action1 4

7 goede voornemens waar je wél vrolijk van wordt

 • 30 december 2018
 • 38 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Goede voornemens. Elk jaar in januari is het weer zover. Opeens zijn de dieetshakes en proteïnerepen niet aan te slepen en gaan de sportschoolabonnementen als warme broodjes over de toonbank. Op zich niets mis mee! Het zijn alleen niet altijd haalbare goede voornemens waar we op 1 februari nog steeds vol voor willen gaan. Maar wist je dat er ook goede voornemens zijn die je juist wél blij maken en die niet zo drastisch zijn dat je er het liefst al in februari afscheid van neemt. Dit zijn 7 haalbare goede voornemens waar je (hopelijk) wél vrolijk van wordt.

goede voornemens waar je wel vrolijk van wordt
 1. Nieuwe dingen doen en leren. Makkelijker (en ook leuker!) dan iets afleren, is het leren van nieuwe dingen. Bijvoorbeeld een nieuwe sport of een nieuwe hobby proberen of met een creatieve bezigheid starten die je al maanden bewondert op Pinterest. Of meet jezelf een nieuwe kledingstijl aan of geef je een interieur een make-over. Je zou er zomaar eens voldoening uit kunnen halen en wie weet levert het je een nieuwe passie op.
 2. Goed voor jezelf zorgen. Goede voornemens staan vaak in het teken van afvallen, meer sporten of gezonder eten. Zelf geloof ik eerlijk gezegd niet dat kilo’s knallen altijd voor iedereen een GOED voornemen is. Een beter voornemen is wellicht om goed voor jezelf te zorgen. En jij weet ongetwijfeld prima wat dat voor jou inhoudt. Dat kan zijn om te minderen met eten, maar ook om juist iets meer te eten of jezelf soms wél een patatje te gunnen. Onder zelfzorg valt ook een goede nachtrust, een genietmoment op zijn tijd en rust nemen wanneer jij dat nodig hebt. Luister naar je lichaam en neem dat serieus!
 3. Liefde verspreiden als confetti. Zeg jij regelmatig tegen anderen wat zij voor je betekenen? Doe je wel eens iets liefs om een ander blij te maken? Dat is een geweldig voornemen op zich. Alleen al met een kleine willekeurige handeling van aardigheid (of – in hippere termen -een Random Act of Kindness) kun je soms heel veel betekenen. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of jezelf voornemen om vaker complimenten uit te delen. Of stuur bijvoorbeeld maandelijks mensen die je dierbaar zijn een lief kaartje of een appje. Dat maakt jouw leven en dat van de ander leuker.
 4. Ontstress. Maar dan ook écht! Er is geen ergere spelbreker voor plezier in het leven dan stress. Met rennen van hot naar her en een propvolle agenda op zak maak je je leven niet bepaald leuker. Probeer volgend jaar eens wat minder stress te creëren. En ja, daar heb jij zelf invloed op! Zorg er bewust voor dat je agenda niet dichtslibt, bewaak jouw vrije momenten en zorg dat je dingen niet op het laatste moment hoeft te doen om stress te voorkomen. Ook vaker nee zeggen, werkt overigens als een tierelier.
 5. Dankbaar zijn (en dan niet eens per jaar!). Dankbaarheid is een belangrijk ingrediënt voor positief denken. Sta stil bij grote en kleine dingen die jou gelukkig maken en die vaak helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. De lieve mensen die je om je heen hebt bijvoorbeeld of jouw fijne baan, prettige woning of lieve huisdier. Probeer eens elke dag te eindigen met 3 dingen waarvoor jij dankbaar bent. Of maak wekelijks een dankbaarheidslijstje. Of – nog beter – spreek regelmatig je dankbaarheid uit aan de mensen die veel voor jou betekenen.
 6. Vaker lief zijn voor jezelf. Leg jij, naast anderen, ook jezelf wel eens in de watten? Ik ben vast niet de enige kampioen in perfectionisme die zo nu en dan een medaille voor zelfkritiek verdient. “Stelt niet veel voor!”, is een zin die regelmatig uit mijn mond floept bij kleine succesjes. Zonde! Tevreden zijn over jezelf begint bij niemand anders dan bij jou. Vergeef jezelf foutjes, vier je successen en doe af en toe iets liefs voor jezelf. Maak van zelfliefde een vast actiepunt op je agenda. Een wekelijks trots-lijstje of een maandelijkse terugblik op dingen die goed gingen, is daar een perfect middel voor.
 7. Jouw eigen doel bepalen en dáár volledig voor gaan. Goede voornemens zijn vaak gebaseerd op wat andere mensen vinden dat zou moeten. Maar het beste voornemen is om te bepalen wat jij belangrijk vindt voor jezelf. Wat wil jij dit jaar écht bereiken? En hoe wil jij ervoor zorgen dat dat doel werkelijkheid wordt? Het gaat immers niet om de meningen van anderen. Het wordt jóuw jaar en het belangrijkste is dat jij een jaar vol mooie herinneringen, juichmomentjes, fijne succesjes en energie en gezondheid tegemoet gaat.

