Gnocchi is wat mij betreft altijd een topper op je bord. En in combinatie met een traybake vol groenten kun je er al helemaal een heerlijk gerecht mee maken. Deze gnocchi met aubergine maak je met een combinatie van aubergine, tomaten en kikkererwten uit de oven. Zo krijg je een heerlijke groentemix met boterzachte tomaatjes en verrukkelijke aubergine met heel veel kruiden. En met subtiel knapperige kikkererwten erbij voor de eiwitten! Als je een snelle en simpele maaltijd zoekt, dan is dit er zeker één om te proberen! Je hebt alleen maar een oven en bakplaat nodig, waardoor dit recept nog haast afwasvrij is ook.
Gnocchi met aubergine, tomaat en kikkererwten uit de oven
Wat deze gnocchi met aubergine zo lekker maakt, is dat je de knapperige gnocchi-bolletjes eet met een heerlijke groente-traybake. Voor de groentemix bak je aubergine, tomaat en kikkererwten in de oven. Met heel veel kruiden overigens: oregano, komijn, paprikapoeder, harissa, ras el hanout en peper. Een flinke scheut olijfolie erbij en je weet zeker dat de groenten straks met veel smaak én met een lekker zachte textuur uit de oven komen. In de laatste 10 minuten rooster je een tak roma-tomaatjes mee. Dat ziet er niet alleen extra feestelijk uit bij het serveren, maar maakt het gerecht ook extra lekker.
Bij de aubergine en tomaat gooi ik (voor 2 personen) ook een heel blik kikkererwten. Zo krijg je meteen een flinke lading eiwitten binnen. Bovendien worden kikkererwten uit de oven extra lekker. Ze krijgen dan een iets knapperiger tintje. Overigens schenk ik voor de extra smaak ook een scheutje ahorn- of agavesiroop over de traybake. Daar krijgen de kikkererwten en groenten een iets zoeter tintje van, wat heel lekker smaakt in combinatie met de harissa en ras el hanout.

Hoe maak je gnocchi in de oven?
Gnocchi is wat mij betreft het lekkerst als je het bakt in plaats van kookt. In de oven krijg je de gnocchi extra krokant. Schenk hiervoor rijkelijk met olijfolie over de gnocchi en verspreid vervolgens de gnocchi over een bakplaat. Schuif de bakplaat dan voor 30 minuten in de oven op 200 graden (boven- en onderwarmte). Op die manier krijg je de gnocchi lekker krokant.
Tip: ook een heel lekkere manier om gnocchi te bereiden (ook bij dit recept) is door gnocchi in de airfryer te doen. Zet de airfryer op 200 graden en doe de gnocchi er dan 10-15 minuten in (afhankelijk van hoe knapperig je de gnocchi wilt hebben). De gnocchi smaakt dan een beetje zoals aardappelkroketjes: krokant van buiten en superzacht van binnen.

Extra lekker met tahin-dressing
Deze gnocchi met aubergine smaakt nog lekkerder als je hem serveert met een heerlijke tahin-dressing eroverheen. Zelf gebruik ik gewoon tahin daarvoor, maar je kunt de tahin eventueel aanlengen met wat water om hem iets vloeibaarder te maken. Wist je dat tahin supergezond is, aangezien het van 100% sesampitjes gemaakt is? Maar vooral is het superlekker, zeker in combinatie met mediterraanse gerechten zoals deze net-even-anders-gnocchi.

Recept gnocchi met aubergine uit de oven
Wil je deze heerlijke gnocchi zelf maken? Dat is zo gepiept! Met alleen een oven, een bakplaat en uiteraard de ingrediënten maak je deze gnocchi als volgt:

Gnocchi met aubergine, tomaat en kikkererwten uit de oven
Equipment
- Bakplaat
- Bakpapier
- Oven
- Koekenpan
- Grote schaal of kom
Ingrediënten
Voor de gnocchi:
- 400 gram gnocchi (voorgegaard, uit het koelschap)
- 1 el olijfolie
Voor de traybake:
- 1 aubergine
- 250 gram trostomaten of andere grote tomaten
- 2 takjes roma-tomaatjes of andere kleine tomaten
- 250 gram kikkererwten (= uitlekgewicht, vooraf goed schoongespoeld)
- 2 el olijfolie
- 1 el oregano
- 2 tl komijn
- 2 tl harissakruiden
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el ahorn- of agavesiroop
- ½ tl peper
Ter garnering:
- 1 el tahin
- Amandelschaafsel
- Verse basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Bestrijk de gnocchi met 1 el olijfolie en spreid uit over de ene kant van de bakplaat.
- Bak ook alvast het amandelschaafsel kort goudbruin in een koekenpan. Houd apart.
- Dep de kikkererwten goed droog en doe in een mengkom. Snijd dan de aubergine in blokjes en de trostomaten in partjes. Doe erbij in de mengkom. Voeg daar oregano, komijn, harissakruiden, paprikapoeder, ras el hanout, peper, 2 el olijfolie en 1 el ahorn/agavesiroop aan toe. Roer goed door.
- Spreid het aubergine-tomaat-kikkererwtenmengsel uit over het lege deel van de bakplaat. Schuif de bakplaat 30 minuten in de oven. Open de ovendeur na 15 minuten en haal de bakplaat eruit. Hussel de groenten en gnocchi even om en leg dan de tomaten aan takjes bovenop de bakplaat. Laat die de laatste 15 minuten meegaren.
- Serveer de gnocchi met de groenten, het amandelschaafsel en verse basilicum. Schenk de tahin over de groenten heen. Eet smakelijk!

Nog meer lekkere gnocchi-recepten
Zijn er meer gnocchi-fans hier? Dan word je vast ook wel blij van deze gnocchi-recepten:
- Mediterraanse gnocchi met vegan bolognese
- Gnocchi arrabiata (gebakken in crispy chili-olie)
- Gebakken gnocchi met groene pesto
- Gnocchi met tomatensaus en veel groenten
Hoe eet jij gnocchi het liefst?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Meisje-meisje? | Over omgaan met vooroordelen
Gewoon jezelf zijn. Het klinkt zo simpel, maar is af en toe nog best een uitdaging. Zeker als je te maken krijgt met verwachtingen of vooroordelen over wie andere mensen denken dat jij bent. Regelmatig merk ik dat mensen je denken te kennen op basis van één eigenschap of een eerste indruk, terwijl je eigenlijk zoveel meer bent dan dat. Misschien sta je bekend als een meisje-meisje, het moederfiguur, de carrièrevrouw of de ideale schoondochter. Of misschien zie je jezelf ook wel op die manier. Maar wat nu als je als meisje-meisje een tomboy-outfit wil aantrekken? Of als je als ideale schoondochter dat imago eens flink van je af wilt schudden?
Outfit | Een roze kanten jurk op een snikhete dag
Ja hoor, het is weer zover: roze! Het zal eens niet, maar ook deze outfit heeft een roze tintje. Normaal gesproken blijf ik een beetje weg van lichtroze tinten, uit angst dat die me bleker maken dan ik al ben. Maar toen ik deze kanten roze jurk zag hangen bij de kringloopwinkel, besloot ik dat voornemen voor de gelegenheid even te vergeten. Dit jurkje was té leuk om niet om te dopen tot mijn nieuwe aanwinst. Ik laat je zien hoe ik deze jurk zonder al te veel tierelantijntjes droeg om een snikhete dag tijdens deze bizarre hittegolf te trotseren.ntjes droeg op een snikhete dag tijdens deze bizarre hittegolf.
10 wijze woorden om vandaag eens bij stil te staan
Ken je van die uitspraken die de spijker op zijn kop slaan? De een noemt het wijze woorden, de ander tegeltjeswijsheden en weer een ander vindt het vooral dramatische clichés. Hoe dan ook, soms kunnen quotes je echt aan het denken zetten of zit er in ieder geval een kern van waarheid in. Daarom zet ik in dit artikel 10 wijze woorden of mooie doordenkers op een rij om vandaag eens extra bij stil te staan. Gewoon om net iets meer uit jouw dag te halen vandaag!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…