Ken jij tomatenrijst al? De bereiding lijkt erg op die van risotto: je laat de rijst stomen in bouillon en doet er schenkt er daarnaast een flinke hoeveelheid passata bij. Het resultaat is een heerlijk tomaatachtige rijst met een licht zoete smaak. Mega-lekker! Sinds ik dit Griekse gerecht een tijdje geleden voor het eerst maakte, ben ik verkocht. Als je gek bent op alles wat maar naar tomaat smaakt, dan is deze tomatenrijst met vega-gehakt en bonen geheid een hit. Misschien ook wel bij de allerkleinsten! Ontdek hoe je dit anders-dan-anders-rijstgerecht maakt in hooguit een half uur.
Griekse tomatenrijst met zwarte bonen: dit maakt ’t zo lekker
In Griekenland is tomatenrijst blijkbaar een begrip. Misschien ligt het aan het feit dat ik de prachtige Griekse eilanden nog nooit heb bezocht, maar ik kende dit ultieme tomatenrecept nog niet. Omdat je de rijst stoomt in tomatenpassata en tomatenpuree, krijgt het gerecht door en door een tomatensmaak. Lekker zoet dus, maar dan zonder dat er een snufje suiker aan te pas komt!
Traditioneel wordt Griekse tomatenrijst vaak geserveerd met olijven en feta. Nu eet ik zelf geen feta en olijven vind ik (sorry voor de liefhebbers!) niet te pruimen. Daarom bedacht ik er mijn eigen variant op: tomatenrijst met zwarte bonen (die hebben wel wat weg van olijven qua looks, maar smaken anders én zijn een bron van eiwitten) en zonder feta. Verder roer ik er extra groenten door voor de bite en gebruik ik zongedroogde tomaatjes omdat die in mijn ogen elk tomatengerecht nóg lekkerder maken.
Verder serveer ik de Griekse tomatenrijst graag met vegan gehaktballetjes (die van De Vegetarische Slager of AH-huismerk). Falafel smaakt er overigens ook erg goed bij, alhoewel dat dan weer niet voor typisch Griekse lekkernij mag doorgaan. Eet je glutenvrij? Gebruik dan gerust een glutenvrije vleesvervanger (zoals de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager) of roer extra bonen of kikkererwten door de tomatenrijst. Ook die variant is hier thuis glansrijk door de kritische keuring (van de heer Bart) heen gekomen.

Hoe kun je tomatenrijst maken?
Tomatenrijst maken doe je – hoe verrassend! – vooral met rijst en heel veel tomaat. In plaats van de rijst apart te koken, maak je de rijst net als risotto door er een flinke hoeveelheid bouillon bij te schenken. Voor tomatenrijst combineer je die bouillon met een nog grotere scheut passata. Daar dankt het gerecht zijn tomaatachtige smaak dan ook aan.
Eerst fruit je in een wokpan ui en verse knoflook aan en dan bak je de rijst en paprika kort mee, samen met de kruiden. De rijstkorrels gaan daardoor meer openstaan en nemen de smaak van de kruiden beter op. Vervolgens schenk je alle bouillon en passata in één keer bij het gerecht. Als je al het vocht bij de rijst toevoegt, lijkt het eerst misschien alsof je soep aan het maken bent. Maar echt, het komt helemaal goed! Als je de verhoudingen in het recept volgt, krijgt je tomatenrijst precies de juiste substantie. En neemt jouw rijst net iets meer vocht op? Dan kun je er altijd extra bouillon of passata bij schenken. No problemo!

Welke kruiden gebruik je voor dit gerecht?
Voor deze tomatenrijst gebruik je flink wat kruiden, zodat het gerecht zeker niet alleen naar tomaat smaakt. Ik gebruik zelf een mix van deze kruiden:
- oregano
- komijn
- peper
- paprikapoeder
Daarnaast zorgen de bouillon en ui en knoflook natuurlijk voor lekker veel smaak. Vergeet verder ook zeker de zongedroogde tomaatjes niet. Die maken het gerecht nog zoveel lekkerder door hun lekkere bite, hun smeuïgheid en het vleugje olie.

