Als ik in Italië ben, is pasta arrabiata altijd mijn eerste keuze van de kaart. Pasta met een pittig tintje kan wat mij betreft niet missen. Maar niet alleen spaghetti smaakt heerlijk met een licht pikante saus. Ook gnocchi arrabiata is in mijn ogen een doorslaand succes. En laatst bedacht ik daar een nieuwe variatie op. Voor dit gerecht maak je niet alleen een heerlijke arrabiata-saus voor bij de gnocchi, maar geef je ook de gnocchi zelf een heerlijk pikant tintje. Je bakt de gnocchi namelijk in crispy chili-olie voor een knapperige én pikante twist. Ontdek hieronder hoe je dit smakelijke gnocchi-maal zelf heel makkelijk maakt. In maar 20 minuten!
Gnocchi arrabiata met crispy chili-olie
Pasta arrabiata is natuurlijk een van dé klassiekers voor wie Italiaanse gerechten graag een pittiger tintje geeft. Hiervoor gebruik je vaak tomatenpassata in combinatie met chilipoeder of stukjes peper. Deze gnocchi arrabiata heeft dezelfde hoofdbestanddelen. Alleen gebruik ik geen chilipoeder of rode pepers, maar mijn favoriete crispy chili-olie. Dat goedje is te koop bij de meeste supermarkten en bij veel toko’s en bio-winkels. Gebruik er zoveel als zo weinig van als je wilt om de saus de pittige smaak te geven die je zoekt. Het lekkere aan crispy chili-olie is dat je aan de ene kant soms heerlijke krokante chili-vlokken proeft en aan de andere kant de lekkere smaak van chili door het hele gerecht hebt.
Wat deze gnocchi arrabiata net even anders maakt, is dat je de gnocchi-bolletjes zelf ook in de crispy chili-olie bakt. Sowieso raad ik altijd aan om gnocchi te bakken in plaats van te koken. Eenmaal gebakken krijg je lekker krokante gnocchi in plaats van opgeblazen en wel heel erg vullende “bommetjes”. Door ze te bakken in olijfolie en crispy chili-olie geef je de gnocchi als extraatje een lekker pittige smaak. Ik gebruik ongeveer 1 eetlepel crispy chili-olie om de gnocchi zelf in te bakken. Dat geeft best wat pit, maar in mijn ogen niet zó veel dat je de blusmiddelen erbij moet pakken.
Geen gehakt, maar falafel
De traditionele Italiaanse nonna’s zouden het me vast niet in dank afnemen, maar in mijn gnocchi arrabiata gebruik ik liever falafel dan (vegan) gehakt. Traditionele pasta arrabiata eet je vaak als voorgerecht met een saus van alleen maar groenten. Zelf kan ik het niet laten om er toch wat eiwitten doorheen te gooien. Meestal ga je bij dit soort pasta’s dan voor (vegan) gehakt. Ik kies liever voor heerlijke stukjes falafel. Dat matcht in mijn ogen wel met het oosterse thema van de arrabiata-saus. En de traditionele smaken en kruiden in falafel passen goed bij het pittige van de saus.
Zelf koop ik meestal de falafel van Albert Heijn-huismerk of die van Maza (hét hummus- en falafelmerk). Je kunt overigens ook zelf falafel maken van kikkererwten. Het schijnt niet lastig te zijn, alhoewel je wel wat geduld nodig hebt voor het weken van de gedroogde kikkererwten. Mocht jij je daaraan willen wagen, dan vind je onder andere op Uit Pauline’s Keuken een recept om zelf falafel te maken.
Welke groenten gebruik ik voor de arrabiata-saus?
Noem me een groentejunkie, maar ik zou dus echt nooit pastasaus eten waar alleen maar tomaat in zit. Ik houd te veel van variatie en een lekkere bite in mijn pastasauzen om het bij enkel tomaat te houden. Daarom belanden in deze gnocchi arrabiata zeker meer groenten dan alleen maar tomaten. Ik ga zelf voor een mix van tomatenpassata, een rode paprika, shiitake en losse roma-tomaten. Rode paprika en tomaat zijn natuurlijk altijd een goede match. Daarnaast zorgt shiitake voor een lekkere bite in de arrabiata-saus.
Tip: Koop je tomatenpassata in de supermarkt? Ga dan eens voor de “Pulpa” van het Italiaanse merk Mutti. Dat is hét echte pastamerk en ik proef echt verschil tussen deze passata en die van de huismerken.
