onzekerheid

Gooi je onzekerheid overboord (specifiek rondom deze 15 dingen)

 • 2 september 2022
 • 4 Reacties

Onzekerheid is maar een gek ding. Je hoofd maakt je wijs dat je je ergens voor zou moeten schamen. Doordat je jezelf vergelijkt met anderen, bepaalde dingen niet waarmaakt of ergens niet in uitblinkt, voel je je even een mislukkeling. Minder dan de ander. Of gewoon niet goed genoeg voor je eigen hoge standaarden. Dat terwijl het vaak maar (onterechte) gedachten zijn. Iets wat je innerlijke criticus aan niet-helpende hersenskronkels heeft gefabriceerd. Zo niet nodig! Daarom een reminder: hang je onzekerheid over deze 15 dingen lekker aan de wilgen.

Je hoeft niet onzeker te zijn…

 1. …als anderen verder zijn dan jij. Focus op het pad dat jij bewandelt. Een ander komt van een heel ander vertrekpunt en rijdt met zijn eigen voertuig zijn eigen richting op. Wat heeft het voor zin om te kijken naar waar je beste vriend staat die met een Lamborghini over de parallelbaan rijdt, terwijl jij een soortgelijke weg met een twintig jaar oud koekblik aflegt? Laat de ander lekker op zijn parallelbaan zoeven en rijd zelf over je eigen weg. Jouw tempo, jouw doelen, jouw hobbels onderweg en jouw successen. Daar heeft de weg van de ander niets mee te maken.
 2. …als je even geen grootse doelen hebt. Vier juist de periodes in het leven dat je even niet vastbesloten naar een stip op de horizon hoeft toe te werken. Er is niets mis met lummelen. Een korte (of lange) pauze hebben we allemaal nodig tussen de mijlpalen door. Om niet te vergeten waar je nu al staat én om te voorkomen dat je doordendert van doel naar doel zonder er ook maar een beetje van te genieten.
 3. …als je je een “laatbloeier” voelt. Je hoeft niet per se voor je dertigste nageslacht te hebben. Het is niet nodig om voor je 25e een handtekening onder een koopcontract te zetten. Je bent niet mislukt als de baan die je op je 35e hebt, nog niet dé dream job is. Van ons eerste levensjaar tot het laatste rommelen we allemaal maar wat aan. Of een ander (of jijzelf) er nu het stempel “laatbloeier” op plakt of niet, doe lekker jouw ding. Jij voelt zelf aan wanneer je klaar bent voor bepaalde stappen en of je die stappen überhaupt wel wilt. Bovendien zijn sommige stappen nu eenmaal niet een kwestie van “Klaar voor, let’s go!”. Ook geld, relaties, gezondheid, woonsituaties, gezinsperikelen, emotionele bagage en andere dingen spelen mee.
 4. …als je sh*t meezeult uit je verleden. Schaam je niet voor de acties die je als gevoelige puber ondernam of voor dingen die je vorig jaar totaal anders aanpakte dan je nu zou doen. Doe ‘s lief over de persoon die je toen was en accepteer dat je destijds ook maar gewoon je best deed. Wees trots op wat je nu anders doet in plaats van je vroegere zelf de grond in te boren.
 5. …als je liever met je kat op de bank hangt dan feestjes af te gaan. introvert! Ook ik breng mijn vrijdagavonden het liefst in mijn eigen woonkamer door. Kop thee erbij, kat op schoot, telefoon in mijn hand. Ik geniet wel mee van de party hardy-foto’s die ik op Instagram voorbij zie komen, terwijl ik zelf de derde aflevering van mijn lievelingsserie erdoorheen jas. Niets om je voor te schamen als jij niet die extraverte kroegtijger bent. Introvert is wat anders dan saai. Oké?
 6. …voor de inhoud van je persoonlijke energietank. Wees er niet onzeker over als je een keer de puf niet hebt om vrolijk mee te doen op een verjaardag. Er gewoon zijn is ook oké. En schaam je ook niet als je dat ene gezellige filmavondje afslaat omdat Netflix-series bingen de enige to-do is die je nog aankunt. In plaats van je ertegen te verzetten, kun je maar beter luisteren naar de signalen van je lichaam. Moe is moe. En op = op. Geldt niet alleen voor kortingsacties, maar zeker ook voor de hoeveelheid energie die je te besteden hebt.
 7. …voor wallen waar niet tegen op te plamuren valt. Hoef je ook niet te proberen. Het is niet erg als je oogleden verraden dat de laatste goede nacht alweer even geleden is. Je hoeft je uiterlijk ook niet de hemel in te prijzen. Als je je maar niet laat belemmeren door “niet-perfecte” looks. Laat de wallen er maar zijn. Daar stopt je leven en plezier gelukkig niet.
onzekerheid 2