Zelf heb ik voor 2019 een paar doelen opgesteld, die ik traditiegetrouw op de allereerste dag van 2019 zal delen. Stay tuned!

Doe jij aan goede voornemens?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 30 december 2018 op 7:48 am - Beantwoord

  Wow, fijne inspiratie. Punt 1, 2, 6 en 7 kunnen er zo op gezet worden. Ik maak wel voornemens, maar schrijf ze nooit op. Maak zowiezo nooit lijstjes, behalve boodschappenlijstjes en todo lijstjes op m’n werk. Dus nog één voor mij dan: meer lijstjes maken?

  • Romy 30 december 2018 op 1:47 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets met deze punten kunt! 🙂 En lijstjes maken is ook echt wel een mooi voornemen. Er zijn heel wat lijstjes te bedenken die je blij maken: dankbaarheidslijstjes, lijstjes met dingen waar je blij van wordt, trots-lijstjes, bucket lists 😀

 2. Darina 30 december 2018 op 7:49 am - Beantwoord

  Hele mooie voornemens die ik ook zo aan mijn lijstje kan toevoegen 🙂

 3. Marije 30 december 2018 op 8:57 am - Beantwoord

  Mooie kijk op goede voornemens en goed lijstje. Staan een aantal dingen op die ik voor mijzelf ook had bedacht. Dankbaarheid probeer ik elke ochtend op te schrijven.

 4. Shirley 30 december 2018 op 10:01 am - Beantwoord

  Mijn voornemens zijn eerder doelen en komen deels overeen met jouw lijstje. Met als ultieme doel: gelukkig blijven.

  • Romy 30 december 2018 op 1:50 pm - Beantwoord

   Dat is natuurlijk al helemaal een heel mooi doel. Zelf doe ik ook liever aan doelen dan aan goede voornemens. En die probeer ik ook wat breder en haalbaarder te houden dan de standaard goede voornemens.

 5. Zo simpel is dan geluk 30 december 2018 op 10:22 am - Beantwoord

  Nee, ik doe niet aan goede voornemens. De dingen die kij beschrijft vind ik overigens wel heel erg mooi. Het zijn dingen die ik sowieso al het hele jaar probeer toe te passen in mijn leven en dat wil ik zeker in het nieuwe jaar ook voortzetten.

  • Romy 30 december 2018 op 1:51 pm - Beantwoord

   Dat is absoluut zo! En dat is ook een van de redenen dat ik niet aan goede voornemens doe, maar alleen een paar doelen voor mezelf opstel aan het begin van het jaar. Wanneer je bijvoorbeeld gezonder kunt leven, kun je dat natuurlijk net zo goed op 1 juli als op 1 januari doen 🙂

 6. Irene 30 december 2018 op 10:26 am - Beantwoord

  Ik vind het toch altijd wel leuk en waardevol om daar eens even over na te denken want een nieuw jaar is toch echt een beetje een nieuwe start vind ik. Mijn voornaamste doel zal zijn om mijn grenzen beter te bewaken. Ik ga er denk ik ook nog iets over schrijven. De doelen die jij hier geeft vind ik alleszins wel heel fijne om mee aan de slag te gaan en die zijn inderdaad ook veel haalbaarder!

