In onze bestekla liggen al heel lang leuke metalen spiesjes. Handig als ik eens moet checken of een baksel al klaar is of niet. Maar je kunt er nog veel meer leuks mee doen, zo realiseerde ik me laatst. Groentespiesjes maken bijvoorbeeld. Wie zegt dat dat alleen iets is voor het barbecueseizoen?! Deze groentespiesjes marineer je in een zelfgemaakte pittige pinda-marinade en smaken heerlijk in combinatie met rijst en een lekkere groente-roerbak. Een Oosterse maaltijd met een beetje pit die er ook nog gezellig en kleurrijk uitziet op je bord! Zo maak je dit gerecht in 40 minuten.
Zelf groentespiesjes maken in de oven
In de zomer liggen de supermarkten vol met kant-en-klare spiesjes om op de barbecue te roosteren. Altijd lekker! Maar je hoeft voor het maken van je eigen spiesjes niet te wachten totdat de barbecue weer uit de schuur kan. Deze groentespiesjes maak je in ongeveer 20 minuten in de oven. Marineer ze in een lekker sausje, leg ze op de bakplaat en rooster ze op 200 graden in ongeveer 20-25 minuten. Dan heb je een heel lekker en smaakvol spiesje dat je bij allerlei soorten gerechten kunt serveren.
Natuurlijk kun je voor de spiesjes de groenten gebruiken die jij het lekkerst vindt. Zelf kies ik voor een combinatie van champignons, paprika en courgette. De courgetteplakjes zien er gewoon heel leuk uit op de spiesjes en met de champignons en paprika samen vormen ze een geslaagde smakencombinatie. Kies gerust voor andere groenten als jouw smaak anders is. Zo kun je ook prima plakjes wortel, aubergine of diverse soorten paddenstoelen gebruiken.
Wissel gerust af met stukjes gemarineerde tofu of vega-balletjes tussendoor als je dat lekker vindt. Ook stukjes fruit tussen de groenten doen het vast goed. De combinatie van groenten als paprika en courgette met ananas of mango is wat mij betreft altijd geslaagd.
Zo maak je de pittige pinda-marinade
De groenten op zich krijgen natuurlijk niet op magische wijze extra smaak als je ze aan een spiesje rijgt. Daarom marineer ik alle groenten voordat ik ze op de stokjes prik. Ik haal zelf elk stukje of plakje groente individueel door de marinade. Dan weet je zeker dat de smaak volledig in de groenten kan intrekken. Pas daarna spies ik ze.
Voor deze groentespiesjes maak ik een tikkeltje pittige marinade met pindakaas, sambal, sojasaus en diverse kruiden. De marinade heeft wat weg van pindasaus, maar ik leng hem aan met water. Daardoor kun je het echt als marinade gebruiken en krijg je geen “brokken” saus op je spiesjes.
Voor de marinade roer ik de volgende ingrediënten door elkaar:
- 2 el pindakaas (gebruik 100% pindakaas, die is wat vloeibaarder)
- 1 1/2 el sojasaus
- 1 tl sambal
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gember
- 50 ml water
Is de saus naar jouw smaak nog wat te dik? Voeg dan wat extra water toe. Houd je niet zo van pit? Wees dan wat minder scheutig met de sambal.
Waarschijnlijk houd je na het marineren van de groenten voor de groentespiesjes nog wat marinade over. Die kun je later als extraatje bij de rijst serveren of je kunt extra marinade over de spiesjes schenken zodra je die uit de oven hebt gehaald.
Lekkere combinatie: rijst met groentespiesjes
Zelf serveer ik de groentespiesjes met rijst en gewokte groenten. Met alleen de groentespiesjes (twee per persoon) krijg je al best wat groenten binnen. Maar zelf eet ik er graag nog wat extra bij. Voor de wok gebruik ik de overgebleven stukjes groenten die ik niet kwijt kon aan de spiesjes, samen met wortel en linzen. Linzen kun je prima gebruiken als eiwitbron in plaats van een vleesvervanger (overigens is ook pindakaas een eiwitbom!). Zo maak je van het gerecht een volwaardige vegan maaltijd.
Om het gerecht er extra feestelijk uit te laten zien, schenk ik ten slotte wat extra marinade over de spiesjes en strooi ik er sesampitjes en lente-ui overheen. Dat is allemaal optioneel natuurlijk, maar maakt dit gerecht wel éxtra lekker.
