Go with the flow | 5 redenen om mee te gaan met de flow

“Waar sta jij over 5 jaar?”. Die vraag kreeg ik bijna standaard bij sollicitatiegesprekken. Tot een paar jaar geleden had ik daar moeiteloos op kunnen antwoorden. Ik had alles al uitgestippeld, van mijn toekomstige droomhuis tot de namen van mijn kinderen. Een tof plan, maar in de loop der jaren heb ik wel geleerd om dat meer los te laten. Ik kan het leven nu meer accepteren zoals het komt en besef nu pas hoe fijn het is dat ik het antwoord op die ene sollicitatievraag eigenlijk niet weet. Go with the flow dus! Dit zijn 5 redenen om het leven te nemen zoals het komt.

go with the flow laat het gaan

1. Teleurstellingen voorkomen

Als 16-jarige had ik als schrijfopdracht een volledig verhaal geschreven over mijn leven over X jaar. Ik had al precies bedacht waar ik een huis zou kopen, dat ik daarna een kindje zou krijgen en zou werken als freelance journalist… Het klonk allemaal hartstikke mooi, maar natuurlijk kwam niet alles uit. Een relatie kan uitgaan, een baan zoeken kan moeilijker blijken dan je dacht en in je eentje een koophuis bekostigen is ook niet vanzelfsprekend. Eerst was ik wel eens teleurgesteld dat sommige dingen niet waren uitgekomen. Nu lukt het me door een ‘go with the flow’-instelling beter om het te accepteren wanneer dingen anders lopen dan gedacht. Iets met ‘roeien met de riemen die je hebt’.

2. Het onverwachte is soms het mooist

Nog een reden voor ‘go with the flow’ is dat de mooiste dingen vaak komen op de momenten waarop je ze het minst verwacht. Door toeval of gewoon doordat je er juist niet te hard naar op zoek bent. Wie weet bots je vandaag tegen de liefde van je leven op in de supermarkt (sorry, ik kijk te veel romantische films!). Wellicht komt die leuke baan net op het moment dat je daar niet eens op durfde te hopen. En ook het mooie huis of die bijzondere vriendschap laten zich niet altijd van tevoren aankondigen. Juist als je verder durft te kijken dan je oorspronkelijke plan, zou er zomaar eens iets moois kunnen gebeuren.

3. Openstaan voor dingen die anders zijn

In de loop der tijd kun je ook zelf veranderen. Dingen waarvan je ooit dacht ze NOOIT te doen, zijn misschien na verloop van tijd wél een optie. Als grote huismus kun je opeens toch zin hebben in een wereldreis of je kunt tegen je eigen verwachtingen in juist wél huisje, boompje, beestje willen en wie weet maak je wel een carrièreswitch die niemand had verwacht. Go with the flow en laat je leiden door wat op dat moment goed voelt. En is dat iets anders dan je altijd had gedacht? Dan is dat maar zo en is dat ook prima! Wie weet denk je daar over 5 jaar wel wéér heel anders over, maar ook dat is dan oké.

4. Aangrijpen wat er op jouw pad komt

Een huis aan de andere kant van Nederland waar jij plotseling verliefd op wordt? Of een geweldige baan in een Zeeuws gehucht? Op reis met een vriendin? Of een eigen onderneming starten? De mooiste kansen komen soms zomaar ineens op je pad. Wanneer je gewoon meegaat met de flow en je overgeeft aan wat het leven voor je in petto heeft, zie je soms kansen die je anders misschien niet had gezien. Je moet ervoor openstaan en niet bang zijn om jouw nauwkeurig uitgedachte plannen soms aan de wilgen te hangen. Pas als je meegaat met de flow, kun je echt die mooie kansen pakken die jij misschien nooit voor mogelijk had gehouden.

5. Het had zo moeten zijn!

Heel wat dingen die niet in mijn gedetailleerde levensplanning voorkwamen, hebben uiteindelijk wel tot iets goeds geleid. Een relatie die uitging, een studieswitch, afwijzingen voor een baan en bepaalde vriendschappen die eindigden? Voor die dingen had ik in mijn planning geen ruimte gereserveerd. Het waren dan ook niet mijn favoriete levensgebeurtenissen, maar ze hebben me wel veel geleerd. Soms moet je misschien 100x struikelen om ook 100x weer op te krabbelen. Zonder een verbroken relatie was je misschien minder weerbaar geweest, zonder afwijzingen had je misschien nooit die ene leuke baan gevonden. Soms had het gewoon zo moeten zijn! Go with the flow en accepteer het leven zoals het komt. Met pieken, dalen én wijze lessen.