  • Romy 30 december 2018 op 1:53 pm - Beantwoord

   Wat een mooi doel! Dat is zeker wel een doel waar je je leven mooier mee maakt en waar je iets mee kunt. Ik ben benieuwd naar jouw artikel met doelen 🙂

 7. Mariska 30 december 2018 op 10:57 am - Beantwoord

  Nee, ik doe niet aan goede voornemens. Eigenlijk vind ik dat als je iets wilt veranderen je dat op elk moment kunt doen en niet perse in een nieuw jaar.

 8. Daenelia 30 december 2018 op 11:15 am - Beantwoord

  De beste voornemens heb ik altijd gemaakt op elke andere dag dan het nieuwe jaar én mijn verjaardag (dat is soms ook zo’n moment om iets om te gooien). Een voornemen is vaak ook niet iets tijdelijks, maar een bewuste omschakeling naar een ander patroon. Een voornemen met oud en nieuw voelt veel tijdelijker.
  Ik heb wel plannen voor het nieuwe jaar 🙂 Eindelijk de tuin laten doen en beginnen met het verbouwen van de woonkamer.

  • Romy 30 december 2018 op 1:54 pm - Beantwoord

   Dat is zeker zo! Dat is ook een van de redenen dat ik niet snel mezelf op 1 januari zou voornemen om gezonder te leven of iets dergelijks. Ik stel wel graag dit soort algemene doelen op voor mezelf, maar geen heel concrete dingen waar ik plotsklaps op 1 januari mee aan de slag ga 😉 Die dingen zou ik op 1 mei, 30 juli of welke datum dan ook wel kunnen doorvoeren 😉

  • Romy 30 december 2018 op 1:57 pm - Beantwoord

   Klopt! Dat is ook een van de redenen dat ik er niet van houd om me op 1 januari opeens het doel om te gooien. Dat voelt vaak al bij voorbaat een beetje gedoemd om te mislukken, terwijl brede doelen voor mij wel goed werken. De echt concrete veranderingen voer ik gewoon op een willekeurige dag in het jaar door. Zonde om daarmee te wachten tot 1 januari 😉
   Hopelijk kun jij jouw plannen voor de tuin en de woonkamer ook waarmaken in 2019!

 9. Inge | Monsieur Mango 30 december 2018 op 12:20 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje! Er is inderdaad niets mis met voornemens, maar vaak is het té groot en teveel waardoor mensen al snel weer afhaken. Ik denk dat mensen hier wel iets mee kunnen. 🙂

  • Romy 30 december 2018 op 1:58 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! En inderdaad, sommige voornemens klinken zo groots en radicaal dat het bijna bij voorbaat al niet haalbaar lijkt 😉

 10. Anouk 30 december 2018 op 3:20 pm - Beantwoord

  Ik heb geen goede voornemens, wel ben ik van plan liever voor mezelf te zijn. Maar daar ben ik eigenlijk al een half jaar aan het werken en ga ik dus gewoon mee door.

  • Romy 31 december 2018 op 5:05 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een prachtig doel om vooral mee door te gaan in 2019! Ik wens je alvast een geweldig mooi nieuw jaar toe.

 11. Bianca 30 december 2018 op 4:45 pm - Beantwoord

  Dit artikel komt voor mij precies op het juiste moment, ik ga in 2019 zeker eens beter voor mijzelf zorgen en je lijstje er wat vaker bij pakken voor nog meer tips x

  • Romy 31 december 2018 op 5:06 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Ik wens je een prachtig 2019 toe en hoop dat het een mooi jaar wordt waarin je ook meer tijd aan zelfzorg kunt besteden 🙂

 12. Simone 30 december 2018 op 5:29 pm - Beantwoord

  Al een paar jaar doe ik niet meer aan goede voornemens. Het werkt gewoon niet bij mij. Zeker niet privé haha! Maar voor mijn bedrijf stel ik wel doelen. Dat werkt dan weer wel, haha.

