unnamed file 29 5

Mijn 4 inzichten over een goed gesprek

 • 4 augustus 2017
 • 38 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Een appje hier en een Facebook-berichtje daar. Steeds meer gesprekken gaan via WhatsApp en social media. Maar juist in de tijd van appjes en vlugge contacten is een écht goed gesprek op z’n tijd zo waardevol. Met een vriendin, mijn moeder of welke dierbare dan ook. Een gesprek waarin je oprecht geïnteresseerd bent in de ander, diegene zijn verhaal laat doen en misschien een niet-virtuele knuffel kunt geven. Soms schiet zo’n gesprek er helaas even bij in. Actiepuntje voor mij! Het kan namelijk zo fijn zijn voor jou én voor de ander. In dit artikel zet ik daarom 4 inzichten op een rij over een goed gesprek.

tips echt goed gesprek

Kort woord vooraf

Eerst even een kort woord vooraf: in mijn ogen kun je ook via e-mail, appjes of social media een goed gesprek hebben met mensen. Met sommige vriendinnen stuur ik bijvoorbeeld over en weer lange Facebook-berichten, waarin we ook regelmatig gevoelige onderwerpen bespreken. Het is anders dan face-to-facecontact, maar ook zo’n gesprek kan heel fijn zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk voor gesprekken over koetjes en kalfjes. Het is óók (of juist!) prettig om soms gewoon over luchtige dingen te praten met mensen. Het hoeft niet altijd serious business te zijn. Toch kan een goed en iets diepgaander gesprek op z’n tijd heel fijn en waardevol zijn. Even echt aandacht voor elkaar en luisteren naar wat een ander te zeggen heeft. Dat is dus waar dit artikel over gaat.

1. Leg je telefoon weg

In mijn ogen is een van de grootste boosdoeners voor een goed gesprek een telefoon waar continu geluid uit komt. Niets komt meer ongeïnteresseerd over dan om de tien seconden “hmhm” mompelen en ondertussen door je mobiel heen scrollen. Op zich niets mis mee, maar een goed gesprek zal je er niet door krijgen. Ook als je niet aan het multitasken bent, kan je telefoon een stoorzender zijn. Want of je nu bij elke notificatie uit je stoel opveert of niet, zo’n melding kan toch afleiden. Als je echt tijd wilt vrijmaken voor een gesprek, leg dan je mobiel helemaal weg of zet hem op stil. Daardoor kun je je aandacht even helemaal op de ander en op het gesprek richten.

2. Probeer eens alleen te luisteren

Toen ik de geluksworkshop van Patrick van Hees volgde, begonnen we met een goede tip. Veel mensen (waaronder ik!) zijn geneigd om snel te zeggen “Oh ja, dat herken ik.” of “Ja, dat heb ik ook gehad.” Natuurlijk is dat hartstikke goed bedoeld. Maar soms kun je, aldus Patrick, een gesprek juist bevorderen door de situatie van de ander niet direct met de jouwe te vergelijken. Probeer eens alleen te luisteren en eventueel door te vragen als de ander aan het woord is. Laat de ander echt zijn verhaal doen en bewaar jouw eigen verhaal totdat diegene helemaal is uitgesproken.

3. Maak bewust tijd vrij voor een goed gesprek

Een prettige, rustige omgeving draagt vaak bij aan een goed gesprek. Een drukke verjaardag waarop iedereen door elkaar praat, is bijvoorbeeld niet altijd een goede gelegenheid. Althans, ik zou me dan een beetje opgelaten voelen om eventueel mijn hart te luchten. Ga voor een goed gesprek bijvoorbeeld even buiten staan of spreek een keer met z’n tweeën af om elkaar bij te praten. Ga zelf even na wat prettig voelt. Dan kun je in alle rust luisteren naar hoe het met de ander gaat. Maak echt tijd vrij voor een gesprek als jij of de ander iets kwijt wilt.

4. Een goed gesprek komt van twee kanten

Mijn eigen ervaring is dat een goed gesprek vaak van twee kanten komt. Het is niet zo dat je alleen hoeft te luisteren naar de ander of alleen maar aan het woord moet zijn om jouw verhaal te delen. Ik heb gemerkt dat als ik mezelf kwetsbaar opstel, anderen ook sneller kwijt willen waar zij mee zitten. En andersom: ik ben sneller geneigd om iets dieper door te vragen als een ander dat ook doet. Natuurlijk moet het wel goed voelen om dat te doen. Maar heb je behoefte aan een iets diepgaander gesprek? Wees dan ook geïnteresseerd in de ander en tast af of zo’n gesprek erin zit.

Kun jij mijn lijstje aanvullen? Wat vind jij belangrijk voor een goed gesprek?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sofie 4 augustus 2017 op 7:28 am - Beantwoord

  Een goeie vind ik ook nog, om niet meteen alles te proberen oplossen voor de ander of tips aan te reiken of zeggen wat hij of zij moet doen. Soms (meestal) is een luisterend oor alles wat nodig is.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:26 pm - Beantwoord

   Oh ja, dat is zeker een goed punt! Als ik naar mezelf kijk, heb ik ook meestal niet eens behoefte aan tips, maar wil ik gewoon dat iemand even naar me luistert.

 2. Jonna@Burgertrutjes 4 augustus 2017 op 7:32 am - Beantwoord

  Mooi geschreven en ik sluit me ook nog aan bij bovenstaande reactie van Sofie. Luisteren is vaak al voldoende. Probeer pas advies of oplossingen te geven als mensen daar ook om vragen of behoefte aan hebben.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:27 pm - Beantwoord

   Helemaal waar! Het kan soms zelfs frustrerend zijn als mensen je advies geven als je eigenlijk gewoon alleen je verhaal wilt vertellen. Luisteren is dan op zich al voldoende.

 3. Maaike 4 augustus 2017 op 7:57 am - Beantwoord

  Nummer twee vind ik echt een goeie. Ik ben ook zo’n een die stiltes wil opvullen met zinnetjes als ‘ik herken dat’. Goedbedoeld, maar het zinnetje heeft niet echt een functie in een gesprek. Wijze tips!

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:28 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik vond dat zelf ook een heel mooi inzicht toen ik het hoorde. Het is bij mij ook echt gewenning om steeds te zeggen ‘Oh, dat heb ik ook!’, maar eigenlijk haal je daarmee soms onbedoeld de focus van het onderwerp van de ander af.

 4. Amy 4 augustus 2017 op 7:57 am - Beantwoord

  Mooi lijstje inderdaad en ik sluit mij aan bij de reacties hierboven. Ik herken het wel, dat je snel zegt ‘oh, dat heb ik ook’ maar soms moet je dat heel bewust gewoon niet doen. Beter kun je dan gewoon vragen stellen, om de ander het gevoel te geven dat hij/zij gehoord wordt.

 5. Sylvia 4 augustus 2017 op 8:06 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel. Wat mij opvalt is dat de meeste mensen niet meer kunnen luisteren naartoe een ander. Ze betrekken altijd hun eigen problemen in het gesprek waardoor degene die juist zijn /haar ei kwijt wil maar weer mee moet praten over de gevoelens van de ander. Want die heeft het al meegemaakt en weet natuurlijk de beste oplossingen. Ook hebben de meeste mensen geen tijd meer voor een goed gesprek inderdaad leg eens die telefoon weg. Je zal je verbazen Hoe leuk het ook alweer is om face to face te kletsen

 6. Simone 4 augustus 2017 op 8:12 am - Beantwoord

  Fijne tips en ook helemaal mee eens! Met één van mijn vriendinnen heb ik regelmatig zulke gesprekken (gehad). Ze heeft het lang niet makkelijk gehad. Dus ik ben inmiddels getraind in het alleen luisteren.

 7. Aneta 4 augustus 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Dit zijn hele mooie tips. Ik kan me heel erg ergeren als mensen tijdens een gesprek met hun telefoon bezig zijn. Dit komt zo ongeïnteresseerd over mij. Tijd voor elkaar vrij maken vind ik een hele goede. Gefocust zijn op hetgeen waar je mee bezig bent, geeft als zoveel meer belangstelling en vertrouwen

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:29 pm - Beantwoord

   Precies! Zo’n zinnetje is vaak alleen maar goed bedoeld en floept er zo uit, maar soms is het voor een ander veel fijner als je alleen maar luistert of doorvraagt.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:34 pm - Beantwoord

   Klopt! Het is inderdaad voor iemand anders vaak alleen maar frustrerend als hij jouw vergelijkbare situaties moet aanhoren, terwijl hij zo graag een luisterend oor wil krijgen. Zo jammer dat er tegenwoordig steeds meer via de telefoon gaat. Aan de andere kant ben ik juist daardoor wel de kracht van een écht gesprek meer gaan waarderen.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:35 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je met die vriendin echt goede gesprekken kunt voeren en dat je haar daarmee, juist in een lastige tijd, echt een luisterend oor hebt kunnen bieden.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:36 pm - Beantwoord

   Ja, echt vreselijk als mensen steeds naar een telefoon grijpen! Het is juist zo fijn om even echt je aandacht bij het gesprek te houden en tijd voor de ander vrij te maken.

 8. Neverdullmoments 4 augustus 2017 op 8:27 am - Beantwoord

  Belangrijk onderwerp inderdaad! Elkaar aankijken is ook echt belangrijk. Veel mensen/stellen zitten samen op de bank, kijkend naar de televisie. Dan praat je dus van opzij met elkaar, wat het een beetje een indirect gesprek maakt. Tegenover elkaar aan tafel zitten is bijvoorbeeld al een heel ander contact!

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:38 pm - Beantwoord

   Oeh, goed punt inderdaad! Dat is ook wel iets waar ik me aan kan ergeren tijdens een gesprek: mensen die steeds afgeleid raken door de televisie of die tegelijkertijd iets anders in de gaten houden. Ik ga er eens op letten dat ik niet altijd naast een ander zit, maar juist eens tegenover diegene 🙂

 9. Josephine 4 augustus 2017 op 8:36 am - Beantwoord

  Volgens mij ben ik een beetje ouderwets, want ik voer nooit lange gesprekken over social media. Hooguit een paar appjes, en anders bel ik wel. Dat vind ik veel makkelijker praten. Dus dat is misschien ook wel een tip: vergeet niet dat je telefoon ook een bel-functie heeft. 😉

  En over punt 1: ik vind constant op je telefoon kijken als je gasten hebt / samen op het terras zit, etc. wel heel onbeleefd eigenlijk. Ik doe altijd mijn best om dat te vermijden.

 10. Susan 4 augustus 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Ik vind het zo lastig om een gesprek te voeren met iemand die constant op zijn/haar telefoon zit… Echt, ik raak dan helemaal van mijn apropo haha.

 11. Darina 4 augustus 2017 op 9:37 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik maak me ook weleens schuldig aan nummer 2 🙁 maar probeer daar wel meer op te letten.

 12. Rianne 4 augustus 2017 op 11:15 am - Beantwoord

  Goede tips! Vooral als iemand iets serieus wil bespreken met mij heb ik de neiging achter mijn telefoon te duiken. “Hier heb ik geen zin in!” denk ik dan. Niet echt aardig om iemand zo te blokkeren, maar voor mij wel iets om aan te kunnen werken 🙂

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:42 pm - Beantwoord

   Haha, dat is ook een goede tip inderdaad! Ik heb zelf een beetje belangst, maar bellen is inderdaad wel persoonlijker dan appen. Zelf ben ik vaak nog van het ouderwetse mailen in plaats van appen en ik vind het heerlijk om hele verhalen uit te wisselen met vriendinnen 🙂 Maar een écht gesprek is toch nog wel iets fijner.
   Op je telefoon kijken tijdens een gesprek is inderdaad wel nogal onbeleefd. Ik vind het storend voor degene met wie je praat, maar voor jezelf geeft het ook alleen maar ongewenste afleiding.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:42 pm - Beantwoord

   Echt hè? Ik vind dat ook zo vervelend! Dan heb ik al snel het gevoel dat het de ander niet echt interesseert wat ik te vertellen heb.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:43 pm - Beantwoord

   Nummer 2 doe ik ook weleens, hoor. Het is vaak alleen maar goed bedoeld, maar ik vond het wel een mooi inzicht van Patrick van Hees om eens bij stil te staan. En bewustzijn is al stap 1, hè?! 🙂

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:44 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je niet altijd op zo’n serieus gesprek zit te wachten. Maar wel goed dat je je ervan bewust bent en er actief mee aan de slag gaat 🙂

 13. Loes 4 augustus 2017 op 11:19 am - Beantwoord

  Je telefoon weg leggen is echt de allerbeste tip, zo geef je iemand tenminste echt fatsoenlijk aandacht. Anders ben je toch afgeleid!

 14. Typisch Kim 4 augustus 2017 op 11:57 am - Beantwoord

  Ik ben het helemaal met je eens , vooral even je telefoon wegleggen vind ik wel belangrijk.

 15. Anne 4 augustus 2017 op 12:03 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Ik vul ook vaak stiltes op met ‘dat herken ik’ of iets wat daarop lijkt. En die telefoon is echt een mega grote stoorzender! Ik merk dat ik bij mijn vriend vaak met iets heftigs moet komen zodat hij zijn telefoon weglegt. Bijvoorbeeld de befaamde ‘we moeten praten.’ Daar schrikt hij zo van, dat hij dan toch wel even aandachtig luistert. Jammer dat het zo moet, maar sommige mensen hebben zo veel moeite met het aangaan van een gesprek!

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:45 pm - Beantwoord

   Ah wat lastig dat je echt op zo’n manier zijn aandacht moet vragen voor een gesprek! Gesprekken met mannen zijn soms ook wel weer iets anders dan met vrouwen, geloof ik. Bij mijn vader moet ik ook vaak echt om zijn tijd vragen en de televisie uitzetten voordat hij ervoor gaat zitten 😉

 16. Elisabeth 4 augustus 2017 op 2:32 pm - Beantwoord

  twee is iets wat ik erg belangrijk vind 😉 en soms herken ik ook dat ik niet voldoende luister of al een vraag aan bedenken ben voor ik klaar ben met luisteren. wel goed om eens op een rijtje te zetten!

 17. Justine 4 augustus 2017 op 2:36 pm - Beantwoord

  Een goed gesprek is er een waar geen eind aan komt 😉 En dan heb je inderdaad al deze punten nodig!
  Ik ben altijd wel in voor een goed gesprek, maakt niet uit waarover. Een goede gesprekspartner is echter niet altijd even makkelijk te vinden, helaas. Je moet echt wel zo’n klik hebben zeg maar.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:49 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd! Een goed gesprek is er inderdaad een waarbij het niet na een half uur stil valt. Die gesprekspartner is soms nog wel een dingetje. Maar het is juist daarom zo fijn als je dan toch een fijne vriend(in) hebt gevonden met wie je echt een goede klik hebt.

 18. Katrien 4 augustus 2017 op 2:49 pm - Beantwoord

  Ik vind het fijn om de luisteraar te zijn in een gesprek en word daar ook steeds positief over aangesproken maar ik begin ook meer en meer te ontdekken dat een goed gesprek van twee kanten moet komen en ik ook mijn plekje mag opeisen. Ik zit nog in het leerproces waar je in het laatste puntje over spreekt: mezelf ook kwetsbaar openstellen en op die manier het gesprek op een evenwichtige manier laten ontwikkelen. Fijn blogje dat me aan het denken zet, dank je!

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:46 pm - Beantwoord

   Goed punt dat je aankaart inderdaad! Soms kan het best wel verleidelijk zijn om alvast het vervolg van een gesprek uit te denken in plaats van je aandacht te richten op wat de ander zegt.

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:50 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat mijn artikel je aan het denken zet 🙂 Het is zeker belangrijk (en fijn) om ook jouw plekje in het gesprek op te eisen. Ook jouw verhaal mag er zijn en een gesprek is vaak des te fijner als je allebei aan bod komt.

 19. Evelyne 4 augustus 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

  Ik sluit mij aan bij Sofie, soms is alleen luisteren al meer dan voldoende. Wanneer ik een goed gesprek nodig heb en mijn hart aan het luchten ben heb ik het nodig dat iemand mij zegt dat ik er goed aan gedaan heb om dit of dat zo te doen of dat ik totaal geen schuld heb aan die bepaalde situatie. Oppeppen dus 😉

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:51 pm - Beantwoord

   Zeker een mooi punt dat je benoemt! Juist als je zelf even moeite hebt om het zonnige in te zien, kan het fijn zijn als je gesprekspartner je het positieve van dingen kan laten inzien 🙂

 20. Vivian 3 september 2017 op 4:27 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Ik herken het hoor, ik kan soms heel goed met iemand praten via Facebook of de app, maar het is ook wel heel waardevol om een persoonlijk gesprek te voeren. Toevallig was ik gisteren op een feestje en mijn telefoon heeft zeker het eerste uur gewon in mijn tas gezeten – en dat was ook wel eens heel erg fijn!

  • Romy 3 september 2017 op 8:57 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je op een verjaardag lange tijd goede gesprekken hebt gehad en je telefoon echt helemaal links kon laten liggen. Dat soort momenten zijn echt goud waard 🙂

Recente blogs

Vegetarische kip Hawaï met rijst en ananas (lekker & simpel!)

15 juni 2022|Recepten|

Ananas in warm eten – je houdt ervan of niet. Ik behoor zelf absoluut tot dat eerste kamp: heerlijk vind ik warme ananas. Stiekem gaat er een enorme zoetekauw in mij schuil (hoewel ik niet veel suiker eet). Die liefde voor zoet zet ik graag bij het avondeten voort. Zoek jij ook een lekker en zoet gerecht dat tegelijkertijd barst van de groenten? Deze vegetarische kip Hawaï is jouw recept! Stel je pizza Hawaï voor, maar dan geserveerd met rijst, een lekker zoet kokossausje en veel groenten. Hooguit 30 minuten koken en deze tropische maaltijd staat bij jou op tafel.

15 last-minute cadeaus voor je vader (ook ná Vaderdag!)

17 juni 2018|Lifestyle|

Helemaal vergeten dat het Vaderdag is? Is je vader jarig? Of wil je hem zomaar verrassen, maar weet je niet hoe? De pakketten met speciaalbiertjes, grappige sokken en douchegel gaan een keer vervelen., maar gelukkig zijn er genoeg andere cadeaus voor je vader om hem mee te verrassen. Ik zet dan ook 15 cadeaus voor je vader op een rij waarmee jij zelfs op het allerlaatste moment nog iets leuks voor jouw lieve, leuke of grappige vader kunt vinden. Mocht je helaas een vaderfiguur missen, dan kun je met deze cadeaus wellicht ook een andere man in je leven verrassen.