 1. …dingen die een ander beter kan. Wat je ook doet of probeert, er zullen altijd mensen zijn die er (nog) beter in zijn dan jij. Waarom zou je jezelf daardoor laten weerhouden? Het is prima als je ergens “gewoon goed” in bent of als je moet toegeven dat je hier niet voor in de wieg gelegd bent. Laat het aan een ander over. Zonder schaamte. Zo heb ik ook volledig geaccepteerd dat Bart hier Chef Dingen In Elkaar Zetten is. Ik kan weer andere dingen.
 2. …als je niet over dingen kunt meepraten. Joh, ik heb nog steeds geen idee wie al die Marvel-figuren zijn en ken geen enkele voetballer bij naam. Gaat het over bijzondere wijnen uit de Elzas-streek, dan volg ik het gesprek ook met een wazige blik in mijn ogen. Je hoeft niet over elk gespreksonderwerp je woordje klaar te hebben.
 3. …als je “moeilijk doet”. Misschien zadel je met bepaalde keuzes of behoeften anderen op met “gedoe”. Maar dat is niet iets waar je je standaard onzeker over moet voelen. Misschien is het voor de ander lastig dat jij eerder weggaat van een feestje, waardoor je niet als BOB de rest van het gezelschap naar huis kunt brengent. Of als je – zoals ik – vegetarisch en lactosevrij eet en daardoor niet elke menukeuze aankunt. Tja, je mag soms moeilijk doen als je daarmee kiest voor iets wat voor jou belangrijk is. Accepteer dat mensen soms iets van je keuzes vinden, en maak ze alsnog.
 4. …als je hobby’s hebt die je maar met weinigen deelt. Bijzondere hobby’s zijn niet beschamend; ze zijn fantastisch. Ik vind het eerder tof dan stom als een vriendin vól passie kan vertellen over een hobby waar ik zelf niet veel mee heb. Andersom houd ik er ook zo mijn bijzondere hobby’s op na. Het internet mijn hersenspinsels, ervaringen, lessen, outfits en recepten toevertrouwen is geen hobby die vriendinnen met me delen. Toch praat ik er gerust over. Hoe meer jij enthousiast praat over wat je bezighoudt, hoe meer anderen zullen denken “Leuk voor haar!” in plaats van “Wat stom!”.
 5. …als je nog niet bent waar je zou willen zijn. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Een boek is niet in een middag geschreven. En Madonna was niet in één klap beroemd. Een hoop slappe clichés om één rake boodschap te verkondigen: het behalen van doelen kost tijd. Soms meer dan je zou willen. Het doet er niet toe of jij met mega-stappen je doel pijlsnel behaalt of dat je er minder rap op afgaat. Als je maar onderweg blijft en niet stopt met stappen zetten. Dan maakt het helemaal niet uit hoe groot die stappen zijn.
 6. …als jouw smaak afwijkt. Trek lekker die pimpelpaarse jurk aan tussen de mensen in trendy jeans. Behang je muur met bloemetjes als jij daar zin in hebt, ook als je visite er gemaakt enthousiast op reageert met “Oh wel heel apart!”. Vertel gerust over jouw voorliefde voorNederlandse romcoms terwijl je vrienden hun bioscoopkaart liever gebruiken voor bekende blockbusters met Hollywood-vibes. Jullie vinden elkaar weer op andere punten.
 7. …als je meer van de planning dan van het “go with the flow” bent. I got you! Ik heb precies hetzelfde. Vaak genoeg ben ik jaloers op mensen die “het allemaal maar zien” en lekker gaan op lege agenda’s en “Joh, kom maar aanwaaien”-halve-afspraken. Ik ben gewoon een structuurjunkie, heb graag helder wat de verwachtingen zijn en ga lekker op afspraken (ook met mezelf), routines en enigszins uitgestippelde plannen. We zijn daarin allemaal anders. In plaats van je te frustreren over hoe je in elkaar zit, kun je beter je eigen handleiding leren kennen.
 8. …als je om hulp vraagt. Je mag dan misschien uitblinken in honderd ballen in de lucht houden en als self-made (wo)man het meeste eigenhandig kunnen oplossen. Ook dan (nee, JUIST dan!) mag je toegeven dat er een paar ballen dreigen te vallen. Durf professionele hulp te zoeken, mensen je verhaal te vertellen of gewoonweg te besluiten dat je niet meer alles alleen hoeft te doen. Je bent ook een mooi mens als je toegeeft dat je geen alleskunner bent met de magische gave om de meest onrealistische to-do-lists af te werken. Zodra je kwetsbaar bent, tijd voor jezelf maakt en stopt met alle ballen hooghouden, dan wordt duidelijk wie jij los van die persoon met veel te hoge lat bent. Laat diegene zien. Hij of zij mag er zijn.

Waar zou jij minder onzeker over willen zijn?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 2 september 2022 op 7:52 am - Beantwoord

  ‘Er is niets mis met lummelen’. Die ga ik onthouden. Onzekerheid is iets geks, vind ik. Het is bizar hoe intens het je kan beheersen. Iets om dus zodra het kan achter je te laten.

  • Romy 12 september 2022 op 9:55 pm - Beantwoord

   Klopt helemaal, onzekerheid kan (helaas) zoveel met je doen. Ik hoop dat jij het ook snel wat minder zult ervaren <3

 2. Darina 2 september 2022 op 8:13 am - Beantwoord

  Ik heb al een tijdje ik soms moeite heb met nr 12. Dan denk ik: ik ben in de 40 en het is me nog steeds niet geluk! Maar dan probeer ik te denken aan de dingen die wel zijn gelukt en is de motivatie weer terug.

  • Romy 12 september 2022 op 9:53 pm - Beantwoord

   Mooi dat je die zin er nu steeds vaker achteraan denkt! Als je erbij stilstaat, blijkt vaak maar weer dat er héél veel dingen waarop je wel heel trots mag en kunt zijn <3

Recente blogs

The story of… een paar vrolijke Instagram foto's

21 februari 2017|Lifestyle|

Laatst vertelde ik over mijn Instagram-struggles en daar kreeg ik veel reacties op. Maar weet je, eigenlijk vind ik Instagram ook gewoon best wel leuk. Daarom was ik van plan om nóg een artikel te schrijven waarin ik de positieve kant van Instagram belicht, namelijk alle leuke foto's. Op Beautyjuf kwam ik een artikel tegen waarin zij het verhaal achter een aantal Instagram-foto's deelde. Dat leek mij ook een leuk plan. Daarom zet ik vandaag 10 Instagram-foto's op een rijtje en vertel ik je iets meer over het verhaal daarachter.

Voorkom chaos in je hoofd met een notitieboek! – 14 fijne lijstjes om te maken

14 september 2023|Carrière en ondernemen, Lifestyle, Persoonlijke groei|

Nergens ga ik naartoe zonder een notitieboekje binnen vijf meter afstand. Vrolijke boekjes zijn mijn eerste hulp bij chaos in mijn hoofd en brengen me meer rust, vrolijkheid en focus op wat écht belangrijk is. Als je chaos in je hoofd hebt, kan ik dan ook maar één ultieme tip bedenken die voor mij altijd werkt: gris zo snel als je kunt een boekje uit je tas. Schrijf dingen op, maak lijstjes, leeg je hoofd of noteer dingen die je juist blij of zelfverzekerd maken. Wat voor lijstjes mij zoal helpen om de chaos vanuit mijn hoofd in een notitieboekje te krijgen? Dit zijn mijn 14 life-saver-lijstjes.

Niet in slaap komen – 11 tips om wél te slapen als een roosje

23 juli 2021|Lifestyle|

Niet in slaap komen is superfrustrerend. Je bent doodmoe en hoopt direct naar dromenland te vertrekken zodra je hoofd je kussen raakt, maar in werkelijkheid blijf je maar woelen en zijn je gedachten niet stil te krijgen. "Waarom kan ik niet slapen?", vraag je je steeds af. Ondertussen pieker je vrolijk door over hoe je morgen ooit de dag moet doorkomen als je wekker al over zes uur gaat. Ik ken het probleem en deel 11 tips die voor mij helpen om van slapeloze nachten af te komen.