glutenvrij bananenbrood 13

Recept glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen (simpel & gezond)

 • 11 mei 2022
 • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Iets lekkers op tafel hebben staan voor de lunch, is altijd goed. Maar niet altijd (lees: meestal niet) heb ik zin om daarvoor ingewikkelde bakcapriolen uit te halen. Bananenbrood is dan ook mijn favoriete bakrecept. Je mengt wat ingrediënten bij elkaar tot een beslag, giet ze in een cakevorm en hoeft dan alleen nog maar te wachten totdat de oven je oppiept. Dit glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen is heerlijk zoet en luchtig, en ziet er door de bessen ook nog vrolijk uit. Oh ja, en je kunt er met wel 12 plakjes uit één brood lekker lang van genieten!

Bananenbrood met blauwe bessen

Blauwe bessen is een van mijn favoriete fruitsoorten. Als ik mezelf wil verwennen met lekker fruit dat geen banaan of aardbei is, dan neem ik een doosje bosbessen mee naar huis. Nadat ik eerder deze bananenmuffins met blauwe bessen maakte, had ik heel veel zin om er ook een bananenbrood-variant op te maken. Dit keer met honing en vanille-extract voor de zoetigheid. Bart is een best kritische proever van mijn gezonde bakrecepten (als hij het niets vindt, kan ik dat zo aan zijn niet-pokerface aflezen). Maar ook hij kon zijn handen niet van het bananenbrood met blauwe bessen af houden. Binnen een paar dagen was het op!

bananenbrood havermeel

Glutenvrij bananenbrood – zo maak je dat!

Bananenbrood bakken doe ik wel vaker. Maar omdat ik altijd ga voor een bananenbrood dat glutenvrij is, is het soms best even zoeken naar de juiste ingrediëntencombinatie. Ik maak alleen maar glutenvrij bananenbrood, omdat Bart intolerant is voor tarwe en zo ook mee kan genieten. Glutenvrij bananenbrood maken is alleen best wel een kwestie van experimenteren. Na een paar mislukte baksels (hapje kleverige bananenderrie, iemand?) was ik dolblij toen ik eindelijk hét recept ontdekte waar ik wel 100% tevreden mee was. Dit recept voor glutenvrij bananenbrood dus!

Wat de grootste uitdaging is bij glutenvrij bananenbrood is om het goed luchtig te krijgen. Het wordt al snel een compact en iets te machtig broodje. Maar gelukkig zijn er een paar manieren om je bananenbrood meer luchtigheid te geven. Ei gebruiken helpt sowieso mee. Daarnaast gebruik ik graag twee wondermiddeltjes: baking soda met een beetje citroensap (of appelazijn). Doe je er ook nog bakpoeder bij, dan zorgt het voor een dubbele rijzende werking. Door baking soda met citroensap of appelazijn toe te voegen (dat laatste is essentieel omdat zuur baking soda zijn werk laat doen), rijst je glutenvrije bananenbrood perfect.

Glutenvrij bananenbrood van havermeel

Voor dit glutenvrij bananenbrood heb je geen dure meelsoorten nodig die nergens te krijgen zijn. Je maakt het gewoon met havermout. Of nou, havermeel dus eigenlijk. Maar dat kun je heel eenvoudig zelf maken door havermout in de blender of keukenmachine te gooien en het zo fijn te malen. Havermeel kopen kan ook, maar let dan wel op dat het écht glutenvrij is. De meeste havermeel-soorten zijn niet volledig glutenvrij. Zelf glutenvrije havermout malen is een veiligere optie, en is ook veel goedkoper.

bananenbrood blauwe bessen

Lekker zoet zonder suiker

Bananenbrood is één van de baksels waar je geen suiker voor nodig hebt om het toch lekker zoet te laten smaken. Bananen zijn van zichzelf al heel zoet, dus de suikerpot kun je prima dicht laten. Dit glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen smaakt nog eens extra zoet doordat ik er een beetje honing in heb gedaan en wat vanille-extract heb toegevoegd. Die laatste vind ik sowieso een aanrader. Eén theelepel van dat spul en je hebt direct een heel lekkere zoete smaak. Stevig spul is het wel, dus pas op dat je niet uitschiet!

Door de combinatie met bessen heb je een heerlijk zoet bananenbrood, met een beetje zuur van de bessen. Ook zitten er walnoten in voor wat extra bite. Een superlekker broodje dat (zoals bijna alles in het leven, aldus deze pindakaasliefhebber) nog lekkerder smaakt met wat pindakaas (of honing) erop.

Ingrediënten (voor 12 plakken)

Ik maakte van dit recept een bananenbrood waar je ongeveer 12 stevige plakken uit kunt halen. Genoeg om een tijdje mee te doen! Tenzij je het brood met een hoop enthousiaste mee-eters moet delen natuurlijk. 

Voor dit recept voor bananenbrood met blauwe bessen heb je nodig:

 • 200 gram (glutenvrije) havermout 
 • 3 (rijpe) bananen
 • 2 eieren 
 • 75 gram blauwe bessen (bij voorkeur vers)
 • 2 el honing 
 • 1 tl kaneel 
 • ½ tl vanille-extract 
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl baking soda + ½ tl citroensap
 • Handje walnoten 
 • Beetje boter om in te vetten

Optioneel:

 • Pure chocoladedruppels (bakvast)

Benodigdheden:

 • Bakpapier
 • Cakeblik 
 • Oven
glutenvrij bananenbrood

Hoe maak je het glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen? 

