“Schat, ik móet even sinaasappels halen bij de supermarkt!” Bart keek me vreemd aan. Ik eet nooit sinaasappel “uit het knuistje” vanwege mijn aversie voor de pitten en de witte draadjes. Máár de smaak van sinaasappel vind ik wél heel lekker en ook verfrissend op wat warmere dagen. Dus was daar opeens hét bakidee: gezonde sinaasappelmuffins met een vleugje kaneel en stukjes walnoot voor een lekkere bite tussendoor! Dat spontane zaterdagse bakexperiment pakte zo goed uit dat ik het recept na een paar keer experimenteren 100% blogwaardig vond. Zie hier een recept voor lekker luchtige en zoete muffins met een fris sinaasappeltintje. Een heerlijke snack die je supersnel gemaakt hebt!
Luchtige en gezonde sinaasappelmuffins
Sinaasappel vind ik in muffins een heerlijke toevoeging. Het heeft een verfrissende, ietwat zurige smaak. In combinatie met wat zoetstof (zoals ahornsiroop, agavesiroop of banaan) krijg je een onwijs lekker baksel met een fris tintje. Deze sinaasappelmuffins zijn ook nog eens gemaakt van bijna alleen maar gezonde ingrediënten. Er zit geen geraffineerde suiker in en ik heb banaan gebruikt als vervanger voor margarine. Dat maakt deze gezonde sinaasappelmuffins wat mij betreft ook een prima ontbijt. Niet verkeerd toch om de dag te starten met twee muffins op je bordje?!
Hoe krijgen de muffins een sinaasappelsmaak?
Je kunt uiteraard stukjes sinaasappel door het muffinbeslag roeren, maar ik vind het zelf lekkerder als je niet bij elke paar happen in een stukje sinaasappel bijt. Daarom heb ik twee sinaasappels uitgeperst en dat sap door het beslag gemengd. Normaal gebruik ik plantaardige melk in muffinbeslag. Dit keer vervang ik de plantaardige melk dus door het sap van twee sinaasappels. Werkt perfect! Daardoor hebben de muffins bij elke hap een subtiele sinaasappelachtige smaak.
Verder druk ik als garnering een klein stukje sinaasappel in het beslag bovenop de muffins. Mét schil trouwens. De schil is eenmaal meegebakken in de oven namelijk erg lekker. Die stukjes bovenop zijn puur optioneel! Je kunt ze ook even door wat ahornsiroop, agavesiroop of suiker halen. Dan karamelliseren ze in de oven. Onwijs lekker!
Wat heb je nodig voor de sinaasappelmuffins?
Meel en sinaasappels uiteraard! Maar ik gebruik voor de sinaasappelmuffins ook onder andere kaneel (voor een diepere smaak) en wat zoetmiddel. Met die laatste voorkom je dat de sinaasappelmuffins wat zurig worden. Ahornsiroop, vanille-extract en banaan maakt de muffins iets zoeter, terwijl je alsnog de sinaasappelsmaak goed proeft.
Dit heb je nodig voor 6 sinaasappelmuffins:
- Sinaasappels. Twee stuks zijn voldoende voor de muffins. Ik pers de sinaasappels uit totdat ik ongeveer 100 ml sinaasappelsap heb en meng dat door het beslag. Daarnaast kun je een paar losse stukjes sinaasappel apart houden voor de garnering.
- Amandelmeel. Dit is mijn favoriete (glutenvrije) meelsoort voor muffins. Deze meelsoort geeft elk baksel een smeuïg tintje, wat natuurlijk perfect is voor cake, cupcakes, muffins of taart.
- Havermeel. Amandelmeel en havermeel doen het altijd goed samen. Havermeel maakt de muffins lekker stevig.
- Banaan. Eén rijpe banaan is een perfect bindmiddel in deze muffins en geeft ze ook een meer zoete smaak.
- Ahornsiroop. Ook dit is bedoeld om de muffins zoeter te maken. Je kunt trouwens ook agavesiroop of een andere vloeibare suikervervanger gebruiken. Ahornsiroop is helaas niet heel goedkoop, maar ik vind het zelf wel veel meer smaak hebben dan agavesiroop.
- Vanille-extract. Eén theelepel daarvan doet voor dit beslag wonderen. Het maakt de muffins iets zoeter met een lekker vanille-tintje.
- Plantaardige melk. Daar gebruik ik maar een mini-scheutje (10 ml) van in het beslag. Puur om het beslag stevig genoeg te maken! Je kunt de 10 ml plantaardige melk ook vervangen door 10 ml extra sinaasappelsap.
- Bakpoeder. Zonder dat ingrediënt krijg je geen muffins. Het zorgt ervoor dat de sinaasappelmuffins boven hun vormpjes uitstijgen, waardoor je een luchtig cakeje krijgt.
- Kaneel. In muffins gebruik ik altijd een smaakmaker in de vorm van kruiden. Meestal vind ik kaneel daar perfect voor. Je zou eventueel ook koek- en speculaaskruiden kunnen gebruiken voor een meer herfstachtige smaak.
- Walnoten. Ten slotte roer ik kleine stukjes walnoot door het beslag. Ik vind het altijd lekker als muffins niet alleen maar zacht zijn, maar ook een beetje bite tussendoor hebben. Daar zijn walnoten perfect voor! Ben je daar allergisch voor of houd je er niet zo van? Laat ze dan weg of vervang ze door bijvoorbeeld rozijnen, pecannoten of stukjes ongeroosterde amandelen.
Aan de slag: hét recept voor sinaasappelmuffins
Heb je alle ingrediënten bij elkaar gezocht? Dan kun je deze sinaasappelmuffins in no-time maken. Je bent hooguit 10 minuten bezig met de voorbereiding, wacht dan 25 minuten op de oven en hoeft je vervolgens alleen nog even in te houden om niet direct aan te vallen totdat de muffins zijn afgekoeld. Een heel makkelijk recept dus, waarbij het nog de grootste uitdaging is om niet direct je tanden in een muffin te zetten!
Dit is hoe je de sinaasappelmuffins maakt:
Gezonde sinaasappelmuffins met walnoot (vegan & glutenvrij!)
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
- Oven
- Keukenmachine = optioneel
Ingrediënten
- 135 gram amandelmeel
- 85 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 2 sinaasappels
- 1 banaan
- 35 gram ahornsiroop
- 20 gram walnoten
- 10 ml plantaardige melk of 10 ml extra sinaasappelsap
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak ondertussen het muffinbeslag.
- Pers twee sinaasappels uit en meet 100 ml vers geperst sinaasappelsap af. Prak een banaan en doe de banaan, het sinaasappelsap, de ahornsiroop, het vanille-extract en de plantaardige melk samen in de keukenmachine of roer ze met de hand goed door tot een glad mengsel.
- Voeg dan de havermeel, amandelmeel, kaneel en het snufje zout toe en roer opnieuw goed door (of laat de keukenmachine dat voor je doen).
- Roer als laatste de (klein gesneden) stukjes walnoot en het bakpoeder door het beslag en meng nogmaals goed door.
- Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en vul ze tot de rand met het beslag. Druk eventueel een klein stukje sinaasappel (met of zonder schil) in de bovenkant van de muffins.
- Schuif de muffins voor 25 minuten in de oven. Check na 25 minuten of je een satéprikker schoon uit de muffins kunt halen. Als dat zo is, dan zijn je muffins klaar om uit de oven te halen. Zo niet, dan moeten ze nog even garen.
- Laat de muffins nog even in de muffinvorm afkoelen. Na 10 minuten kun je ze eruit halen om je tanden in te zetten. Eet smakelijk!
Andere muffinrecepten
Muffins maken is één van mijn lievelingsdingen om te doen in de keuken. Als ik niet in de keuken sta om een vegan bananenbrood te maken, dan is het wel voor het zoveelste muffinrecept. Ik heb nogal wat recepten voor muffins die ik het liefst keer op keer maak. Als jij ook zo graag je tanden in een muffin zet, dan word je misschien (naast de sinaasappelmuffins) ook vrolijk van deze recepten:
- Bananenmuffins met blauwe bessen
- Bananenbroodmuffins met chocola
- Mango-muffins met kokos
- Glutenvrije muffins met chocola
- Havermoutmuffins met appel
Wat voor soort muffins zijn jouw favoriet?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…