Ben jij niet vies van een beetje groen? Dan is dit gerecht wat voor jou! Risotto eet ik het hele jaar door graag. Maar deze felgroene variant is toch wel een van mijn favorieten. Naast dat deze erwtenrisotto er heel vrolijk uitziet op je bord door zijn gezellige kleur, is hij ook nog eens heel smakelijk. Zo romig als deze risotto heb ik ze niet eerder gemaakt en door de erwtjes en asperges is het tegelijkertijd een lekker fris gerecht. Bij mij thuis staat deze groene risotto steeds vaker op tafel. De hoogste tijd om het recept hier ook te delen!

Erwtenrisotto: een bord vol groen
Ik heb de tikkeltje bijzondere gewoonte dat ik voor mijn avondeten bijna nooit eten in één en dezelfde kleur eet. Liever mix & match ik op z’n minst een paar kleuren van de regenboog. Maar voor de kleur groen maak ik graag een uitzondering. Geen idee waarom, maar volledig groene maaltijden hebben bij mij een streepje voor. Daarom kon ik niet wachten om, naast mijn tomatenrisotto (rood!), pompoenrisotto (oranje!) en bietenrisotto (knalroze!) ook een erwtenrisotto te maken met een felgroen kleurtje.
Als ik de rest van mijn leven nog maar één groentesoort mag eten, dan zou mijn keuze snel gemaakt zijn: tuinerwten. Ik eet deze vrolijke erwtjes graag uit de diepvries en gooi ze door bijna alles wat je in een roerbakpan kunt maken. In deze romige groene risotto spelen ze zelfs de hoofdrol. Naast erwten verwerkte ik er ook wat courgette en asperges in voor de nodige variatie.

Zo romig als maar kan
Risotto eet ik graag lekker romig. Vaak doe ik dat door er geitenkaas in te verwerken (zoals in de tomatenrisotto). Daardoor krijg je vanzelf al een zachte en romige smaak. Maar voor deze groene risotto ging ik een keer voor een ander ingrediënt: plantaardige kookroom. Ik gebruikte sojaroom van Alpro, een superfijn (en vegan) alternatief voor bijvoorbeeld crème fraiche. Uiteraard kun je in plaats hiervan ook voor gewone crème fraiche of kookroom gaan.
Door de room smaakt de risotto nog net wat smeuïger en krijgt hij zijn kenmerkende romige smaak. Een risotto zoals een risotto wat mij betreft hoort te zijn!
Fris lentegerecht
Qua menu trek ik me nooit zoveel aan van wat je wel of niet in een seizoen zou moeten eten. Natuurlijk kijk ik naar de seizoensgroenten en het seizoensfruit. Maar ik weiger om na de wintermaanden de risotto aan de kant te schuiven. Dit gerecht eet ik graag het hele jaar door (en omdat ik vaak diepvriesgroenten gebruik, is dat prima mogelijk). Maar deze groene risotto is wel in het bijzonder een lekker verfrissend lentegerecht. Hij is minder machtig dan veel bekende risotto’s en smaakt een beetje fris door het citroensap en de erwtjes.
Kortom: een aanrader om in het voorjaar of de zomer op tafel te zetten voor jezelf en je mee-eters. Er zitten ingrediënten in die bij veel mensen (ook kinderen, gok ik) wel in de smaak zullen vallen. Dus grote kans dat je er hoge ogen mee gooit! En dat nog naast het feit dat een pan risotto maken een heerlijke bezigheid op zich is. Niets zo ontspannend als een hele tijd roeren in een pan met rijst die al roerende steeds meer op een smeuïge risotto begint te lijken.

Hoe maak je de groene risotto?
Dit is zo’n typisch roeren-roeren-en-dan-eten-recept. Als je kiest voor erwten en asperges uit de diepvries, dan ben je al helemaal snel klaar en komt er weinig snijwerk bij kijken. Simpel, snel en lekker – zo zie ik recepten graag. Je maakt de groene risotto als volgt.

