1 1 6

Zo stel je haalbare doelen op voor jezelf!

 • 5 februari 2017
 • 21 Reacties

In mij schuilt een grote dromer en ook iemand die best wel streberig is. Doelen stel ik dan ook regelmatig voor mezelf op. Ik heb alleen één grote valkuil, namelijk dat mijn doelen – tot mijn grote frustratie – niet altijd even makkelijk te realiseren zijn. Zo bedacht ik voor mezelf als doel om meer rust te pakken, maar daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen. Zonde eigenlijk, want doelen zijn er om vol enthousiasme een vinkje achter te kunnen zetten. Ik vroeg me af: “Hoe doe je dat dan wel: haalbare doelen opstellen?”. Vandaag geef ik je 5 tips om wel haalbare doelen op te stellen en voor dat felbegeerde vinkje achter je doelen te gaan.

haalbare doelen opstellen tips

1. Stel doelen op waar je achter staat

Het klinkt misschien als een open deur, maar ook ik maak me er regelmatig schuldig aan dat ik doelen opstel waar ik eigenlijk niet achtersta. Zo schreef ik in oktober op dat ik in 3 maanden tijd 5 boeken wilde uitlezen. Dat was mijn eerste poging om meer rust te pakken. Toen ik het opschreef, wist ik alleen al dat ik niet zo’n fanatieke lezer ben en dat dit voor mij meer als een ‘moeten’ zou voelen dan als iets voor mijn plezier. Achteraf had ik beter een doel kunnen opstellen dat wel goed voelde. Zo had ik één boek kunnen uitzoeken om te lezen en mezelf daarnaast de vrijheid kunnen geven om andere dingen te doen om mijn rust te pakken. Kies dus iets waar jij 100% voor wilt gaan en dan komt dat vinkje achter je doel al iets meer in zicht.

2. Verdeel je doel in stappen

Bij mij kunnen langetermijndoelen regelmatig tot frustratie leiden. Deze doelen zijn groot en lijken juist daardoor soms totaal onhaalbaar. Ik ben erachter gekomen dat ik zelf meer baat heb bij doelen voor bijvoorbeeld een periode van een paar weken of maanden. Dit zorgt ervoor dat ik sneller een vinkje achter een doel kan zetten en dat geeft me een goed gevoel. Ik verdeel mijn doelen daarom in stapjes die behapbaar zijn en die ik gemakkelijker kan realiseren. Zo hoef ik niet in één keer een hele zondag rustig aan te doen, maar kan ik ook besluiten om het op te bouwen in moeilijkheidsgraad. Zo vind ik het minder moeilijk om een uur een kaartje te maken of anderhalf uur bezig te zijn met fotograferen dan om een paar uur achter elkaar een boek te lezen. Daarom begin ik met dat eerste om mijn rusttijd misschien langzaamaan uit te bouwen.

3. Deel je doelen met anderen

Mijn blog is voor mij een enorme stok achter de deur als het op doelen aankomt. Dat komt door het simpele feit dat ik een grotere druk voel om iets van mijn doelen te maken als ik ze met mijn bloglezers deel. Natuurlijk hoef je geen blog te hebben om een stimulans te creëren. Je kunt bijvoorbeeld ook je doelen opschrijven (hoe leuk is het bucket list kaartje van Dagmar!) en dat aan een vriendin laten zien of met iemand anders bespreken. Door je doelen uit te spreken of op te schrijven en het er met anderen over te hebben, maak je ze concreet. Ook zul je je doelen hierdoor minder snel vergeten. Bovendien kunnen anderen je dan een handje helpen om je doelen te bereiken. Misschien kan iemand anders je afleiding bieden als je stopt met roken, met je meegaan naar de sportschool om gewicht te verliezen of je helpen herinneren dat je meer tijd voor jezelf mag nemen.

haalbare doelen opstellen tips

4. Formuleer positieve doelen

We zijn vaak geneigd om onszelf doelen op te leggen over waar we mee willen stoppen. Het is alleen veel lastiger om iets af te leren dan om iets nieuws op te pakken. Zo zou ik kunnen zeggen “Ik stop met werken op zaterdagmiddag”, maar door die formulering sta ik er des te meer bij stil dat een gewoonte moet opgeven. Daarmee focus je je op wat je zo moeilijk vindt. Beter is het in mijn geval om te zeggen “Ik ga op zaterdagmiddag een uur kaarten maken of fotograferen.” Terwijl dat eerste klinkt als iets waar ik weleens moeite mee zou kunnen hebben, klinkt de tweede formulering als iets dat ik wel zou kunnen uitproberen.

