glutenvrij appelbrood 12

Recept | Glutenvrij appelbrood met banaan & walnoten

 • 16 maart 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Recepten

Sinds ik aan de bananenbroden ben begonnen, heb ik het bakvirus goed te pakken. Ik merk dat ik er steeds handiger in word en maak heel graag zelf broden. Maar dan geen standaard broden (die koop ik liever lui in de supermarkt!), maar iets specialers. Na een aantal best goed gelukte bananenbroden, was ik toe aan iets anders: glutenvrij appelbrood. Een heerlijk fris en goed vullend brood met onder andere rozijnen, walnoten en een vleugje kaneel. Lekker als lunch met honing of pindakaas erop, maar ook geslaagd als gezond tussendoortje!

Bananenbrood met appel

Ik moet bekennen: in feite is dit appelbrood eerder bananenbrood met appel. Er zitten namelijk twee bananen in gestopt. Wist je dat je (goed rijpe) banaan kunt gebruiken als alternatief voor ei? Het heeft dezelfde bindende werking; banaan zorgt er alleen niet voor dat een baksel gaat rijzen. Daarvoor heb je daarnaast wat extra bakpoeder nodig. Dankzij de bananen kan dit appelbrood het met maar één ei doen in plaats van een paar eieren. 

Het brood smaakt overigens wel echt naar appel. Er is dan ook 1,5 appel in verwerkt en die zorgt voor een wat frissere smaak dan bij bijvoorbeeld dit chocolade-bananenbrood

glutenvrij appelbrood

Appeltaartgeur door het hele huis

Ik kan er altijd heel gelukkig van worden als het hele huis ruikt naar een baksel dat ik met liefde heb gemaakt. Bij dit appelbrood lukt dat sowieso. Het huis geurde al na een paar minuten naar oma’s appeltaart. Ik heb voor het appelbrood dan ook een combinatie van ingrediënten gebruikt die wat mij betreft altijd goed uitpakt: appel, kaneel, rozijnen en honing. Die ingrediënten verwerkte ik bijvoorbeeld ook al eens in deze havermout met appel uit de oven. Maar in het appelbrood smaakt het bij elkaar minstens zo lekker.  En je hebt er een lekker tussendoortje aan om de hele dag door van te eten – in theorie dan 🙂

Ingrediëntdilemma: gebruik je appels of appelmoes? 

In baksels met appel heb je vaak de keuze of je gaat voor verse appels of voor (ongezoete) appelmoes. Hoewel wij altijd een potje appelmoes hebben staan (dat is Barts guilty pleasure!), geef ik zelf de voorkeur aan verse appels. Als je grote stukken appel in een baksel verwerkt, heb je alleen kans dat de boel in elkaar stort en te zacht wordt (heb ik ervaring mee!). Daarom heb ik de appel, samen met de rest van het beslag, fijngemalen met de mixer. Zo heb je in feite alsnog appelmoes, maar dan verser dan uit welk potje dan ook. Oh ja, en ietsje goedkoper!

Door de appel krijgt dit bananenbrood met appel net een wat frissere smaak. En de honing en rozijnen erbij maken het tegelijkertijd lekker zoet.  Ik heb er heel wat lunches lekker van genoten.

Krijg jij er ook direct lekkere trek van? Check het recept hieronder.

recept appelbrood glutenvrij

Ingrediënten (voor 12 plakken)

Ik maakte dit appelbrood in een cakevorm en haalde er 12 flinke plakken uit. Voor één appelbrood gebruik je het volgende: 

 • 200 gram amandelmeel
 • 2 bananen
 • 1,5 appel (ik gebruikte elstars)  
 • 1 ei 
 • 2 tl bakpoeder
 • 40 ml amandelmelk (of gewone melk) 
 • 40 gram rozijnen 
 • 1 el honing 
 • 2 tl kaneel 
 • 5 druppels vanille-extract 
 • Snufje zout 
 • Beetje margarine (voor het invetten)

Optioneel: 

 • Stukjes walnoot 

Hoe maak je het appelbrood? 