Heb jij weleens iets gedaan wat je nooit had verwacht?

Volg:
Deel:

44 Reacties

 1. 16 februari 2018 / 06:24

  Heel goed van jou dat je de dingen geaccepteerd hebt zoals het komt ?
  Ik ben het er mee eens…..

  Fijne dag ?

 2. 16 februari 2018 / 07:50

  Mooi dit! Gek eigenlijk hé, dat je tegenslagen nooit mee kunt nemen in een planning, maar je kunt wel de grootste dromen in een planning zetten. Dan valt het eigenlijk snel tegen, omdat het leven gewoon niet zonder tegenslagen kan verlopen. Maar door het inderdaad positief te bekijken kunnen er soms nog wel eens hele leuke, bijzondere, grappige situaties door ontstaan!
  Simone blogde over…Happiness: Hoe ik positiever ben geworden

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 08:20

   Precies! Als je jezelf op van alles vastpint, dan valt het eigenlijk al snel tegen, terwijl de dingen die niet volgens planning verlopen soms juist heel fijn uitpakken :)

 3. 16 februari 2018 / 07:55

  Mooi is die uitspraak, go with the flow! Waar een deur sluit gaat er altijd weer een raam open. Elke dag kunnen er nieuwe dingen op je pad komen inderdaad! Dan kunnen die komende 5 jaren er ineens weer heel anders uit zien ;)
  Neverdullmoments blogde over…Not yet… not yet….. GO!

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 08:22

   Inderdaad! Soms verandert er ook heel veel in vijf jaar tijd en krijg hè juist mooie kansen die je nooit van tevoren had kunnen voorzien ?

 4. 16 februari 2018 / 08:14

  Fijn is dat he, om dingen meer los te laten! 10 jaar geleden was ik ervan overtuigd dat ik nu allang getrouwd zou zijn en een kindje zou hebben. Maar eerlijk gezegd zou ik nu echt nog geen kinderen willen ? Ooit wel, maar dat zien we wel! Voorlopig is het plan om gewoon lekker te werken en de wereld te zien. Ik kijk wel waar het leven me brengt en die gedachte bevalt me best goed!
  Marloes blogde over…Tag: crazy cat lady

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 08:50

   Ik heb inderdaad precies hetzelfde. Ik had altijd verwacht nu echt wel kinderen te hebben en alles voor elkaar te hebben, maar voor mijn gevoel kom ik eigenlijk pas net om de hoek kijken en ik zou nog zo veel willen doen, ook op carrièrevlak dat ik er nog lang niet aan moet denken om aan kinderen te beginnen. Eerst maar gewoon lekker leven en nog even van onze vrijheid genieten ?

 5. 16 februari 2018 / 08:21

  Wijsheid komt met de jaren ?. Een plan is fijn omdat je dan iets hebt om naar toe te werken en je op te focussen maar het kan ook je open blik vernauwen. Ik vind het echt bijzonder om te lezen hoe je zo goed reflecterend naar jezelf kan kijken! Knap hoor. Ik hoop dat er veel mooie dingen op je pad mogen komen!
  Maaike blogde over…Handboek macrofotografie – Maak groot wat klein is

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 08:53

   Dankjewel voor je mooie compliment! Ik heb die ‘go with the flow’-instelling wel echt met vallen en opstaan moeten leren, ook juist doordat ik eerder wel eens teleurgesteld was als dingen anders uitpakten, maar ik merk nu hoe fijn het is om mijn plannen soms iets meer los te laten.

 6. 16 februari 2018 / 09:32

  Ik ga al heel lang mee met de flow en dat is prima. Je kunt dingen niet écht plannen en eerlijk? Het leidt tot een hoop frustratie als het dan niet lukt. Er is mij het afgelopen jaar een paar keer vertelt dat onverwachtse dingen op je pad kunnen leiden tot iets moois. Nu heb ik onlangs gesolliciteerd op iets totaal anders, maar ergens ligt het ook wel weer in lijn met wat ik heb gedaan. Nu maar hopen dat ik de procedure mag doorlopen en dat inderdaad de ‘go with the flow’ mij iets heel moois oplevert! Mooi stukje Romy!
  Inge | Monsieur Mango blogde over…Scandinavische woonitems #2

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 19:40

   Precies! Als je te veel alles probeert te plannen, is het vooral heel frustrerend wanneer het anders uitpakt. Wat goed dat je hebt geleerd om meer mee te gaan met flow. Ik ga keihard voor je duimen voor de sollicitatie. Wat zou het fijn zijn als het je een mooie baan oplevert!

