tomatenrijst 7

Tomatenrijst met zwarte bonen & vegan gehakt (simpel!)

 • 22 november 2023
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Ken jij tomatenrijst al? De bereiding lijkt erg op die van risotto: je laat de rijst stomen in bouillon en doet er schenkt er daarnaast een flinke hoeveelheid passata bij. Het resultaat is een heerlijk tomaatachtige rijst met een licht zoete smaak. Mega-lekker! Sinds ik dit Griekse gerecht een tijdje geleden voor het eerst maakte, ben ik verkocht. Als je gek bent op alles wat maar naar tomaat smaakt, dan is deze tomatenrijst met vega-gehakt en bonen geheid een hit. Misschien ook wel bij de allerkleinsten! Ontdek hoe je dit anders-dan-anders-rijstgerecht maakt in hooguit een half uur.

Griekse tomatenrijst met zwarte bonen: dit maakt ’t zo lekker

In Griekenland is tomatenrijst blijkbaar een begrip. Misschien ligt het aan het feit dat ik de prachtige Griekse eilanden nog nooit heb bezocht, maar ik kende dit ultieme tomatenrecept nog niet. Omdat je de rijst stoomt in tomatenpassata en tomatenpuree, krijgt het gerecht door en door een tomatensmaak. Lekker zoet dus, maar dan zonder dat er een snufje suiker aan te pas komt!

Traditioneel wordt Griekse tomatenrijst vaak geserveerd met olijven en feta. Nu eet ik zelf geen feta en olijven vind ik (sorry voor de liefhebbers!) niet te pruimen. Daarom bedacht ik er mijn eigen variant op: tomatenrijst met zwarte bonen (die hebben wel wat weg van olijven qua looks, maar smaken anders én zijn een bron van eiwitten) en zonder feta. Verder roer ik er extra groenten door voor de bite en gebruik ik zongedroogde tomaatjes omdat die in mijn ogen elk tomatengerecht nóg lekkerder maken.

Verder serveer ik de Griekse tomatenrijst graag met vegan gehaktballetjes (die van De Vegetarische Slager of AH-huismerk). Falafel smaakt er overigens ook erg goed bij, alhoewel dat dan weer niet voor typisch Griekse lekkernij mag doorgaan. Eet je glutenvrij? Gebruik dan gerust een glutenvrije vleesvervanger (zoals de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager) of roer extra bonen of kikkererwten door de tomatenrijst. Ook die variant is hier thuis glansrijk door de kritische keuring (van de heer Bart) heen gekomen.

tomatenrijst

Hoe kun je tomatenrijst maken?

Tomatenrijst maken doe je – hoe verrassend! – vooral met rijst en heel veel tomaat. In plaats van de rijst apart te koken, maak je de rijst net als risotto door er een flinke hoeveelheid bouillon bij te schenken. Voor tomatenrijst combineer je die bouillon met een nog grotere scheut passata. Daar dankt het gerecht zijn tomaatachtige smaak dan ook aan.

Eerst fruit je in een wokpan ui en verse knoflook aan en dan bak je de rijst en paprika kort mee, samen met de kruiden. De rijstkorrels gaan daardoor meer openstaan en nemen de smaak van de kruiden beter op. Vervolgens schenk je alle bouillon en passata in één keer bij het gerecht. Als je al het vocht bij de rijst toevoegt, lijkt het eerst misschien alsof je soep aan het maken bent. Maar echt, het komt helemaal goed! Als je de verhoudingen in het recept volgt, krijgt je tomatenrijst precies de juiste substantie. En neemt jouw rijst net iets meer vocht op? Dan kun je er altijd extra bouillon of passata bij schenken. No problemo!

tomatenrijst 9

Welke kruiden gebruik je voor dit gerecht?

Voor deze tomatenrijst gebruik je flink wat kruiden, zodat het gerecht zeker niet alleen naar tomaat smaakt. Ik gebruik zelf een mix van deze kruiden:

 • oregano
 • komijn
 • peper
 • paprikapoeder

Daarnaast zorgen de bouillon en ui en knoflook natuurlijk voor lekker veel smaak. Vergeet verder ook zeker de zongedroogde tomaatjes niet. Die maken het gerecht nog zoveel lekkerder door hun lekkere bite, hun smeuïgheid en het vleugje olie.

tomatenrijst 4

Recept voor tomatenrijst

Dit recept voor tomatenrijst is vegan, suikervrij en ook eenvoudig glutenvrij te maken (door een glutenvrije vleesvervanger of extra bonen te gebruiken). En the best part: je maakt de tomatenrijst in maar 30 minuten. Kijk, daar kun je met risotto maken niet tegenop! Zo maak je het gerecht:

tomatenrijst 7

Tomatenrijst met zwarte bonen & vega-gehakt (vegan!)