Recept voor tomatenrijst
Dit recept voor tomatenrijst is vegan, suikervrij en ook eenvoudig glutenvrij te maken (door een glutenvrije vleesvervanger of extra bonen te gebruiken). En the best part: je maakt de tomatenrijst in maar 30 minuten. Kijk, daar kun je met risotto maken niet tegenop! Zo maak je het gerecht:

Tomatenrijst met zwarte bonen & vega-gehakt (vegan!)
Equipment
- Wokpan
Ingrediënten
- 150 gram basmati-rijst
- 400 gram passata
- 250 ml bouillon
- 150 gram zwarte bonen uit blik
- 150 gram vegan balletjes of een glutenvrije vleesvervanger (zoals glutenvrije falafel)
- 1 rode paprika
- 2 el tomatenpuree
- 8 zongedroogde tomaatjes
- Paar cherrytomaatjes
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el oregano
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl peper
- Olijfolie
Instructies
- Snipper de ui en snijd de paprika en zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie totdat ze glazig zien. Schenk er extra olijfolie bij en bak de rijst, de gedroogde kruiden en de paprikastukjes kort mee.
- Schenk vervolgens de bouillon en de passata bij de rijst. Het klopt dat het heel veel vocht lijkt. Dit komt straks helemaal goed: de rijst neemt het vocht zometeen op.
- Geef daarna de rijst de tijd om al het vocht op te nemen en roer daarbij regelmatig door. Voeg na ongeveer 15 minuten de tomatenpuree, de zwarte bonen en de zongedroogde tomaten toe. Laat de rijst nog even sudderen. Na ongeveer 20-25 minuten zal de rijst beetgaar zijn.Is de rijst nog wat hard en is al het vocht al opgenomen? Schenk er dan wat extra bouillon of passata bij.
- Bak in een ander pannetje de vegan balletjes goudbruin. Serveer de tomatenrijst met de balletjes, een paar gehalveerde cherrytomaatjes en eventueel verse peterselie. Eet smakelijk!

Nog meer heerlijke rijstgerechten
Naast deze Griekse tomatenrijst, heb ik nog veel meer rijstrecepten op mijn site staan. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:
- Vegan kip-kerrie en gebakken banaan
- Vegan butter chicken met rijst
- Vegan nasi met saté en tofu
- Vegetarische kip Hawaï met rijst
- Mijn favoriete linzen-dahl
Kende jij tomatenrijst al?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Meisje-meisje? | Over omgaan met vooroordelen
Gewoon jezelf zijn. Het klinkt zo simpel, maar is af en toe nog best een uitdaging. Zeker als je te maken krijgt met verwachtingen of vooroordelen over wie andere mensen denken dat jij bent. Regelmatig merk ik dat mensen je denken te kennen op basis van één eigenschap of een eerste indruk, terwijl je eigenlijk zoveel meer bent dan dat. Misschien sta je bekend als een meisje-meisje, het moederfiguur, de carrièrevrouw of de ideale schoondochter. Of misschien zie je jezelf ook wel op die manier. Maar wat nu als je als meisje-meisje een tomboy-outfit wil aantrekken? Of als je als ideale schoondochter dat imago eens flink van je af wilt schudden?
10 leuke opdrachten om jezelf vandaag vrolijk(er) te maken
Iedere dag heb je 24 uur om fijne, leuke of grappige momenten te beleven. Grote mijlpalen én piepkleine blijmakers. Het zou zelfs zomaar een dag kunnen worden die je nooit meer zal vergeten. Wat zal vandaag voor verrassingen voor jou in petto hebben? Maar soms is het goed om het lot een beetje te helpen door je eigen opvrolijkers te creëren. Daar help ik je natuurlijk graag bij. Ik heb daarom 10 leuke opdrachten om jezelf vandaag (of morgen! Of volgende week!) blij te maken. Zit er een opdracht voor jou bij?
19 vrolijke accessoires voor de hobbykamer
Een eigen werk- en hobbykamer was altijd al een van mijn grootste woondromen. Een multifunctionele plek waar ik kan bloggen, werken aan freelance opdrachten, kaarten maken en flatlayfoto's schieten. Oftewel, een plek waar ik me kan uitleven op al mijn creatieve uitspattingen. In de loop der jaren vulde ik mijn moodboard met vele kleurrijke hobbykamers van anderen. Hoe leuk is het dat mijn hobbykamer nu echt vorm begint te krijgen! Mijn meubels zijn vooral wit, maar accessoires zijn ideaal om er toch een kleurrijke plek van te maken. Dit zijn 19 accessoires voor de hobbykamer waar ik blij van word. En waarvan ik sommige al in huis heb!
Goed idee. Ga ik ook eens proberen, maar dan wel met feta en bv pijnboompitten of zo.