 7. 16 februari 2018 / 10:09

  Ondanks dat ik graag alles gepland heb, ben ik daar op levensvlak wel losser in geworden. We zien wel wat er gebeurt. Je hebt toch niet alles in de hand. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat we al echt een huis zouden gekocht hebben. Ik zag ons eerder een huurhuis nemen of een appartementje. Of dat ik niet zou weten wat ik graag wil doen als job. Maar kijk, het gaat hoe het gaat hé :)
  Irene blogde over…Shoplog | Primark, H&M en Vero Moda.

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 19:44

   Precies! Soms kunnen de dingen zo anders lopen dan je altijd dacht, maar soms is dat ook niet per se iets slechts. Eigenlijk wel gaaf dat je het op huizengebied zo anders hebt aangepakt dan je altijd dacht en nu een mooi koophuis met David samen hebt. En die fijne baan die gaat er voor jou ook echt wel komen, ook al weet je nu misschen nog niet precies wat die perfecte baan inhoudt :)

 8. 16 februari 2018 / 10:32

  ‘Go with the flow’ gaat zo tegen mijn gevoel in haha, ik ben best wel een controlfreak. Maar je hebt wel gelijk, het zorgt vaak voor mooie dingen! Dus ik probeer er wel steeds meer voor open te staan.
  Loes blogde over…Doutzen Kroes Sport by Hunkemöller | NEW IN

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 19:45

   Haha, ik ben dus eigenlijk ook wel een echte controlfreak. Op veel vlakken kan ik niet alles loslaten, maar op het gebied van plannen voor het leven kan ik dat wel steeds beter. Het voelt een stuk fijner om nu meer open te staan voor plotselinge dingen en niet gefrustreerd te zijn als dingen anders lopen dan ik ooit had gehoopt.

 9. 16 februari 2018 / 11:03

  Ik vind dat altijd zo knap he, als mensen echt kunenn loslaten en met de flow meegaan. Zelf ben ik eigenlijk nooit zo geweest, maar ben het wel aan het leren. Ik had ook altijd een vijfjarenplan en had er moeite mee om te accepteren dat dat plan niet uit zo komen. Nu heb ik dat gelukkig wel kunnen loslaten en probeer ik sommige dingen in mijn leven niet te plannen. Met name om teleurstellingen te voorkomen.
  Johanne blogde over…Heb je een slechte dag? Deze 15 tips maken ‘m ietsjepietsje beter

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:06

   Wat goed dat je in ieder geval probeert te leren om dingen meer los te laten. Het heeft mij ook veel moeite gekost om te accepteren dat dingen soms anders gaan dan je denkt en hoopt. Maar het heeft me wel veel rust gegeven dat ik nu meer met de flow mee durf te gaan. Het scheelt een hoop frustraties en heeft me soms ook juist mooie dingen opgeleverd. Vijfjarenplannen zijn mooi, maar kunnen ook onwijs frustrerend zijn, ben ik nu achter ;)

 10. 16 februari 2018 / 11:08

  Ik probeer ook zoveel mogelijk ‘go with the flow’ door mijn leven te gaan. Ik ben sowieso niet echt een goeie planner en soms eerder impulsief te noemen. Ik had zo nooit gedacht überhaupt een huis te kunnen kopen. Well, i did it! Inmiddels wonen we alweer bijna 2,5 jaar in ons koophuis. Zo zie je maar, het leven heeft soms hele mooie wendingen!
  Simone blogde over…CHALLENGE | No buy month: Nog één week te gaan!

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:06

   Wat mooi om te horen dat het voor jou ook wel eens juist heel mooi heeft uitgepakt dat het leven anders liep dan verwacht. Soms gebeuren de mooiste dingen juist als je ze niet verwacht :)

 11. 16 februari 2018 / 11:08

  Mooi artikel! De laatste jaren vooral erg geleerd om naar mijn eigen gevoel te luisteren en te doen waar ik zelf het gelukkigste van word. Ik zie wel hoe alles komt en plan niet teveel vooruit.
  Lies

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:07

   Wat mooi om te horen dat je er nu iets opener in staat en ook meer op je gevoel durft te vertrouwen. Inderdaad, eigenlijk kun je maar het beste afwachten wat er gebeurt in plaats van je druk te maken over wat komen gaat.