Romy
Als je houdt van een intense tomatensmaak, dan word je sowieso blij van dit gerecht. Deze rijst smaakt op en top naar tomaat. Geserveerd met bonen, zongedroogde tomaat en vega-balletjes is dit simpele Griekse gerecht op z'n lekkerst!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Grieks
Porties 2 porties

Equipment

 • Wokpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram basmati-rijst
 • 400 gram passata
 • 250 ml bouillon
 • 150 gram zwarte bonen uit blik
 • 150 gram vegan balletjes of een glutenvrije vleesvervanger (zoals glutenvrije falafel)
 • 1 rode paprika
 • 2 el tomatenpuree
 • 8 zongedroogde tomaatjes
 • Paar cherrytomaatjes
 • ½ gele ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el oregano
 • 1 tl komijn
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl peper
 • Olijfolie

Instructies
 

 • Snipper de ui en snijd de paprika en zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie totdat ze glazig zien. Schenk er extra olijfolie bij en bak de rijst, de gedroogde kruiden en de paprikastukjes kort mee.
 • Schenk vervolgens de bouillon en de passata bij de rijst. Het klopt dat het heel veel vocht lijkt. Dit komt straks helemaal goed: de rijst neemt het vocht zometeen op.
 • Geef daarna de rijst de tijd om al het vocht op te nemen en roer daarbij regelmatig door. Voeg na ongeveer 15 minuten de tomatenpuree, de zwarte bonen en de zongedroogde tomaten toe. Laat de rijst nog even sudderen. Na ongeveer 20-25 minuten zal de rijst beetgaar zijn.
  Is de rijst nog wat hard en is al het vocht al opgenomen? Schenk er dan wat extra bouillon of passata bij.
 • Bak in een ander pannetje de vegan balletjes goudbruin. Serveer de tomatenrijst met de balletjes, een paar gehalveerde cherrytomaatjes en eventueel verse peterselie. Eet smakelijk!
Trefwoord Bonen, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Rijst, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
tomatenrijst 6

Nog meer heerlijke rijstgerechten

Naast deze Griekse tomatenrijst, heb ik nog veel meer rijstrecepten op mijn site staan. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

Kende jij tomatenrijst al?

tomatenrijst 11

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Johanna 22 november 2023 op 11:25 am - Beantwoord

  Goed idee. Ga ik ook eens proberen, maar dan wel met feta en bv pijnboompitten of zo.

Beoordeling recept
Recente blogs

10 waardevolle lessen die 2021 mij leerde

28 december 2021|Persoonlijk|

Hoi, maak kennis met mijn sentimentele kant, die elk jaar in december weer de kop opsteekt. Zodra de laatste maand van het jaar van start is gegaan, maak ik in gedachten het reis door het afgelopen jaar. Wat heeft dit jaar me geleerd? Waarin ben ik gegroeid en waarin juist gestruikeld? En wat hebben de struikelpartijen me achteraf gebracht? De mooiste lessen die dit jaar mij leerde, heb ik verzameld in dit artikel. Over stilstaan, broodnodige vakanties en de kracht van je onderbuikgevoel.

Echte Post Is Cool #5 | Dit is wat ik kreeg en verstuurde

22 oktober 2017|Lifestyle|

Echte Post Is Cool. Daar ben ik het nu echt helemaal mee eens. In een tijd van appjes, e-mails en social media is juist echte post bijzonder leuk. Nog elke keer ren ik enthousiast naar de brievenbus als ik iets anders dan folders en belastingevenloppen op de deurmat zie liggen. Je zult dan ook begrijpen dat ik maar al te graag wilde meedoen met Echte Post Is Cool (aka #EPIC). Gisteren was het dan eindelijk zover: ik mocht het pakketje dat ik had ontvangen voor EPIC uitpakken. Aan de andere kant van Nederland pakte mijn lootje tegelijkertijd het pakketje uit dat ik haar had gestuurd. Spannend! Ben je benieuwd wat ik ontving en verstuurde? Ik laat het je zien.

Het is oké als je…

11 augustus 2020|Persoonlijke groei|

De laatste tijd floepte er iets te vaak de zin "Is het niet stom als ik...?" uit mijn mond. Daarom leek het me een goed idee om mezelf eraan te herinneren dat veel van die dingen verre van stom zijn. Dit lijstje is voor mezelf en voor jou en voor iedereen die het kan gebruiken. Het is oké. Jij bent oké.