Ben jij niet vies van een beetje groen? Dan is dit gerecht wat voor jou! Risotto eet ik het hele jaar door graag. Maar deze felgroene variant is toch wel een van mijn favorieten. Naast dat deze erwtenrisotto er heel vrolijk uitziet op je bord door zijn gezellige kleur, is hij ook nog eens heel smakelijk. Zo romig als deze risotto heb ik ze niet eerder gemaakt en door de erwtjes en asperges is het tegelijkertijd een lekker fris gerecht. Bij mij thuis staat deze groene risotto steeds vaker op tafel. De hoogste tijd om het recept hier ook te delen!

groene risotto met erwten

Erwtenrisotto: een bord vol groen

Ik heb de tikkeltje bijzondere gewoonte dat ik voor mijn avondeten bijna nooit eten in één en dezelfde kleur eet. Liever mix & match ik op z’n minst een paar kleuren van de regenboog. Maar voor de kleur groen maak ik graag een uitzondering. Geen idee waarom, maar volledig groene maaltijden hebben bij mij een streepje voor. Daarom kon ik niet wachten om, naast mijn tomatenrisotto (rood!), pompoenrisotto (oranje!) en bietenrisotto (knalroze!) ook een erwtenrisotto te maken met een felgroen kleurtje. 

Als ik de rest van mijn leven nog maar één groentesoort mag eten, dan zou mijn keuze snel gemaakt zijn: tuinerwten. Ik eet deze vrolijke erwtjes graag uit de diepvries en gooi ze door bijna alles wat je in een roerbakpan kunt maken. In deze romige groene risotto spelen ze zelfs de hoofdrol. Naast erwten verwerkte ik er ook wat courgette en asperges in voor de nodige variatie. 

erwtenrisotto recept

Zo romig als maar kan

Risotto eet ik graag lekker romig. Vaak doe ik dat door er geitenkaas in te verwerken (zoals in de tomatenrisotto). Daardoor krijg je vanzelf al een zachte en romige smaak. Maar voor deze groene risotto ging ik een keer voor een ander ingrediënt: plantaardige kookroom. Ik gebruikte sojaroom van Alpro, een superfijn (en vegan) alternatief voor bijvoorbeeld crème fraiche. Uiteraard kun je in plaats hiervan ook voor gewone crème fraiche of kookroom gaan. 

Door de room smaakt de risotto nog net wat smeuïger en krijgt hij zijn kenmerkende romige smaak. Een risotto zoals een risotto wat mij betreft hoort te zijn!

Fris lentegerecht

Qua menu trek ik me nooit zoveel aan van wat je wel of niet in een seizoen zou moeten eten. Natuurlijk kijk ik naar de seizoensgroenten en het seizoensfruit. Maar ik weiger om na de wintermaanden de risotto aan de kant te schuiven. Dit gerecht eet ik graag het hele jaar door (en omdat ik vaak diepvriesgroenten gebruik, is dat prima mogelijk). Maar deze groene risotto is wel in het bijzonder een lekker verfrissend lentegerecht. Hij is minder machtig dan veel bekende risotto’s en smaakt een beetje fris door het citroensap en de erwtjes. 

Kortom: een aanrader om in het voorjaar of de zomer op tafel te zetten voor jezelf en je mee-eters. Er zitten ingrediënten in die bij veel mensen (ook kinderen, gok ik) wel in de smaak zullen vallen. Dus grote kans dat je er hoge ogen mee gooit! En dat nog naast het feit dat een pan risotto maken een heerlijke bezigheid op zich is. Niets zo ontspannend als een hele tijd roeren in een pan met rijst die al roerende steeds meer op een smeuïge risotto begint te lijken.

groene risotto met erwten

Hoe maak je de groene risotto?

Dit is zo’n typisch roeren-roeren-en-dan-eten-recept. Als je kiest voor erwten en asperges uit de diepvries, dan ben je al helemaal snel klaar en komt er weinig snijwerk bij kijken. Simpel, snel en lekker – zo zie ik recepten graag. Je maakt de groene risotto als volgt.

groene risotto met erwten

Frisse groene risotto met tuinerwten

Romy
Zoek je een heerlijk frisse risotto voor een zwoele zomeravond of een fijne lentedag? Deze groene risotto wil je proeven. Heerlijk fris, mild en romig tegelijk.
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 250 gram diepvrieserwten
 • ½ courgette
 • 150 gram asperges (ik gebruikte ze uit de diepvries; verse asperges moet je nog zelf van het houtachtige stukje verlossen)
 • 100 ml plantaardige kookroom
 • 2 el pesto
 • 250 ml bouillon (= 250 ml water + ¼ bouillonblokje)
 • 3 druppels citroensap
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl zwarte peper
 • Parmezaanse kaas (zoveel als je wilt)
 • 1 el olijfolie

