glutenvrij bananenbrood 13

Recept glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen (simpel & gezond)

  • 11 mei 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Iets lekkers op tafel hebben staan voor de lunch, is altijd goed. Maar niet altijd (lees: meestal niet) heb ik zin om daarvoor ingewikkelde bakcapriolen uit te halen. Bananenbrood is dan ook mijn favoriete bakrecept. Je mengt wat ingrediënten bij elkaar tot een beslag, giet ze in een cakevorm en hoeft dan alleen nog maar te wachten totdat de oven je oppiept. Dit glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen is heerlijk zoet en luchtig, en ziet er door de bessen ook nog vrolijk uit. Oh ja, en je kunt er met wel 12 plakjes uit één brood lekker lang van genieten!

Bananenbrood met blauwe bessen

Blauwe bessen is een van mijn favoriete fruitsoorten. Als ik mezelf wil verwennen met lekker fruit dat geen banaan of aardbei is, dan neem ik een doosje bosbessen mee naar huis. Nadat ik eerder deze bananenmuffins met blauwe bessen maakte, had ik heel veel zin om er ook een bananenbrood-variant op te maken. Dit keer met honing en vanille-extract voor de zoetigheid. Bart is een best kritische proever van mijn gezonde bakrecepten (als hij het niets vindt, kan ik dat zo aan zijn niet-pokerface aflezen). Maar ook hij kon zijn handen niet van het bananenbrood met blauwe bessen af houden. Binnen een paar dagen was het op!

bananenbrood havermeel

Glutenvrij bananenbrood – zo maak je dat!

Bananenbrood bakken doe ik wel vaker. Maar omdat ik altijd ga voor een bananenbrood dat glutenvrij is, is het soms best even zoeken naar de juiste ingrediëntencombinatie. Ik maak alleen maar glutenvrij bananenbrood, omdat Bart intolerant is voor tarwe en zo ook mee kan genieten. Glutenvrij bananenbrood maken is alleen best wel een kwestie van experimenteren. Na een paar mislukte baksels (hapje kleverige bananenderrie, iemand?) was ik dolblij toen ik eindelijk hét recept ontdekte waar ik wel 100% tevreden mee was. Dit recept voor glutenvrij bananenbrood dus!

Wat de grootste uitdaging is bij glutenvrij bananenbrood is om het goed luchtig te krijgen. Het wordt al snel een compact en iets te machtig broodje. Maar gelukkig zijn er een paar manieren om je bananenbrood meer luchtigheid te geven. Ei gebruiken helpt sowieso mee. Daarnaast gebruik ik graag twee wondermiddeltjes: baking soda met een beetje citroensap (of appelazijn). Doe je er ook nog bakpoeder bij, dan zorgt het voor een dubbele rijzende werking. Door baking soda met citroensap of appelazijn toe te voegen (dat laatste is essentieel omdat zuur baking soda zijn werk laat doen), rijst je glutenvrije bananenbrood perfect.

Glutenvrij bananenbrood van havermeel

Voor dit glutenvrij bananenbrood heb je geen dure meelsoorten nodig die nergens te krijgen zijn. Je maakt het gewoon met havermout. Of nou, havermeel dus eigenlijk. Maar dat kun je heel eenvoudig zelf maken door havermout in de blender of keukenmachine te gooien en het zo fijn te malen. Havermeel kopen kan ook, maar let dan wel op dat het écht glutenvrij is. De meeste havermeel-soorten zijn niet volledig glutenvrij. Zelf glutenvrije havermout malen is een veiligere optie, en is ook veel goedkoper.

bananenbrood blauwe bessen

Lekker zoet zonder suiker

Bananenbrood is één van de baksels waar je geen suiker voor nodig hebt om het toch lekker zoet te laten smaken. Bananen zijn van zichzelf al heel zoet, dus de suikerpot kun je prima dicht laten. Dit glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen smaakt nog eens extra zoet doordat ik er een beetje honing in heb gedaan en wat vanille-extract heb toegevoegd. Die laatste vind ik sowieso een aanrader. Eén theelepel van dat spul en je hebt direct een heel lekkere zoete smaak. Stevig spul is het wel, dus pas op dat je niet uitschiet!