Alvast een opluchtende mededeling (tenminste als jij net zo’n luie bakker bent als ik!): dit appelbrood hoeft niet te rijzen voordat je het gaat bakken. In de oven wordt het vanzelf wat groter. Met het maken van het appelbrood zelf ben je ook maar een minuut of tien bezig. Daarna wordt je geduld wel nog drie kwartier op de proef gesteld als het brood in de oven zit. Maar ik zou zeggen: houd vol! Het resultaat is het waard.

Je maakt het appelbrood als volgt:

glutenvrij appelbrood 12

Recept voor glutenvrij appelbrood

Romy
Weer eens iets anders dan gewoon bananenbrood? Probeer dit appelbrood met een heerlijk zoete smaak en gebakken appel bovenop!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 plakken

Equipment

 • Cakevorm
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 200 gram amandelmeel
 • 2 bananen
 • 1,5 appel (ik gebruik elstars)
 • 1 ei
 • 2 tl bakpoeder
 • 40 ml amandelmelk of andere (plantaardige) melk
 • 40 gram rozijnen
 • 1 el honing
 • 2 tl kaneel
 • 5 druppels vanille-extract
 • Snufje zout
 • Margarine voor het invetten

Optioneel:

 • Stukjes walnoot

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Vet het cakeblik onder en aan de zijkanten in met een beetje boter.
 • Prak de bananen fijn met een vork en snijd 1 appel in heel kleine stukjes (dan kun je er straks gemakkelijker doorheen komen met je blender). Bewaar de halve appel om straks in plakjes op het brood te leggen.
 • Pak een beslagkom en gooi daarin een groot deel van de ingrediënten: het amandelmeel, de bananen, de appelstukjes, het ei, het bakpoeder, de (amandel)melk, de honing, het kaneel, het vanille-extract en het snufje zout. Oftewel: alles behalve de halve appel, de rozijnen en de stukjes walnoot. Roer het beslag eerst goed door met een lepel en maak er dan met een blender een vloeibaar geheel van. Is je deeg wat te droog? Voeg dan een klein beetje extra (amandel)melk toe. Is het juist iets te nat? Doe er dan wat extra meel bij.
 • Roer vervolgens de rozijnen en (optioneel) de stukjes walnoot door het beslag heen. Giet het beslag vervolgens in de ingevette cakevorm.
 • Snijd de halve appel in dunne plakjes en leg die bovenop de cake. Het kan zijn dat je een paar plakjes overhoudt.
 • Schuif het appelbrood in de voorverwarmde oven en laat het daar in zo’n 45-50 minuten goed gaar worden. Test met een satéprikker of het brood goed gaar is. Zodra de prikker droog uit je brood komt, kun je het uit de oven halen.
 • En dan de moeilijkste stap van allemaal: laat het appelbrood nog een kwartiertje rusten en afkoelen zonder alvast een plak te eten. Haal het pas na het wachten uit de vorm om instortingsgevaar te voorkomen. Daarna kun je er je mes in zetten om van je eerste zelfgebakken plak appelbrood te genieten.
Trefwoord Appel, Banaan, Bananenbrood, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezond appelbrood recept

Andere baksels met appel

Het ‘An apple a day’-advies dat op een bordje bij mijn tandarts hangt, volg ik al jaren heel trouw op. Ik ben gek op appels en eet bijna dagelijks wel een elstar. Ook in baksels gebruik ik maar wat graag appel. Is meteen een ideale manier om van wat bruinige appels af te komen; van de beurse plekjes proef je in bakcreaties helemaal niets.

Ben jij net zo’n appelfan? Naast een traditionele appeltaart (altijd goed!), kun je ook eens mijn havermoutmuffins met appel proberen. Ook heel lekker en voedzaam! Daarnaast heb ik op Instagram een recept staan voor een verfrissende smoothie bowl met appel, mocht je iets verkoelenders zoeken.

Om dit artikel met een totaal onbenullige anekdote af te sluiten: wist je dat ik qua appels altijd ga voor elstars? Ik vind dat geen enkele andere appel aan die appelsoort kan tippen. Dus nu ben ik heel nieuwsgierig…

Welke appels eet jij het liefst? En varieer je daarmee of ben je net als ik zo trouw als wat aan je favoriete soort?

glutenvrij brood met appel
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona 16 maart 2022 op 7:25 am - Beantwoord

  Heerlijk maar hier iemand die juist allergisch is voor amandelmeel…Zou het ook kunnen met bloem of zelfrijzend bakmeel? In het laatste geval is
  er denk ik ook geen bakpoeder nodig.

  • Romy 16 maart 2022 op 8:04 am - Beantwoord

   Zelfrijzend bakmeel zou ook prima kunnen inderdaad! Dan kun je het bakpoeder weglaten 🙂 Ik heb het even opgezocht en 1,5 gram amandelmeel staat gelijk aan 1 gram zelfrijzend bakmeel. Dus dan zou je iets minder meel nodig hebben dan ik in dit recept heb gebruikt.

 2. Darina 16 maart 2022 op 9:05 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk recept! Deze ga ik onthouden en maken!

 3. Naomi 16 maart 2022 op 9:29 am - Beantwoord

  Hier krijg ik zeker trek van. Ziet er heerlijk uit!

 4. Saskia 17 maart 2022 op 9:06 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk recept! Proef je de banaan nog erg in dit baksel? Ik vind banaan niet echt lekker namelijk. Maar ik denk dat mijn dochter, ook glutenvrij net als Bart, hier wel van kan smullen.
  En om je nieuwsgierigheid te stillen: wij eten het liefst Pink Lady.

  • Romy 17 maart 2022 op 12:10 pm - Beantwoord

   De banaan proef je niet heel erg eigenlijk 🙂 Het is vooral gebruikt als een goed bindmiddel (in die zin werkt het een beetje zoals ei). Maar je proeft eigenlijk vooral de appel- en vanillesmaak.

 5. bychristiana 17 maart 2022 op 12:37 pm - Beantwoord

  Nou Romy, dit ziet er echt weer heerlijk uit, je bent echt een inspiratie met al die lekkere en gezonde baksels. Ik had eigenlijk nog nooit van appelbrood gehoord, ook al is het dan misschien gewoon bananenbrood met appels;-)

Beoordeling recept
Recente blogs

Hé hoi, welkom 2022! | Dit zijn mijn doelen voor 2022

3 januari 2022|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Hoi hallo, 2022! Ik hoop dat jij een fijne jaarwisseling hebt gehad en wens je ten eerste een fantastisch mooi 2022 toe. Ik hoop dat 2022 je mooie momenten, groei en liefde mag brengen, en ook een arm om op te leunen als het even lastig is. Ik wens je gezondheid, geluk, dromen die uitkomen en hoop op de momenten dat het tegenzit. Dat 2022 je veel moois mag brengen en ook vertrouwen geeft voor de toekomst, ondanks de pandemiesituatie op dit moment. Om het jaar goed te starten, wijd ik traditiegetrouw dit eerste blogartikel aan mijn doelen voor 2022. Let’s go!

*Be You* | Boodschap aan mezelf (op een armband)

29 maart 2018|Lifestyle, Persoonlijk|

Inspirerende quotes. Je kunt ze op je pols laten tatoeëren, als sticker op de muur plakken of er een Pinterest-afbeelding van maken. Óf je laat een inspirerende quote in een sieraad graveren. Dat laatste deed ik! Na lang nadenken koos ik voor een armband met daarin twee mooie woorden gegraveerd: “Be you”. Vijf letters die voor mij alle mooie inzichten samenvatten die ik heb opgedaan of nog hoop op te doen. Maar waarom juist deze twee woorden? Ik vertel je er meer over in dit artikel. En ik laat je meteen mijn mooie gegraveerde armband uit de webshop Kus Terug zien!

Outfit | De jurk die ik mezelf als kerstpakket gaf

14 januari 2021|Outfits|

Hoewel ik als zzp'er werd verwend met maar liefst twee onverwachte kerstpakketten, kon ik het niet laten mezelf er ook nog één cadeau te doen. In het kader van de economie stimuleren (een goed doel op zich!) en mezelf wat leuks cadeau doen, kocht ik een mooie King Louie-jurk: de Betty Dress Prado. Een bordeauxrode jurk met een fleurig en duurzaam tintje - die mocht niet ontbreken in mijn kledingkast. En ook niet hier op de blog. Daarom vandaag een nieuwe outfitpost!