amandelmuffins 12

Gezonde & vegan amandelmuffins (snel klaar!)

  • 29 september 2024
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

De smaak van amandelen in taart? Mij kun je ervoor wakker maken! Als je houdt van amandelspijs, amandelschaafsel en alles wat daarop lijkt, dan kunnen deze amandelmuffins niet tegenvallen. Je hebt ze binnen 45 minuten al klaar, gebruikt er vooral gezonde ingrediënten voor én proeft een heerlijke amandelsmaak en een amandelspijsachtige structuur. Wat een feest! Dat de muffins ook nog semi-gezond zijn, geeft je ook nog alle reden om er zoveel van te snoepen als je maag aan kan. Met dit recept maak je deze heerlijke vegan en glutenvrije muffins.

Amandelmuffins met de smaak van amandelspijs

Als ik kerst- of paasstol at, dan bewaarde ik standaard het dotje amandelspijs tot het laatst. Dat spul vond ik het allerlekkerst aan het hele brood. Pas later leerde ik dat amandelspijs vaak van bonen wordt gemaakt en helemaal niet zo ambachtelijk is als de verpakking van een stol het vaak laat lijken. Maar gelukkig kun je ook zelf heel makkelijk amandelspijs maken. Gewoon met amandelmeel, amandelextract en suiker of agavesiroop! Voor deze amandelmuffins is het nog simpeler. Je maakt geen apart amandelspijs. De muffins smaken door en door naar spijs. Een muffindroom die uitkomt voor een spijsliefhebber als ik 😉

amandelmuffins 2

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door de muffins te maken van onder andere amandelmeel én daar een vleugje amandelextract aan toe te voegen. Amandelextract vind je gewoon in het bakschap in de meeste supermarkten (bijvoorbeeld van Dr. Oetker). In dit recept is 1,5 theelepel genoeg om de muffins een duidelijk aanwezige amandelsmaak te geven. Het amandelmeel draagt natuurlijk ook bij aan de heerlijke amandelsmaak. Sowieso is dit een heerlijke meelsoort voor cake. Het is zacht, smeuïg, vettig en subtiel amandelachtig van smaak.

amandelmuffins 8

Hoe maak je deze amandelmuffins gezonder en vegan?

Ik vind zeker niet dat muffins en taart altijd maar gezond moeten zijn. Maar ik vind het wel een leuke uitdaging om recepten waarbij je het niet zou verwachten toch ietsje gezonder te maken. Vaak heb je echt niet een heel pakje boter en een halve verpakking suiker nodig om muffins lekker smeuïg en smaakvol te maken. Dat geldt ook voor deze amandelmuffins.

Dit zijn een paar trucs die ik voor deze muffins (en vaker in recepten) toepas om ze gezonder te maken:

  • Gebruik appelmoes als bindmiddel (in plaats van ei) én zoetmaker. De structuur past toevallig heel goed bij muffins met een amandelspijssmaak. En 100% appelmoes is ook nog eens heel gezond. Er zit niets anders dan appel in.
  • Kies voor agavesiroop als vervanger van suiker. Ik gebruik dit vaak als zoetmiddel om baksels vrij van geraffineerde suikers te houden. Het is een goede vegan vervanger voor honing.
  • Werk met havermeel en amandelmeel in plaats van witte bloem. Havermeel bevat veel vezels; amandelmeel bevat veel gezonde vetten. Daardoor haal je er meer voedingsstoffen uit dan uit enkel bloem. Ook zijn beide meelsoorten glutenvrij. Handig als je daar vanwege dieetwensen op let!
  • Gebruik o.a. plantaardige melk als bindmiddel. Vaak gebruik je in muffins en taart veel margarine. Voor deze vegan amandelmuffins is dat niet nodig. Ik gebruik zelf kokosolie in plaats van roomboter, omdat dit een vegan alternatief is. Nu wordt kokosolie niet per se als “gezond” bestempeld. Maar je gebruikt er voor dit recept dan ook maar heel weinig van. Daarnaast gebruik ik vooral veel plantaardige melk. Dat werkt ook bindend en bevat meer goede voedingsstoffen en nauwelijks vet.

Nu zijn muffins natuurlijk niet net zo gezond als fruit, groenten of een bakje sojakwark met muesli. Maar in vergelijking met andere muffins zijn deze wel een heel stuk gezonder. Ik eet er zelf regelmatig eentje bij de lunch als lekkere en niet al te ongezonde traktatie.

amandelmuffins 9

Meer amandelbaksels maken?

Mijn amandelvoorliefde is je misschien niet onopgemerkt gebleven. Op mijn blog heb ik al vaker baksels met amandelmeel en met de smaak van amandelen gedeeld. Als je deze amandelmuffins goed vindt klinken, dan raad ik je ook zeker mijn vegan amandeltaart met appel aan. Dat is een heerlijk luchtige en smeuïge taart die niet moeilijk te maken en wel heel lekker is.

Ook heb ik een recept online staan voor vegan amandelcake met frambozensaus. De mix van smeuïg cakebeslag met een subtiele amandelsmaak en het friszoete van framboos is mega-lekker.