 12. 16 februari 2018 / 11:47

  Op de middelbare school had ik mijn toekomst ook helemaal uitgedacht. Jaren later ging ik ineens spontaan op kamers wonen. Gewoon omdat ik langs een lege woning liep en ik de makelaar tegen kwam haha. Nog steeds stippel ik het vaak onbewust heel erg uit, maar ik grijp wel kansen aan wanneer ik die tegen kom.
  Larissa blogde over…Tag: crazy cat lady

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:09

   Wat mooi eigenlijk dat je de stap naar op kamers gaan zo impulsief hebt gezet. Soms gebeuren juist de mooiste en fijnste dingen als je naar je gevoel luistert en niet te ver vooruit plant. Een beetje plannen is niet erg, zolang je maar ook openstaat voor de onverwachte kansen die op je pad komen :)

 13. 16 februari 2018 / 12:48

  Het enige wat toch echt op mijn lijstje staat is een gekleurd huisje :) Verder laat ik alles wel op me afkomen. Een fijne blogpost Romy! Liefs
  Anna blogde over…Amsterdam, Nijmegen & Utrecht

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:11

   Wat een mooi streven, een gekleurd huisje! Als het in Nederland niet vol stond met bijna alleen maar bakstenen huizen, dan zou ik ook maar al te graag ooit in een roze huisje willen wonen :)

 14. 16 februari 2018 / 14:15

  Heel mooi geschreven, ik ben het hier zeker mee eens! Ik heb eigenlijk helemaal geen toekomstplan, of nou ja, er zijn wel dingen die ik nog graag zou willen, maar ik heb daar niet echt een tijdslimiet aan gekoppeld. Go with the flow is op dit moment dus zeker mijn ding, haha ;-). Goed van je dat je ook steeds meer en beter kunt loslaten! We zien wel wat er op ons pad komt, toch?
  Anna blogde over…Onregelmatig leefritme? Zo blijf je stressvrij, fit én gezond!

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:13

   Precies! Je kunt toch niet helemaal uitdenken hoe alles gaat lopen. Dromen en plannen zijn fijn, maar het is ook fijn als je die soms kunt loslaten en er in ieder geval geen deadline aan koppelt. Het heeft me bijvoorbeeld zo veel rust gegeven om niet meer te denken in termen van ‘Voor die datum moet ik het huis uit zijn.’ Juist als je jezelf geen deadlines oplegt en gewoon je gevoel volgt, maak je meestal wel de juiste keuzes :)

 15. 16 februari 2018 / 15:28

  Mooi artikel en erg mooie onderwerp. Ik probeer zeker wat meer met de flow mee te gaan, voelt goed. Ik ben nog al een planner, dus soms vind ik het zeker nog al lastig..

 16. 16 februari 2018 / 16:50

  Ik houd nog steeds van plannen, maar als manier om grip te krijgen op een onzekere toekomst, dat probeer ik mondjesmaat af te leren. Het valt niet allemaal te voorspellen, als je de dingen nu zou weten die gebeurenzullen, zou je er misschien anders mee denken om te gaan/omgaan (veerkracht, je verandert als persoon doorheen de jaren), ,…
  Liese blogde over…atelier plezier: boekenclubs

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:16

   Wat goed dat je langzaamaan probeert om je toekomst minder te plannen. Eigenlijk is het mooiste van het leven misschien ook wel dat de dingen niet te voorspellen zijn, waardoor je soms aangenaam verrast wordt door wat het leven voor je in petto heeft. Als controlfreak zou ik ook soms mijn hele toekomst wel uitgestippeld willen hebben, maar ik merk nu hoeveel rust het me geeft om die meerjarenplannen meer los te laten.

 17. 16 februari 2018 / 18:50

  Ik zei altijd, voor mijn 30ste wil ik gesetteld zijn. Boompje, huisje, tuintje, kindje, .. Maar toen ik dichter en dichter kwam bij het getal 3 veranderde er nog niets in die richting. Ik voelde er mij soms deprimerend over en zei, ‘het zal mij nooit lukken’. Nu ik morgen 33 word is er nog steeds niets verandert, behalve dat ik werk. Ik woon nog thuis en ben nog single. Niet dat ik persé een lief wil, maar ik heb zo het gevoel dat mijn leven blijft stilstaan. Toch heb ik er een bepaalde flow over ontwikkeld en gezegd, ik zie wel.. en als ik voor de rest van mijn leven single blijf zonder kinderen in mijn ouderlijk huis, tjah.. dan is ‘t omdat het zo moet zijn zeker? (maar ik wil het stiekem toch allemaal graag hoor ;) )
  Evelyne blogde over…Foto van de week #7