Ben je niet zo van de paddenstoelen? Dan kun je in plaats van de shiitake ook extra roma-tomaatjes of courgette toevoegen. Die bak je net zo lang als de shiitake, dus daarvoor geldt verder dezelfde bereidingswijze.
Recept gnocchi arrabiata met shiitake en falafel
Wat deze gnocchi arrabiata nog meer een favoriet recept maakt hier thuis? Je hebt de gnocchi in een mum van tijd klaar. Het gerecht kost je hooguit 20 minuten om te maken en je hebt er ook nog eens maar weinig snijwerk aan. En de ingrediëntenlijst? Ook die is bijzonder kort! Zo maak je dit heerlijke gerecht:
Gnocchi arrabiata met crispy chili-olie & falafel
Equipment
- Hapjespan
- 2 koekenpannen
Ingrediënten
- 400 gram verse gnocchi (check het etiket voor eventueel een glutenvrije variant)
- 400 gram tomatenpassata
- 160 gram falafel
- 125 gram shiitake
- 1 rode paprika
- 10 kleine roma- of cherrytomaten
- ½ gele ui
- 1 ½ el crispy chili-olie (meer of minder mag ook!)
- 1 ½ el olijfolie
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 el oregano
Instructies
- Snijd de paprika in kleine blokjes en de shiitake in reepjes. Snipper de ui en halveer de tomaatjes.
- Schenk een scheutje olijfolie en een ½ el crispy chili-olie in de hapjespan, samen met de ui. Fruit aan totdat de ui glazig ziet.
- Doe dan de paprika, shiitake en gehalveerde tomaatjes bij de pan en roerbak 5 minuten mee. Schenk vervolgens de tomatenpassata bij de pan en voeg ook de Provençaalse kruiden en oregano toe. Laat pruttelen op laag vuur.
- Zet de koekenpan op het vuur en schenk daarin opnieuw een scheutje olijfolie en daarnaast 1 el crispy chili-olie. Bak daarin de gnocchi lekker krokant. Schep ze daarbij regelmatig om.
- Bak in de andere koekenpan de falafel totdat deze iets krokanter en bruiner is geworden.
- Roer dan de falafel door de arrabiata-saus en serveer dan de gnocchi met deze saus. Garneer eventueel met verse peterselie.
Andere lekkere gnocchi-recepten
Deze pittige gnocchi-variant is niet de enige smakelijke manier om gnocchi klaar te maken. Dit zijn nog een paar lievelings gnocchi-recepten die hier thuis regelmatig op een bord belanden:
- Gnocchi met paprikasaus en linzen
- Gebakken gnocchi met pesto en limabonen
- Gebakken gnocchi met champignons
- Vegan gnocchi met tomatensaus en veel groenten
- Gebakken gnocchi met kokosmelk en roerbakgroenten
Wat voor pastagerecht bestel jij het liefst bij de echte Italiaan?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Blij Lijstje #75 | Marktplaats-moois, kippenvel-kunst & belasting-barretje
Blije momenten bijhouden - daar word ik *kuch* altijd blij van. De afgelopen weken waren zeker niet één en al zonneschijn en regenbogen. Iets met protesterende darmen, vermoeidheidsvlagen en emo-traantjes om niets. Maar juist dán vind ik het fijn om de mooiste blijmakers te verzamelen. Zo besef je weer hoeveel fijne dingen er óók zijn en hoe geluk 'm soms in de kleinste (en soms ook zeker in de heel grote) dingen zit. Zo werd ik blij van het allermooiste nieuws over iemand in mijn omgeving, haalde ik zielsgelukkig een knalgele Marktplaats-vondst op in eigen stad, kreeg ik kippenvel van een heel dierbaar kunstwerk en plande ik een paar dingen waar ik veel zin in heb. Van een restaurantuitje tussen het groen tot duiken in de wereld van fotosoftware.
16 bijzondere lampen voor meer vrolijkheid & kleur in huis
Bart en ik zijn de afgelopen weken fanatiek op lampenjacht. Op bijna elke lampplek in huis hangt nu nog een peertje. De hoogste tijd dus om daar mooiere lampen een plek te geven. We zijn beide niet zo van de standaard lampen die iedereen al heeft en houden wel van exemplaren die direct de aandacht trekken. Van die lampen die óf helemaal je ding zijn óf die je drie keer niks vindt. Ben jij ook nog op lampenjacht? Dit zijn 16 bijzondere lampen die ons tijdens de lampenzoektocht opvielen en die wat mij betreft zeker een spotlight in huis waard zijn. Spreekwoordelijk dan, want de spotlight zijn ze zelf natuurlijk.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…