Optioneel (voor de garnering):

 • Pijnboompitjes
 • Verse basilicum
 • (Vegan) feta of geitenkaas

Instructies
 

 • Snijd om te beginnen de courgette en de asperges in kleine stukjes. Heb je die maar vast klaarliggen!
 • Doe daarna een el olijfolie in een wokpan en voeg daar de knoflook en de ongekookte risottorijst aan toe. Bak een minuut of drie op hoog vuur (totdat de risottorijst wat glazig wordt) en schep alles goed om.
 • Voeg na die drie minuten ⅓ van de bouillon toe. Blijf doorroeren en wacht totdat de risottorijst het water volledig heeft opgenomen.
 • Bak in een roerbakpan 150 gram diepvrieserwten en courgette in wat olijfolie in zo’n drie minuten op hoog vuur. De courgette hoeft niet volledig glazig te zien; je mag ze al eerder van het vuur halen.
 • Zet daarna de blender in de courgettestukjes en erwten en maak er een fijn papje van.
 • Voeg, zodra de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen, nog eens ⅓ van de bouillon toe. Schenk na een paar minuten ook de kookroom en het erwtenprutje erbij. Blijf steeds goed roeren, zodat het niet gaat aankoeken.
 • Doe in de laatste vijf minuten de asperges en overgebleven diepvrieserwten en de pesto erbij. Strooi er naar smaak wat peper over en druppel een klein beetje citroensap (drie druppels geconcentreerd sap is wat mij betreft genoeg) bij het gerecht.
 • Voeg ten slotte het laatste beetje bouillon bij de risotto. Kijk zelf even of de risotto nog wat vocht kan gebruiken of dat hij zo goed is. Dit kan per type risottorijst verschillen.
 • Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan en serveer de rijst met de pijnboompitten en eventueel met wat basilicum of (vegan) feta/geitenkaas. Rasp er ten slotte een beetje (vegan) Parmezaanse kaas overheen.
 • Klaar, aanvallen maar!
Trefwoord Asperges, Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Risotto, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
groene risotto met erwten

Groene risotto: een feestmaal voor een zwoele zomeravond

Deze groene risotto is nu typisch zo’n gerecht waar ik mezelf op een zwoele zomeravond mijn vork in zie prikken op het balkon. Smeuïg, zacht, tikkeltje zoet en vullend maar zeker niet té. Doe mij hier maar een portie van in het zonnetje! Maar ik moet zeggen: ook op regenachtigere dagen of als de zon nergens te bekennen is, gaat een risotto er altijd wel in. Naast mijn grote favoriet (de pompoenrisotto) komt deze groene risotto ook zeker veel vaker op tafel. Nee hoor, heus niet alleen omdat ik roeren in een risottopan zo zen-makend vind. Blij dat ik deze groene risotto aan mijn risotto-opties kon toevoegen!

Hoe eet jij risotto het liefst?

erwtenrisotto

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 2 juni 2022 op 6:57 am - Beantwoord

  Dat is tof, asperges uit de vriezer! Heel fijn recept, kan ook mijn favoriet worden. De tomatenrisotto was hier ook een succes.

 2. Naomi 2 juni 2022 op 7:19 am - Beantwoord

  Dit ziet er zo heerlijk fris uit! Ik snap wel dat je het een feestmaal voor een zwoele zomeravond noemt.

 3. Darina 3 juni 2022 op 7:04 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk recept! Ik ben dol op risotto.

 4. Giovanna Jansen 3 juni 2022 op 9:29 pm - Beantwoord

  Wat lekker! Ik heb pas een paar keer risotto gemaakt (onlangs voor het eerst haha), maar vind het erg lekker. Je tomatenrisotto heb ik ook al een keer gemaakt.

  • Romy 12 juni 2022 op 9:40 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen dat je die al eens hebt geprobeerd 🙂

 5. Sanne 21 maart 2023 op 5:01 pm - Beantwoord

  5 sterren
  Dit is tot nu toe mijn favoriet, deze was zó verrassend smaakvol! Maarrr ik ga over een half uur de pompoenrisotto eten dus misschien wordt dat dan de favoriet 😂

  • Romy 27 maart 2023 op 6:58 am - Beantwoord

   Yay, wat tof dat je ervan hebt genoten 🙂 Ben heel benieuwd wat je van de pompoenrisotto vindt!

Beoordeling recept
Recente blogs