  • Romy 31 december 2018 op 5:12 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het qua voornemens wel een verschil maakt of ze privé of zakelijk bedoeld zijn. Doelen stellen voor je bedrijf werkt volgens mij altijd wel goed, alleen al omdat ze vaak lekker concreet zijn 🙂

 13. Jacqueline 30 december 2018 op 8:13 pm - Beantwoord

  Ik heb niet zulke hele grote doelen opgesteld voor komend jaar, maar ze passen prima binnen jouw lijstje. Vooral dat voor jezelf zorgen/lief zijn voor jezelf en nieuwe dingen leren.

 14. Geke 30 december 2018 op 8:54 pm - Beantwoord

  Mooie reminders heb je op een rijtje gezet, dank je wel!
  Ik moet bekennen dat ik goede voornemens maken op een bepaalde manier wel erg leuk vind. Maar misschien is dat ook wel omdat ik geen lastige dingen moet doen zoals stoppen met roken (doe ik niet) of afvallen (er mogen nog wel een paar kilo’s bij). Dat scheelt natuurlijk heel veel 🙂
  Die datum, dat ‘verse’ jaar, ik blijf het toch een ideaal moment voor wat zelfreflectie vinden. Mijn voornemen, kort samengevat: leven in plaats van geleefd worden.
  Heb het uiteraard wel wat concreet gemaakt, in verschillende puntjes, kleine stapjes op weg naar 🙂

 15. Anouk 30 december 2018 op 11:33 pm - Beantwoord

  Leuke voornemens! Ik doe niet echt aan goede voornemens, al wil ik mezelf wel eindelijk aan gaan leren om iedere ochtend te ontbijten, haha. Vaker ontstressen is ook zeker een goed puntje, ook zou ik wat vaker offline willen gaan om nog meer rust te creëren!

  • Romy 31 december 2018 op 5:21 pm - Beantwoord

   Daar zit zeker wel wat in. Ik vind het ook fijn om aan het begin van het jaar met frisse doelen te beginnen. Bij mij zijn dat ook vaak meer “woorden” waar ik bij wil stilstaan en waar ik concrete doelen bij verzin, zoals ‘loslaten’. Wat een mazzel dat ik ook niet rook en niet hoef af te vallen, want die voornemens zijn vast al een stuk minder leuk 😉
   Jij hebt ook een prachtig doel voor dit jaar trouwens! En met concrete actiepunten moet het vast lukken om dat doel waar te maken 🙂

  • Romy 31 december 2018 op 5:23 pm - Beantwoord

   Mooie doelen heb je voor het volgende jaar! Haha, elke dag ontbijten is zeker wel een goede gewoonte om jezelf aan te leren! Ik denk dat ik niet zonder zou kunnen 😉 Hopelijk lukt het ook om minder te stressen. Dat wordt ook een van mijn doelen voor dit jaar. En minder offline zijn (= meer tijd over) gaat daar vast bij helpen 🙂

 16. Nikita 31 december 2018 op 6:07 pm - Beantwoord

  Ik wil aan 2019 aan mezelf verder werken op de weg waarop ik nu bezig ben. Dat zal niet altijd makkelijk zijn, maar ik ga hier als een beter persoon uitkomen. Een sterkere vrouw. In 2019 wil ik ook beter voor mezelf zorgen en mijn zelfzorg voor school zetten. Ik heb dat de afgelopen tijd namelijk te weinig gedaan. Gisteravond was ik aan het stressen en over de examens aan het nadenken dat ik bijna ben flauwgevallen van de druk en stress. Het is dat ik wist (door een vroegere opleiding) hoe ik moest reageren en hoe ik mezelf kon helpen, want roepen naar iemand anders ging niet meer. Ik ben niet flauwgevallen, maar ik stond wel op dat randje. Vandaag heb ik rustig schoolwerk gedaan. Ik wil mezelf eerst helpen nu, en als dat betekent dat ik herexamens heb is dat maar zo. Ik ben mezelf ook aan het afvragen of het gewoon niet aan de druk van de hoge school ligt. Ik wil het zo graag, maar hoeveel heb je nog aan een bachelor als je er onderdoor gaat… Dat is natuurlijk een vraag die ik niet in een keer kan beantwoorden. Ik ga er donderdag eens over praten met mijn therapeut. Vanavond ga ik trouwens naar het vuurwerk met mijn zusje! Dus daar heb ik wel heel veel zin in.