Dit glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen maak je als volgt:

 • Verwarm de oven voor op 175 graden. 
 • Blend de havermout fijn tot havermeel en prak de bananen met een vork. 
 • Doe het havermeel, de bananen, het vanille-extract, de eieren, de honing en het vleugje kaneel bij elkaar. Blend tot een smeuïg geheel. 
 • Breek de walnoten in grove stukjes en roer die samen met de blauwe bessen door het beslag. 
 • Roer daarna ook het bakpoeder, de baking soda en het scheutje citroensap door het beslag. 
 • Vet de cakevorm in met wat boter en verdeel het beslag over de cakevorm. 
 • Strooi eventueel wat chocoladedruppels over het brood of gebruik cacao nibs als topping. Schuif het bananenbrood daarna in de voorverwarmde oven.
 • Laat het glutenvrije bananenbrood zo’n 45-55 minuten garen in de oven. Check na 45 minuten met een satéprikker of het goed gaar is. Dat is het geval zodra de satéprikker er droog uitkomt. Is dat niet het geval? Laat het bananenbrood dan nog even in de oven staan. 
 • Klaar? Laat het bananenbrood dan nog even afkoelen in het cakeblik. Haal het er daarna uit en zet op een rek, zodat het vocht er aan de onderkant uit kan. En dan is het tijd om er plakken van te snijden en lekker aan te vallen!
bananenbrood blauwe bessen

Glutenvrij bananenbrood waar je lang van kunt genieten

Bij ons was dit glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen razendsnel op. Maar als je er iets langer over doet, is dat ook geen probleem. Het bananenbrood blijft in een afgesloten bakje nog wel een aantal dagen goed in de koelkast. En in geval van nood kun je ook nog de plakjes invriezen, waardoor je er extra lang van kunt genieten. 

Heb je de bananenbrood-bak-smaak goed te pakken? Op mijn blog heb ik nog meer recepten staan. Mijn grote favoriet is het chocolade-bananenbrood. Ook een bananenbrood dat glutenvrij is én dat de smaak heeft van heerlijke chocolade, zonder dat er chocola in zit. En maak je liever wat uniekers? Dan kun je ook dit glutenvrije appelbrood (waar ook bananen in verstopt zitten) proberen.

Zelf brood maken is zo een makkie, en het is lekker rustgevend om te doen. Ook fijn is dat je daardoor iets extra lekkers op tafel hebt staan in plaats van een standaard snee volkoren brood! Voor mij alle reden om regelmatig zo’n bananenbrood uit de oven te toveren.

Bak jij graag? 

bananenbrood met blauwe bessen
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 11 mei 2022 op 6:31 am - Beantwoord

  Ik ben dol op bananenbrood en heb al vele versies gebakken behalve met blauwe bessen dus dat wordt de volgende. Nu al zin in 🙂

 2. Naomi 11 mei 2022 op 7:53 am - Beantwoord

  Wat een feestje wordt je lunch zo! Als je iets kunt invriezen, vind ik dat altijd heel prettig. Anders zit ik in mijn eentje toch net iets te lang hetzelfde te eten.

 3. Maaike 19 mei 2022 op 10:02 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heel goed uit! 😀

Recente blogs

"I wish" | 9x Wat als alles zou kunnen?

5 juli 2018|Persoonlijk|

Als je alles zou kunnen kopen, waar zou je dan voor gaan? En als je overal zou kunnen zijn, waar zou je dan willen verblijven? En als je alles zou kunnen eten zonder ooit dik te worden, wat ligt er dan op jouw bord? Zomaar een paar vragen die natuurlijk niet realistisch zijn, maar waar ik met plezier mijn fantasie op loslaat. Even wegdromen kan altijd, toch?! Meestal sla ik tags over, maar de ‘I wish’-tag die ik van Esmeralda kreeg toegespeeld, vond ik te leuk om niets mee te doen. Daarom zet ik 9 dingen op een rij die me wel wat lijken als álles zou kunnen.

Overpeinzingen: Wat is echt geluk?

25 oktober 2016|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Als klein meisje zocht ik in ieder grasveld naar klavertjes vier. Ook hoopte ik jarenlang ooit een hoefijzer voor mijn verjaardag te krijgen. Dan zou ik het ophangen en voor altijd gelukkig zijn. Maar als er een ding is wat ik in de loop der jaren heb geleerd, dan is het wel dat geluk het meest ongrijpbare en vage begrip is dat er bestaat. Al dagdromend over een mooi huis met eigen tuin en een droombaan of twee, besloot ik even stil te staan bij een grote vraag. Wat is echt geluk? Vandaag neem ik je mee in mijn overpeinzingen.

DIY | Zelf kerstkaarten met knopen maken (3 ideeën)

18 december 2020|DIY|

Kerst is niet ver weg meer. Dat betekent ook dat ik nog fanatiek de laatste hand leg aan een paar kerstkaarten. Toen ik laatst door Pinterest scrolde, kreeg ik opeens een idee: kerstkaarten met knopen maken. Al een tijdje terug scoorde ik twee flinke zakken met knopen. Genoeg om tientallen kaarten mee te maken! Zo ging ik aan de slag. Ik laat je drie ideeën zien voor zelfgemaakte kerstkaarten met knopen. Ter inspiratie voor als je - net als ik - vaak iets te laat aan je kerstkaarten begint. Of misschien alvast voor volgend jaar?

Ga naar de bovenkant