Zo maak je dit recept
Trek in een kruidige, groenterijke en ook een tikkeltje feestelijk uitziende maaltijd? Je maakt deze vegan rijst met groentespiesjes uit de oven als volgt:
Recept rijst met groentespiesjes uit de oven & pindasaus
Equipment
- 4 metalen spiesjes of satéprikkers
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
Voor de groentespiesjes:
- 2/3 courgette
- 1 rode paprika
- 7 grote kastanjechampignons (of 9-10 wat kleinere)
Voor de marinade:
- 2 el pindakaas
- 1 1/2 el sojasaus
- 1 tl sambal
- 2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder)
- 1 tl gemberpoeder
- 50 ml water
Overig:
- 150 gram rijst (bijvoorbeeld basmatirijst)
- 2 wortels
- 1 klein blikje linzen (= 200 gram, 130 gram uitlekgewicht)
- 1/2 rode ui
- 1 el sojasaus
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl peper
- 1 tl gemberpoeder
Optioneel:
- Sesampitjes
- Lente-ui
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand) en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Maak de marinade door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Bepaal zelf hoeveel sambal je gebruikt, afhankelijk van hoe erg (of niet) je houdt van pittig. Is de marinade nog wat te stevig? Voeg dan een klein scheutje water toe.
- Snijd de champignons in stukken (grote champignons snijd je in 3 "plakken"; kleinere champignons snijd je door de helft) en snijd daarnaast de courgette in plakken van ongeveer 5 mm dik en de paprika in halve reepjes (van ongeveer 5 centimeter).
- Haal de groenten voor de groentespiesjes één voor één door de marinade. Rijg ze daarna aan de spiesjes. Doe dat om en om, bijvoorbeeld eerst een plakje courgette, dan een stukje paprika, daarna een champignon, en dan opnieuw die volgorde. Het kan zijn dat je wat groentestukjes overhoudt.
- Leg de groentespiesjes op de bakplaat en laat de oven ze in ongeveer 20-25 minuten roosteren. Houd de spiesjes wel goed in de gaten. De ene oven gaat harder dan de andere. Dus haal de spiesjes er zo nodig wat eerder uit.
- Snipper ondertussen de halve rode ui en snijd de wortels in plakjes. Fruit de ui even aan in wat olijfolie en voeg daarna de plakjes wortel toe om mee te bakken.
- Breng een pan water aan de kook voor de rijst en maak die klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe na een minuut of vijf de overgebleven groenten van de spiesjes erbij en voeg ook de kruiden (paprikapoeder, peper en gemberpoeder) toe. Doe er daarnaast een eetlepel sojasaus bij. Bak een minuut of 10-15 totdat de groenten gaar zijn. Voeg in de laatste minuut de linzen toe.
- Schep de rijst op twee borden, samen met de groentemix en leg er dan twee spiesjes bij. Garneer eventueel met wat overgebleven marinade en strooi ten slotte sesampitjes en lente-ui over het gerecht.
Groentefeestje op je bord
Het leukste aan de groentespiesjes vind ik dat het er meteen feestelijk uitziet bij het serveren. Daarom durf ik deze groentespiesjes ook gerust te serveren als we mee-eters hebben. Je bent er niet veel tijd aan kwijt, maar komt toch met een maaltijd die net even anders is dan een grote pan met nasi.
Natuurlijk is dit recept een van de vele mogelijkheden. Varieer er vooral lustig op los met andere groenten en sausjes en voeg ook gerust andere dingen toe aan de spiesjes die jij lekker vindt. Zo zal een mix van vega-balletjes met groenten aan een spiesje vast ook goed smaken. Jouw bord, jouw feestje!
Meer rijstrecepten
Rijstgerechten staan bij ons wel een paar keer per week op tafel, en ik geloof dat we daarin lang niet de enigen zijn. Houd jij ook wel van een goed bord gevuld met rijst en houd je van wat afwisseling naast de standaard nasi of (vega) kip-kerrie-rijst. Dit zijn nog een paar rijstrecepten die er bij ons altijd goed in gaan:
- Vegan butter chicken met rijst
- Pilav-rijst met veel kruiden en perzik
- Rijst met sticky tofu en broccoli
- Linzen-dahl met rijst
- Rijst met vega kip-kerrie
Welk rijstrecept is bij jou thuis favoriet?
Weer zo’n goed recept! Dit ga ik zelf maken binnenkort, thanks voor het delen <3