Frisse groene risotto met tuinerwten
Ingredients
- 150 gram risottorijst
- 250 gram diepvrieserwten
- ½ courgette
- 150 gram asperges (ik gebruikte ze uit de diepvries; verse asperges moet je nog zelf van het houtachtige stukje verlossen)
- 100 ml plantaardige kookroom
- 2 el pesto
- 250 ml bouillon (= 250 ml water + ¼ bouillonblokje)
- 3 druppels citroensap
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl zwarte peper
- Parmezaanse kaas (zoveel als je wilt)
- 1 el olijfolie
Optioneel (voor de garnering):
- Pijnboompitjes
- Verse basilicum
- (Vegan) feta of geitenkaas
Instructions
- Snijd om te beginnen de courgette en de asperges in kleine stukjes. Heb je die maar vast klaarliggen!
- Doe daarna een el olijfolie in een wokpan en voeg daar de knoflook en de ongekookte risottorijst aan toe. Bak een minuut of drie op hoog vuur (totdat de risottorijst wat glazig wordt) en schep alles goed om.
- Voeg na die drie minuten ⅓ van de bouillon toe. Blijf doorroeren en wacht totdat de risottorijst het water volledig heeft opgenomen.
- Bak in een roerbakpan 150 gram diepvrieserwten en courgette in wat olijfolie in zo’n drie minuten op hoog vuur. De courgette hoeft niet volledig glazig te zien; je mag ze al eerder van het vuur halen.
- Zet daarna de blender in de courgettestukjes en erwten en maak er een fijn papje van.
- Voeg, zodra de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen, nog eens ⅓ van de bouillon toe. Schenk na een paar minuten ook de kookroom en het erwtenprutje erbij. Blijf steeds goed roeren, zodat het niet gaat aankoeken.
- Doe in de laatste vijf minuten de asperges en overgebleven diepvrieserwten en de pesto erbij. Strooi er naar smaak wat peper over en druppel een klein beetje citroensap (drie druppels geconcentreerd sap is wat mij betreft genoeg) bij het gerecht.
- Voeg ten slotte het laatste beetje bouillon bij de risotto. Kijk zelf even of de risotto nog wat vocht kan gebruiken of dat hij zo goed is. Dit kan per type risottorijst verschillen.
- Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan en serveer de rijst met de pijnboompitten en eventueel met wat basilicum of (vegan) feta/geitenkaas. Rasp er ten slotte een beetje (vegan) Parmezaanse kaas overheen.
- Klaar, aanvallen maar!

Groene risotto: een feestmaal voor een zwoele zomeravond
Deze groene risotto is nu typisch zo’n gerecht waar ik mezelf op een zwoele zomeravond mijn vork in zie prikken op het balkon. Smeuïg, zacht, tikkeltje zoet en vullend maar zeker niet té. Doe mij hier maar een portie van in het zonnetje! Maar ik moet zeggen: ook op regenachtigere dagen of als de zon nergens te bekennen is, gaat een risotto er altijd wel in. Naast mijn grote favoriet (de pompoenrisotto) komt deze groene risotto ook zeker veel vaker op tafel. Nee hoor, heus niet alleen omdat ik roeren in een risottopan zo zen-makend vind. Blij dat ik deze groene risotto aan mijn risotto-opties kon toevoegen!
Hoe eet jij risotto het liefst?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
9 lessen die ik leerde over werkgeluk (en de zoektocht daarnaar)
Laatst had ik mijn eerste werkdag na twee geslaagde weken vakantie. Eerlijk? Ik had er zin in! Sinds ik als zelfstandig tekstschrijver werk, vind ik mijn werk oprecht leuk. Maar dat is jaren geleden wel anders geweest toen ik heel ander werk deed. Ik weet hoe het is om elke maandagochtend met frisse tegenzin in de bus naar werk te stappen. Na lang dubben durfde ik destijds dingen te veranderen ten gunste van mijn werkgeluk. Dit zijn 9 dingen die ik leerde over niet op je (werk)plek zitten én daar iets aan veranderen.
De positieve les die ik leerde van een bumperklever
Laatst reed op de snelweg weer eens een irritante bumperklever vlak achter mij. Omdat hij zo nodig vijf kilometer per uur te hard moest rijden, vond hij een centimeter of vijftig van elke voorligger af wel voldoende ruimte. Eerst stoorde dat me enorm en liet ik me nog opfokken door de bumperklever ook. Maar vervolgens ging ik me iets realiseren: hoe sneu is het eigenlijk als je je druk maakt om zoiets onbenulligs als die vijf kilometer per uur?! Hoe rot is je leven als het tempo waarmee je kunt rijden op de snelweg zo bepalend is voor je humeur?
Vaker Vrolijkheid XXL: hoogtepunten van dit half jaar
Gisteren bestond Vaker Vrolijk precies een half jaar. Na 182 berichten, een paar duizend reacties en honderden blogfoto's geniet ik nog elke dag van alles wat Vaker Vrolijk me heeft gebracht. Ik vond dit mini-jubileum wel een goede reden voor een feestje. Speciaal ter gelegenheid van mijn semi-blogverjaardag besloot ik daarom om een extra Vaker Vrolijkheid online te zetten. Een XXL-editie waarin ik terugblik op de hoogtepunten uit mijn leven van het afgelopen jaar. De virtuele feestmutsjes en slagroomtaart staan voor je klaar. Lees je gezellig mee?
Dat is tof, asperges uit de vriezer! Heel fijn recept, kan ook mijn favoriet worden. De tomatenrisotto was hier ook een succes.
Dit ziet er zo heerlijk fris uit! Ik snap wel dat je het een feestmaal voor een zwoele zomeravond noemt.
Wat een heerlijk recept! Ik ben dol op risotto.
Wat lekker! Ik heb pas een paar keer risotto gemaakt (onlangs voor het eerst haha), maar vind het erg lekker. Je tomatenrisotto heb ik ook al een keer gemaakt.
Superleuk om te horen dat je die al eens hebt geprobeerd 🙂
Dit is tot nu toe mijn favoriet, deze was zó verrassend smaakvol! Maarrr ik ga over een half uur de pompoenrisotto eten dus misschien wordt dat dan de favoriet 😂
Yay, wat tof dat je ervan hebt genoten 🙂 Ben heel benieuwd wat je van de pompoenrisotto vindt!