  • Romy
   Auteur
   16 februari 2018 / 21:18

   Ik vind het mooi dat je toch wel een beetje hebt geleerd om sommige ideeën los te laten. Ik geloof zelf (misschien wat naïef, maar ik heb vaker ervaren dat het écht zo kan werken) dat dingen soms juist komen als je ze niet verwacht. Wie weet heb je wél opeens een leuke vriend of doet zich wél een mooie kans voor om een eigen huis te vinden. Leg jezelf vooral geen druk op en geniet van hoe het nu is, ook al is je situatie misschien anders dan je had voorspeld. Over vijf jaar zou alles zomaar anders kunnen zijn en wie weet heb je dan wel een leuke vriend, een mooi huis of misschien wel een kindje. Je weet het niet en soms is juist dat het mooie (maar ook het lastige) van het leven :)

 18. 17 februari 2018 / 10:07

  Uiteindelijk komt het leven bijna nooit zoals je in gedachten hebt. Ik kan me dus helemaal in jouw stuk vinden. Hoewel het voor mij eigenlijk vooral negatief heeft uitgepakt. Maar ook daar doe je niks aan en dat kan je dus ook het best loslaten.
  Zo simpel is dan geluk blogde over…Genieten van de Olympische Spelen

  • Romy
   Auteur
   17 februari 2018 / 10:18

   Precies! Soms lopen de dingen in negatieve zin anders dan verwacht en gehoopt. Maar uiteindelijk kun je dat ook niet verhelpen en kun je maar het beste geloven dat in de toekomst, al meegaande met de flow, het leven je ook in positieve zin kan verrassen.

 19. 17 februari 2018 / 17:35

  Als “tiener” (vreselijk woord) had ik ook zo’n uitgestippeld levensplan….dat al ontspoorde op het moment dat ik na mijn eerste studie nog een tweede besloot te volgen ?. Met relaties etc liep ook alles anders, maar, hoe romantisch, ik liep de liefde van mijn leven tegen het lijf toen ik vrijwilligerswerk deed in Tanzania (hij is overigens “gewoon” een Nederlander, waarvoor ik dan wel naar de andere kant van het land “emigreerde”).
  Met de stroom meegaan lukt me niet altijd even goed, maar brengt wel een zekere rust en op zijn tijd een flinke verrassing :-)
  Succes ermee!
  Groetjes,
  Jantine

  • Romy
   Auteur
   17 februari 2018 / 19:54

   Wat mooi om over jouw ervaringen te lezen en hoe bijzonder dat je jouw Nederlandse liefde in Tanzania tegen het lijf liep. Je verhaal laat maar weer eens zien dat dingen soms verrassend mooi kunnen uitpakken als je niet alles uitstippelt :)

 20. 17 februari 2018 / 19:12

  Ik ben nogal een piekeraar en zeker als het over de toekomst aankomt. Ik had normaal een plan voor na mijn schooltijd, ik wilde verder studeren. Alleen heb ik een maand geleden het vakkenpakket gezien voor de opleiding, en het vak wat ik minder leuk vind krijg je daar drie keer zoveel voor het echt illustratie wordt. En toen ben ik me beginnen afvragen of ik nog wel wil verder studeren in die richting. Ik wil dolgraag illustreren, maar al die jaren ongelukkig op de hoge school zitten is geen goed idee. Ik merk vanzelf wel wat ik wil na mijn schooltijd. Ik heb dat twee/drie jaar geleden ook vanzelf ontdekt toen ik van opleiding ging switchen en kijk hoe gelukkig ik nu ben! De laatste tijd heb ik die piekermomenten ook losgelaten. Want wat zijn moet dat zal zo zijn.

  Hoewel ik het wel leuk vind om te fantaseren, zonder echt plannen te maken. Ik wil naast mijn illustrator-zijn ook wel mensen helpen en daar wil ik wel mee doorgaan. En hoe dat gaat terechtkomen, dat komt ook wel. What’s meant to be, will always find it’s way ;)
  Nikita blogde over…Beseffing: Ook jij mag fouten maken

  • Romy
   Auteur
   17 februari 2018 / 20:16

   Wat goed dat je het piekeren iets meer kunt loslaten en je minder druk maakt over wat je na deze opleiding gaat doen. Ik kan me voorstellen dat je in jouw situatie twijfelt of die opleiding op de hogeschool het wel echt helemaal is. Misschien loopt het allemaal wel anders dan je altijd dacht, maar uiteindelijk komt alles zeker weten helemaal goed. Of dat nu linksom of rechtsom is :)
   Fantaseren en dromen is wel altijd mooi natuurlijk! Het is altijd fijn om te dromen over de mooie dingen die zouden kunnen gebeuren of die je misschien nog eens zou willen waarmaken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge