1 2 17

Goed voor jezelf zorgen | 9 tips voor geluk & gezondheid

 • 13 april 2019
 • 29 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Zorg goed voor jezelf!” Het klinkt misschien cliché, maar het is o zo belangrijk. Je hebt uiteindelijk maar één lichaam en maar één leven, dus leef het leven dat gezond is voor jou en waar jij gelukkig van wordt. In een maatschappij waarin veel mensen de neiging hebben zichzelf voorbij te lopen of zichzelf weg te cijferen, is aan jou de taak om ook een beetje op jezelf te letten. Dit zijn 9 tips om goed voor jezelf te zorgen. Voor lichaam én geest!

1. Zorg voor een goede nachtrust

Ha, als je net zo’n avondmens bent als ik, schiet slaap er misschien nog weleens bij in. Er is altijd genoeg te doen, je hebt ’s avonds nog een telefoon vol notificaties en misschien ben je zelfs oprecht niet moe. Juist dan is het een actiepuntje om in de gaten te houden dat je voldoende slaapt. Ik strooi liever niet met richtlijnen voor aantallen uren, maar ik denk dat je zelf goed aanvoelt hoeveel slaap je nodig hebt. Ga niet pas naar bed op het moment dat je ogen haast dichtvallen. En leg gerust je telefoon wat eerder weg om een half uur voor bedtijd alvast tot rust te komen.

2. Reserveer tijd voor echte ontspanning

Tegenwoordig lijkt het wel alsof we altijd AAN staan. En dan heb ik het dus niet over onze mobiele telefoons die haast altijd oplichten, maar ook over onze hersenen. Daarom wil ik je, om goed voor jezelf te zorgen, uitnodigen om elke dag een moment alleen maar aandacht te hebben voor jezelf. Het belangrijkste is dat je iets doet waarbij je je aandacht niet ook voor andere dingen nodig hebt. Dus niet met een half oog televisie kijken vanachter je telefoon, maar even écht gaan zitten voor jouw favoriete serie.

3. Besteed tijd aan persoonlijke verzorging

Zeker als je een druk schema hebt, schiet een extra uitgebreide douchesessie er wellicht soms bij in. Net zoals ik me kan voorstellen dat je je potten verzorgingscrème ongeopend in de kast laat staan als je druk bent met allerlei verplichtingen. Toch verdient persoonlijke verzorging zeker een plek hoog op je prioriteitenlijstje. Niet omdat je er elke dag uit moet zien om door een ringetje te halen, maar omdat het tijd is die je aan jezelf besteedt. Echt aan jezelf. Wat die persoonlijke verzorging inhoudt en hoe uitgebreid je het maakt, is geheel aan jou.

4. Vraag op tijd om hulp

Goed voor jezelf zorgen betekent in mijn ogen ook aan de bel trekken op het juiste moment. Bijvoorbeeld door professionals op te zoeken zodra dat nodig is. Jij kent je lichaam het beste, dus je weet het vaak wel als er iets niet klopt. Ga niet pas naar de arts als je echt omkomt van de pijn, maar neem de signalen van je lichaam serieus als je die voelt. Hetzelfde geldt voor het vragen van psychologische hulp. Trek op tijd aan de bel als je merkt dat je niet goed in je vel zit.

5. Zorg goed voor je gebit

Bij een goede gezondheid hoort ook een goed gebit. Dat hoeft heus geen spierwitte Colgate-glimlach te zijn met kaarsrechte tanden. Wel vind ik het zelf belangrijk om zo goed mogelijk voor mijn gebit te zorgen. Ik poets mijn tanden trouw twee keer per dag en sla nooit een halfjaarlijks tandartsbezoekje over. Juist om te voorkomen dat ik op termijn ergens last van krijg.

Ook als je niet blij wordt van in de tandartsstoel liggen of zelfs een beetje bang bent voor de tandarts, kun je ongetwijfeld alsnog een fijne tandarts vinden. Iemand die niet alleen over goed gereedschap, maar ook over een flinke dosis vriendelijkheid beschikt. Als je in Amsterdam woont, kun je bijvoorbeeld terecht bij de tandarts Jordaan in Amsterdam. Hun praktijk is zelfs in de avonduren geopend, waardoor “een volle agenda” geen excuus meer is om tandartsbezoekjes over te slaan.

goed voor jezelf zorgen tips

6. Neem signalen van je lichaam serieus

Het mooie aan je lichaam is dat het vaak wel signalen afgeeft wanneer het niet goed met je gaat. Als je psychisch niet lekker in je vel zit, kun je bijvoorbeeld last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn of vermoeidheid. Stuk voor stuk tekenen dat je situatie om actie vraagt. Neem die signalen serieus. Kijk kritisch naar je agenda als je merkt dat het te veel is. Stop met té veel lichamelijke inspanning als je het niet meer trekt. En eet op tijd iets als je lichaam daar om vraagt.

7. Gun jezelf de beweging die jij nodig hebt

Als ik de vele fitgirls op Instagram mag geloven, geldt voor sporten ‘hoe meer hoe beter!’. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar iets anders in sta. Wanneer je iedere dag niet verder loopt dan naar het koffiezetapparaat, is het inderdaad misschien goed om wat meer beweging te krijgen. Maar aan de andere kant is het ook niet gezond om jezelf dagelijks af te matten in de sportschool met als enige motivatie om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vet te verbranden. Zelfzorg betekent in mijn ogen kijken naar wat jouw lichaam aankan en nodig heeft qua beweging. Dat kan ook betekenen dat je regelmatig gaat wandelen of wekelijks baantjes trekt in het zwembad.

8. Geef je grenzen aan

Wat mij betreft is het aangeven van je grenzen misschien wel een van de belangrijkste vormen van zelfzorg. Niet voor niets is een veelgehoorde uitspraak “Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf”. Door jezelf niet in allerlei bochten te wringen als dat eigenlijk niet kan, zorg je al een beetje beter voor jezelf. Wil iemand dat je iets doet wat voor jou niet goed voelt? Spreek je uit! Doet iemand een afspraakvoorstel waarvan je weet dat je het niet gaat redden? Laat het weten! En dan niet op het moment dat je al ver over die grenzen heen bent gegaan, maar het liefst al wanneer je voor het eerst signaleert dat iemand (of jijzelf) aan je grenzen trekt.

9. Goed voor jezelf zorgen én lief zijn voor je lichaam!

Mijn laatste tip voor goed voor jezelf zorgen? Leer op een positieve manier te kijken naar je lichaam. We zijn vaak geneigd te focussen op imperfecties, terwijl perfectie niets te maken heeft met échte schoonheid. Je bent prachtig zoals je bent en het is al een mooi wonder dat jouw lichaam je in staat stelt te doen wat je doet. Probeer daarom bij je volgende blik in de spiegel door een positieve bril naar je lichaam te kijken. Je weet vast wel iets wat je wél mooi vindt aan jezelf (lees hier mijn 5 punten). Focus je aandacht dáárop.

Je moet het je hele leven doen met dit ene lichaam. Daarom kun je er maar beter een beetje lief voor zijn.

Hoe zorg jij goed voor jezelf?

Tips voor goed voor jezelf zorgen - Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 13 april 2019 op 7:06 am - Beantwoord

  Ik mag wel meer gaan bewegen, verder zorg ik wel goed voor mijzelf. Al klinkt dat tijd voor ontspanning ook wel heerlijk, zou ik ook meer moeten doen.

 2. Janne 13 april 2019 op 7:59 am - Beantwoord

  Iedere dag tandenstokers gebruiken of flossen was een van mijn doelen voor maart en ik heb het gewoon meegenomen in april. Met alleen poetsen kom je er niet.

  Mijn andere tip is: zorg dat je iedere dag een halfuurtje zonlicht ziet. In de winter is dat moeilijk, maar als het lukt kun je tijdens je lunchpauze een stukje wandelen. Het is belangrijk voor je slaap om overdag in de zon te zijn, en ook voor je humeur en voor hoe wakker je je voelt.

  Grappig trouwens dat je een samenwerking hebt met een tandartsenpraktijk. Je hoort niet vaak reclame voor een tandarts.

  • Romy 14 april 2019 op 2:10 pm - Beantwoord

   Tandenstoken of flossen is inderdaad ook heel belangrijk. Dat doe ik zelf in ieder geval om de dag, maar eigenlijk zou het best iedere dag mogen. Het voelt ook meteen zo heerlijk fris als ik het weer eens heb gedaan.
   Goede tip inderdaad om elke dag een half uur buiten te zijn als het licht is. Ik merk dat ik daar ook altijd heel erg van opfleur. Soms is het nog best een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen, zeker in de winter of tijdens drukke werk- en verhuisweken, maar eigenlijk is het de tijd meer dan waard.

 3. Jacqueline 13 april 2019 op 8:36 am - Beantwoord

  Ik zorg voor een gezonde basis: gezond eten, een vast slaapritme, voldoende beweging, belasting en belastbaarheid in balans. En vanuit die basis is er weleens ruimte voor uitschieters. 😉

  • Dorine 13 april 2019 op 11:28 am - Beantwoord

   Je kunt ook naar de mondhygiënist. Die neemt de tijd om uitgebreid je gebit schoon te maken.

  • Romy 14 april 2019 op 2:11 pm - Beantwoord

   Klinkt als een prima basis! En een fijne uitschieter daarbij op z’n tijd maakt het nog een stuk fijner.

 4. Lianne 13 april 2019 op 8:40 am - Beantwoord

  Mooi artikel, en ook heel waar! Dat van ‘nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf’ vind ik een hele mooie! Ik denk ook dat er tegenwoordig zoveel burn-outs en overspannen mensen zijn omdat ze maar door blijven gaan, zelfs als ze eigenlijk niet willen. Er wordt niet naar het lichaam geluisterd. Ik heb al mijn social media-apps van mijn telefoon verwijderd en ik ervaar nu net even iets meer rust! Binnenkort ga ik een werkrooster voor mezelf maken zodat ik mezelf als ZZP’er niet voorbij loop en echt maar op bepaalde dagen werk. Zo kom ik nog beter aan mijn rust toe.

  • Romy 14 april 2019 op 11:21 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je social media van je telefoon hebt verwijderd! Ik kan me voorstellen dat dat heel wat rust geeft. Net als zo’n duidelijk rooster. Juist als zzp’er is dat heel belangrijk, omdat je dan (heb ik in ieder geval gemerkt) snel de neiging hebt om door te blijven werken. Met zo’n rooster houd je toch wat meer zelf de “macht” over je werkuren in plaats van die bij een ander te leggen 🙂

 5. Audrey 13 april 2019 op 9:32 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb mijn lichaam bij een eerdere baan iets te veel genegeerd, maar uiteindelijk op tijd aan de rem getrokken. Wat betreft mijn mobiel heb ik een aantal maanden geleden alle geluidsmeldingen uitgezet. Ik hoor mijn telefoon alleen als er gebeld wordt. Geen gezoem bij een appje oid. Dat heeft me veel rust gegeven. Net als puur tv kijken zonder je telefoon in je hand.

  • Romy 14 april 2019 op 11:23 pm - Beantwoord

   Goed dat je uiteindelijk toch op de rem hebt getrapt voordat je echt te ver zou gaan! Niet makkelijk, wel heel belangrijk! Ook heel slim trouwens om je geluidsmeldingen uit te zetten. Alleen al het uitblijven van de welbekende ‘ping’ als je weer een berichtje krijgt, kan al enorm schelen. Ik heb zelf notificaties voor social media (behalve WhatsApp en FB Messenger) helemaal uitstaan, zodat ik niet voor elke like of reactie een melding krijg. Ook een hele verademing!

 6. Zo simpel is dan geluk 13 april 2019 op 9:38 am - Beantwoord

  Je benoemt hier zeker goede punten! Inderdaad is het heel belangrijk dat je je spieren na het sporten ook herstel gunt. Mooi dat je dit even benoemt bij punt 7 want mensen kunnen zeker geneigd zijn zich dagelijks in het zweet te werken.

 7. Liset - Beautydagboek 13 april 2019 op 9:46 am - Beantwoord

  Dat zijn een paar mooie tips! Ze zijn herkenbaar en probeer dat ook goed in de praktijk te brengen. Die nachtrust is alleen wel een puntje met jonge kinderen, haha :). Daar moet aan gewerkt worden!

  • Romy 14 april 2019 op 11:26 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat elke nacht genoeg slaap krijgen iets meer een uitdaging wordt als je moeder bent van jonge kinderen 😉

 8. Naomi 13 april 2019 op 10:16 am - Beantwoord

  Wat een geweldige tips! Vooral die over ontspannen moet ik echt leren op ’t moment. Ik zit inderdaad meestal met telefoon achter de tv of te eten of noem maar op. Als ik creatief bezig ben, merk ik dat ik wel echt één ding doe (of nouja, luisterboek erbij, maar dat mag;)), dus dat werkt voor mij op dit moment het best.

  • Romy 14 april 2019 op 11:28 pm - Beantwoord

   Herkenbaar hoor! Het is ook best lastig om écht met je focus op één ding te ontspannen. Creatief bezig zijn is om die reden ook voor mij een van de fijnste manieren om te ontspannen. Dan heb ik even écht alleen aandacht voor waar ik mee bezig ben (en soms voor een leuke film op de achtergrond). Wat fijn dat jij daar ook veel ontspanning in vindt! 🙂

 9. Anna 13 april 2019 op 10:40 am - Beantwoord

  Goede nachtrust is ZO belangrijk ja! Mooie tips Romy! Altijd fijn om dit te lezen, kan ik mooi reflecteren op mijn eigen gewoontes! Liefs

 10. Mariska 13 april 2019 op 12:13 pm - Beantwoord

  Op tijd hulp vragen is wel een goede. Zelf heb ik er vaak moeite mee om hulp te vragen, al gaat het wel beter dan een aantal jaar geleden moet ik zeggen. En persoonlijke verzorging. Een of twee keer in de week doe ik net wat extra’s 🙂

  • Romy 14 april 2019 op 11:32 pm - Beantwoord

   Een mooi gewoonte om twee keer per week wat meer te doen aan persoonlijke verzorging! Ik denk er ook weleens aan om een vaste avond in te plannen waarop ik net iets meer doe (een maskertje en scrubben bijvoorbeeld). Lijkt me heerlijk!

 11. noor 13 april 2019 op 3:38 pm - Beantwoord

  Ikzelf heb tussen de 10-12 uur slaap nodig. Wanneer ik om 22.30 ga slapen, word ik wakker rond 9u. 8u slaap zou het ideale zijn volgens velen maar dat is voor mij veel te weinig haha.

  • Romy 14 april 2019 op 11:33 pm - Beantwoord

   Het kan natuurlijk per persoon verschillen hoeveel slaap je nodig hebt. Juist goed dat je van jezelf weet hoeveel slaap je nodig hebt en die slaap ook pakt! 🙂

 12. Darina 13 april 2019 op 6:59 pm - Beantwoord

  Goede punten. Ik zou wel wat meer beweging aan mijn dagelijks leven mogen toevoegen 🙂

 13. Lisa 14 april 2019 op 9:15 am - Beantwoord

  Tof, hou van je lijstjes.

 14. Anouk 14 april 2019 op 10:53 am - Beantwoord

  Op tijd hulp zoeken is zo’n moeilijke. Tenminste voor mij dan, want doordat ik een angsstoornis heb, vind ik dat vaak doodeng. Genoeg slapen en bewust ontspannen is voor mij heel belangrijk!

  • Romy 15 april 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Hulp vragen is helaas niet makkelijk. Ik kan me voorstellen dat je angststoornis daarbij ook niet echt meehelpt, maar dat het juist daardoor misschien wel extra belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken. Hoe lastig ook!

 15. Nikita 14 april 2019 op 1:53 pm - Beantwoord

  Mijn gezondheid heeft prioriteit op dit moment. Ik ben nog niet bezig met verder solliciteren, omdat ik merk dat ik na een half dagje uit al terug doodop ben. En de ’terugslag’ de dag erna is vaak enorm. Dus ik weet dat ik gewoon niet nog honderd procent in orde ben, en ik doe dat ook voor mijn toekomstige werkgever. Ik wil als ik aan de slag kan mezelf 100 procent kunnen geven, zodat mijn werkgever tevreden kan zijn over mijn prestaties. En dat de klanten tevreden zijn over de service die ze krijgen. Ik ga dinsdag terug naar de dokter want naast mijn vermoeidheid komen er andere klachten kijken, waardoor ik achteruit ga. De klachten zijn te persoonlijk, maar ik wil er wel iets aan doen. Voor het te erg wordt. Mijn zelfacceptatie gaat wel echt heel goed. Dus ik kom er wel, stap voor stap! Ondertussen kijk ik ook steeds meer uit naar de opendeurdag in mijn vorige school. Ik ben nog steeds vrij voorlopig, en ik hoop dat het zo blijft. Ik zou er echt heel veel deugd van hebben

  • Romy 15 april 2019 op 12:01 am - Beantwoord

   Aww, wat naar om te horen dat je nog veel last hebt van vermoeidheid en dat dat ook met persoonlijke struggles te maken heeft. Dat is niet niks! Juist daarom is het des te knapper dat je voor jezelf kiest en jezelf niet volledig voorbij loopt. Werk is het niet waard om jezelf aan te verliezen. Jij komt op de eerste plaats, net als de dingen die jou (juist nu) energie geven. Maar zoals je zelf al zegt, jij komt er wel. Stap voor stap! En de stap die je nu zet door voor jezelf te kiezen, is daarbij al een enorm grote en waardevolle stap! <3

 16. Anna 15 april 2019 op 5:57 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel Romy! Goede tips waar ik zeker wat aan heb 😀 Het is zo belangrijk om goed te slapen en goed naar je lichaam te luisteren.

 17. Saskia 16 april 2019 op 11:39 am - Beantwoord

  Ik zorg best wel goed voor mezelf denk ik, vooral nu ik moet met mijn zwangerschap…. Ik neem veel rust, let op mijn voeding en doe veel dingen waar ik blij van word of energie van krijg….

  • Romy 19 april 2019 op 12:16 am - Beantwoord

   Wat goed dat je, juist nu met je zwangerschap, goed voor jezelf zorgt. Wat dat betreft is zwanger zijn ook wel een geweldig goede stok achter de deur daarvoor volgens mij 🙂

Recente blogs

Inkiekje #17 | Lichtjes, pakketjes & beestjes

19 oktober 2020|Persoonlijk|

Romy hier, vanuit mijn thuiskantoor! De plek waar ik ook de afgelopen twee weken grotendeels doorbracht met mijn katachtige kantoorgenoot. Een fotodagboek vol uitstapjes staat niet voor je klaar. Maar gelukkig wel een dagboekje vol lichtpuntjes, lieve beestjes en leuke pakketjes. Zo beleefde ik een nieuwe mijlpaal in mijn leven als ondernemer, kwam de postbode heel wat langsbrengen en was een wandeling nog nooit zo bijzonder. Natuurlijk legde ik alles weer voor je vast op de gevoelige plaat voor een Inkiekje.

Kringloopvondsten #14 : rode pumps, blauwe tas & mooie boeken

24 juli 2019|Lifestyle|

Vlak voor mijn vakantie was de maat vol: mijn kringloopkriebels bereikten een hoogtepunt en ik wilde hoe dan ook weer eens een rondje door de kringloopwinkel maken na een drukke periode. Ik ging onder andere met een vriendin naar een paar kringloopwinkels en bracht ook zelf twee kringloopbezoekjes in één week tijd. Ik kwam bepaald niet met een lege tas thuis en laat je met plezier mijn nieuwste kringloopaanwinsten zien. Met onder andere twee (volgens mij) mooie boeken, mijn nieuwe lievelingstas en pumps in een knalkleur.

DIY: kaarten maken met Action knutselspullen

2 oktober 2016|DIY|

Drie dagen geleden deelde ik mijn budgetaankopen voor kaarten maken van de Action. Daarbij beloofde ik tegelijkertijd een DIY waarin ik stap voor stap uitleg hoe je met deze spullen een kaart kunt maken. En beloftes zijn er om waar te maken, dus waagde ik me gisteren aan deze uitdaging. Normaal gesproken combineer ik vaak budgetspullen met wat duurders. Maar dit keer maakte ik een uitzondering om aan jullie (en mezelf!) te bewijzen dat je ook met alleen budgetspullen prima uit de voeten kunt. Dus zette ik mijn schaar in het papier, maakte ik mijn handen flink vies met inkt en rolde er uiteindelijk een kaart uit mijn handen. Ik legde op foto's vast hoe dit kaartje tot stand is gekomen. Dus pak je knutselspullen en doe gezellig mee!