Door de combinatie met bessen heb je een heerlijk zoet bananenbrood, met een beetje zuur van de bessen. Ook zitten er walnoten in voor wat extra bite. Een superlekker broodje dat (zoals bijna alles in het leven, aldus deze pindakaasliefhebber) nog lekkerder smaakt met wat pindakaas (of honing) erop.

Ingrediënten (voor 12 plakken)

Ik maakte van dit recept een bananenbrood waar je ongeveer 12 stevige plakken uit kunt halen. Genoeg om een tijdje mee te doen! Tenzij je het brood met een hoop enthousiaste mee-eters moet delen natuurlijk. 

Voor dit recept voor bananenbrood met blauwe bessen heb je nodig:

  • 200 gram (glutenvrije) havermout 
  • 3 (rijpe) bananen
  • 2 eieren 
  • 75 gram blauwe bessen (bij voorkeur vers)
  • 2 el honing 
  • 1 tl kaneel 
  • ½ tl vanille-extract 
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda + ½ tl citroensap
  • Handje walnoten 
  • Beetje boter om in te vetten

Optioneel:

  • Pure chocoladedruppels (bakvast)

Benodigdheden:

  • Bakpapier
  • Cakeblik 
  • Oven
glutenvrij bananenbrood

Hoe maak je het glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen? 

Dit glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen maak je als volgt:

glutenvrij bananenbrood 13

Recept voor glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen

Romy
Dit glutenvrije bananenbrood kost niet veel tijd om te maken, en je hebt er genoeg aan om heel wat plakjes van te eten. Lekker bij de lunch of als gezonde(re) snack!
2 (1 stem)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 12 plakken

Equipment

  • Cakevorm
  • Oven
  • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 200 gram glutenvrije havermout
  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 75 gram blauwe bessen bij voorkeur vers
  • 2 el honing
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda + ½ tl citroensap
  • Handje walnoten
  • Boter om in te vetten

Optioneel:

  • Pure chocoladedruppels bakvast

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Blend de havermout fijn tot havermeel en prak de bananen met een vork.
  • Doe het havermeel, de bananen, het vanille-extract, de eieren, de honing en het vleugje kaneel bij elkaar. Blend tot een smeuïg geheel.
  • Breek de walnoten in grove stukjes en roer die samen met de blauwe bessen door het beslag.
  • Roer daarna ook het bakpoeder, de baking soda en het scheutje citroensap door het beslag.
  • Vet de cakevorm in met wat boter en verdeel het beslag over de cakevorm.
  • Strooi eventueel wat chocoladedruppels over het brood of gebruik cacao nibs als topping. Schuif het bananenbrood daarna in de voorverwarmde oven.
  • Laat het glutenvrije bananenbrood zo’n 45-55 minuten garen in de oven. Check na 45 minuten met een satéprikker of het goed gaar is. Dat is het geval zodra de satéprikker er droog uitkomt. Is dat niet het geval? Laat het bananenbrood dan nog even in de oven staan.
  • Klaar? Laat het bananenbrood dan nog even afkoelen in het cakeblik. Haal het er daarna uit en zet op een rek, zodat het vocht er aan de onderkant uit kan. En dan is het tijd om er plakken van te snijden en lekker aan te vallen!
Trefwoord Bananenbrood, Blauwe bessen, Chocola, Glutenvrij, Lactosevrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
bananenbrood blauwe bessen

Glutenvrij bananenbrood waar je lang van kunt genieten

Bij ons was dit glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen razendsnel op. Maar als je er iets langer over doet, is dat ook geen probleem. Het bananenbrood blijft in een afgesloten bakje nog wel een aantal dagen goed in de koelkast. En in geval van nood kun je ook nog de plakjes invriezen, waardoor je er extra lang van kunt genieten. 

Heb je de bananenbrood-bak-smaak goed te pakken? Op mijn blog heb ik nog meer recepten staan. Mijn grote favoriet is het chocolade-bananenbrood. Ook een bananenbrood dat glutenvrij is én dat de smaak heeft van heerlijke chocolade, zonder dat er chocola in zit. En maak je liever wat uniekers? Dan kun je ook dit glutenvrije appelbrood (waar ook bananen in verstopt zitten) proberen.

Zelf brood maken is zo een makkie, en het is lekker rustgevend om te doen. Ook fijn is dat je daardoor iets extra lekkers op tafel hebt staan in plaats van een standaard snee volkoren brood! Voor mij alle reden om regelmatig zo’n bananenbrood uit de oven te toveren.

Bak jij graag? 

bananenbrood met blauwe bessen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 11 mei 2022 op 6:31 am - Beantwoord

    Ik ben dol op bananenbrood en heb al vele versies gebakken behalve met blauwe bessen dus dat wordt de volgende. Nu al zin in 🙂

  2. Naomi 11 mei 2022 op 7:53 am - Beantwoord

    Wat een feestje wordt je lunch zo! Als je iets kunt invriezen, vind ik dat altijd heel prettig. Anders zit ik in mijn eentje toch net iets te lang hetzelfde te eten.

  3. Maaike 19 mei 2022 op 10:02 pm - Beantwoord

    Dat ziet er heel goed uit! 😀

Beoordeling recept




Recente blogs

Positiviteit | 8 mooie situaties die zo "hadden moeten zijn"

20 september 2018|Positiviteit|

Het leven neemt soms een verrassende wending. En er zijn momenten waarop dat nog veel mooier uitpakt dan je zelf ooit had durven dromen. Sta jij weleens stil bij de positieve verrassingen die het leven voor jou in petto heeft? Ben je weleens dankbaar voor hoe sommige dingen precies op het goede moment op jouw pad komen? Alsof het zo had moeten zijn! Een vacature die je toevallig tegenkomt of een onverwachte ontmoeting die tot een jarenlange vriendschap leidt? Dit zijn 8 mooie situaties waarvan ik nog altijd dankbaar ben dat ze zijn gelopen zoals ze zijn gelopen.

Romige noedels met pindakaas, zoete aardappel & edamame (vegan!)

31 oktober 2023|Recepten|

Hoe meer room, hoe beter! Het had mijn lijfspreuk kunnen zijn (en dan niet alleen omdat ik Room-y heet). Ook noedels eet ik het allerliefst in een romig sausje. Laat ik nu vorige maand dankzij een spontaan kookexperiment een wel heel lekker noedelsausje hebben ontdekt. Romig ten top, vol van (pindakaas)smaak en door de zoete aardappel ook nog eens een goede manier om meer groenten binnen te krijgen dan je door hebt! Je maakt deze romige noedels met een zelfgemaakte saus van o.a. pindakaas, zoete aardappel, kokosmelk en sojasaus. En doordat je er ook groenten en edamame-boontjes bij wokt, heb je een heerlijke noedelmaaltijd met het beste van drie werelden: romig, vol van groenten én crunchy.

Review Natural Heroes arganolie, aloe vera juice & glycerine

22 april 2017|Groen doen, Lifestyle|

Het is vandaag weer tijd voor een beautyreview. Stiekem vind ik deze reviews zo leuk om te maken. Sinds ik ben overgestapt op dierproefvrije cosmetica, kom ik ook regelmatig met nieuwe merken in aanraking. Zo werd ik een tijdje geleden door Natural Heroes benaderd. Zij verkopen in hun webshop 100% natuurlijke producten. Meestal ben ik nogal van de fijne geurtjes en producten met een vrolijk kleurtje. Maar aan de andere kant zijn volledig natuurlijke producten weer goed voor het milieu. Ik was dan ook nieuwsgierig wat ik van deze natuurlijke cosmetica van Natural Heroes zou vinden. In dit artikel laat ik je weten hoe een aantal producten van Natural Heroes me zijn bevallen.

Ga naar de bovenkant