peren over hebt waar je nog van af moet, dan kun je ze perfect kwijt in deze taartvulling. Maar ook als je geen perenoverschot hebt, is deze perentaart het méér dan waard om een voorraadje peren voor in te slaan.

Gezonde perentaart met amandelmeel
Gezonde én lekkere taart? Ja, dat bestaat dus echt! Met dit recept maak je een gezonde perentaart waar geen geraffineerde suikers aan te pas komen. Je gebruikt namelijk ahornsiroop in plaats van suiker. Bovendien gaat er maar een klein beetje kokosolie in (in plaats van een flinke klomp margarine) en bevat de taart heel wat fruit.
Verder is de taart glutenvrij. Je maakt de gezonde perentaart van amandelmeel en havermeel. Het amandelmeel past door de vettige structuur en de heerlijke subtiele amandelsmaak heel goed bij de friszoete perenvulling. Het havermeel zorgt daarnaast voor stevigheid, waardoor je taart fier rechtop blijft staan na het aansnijden.
Ook is de perentaart vegan. Als bindmiddel voor het korstdeeg gebruik ik namelijk appelmoes, wat niet alleen qua smaak goed bij de perenvulling past maar de taart ook veel stevigheid geeft. Ook de gesmolten kokosolie bindt het deeg aan elkaar. En met een schepje extra bakpoeder erbij weet je zeker dat je taartrand ook nog een beetje rijst.

De lekkerste vulling met vijgen en rozijnen
Voor de vulling voor deze perentaart gebruik je een mix van 3 peren, 3 eetlepels ahorn- of agavesiroop, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel koek- en speculaaskruiden, 1 1/2 el maïzena, 2 theelepels rozijn en een paar gedroogde vijgen. De ahorn- of agavesiroop geeft de peerstukjes een lekker zoete smaak; de kaneel en koek- en speculaaskruiden maken de perenvulling extra smaakvol. Daarnaast gebruik je maïzena om de taartvulling iets in te dikken.
Hoe geweldig lekker peren ook zijn, ik vind een perenvulling nóg lekkerder als er regelmatig iets te kauwen tussendoor valt. Daarom leuk ik de vulling voor deze perentaart op met gedroogde vijgen en rozijnen. Gewelde rozijnen maken de taartvulling ietsje zoeter. De vijgen zorgen voor lekkere chewy stukjes tussendoor. Gebruik wel gedroogde vijgen (van die plakkerige exemplaren!). Daarmee krijg je de heerlijk plakkerige bite tussen de zachte perenstukjes door.

Moeten de peren rijp zijn voor perentaart?
Nee, dat hoeft niet. Je kunt ook minder rijpe, hardere peren gebruiken. De oven maakt de stukjes peer dan alsnog lekker zacht. Wel vind ik zelf zachte, rijpe peren het lekkerst smaken in de taart (net als zachte, rijpe appels ook het lekkerst zijn in appeltaart).
Welke peren gebruik je voor perentaart?
Voor perentaart en perencake gebruik ik altijd Conference-peren. Dat zijn wat meer stevige peren, waardoor de vulling niet papperig wordt en een goede bite heeft. Ook Durondeau-peren zijn geschikt. Stoofpeertjes zou ik niet gebruiken voor perentaart, tenzij je een speciaal stoofpeertaartenrecept gebruikt. Voor deze taart werken Conference-peren het beste.

Recept gezonde perentaart met amandelmeel
Heb je al trek gekregen in een stukje van deze lekkere én gezonde perentaart? Dan hoef je er niet heel lang op te wachten. Binnen een uur staat deze taart al op je te wachten en voorziet hij de hele keuken van een heerlijke kaneel- en peergeur. Zo maak je deze glutenvrije en vegan perentaart die ook nog vrij is van geraffineerde suikers:

Gezonde perentaart van amandelmeel (vegan, glutenvrij)
Equipment
- Ronde springvorm van zo'n 20 cm doorsnee (een grotere kan ook, maar dan wordt je taart wel iets lager)
- Mengkom en spatel
- Bakpapier
Ingrediënten
Voor de perenvulling:
- 3 peren
- 3 el ahorn- of agavesiroop
- 2 el rozijnen (geweld)
- 75 gram gedroogde vijgen (dadels kunnen ook!)
- 1 ½ el maïzena
- 2 tl kaneel
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
Voor de bodem, korst en kruimels
- 125 gram amandelmeel
- 115 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 65 gram ahorn- of agavesiroop
- 55 gram kokosolie (gesmolten!)
- 35 gram appelmoes (ongezoet!)
- 10 ml water
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtstand). Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren alvast in kleine blokjes van 1×1 cm.
- Snijd ook de vijgen in kleine stukjes. Doe de stukjes peer dan samen met de vijgen, rozijnen ahornsiroop, kaneel, koek- en speculaaskruiden en maïzena in een mengkom. Roer goed door totdat je geen klontjes maïzena meer ziet.
- Roer dan in een aparte kom de (gesmolten!) kokosolie, appelmoes, water en ahornsiroop door elkaar. Voeg dan het amandelmeel, het havermeel, de koek- en speculaaskruiden en het kaneel toe. Roer nogmaals door. Spatel als laatste een theelepel bakpoeder door het beslag. Kneed er een goede deegbal van.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met bakpapier. Gebruik nu ongeveer ¾ van het deeg om een stevige taartbodem en een taartrand van te maken. Maak de taartrand zo'n 5 cm hoog en niet te dik.
- Verdeel de perenvulling over de taartbodem en strijk glad. Haal het overgebleven taartdeeg door een klein beetje (glutenvrij) havermeel en verkruimel het dan boven de taart.
- Zet de taart voor 50 minuten in de oven.
- Laat de taart nog minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen op een rooster en verwijder dan de springvorm. Laat de taart volledig afkoelen en zet hem dan minstens een uur in de koelkast, zodat de vulling extra stevig wordt.

Nog meer gezondere taarten maken?
Taart hoeft niet per se gezond te zijn, maar ik vind het wel een leuke uitdaging om mijn lievelingstaarten soms in een gezonder jasje te steken. Met deze gezonde perentaart is dat gelukkig geen grote uitdaging. De taart smaakt er allesbehalve minder om. Zoek je nog meer inspiratie voor gezondere taarten? Ook deze taarten zijn het aanraden meer dan waard:
- Gezonde appelcake
- Makkelijke notentaart met karamel
- Vegan mangocake
- Vegan cheesecake van cashewnoten
- Vegan tarte tatin met nectarine
Als jij zou mogen kiezen, zou je dan gaan voor appeltaart of perentaart?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Over mijn nieuwe winteroutfit & zelfzorg in de winter
Eigenwijs als ik ben, houd ik vaak lekker vast aan mijn eigen standpunt, maar er zijn momenten dat ik achteraf moet toegeven dat Bart het bij het juiste eind had. Laatst bijvoorbeeld, toen ik veel te koud gekleed de sneeuw wilde trotseren. Muts die ik ben (maar dan zonder muts op)! Ik kwam bibberend thuis en het kostte een paar koppen thee voordat ik me weer wat beter voelde. Hij had nog zo gezegd "Koop nou een muts en handschoenen!". En inderdaad, een week later belandden die alsnog in mijn mandje. Tijd om mijn winteroutfit (en de les die ik daaruit leerde) alsnog met je te delen.
Samenwerkingen als blogger | 9x Wat ik daarbij belangrijk vind!
Bloggen is natuurlijk vooral een geweldige leuke hobby. Ik zou me haast geen leven meer kunnen voorstellen zonder mijn fijne plekje op het wereldwijde web. Bloggen doe ik dan ook vooral voor mijn plezier. Wel heb ik als blogger zo nu en dan samenwerkingen met mooie merken. Graag ga ik dan de uitdaging aan om van een samenwerking een leuk en vooral niet-commercieel artikel te maken. Daar word ik vrolijk van en hopelijk jij als lezer ook. Hoe ik dat aanpak? Deze 9 dingen vind ik belangrijk wanneer ik samenwerkingen als blogger heb.
Simpele speltbowl met rode biet, zoete aardappel & falafel
Heb je nauwelijks tijd om te koken, maar snakt je lege maag wel naar een voedzame maaltijd? Dan is deze simpele spelt bowl sowieso een uitkomst! Het maken ervan is niet veel meer werk dan een heleboel groenten op een bakplaat gooien met net zo veel kruiden, de groenten in de oven roosteren en ze vervolgens met falafel en een zelfgemaakte tahin-dressing serveren. Zo kun je, terwijl de oven het werk voor je doet, een tijdje van je welverdiende rust genieten en heb je daarna een lekkere maaltijd om de honger mee te stillen. En het is nog een vrolijk uitziende maaltijd ook met alle gezellige kleuren bij elkaar! Wat wil je nog meer?
Het recept ziet er heel lekker uit. Ik denk dat ik het morgen al zelf ga proberen te maken. Dan ga ik mijn vriendinnen lekker trakteren.
En horen wat zij ervan vinden.
Ik weet dat u heel veel complimenten krijgt.
Dank u wel.voor zo’n lekker recept.
U bent de Beste.
Wat een lieve, enthousiaste reactie. Dank je wel! Geniet alvast van de taart morgen samen met vriendinnen 🙂
Hij is echt heerlijk, fris en zoet en licht verteerbaar. Ik maak hem nu voor de 2e keer.
Wat onwijs leuk om te horen, dank je wel voor je leuke reactie! 🙂 Geniet van de taart!
Het beste vegan taart ooit
Dat zeiden mijn kinderen vandaag, mijn schoondochter heeft Gluten alergia en koeeiwit alergie, zij vond de taart ook ontzettend lekker.
Ik heb in plaats van water verse sinaasappelsap gebruikt en bij de peren voeling ook vers geraspte sinaasappel schil
Bedankt voor de recept ❤️
Wauw, wat onwijs leuk om dat te horen! Dank je wel voor je enthousiaste reactie 🙂 En supergoed idee om er ook een beetje sinaasappelsap en -rasp bij te doen.