  • Romy 1 januari 2019 op 1:31 pm - Beantwoord

   Wat heftig dat je gisteren zelfs bijna bent flauwgevallen door de stress. Ik hoop dat de therapie je goed vooruit kan helpen om dat niet meer mee te maken én dat 2019 voor jou een heel mooi jaar wordt waarin je jezelf kunt ontwikkelen en echt kunt genieten van het leven. 2019 kan niet anders dan jouw jaar worden!
   Wel heel mooi trouwens dat je tot het besef bent gekomen dat jouw eigen gemoedstoestand belangrijker is dan welk diploma dan ook. Goed dat je hier met je therapeut over gaat praten en ook om jezelf denkt. Pas goed op jezelf! 🙂

 17. Anna 1 januari 2019 op 10:24 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, ik ben het helemaal met je eens! We mogen soms wel wat liever zijn voor onszelf. Ik heb ook het idee dat onze generatie kleine successen niet of nauwelijks viert en altijd maar streeft naar meer. Zo zonde!

  • Romy 2 januari 2019 op 11:56 pm - Beantwoord

   Klopt, dat idee heb ik ook inderdaad. Het is eigenlijk onwijs belangrijk om ook kleine dingen die je hebt behaald te vieren en soms even stilstaat bij wat je hebt bereikt.

 18. LIMTIY 2 januari 2019 op 2:08 am - Beantwoord

  Wat een mooie doelen! 😀

 19. Saskia 3 januari 2019 op 10:47 am - Beantwoord

  2 & 4 zijn zeker punten die ik wil meenemen het nieuwe jaar in. Rust en vooral voor mezelf kiezen.
  Mooi en inspirerend artikel heb je ervan gemaakt Romy!

  • Romy 3 januari 2019 op 6:47 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat een mooie punten om mee te nemen in 2019 🙂

 20. Evelien 5 januari 2019 op 3:28 pm - Beantwoord

  Heerlijk artikel, zoals altijd <3 Het inspireert me enorm! Ik ben toevallig begonnen met brushlettering/handlettering. Dat is zó leuk! Liever zijn voor mezelf, dat ga ik ook absoluut zijn. En meer rust pakken wanneer nodig! Dankbaar zijn is iets waar ik veel aan heb. Ik heb een lijstje op m'n computer met alles waar ik dankbaar voor ben. Van het hebben van een dak boven m'n hoofd, tot het vrijwilligerswerk wat ik mag en kán doen (dus ook meteen dankbaar voor m'n lichamelijke gezondheid!). Mooi artikel, met plezier gelezen. <3

  • Romy 6 januari 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je daarmee bent begonnen! Lijkt me een heerlijke (en ook rustgevende) hobby! Zo’n dankbaarheidslijstje is ook prachtig. Dat kan je echt laten inzien hoeveel je eigenlijk hebt om blij mee te zijn 🙂
   Dankjewel voor je mooie reactie! <3

 21. Odetta 6 januari 2019 op 9:50 am - Beantwoord

  Niet echt. In feite is het iedere dag nieuwjaar. Bovengenoemde voornemens leef ik al zoveel mogelijk na. Wel wil ik echt met vriendinnen en anderen die mij dierbaar zijn iets afspreken in 2019, want voor je het weet is het zo weer 2020.

  • Romy 6 januari 2019 op 12:12 pm - Beantwoord

   Wat een prachtig doel voor het komende jaar! Je hebt helemaal gelijk. Tijd met dierbaren is goud waard, juist omdat de tijd voorbij vliegt voordat je het door hebt 🙂

Recente blogs

6 favoriete items in de roze spotlights

14 maart 2017|Lifestyle|

Wat hebben een set stiften, een flesje parfum en een invulboek met elkaar gemeen? Hun welverdiende plekje in dit artikel met favorieten! Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om een aantal producten in het zonnetje te zetten. Dat varieert dus van mascara tot DIY-producten en van boeken tot parfum. Het zijn stuk voor stuk items die me vrolijk maken of die gewoon hartstikke handig zijn. Laat ik verder niet te veel verklappen... Deze 6 favorieten zet ik vandaag in de (roze) spotlights.