Dit zijn nog meer lekkere recepten met amandelsmaak of amandelmeel:

amandelmuffins 1
amandelmuffins 10

Recept voor vegan en gezondere amandelmuffins

Heb je ook lekkere trek gekregen in deze lekkere en ook semi-gezonde muffins? Maak ze met lekker veel amandelschaafsel en eventueel poedersuiker en verse frambozen bovenop. Een heerlijke traktatie is het resultaat! Met dit recept maak je de muffins heel makkelijk zelf met maar 15 minuten werk en 25 minuten oventijd:

amandelmuffins 12

Vegan en gezondere amandelmuffins (snel klaar!)

Romy
Ben je gek op de combinatie van cake met amandelsmaak? Probeer dan zeker eens deze vegan amandelmuffins. Ze zijn heerlijk smeuïg, een beetje amandelspijsachtig qua smaak én makkelijk te maken.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 23 minuten
Totale tijd 48 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 11 muffins

Equipment

  • Metalen muffin-bakvorm
  • papieren muffinvormpjes
  • Mengkom en spatel

Ingrediënten
  

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 135 ml plantaardige melk
  • 130 gram appelmoes (ongezoet)
  • 125 gram agavesiroop
  • 80 gram kokosolie (gesmolten)
  • 1 ½ tl amandelextract
  • 1 tl baking soda
  • ½ el appelazijn
  • Amandelschaafsel

Als garnering (= optioneel):

  • Poedersuiker (laat weg als je de muffins vrij van geraffineerde suikers wilt maken)
  • Frambozen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en zet de papieren muffinvormpjes alvast in de metalen muffin-bakvorm.
  • Doe de appelmoes, de plantaardige melk, de gesmolten kokosolie en de agavesiroop bij elkaar in een mengvorm en roer goed door.
  • Spatel dan ook het amandelmeel en havermeel door de natte ingrediënten. Voeg ten slotte de baking soda en het appelazijn samen toe en roer nog eens goed door.
  • Vul de papieren muffinvormpjes tot iets onder de rand met het beslag. Verdeel amandelschaafsel over de bovenkant van de muffins.
  • Schuif de muffins dan voor 21-23 minuten in de oven. Check dan of een satéprikker er schoon uitkomt. Dan zijn de muffins klaar. Laat ze nog 10 minuten in de metalen vorm afkoelen en daarna nog 30 minuten buiten de vorm. Dan zijn ze goed stevig voordat je – met lekkere trek – aanvalt.
Trefwoord Amandelen, Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Ontbijtmuffins, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
amandelmuffins 11

Hoe lang kun je de amandelmuffins bewaren?

In de koelkast blijven de amandelmuffins nog zeker 3-4 dagen goed. Bewaar ze in een afgesloten bakje en laat bij voorkeur de verse frambozen bovenop weg om de muffins langer goed te houden. Je kunt de muffins ook invriezen als je ze niet allemaal snel op krijgt óf als je gewoon graag altijd een lekkere snack bij de hand hebt. In de vriezer blijven de muffins nog zeker een maand houdbaar.

Tip: maak de amandelmuffins extra lekker

Wil je de amandelmuffins een feestelijke tintje geven? Dan kun je ook losgaan met een lekkere vulling of topping. Meng bijvoorbeeld stukjes pure of witte chocola (die bestaat ook vegan!) door het muffinbeslag. Ook kleine stukjes fruit smaken er lekker in. Gebruik bijvoorbeeld héél kleine stukjes framboos in het beslag. Snijd ze wel klein en gebruik niet te veel. Zo voorkom je dat het beslag te zompig wordt.

Ook een lekker idee: smelt (vegan) witte chocola en schenk dat over de muffins. Of maak zelf een lekkere karamelsaus om over de muffins te schenken. Met 7 gram olijfolie, 25 gram tahin en 30 gram dadelstroop maak je een heerlijke karamelsaus zonder toegevoegde suikers en met veel smaak. Daar worden de muffins sowieso nóg lekkerder op.

Zijn er meer mensen die amandelspijs altijd het allerlekkerste onderdeel van kerststol vinden?

gezonde vegan muffins met amandelsmaak (2)

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Angie 29 september 2024 op 4:27 pm - Beantwoord

    Ohhhh! Ik ben dol op amandelspijs!! Dit recept ga ik zeker uitproberen. Wat klinkt dat lekker!

Beoordeling recept




Recente blogs

Je gedachten verzetten? Dit zijn 12 simpele tips!

18 september 2017|Persoonlijke groei|

Ben je aan het piekeren? Krijg je iets maar niet uit je gedachten? Of maak je je ergens zorgen over en laat het je niet los? Helaas hebben je hersenen geen pauzeknop, maar je kunt wel proberen om je gedachten te verzetten. Mijn ervaring is dat gedachten vaak blijven terugkomen als ik blijf zitten en niets doe. Maar gelukkig zijn er ook manieren die wél kunnen helpen om je gedachten een beetje bij te sturen. Dit zijn 12 tips om je gedachten te verzetten en de piekergedachtes misschien tijdelijk een halt toe te roepen. Let it go, let it góóóó.