5. Maak je doelen SMART

Nu ben ik bijna klaar met een haalbaar doel voor mezelf opstellen. Maar voordat je een doel formuleert, is het goed om je doel ook nog aan een handige methode te toetsen: de SMART-methode. Deze methode zal veel studenten waarschijnlijk wel bekend voorkomen en is bedoeld om aan de hand van 5 criteria haalbare doelen op te stellen. De letters SMART staan voor:

 1. Specifiek
 2. Meetbaar
 3. Acceptabel (voor jezelf en voor anderen)
 4. Realistisch
 5. Tijdgebonden

Hoe ziet mijn haalbare doel er in de praktijk uit? 

Ik wil meer rust pakken door vaker de tijd te nemen om iets voor mezelf te doen, zoals kaarten maken of fotograferen (specifiek en acceptabel). Hier wil ik elk weekend minstens 2 uur voor vrijmaken (meetbaar). Ik wil hier elke vrijdag een planning voor maken en leg die op vrijdag voor aan mijn moeder, zodat zij me eraan kan helpen herinneren (realistisch). Hiermee begin ik aanstaand weekend en dit wil ik 6 weken volhouden (tijdgebonden). Als dit me goed bevalt, wil ik daarna nog meer tijd vrijmaken voor dit soort dingen, ook op doordeweekse avonden. Ik ben benieuwd of ik over 6 weken inderdaad een groen vinkje achter dit doel kan zetten.

Wat is een doel waar jij aan zou willen werken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Klaske 5 februari 2017 op 9:17 am - Beantwoord

  Goede tips! De SMART-methode ken ik inderdaad, ik heb pas nog een heel verslag geschreven waarin ik m’n doelen ook zo moest uitwerken. 🙂

  • Romy 5 februari 2017 op 1:06 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat je daar toevallig net mee aan de slag bent gegaan 🙂

 2. marije 5 februari 2017 op 9:32 am - Beantwoord

  Denk dat het mooi is om hele grote dromen te hebben en deze te behalen door haalbare doelen te stellen. Stapje voor stapje er naar toe werken. Dat werkt voor mij het beste.

  • Romy 5 februari 2017 op 1:06 pm - Beantwoord

   Ja precies! Knip je grote doelen of dromen op in kleine stukjes en dan kun je er op een prettige manier naartoe werken 🙂

 3. Aneta 5 februari 2017 op 9:37 am - Beantwoord

  Ik ben gek op doelen stellen. Het is een soort drive om uit je bed te springen en er voor te gaan! Ik hak tegenwoordig mijn doelen ook in stukjes zodat ze overzichtelijker zijn en makkelijker te behalen zijn. SMART doe ik ze niet want daar zit een tijd aan vast. Dan heb ik weer het idee alsof er druk achter staat omdat ik het per se voor die tijd het moet behalen. Maar stiekem je doelen SMART maken is zeker een goede stok achter de deur.

  • Romy 5 februari 2017 op 1:07 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad wel weer een minder goede kant aan SMART. Maar het klinkt alsof jij voor jezelf een mooie methode hebt gevonden om haalbare doelen op te stellen. Wat fijn dat een opgesteld doel je echt een boost kan geven 🙂

 4. Claire 5 februari 2017 op 11:34 am - Beantwoord

  Wat grappig om de SMART methode te zien! Ik kreeg dat vroeger op school. Maar eigenlijk is het inderdaad ook daarbuiten nuttig. Het zorgt ervoor dat je je doelen specifiek in kaart hebt.

  • Romy 5 februari 2017 op 1:08 pm - Beantwoord

   Ja precies! Ik heb de methode ook leren kennen doordat ik hem tegenkwam in veel scripties die ik nakijk. Best wel een handige methode om ook in het dagelijks leven te gebruiken 🙂

 5. Sandra 5 februari 2017 op 12:16 pm - Beantwoord

  Subdoelen maken is bij mij hetgeen wat het beste helpt. Dat werkt motiverend en je ziet je eigen vooruitgang. Heel fijn! Ik krijg trouwens echt de kriebels can SMART, haha. Ik heb dat in mijn opleidingen zooo vaak moeten doen dat ik er helemaal kriegelig van word als ik er nu aan denk. :’)

  • Romy 5 februari 2017 op 1:09 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat je dan een beetje SMART-moe bent geworden inmiddels 😉 Maar subdoelen opstellen is ook een mooie methode om mee te werken!

 6. Irene 5 februari 2017 op 3:15 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Ik had een keer op m’n blog een 25 before 26 lijst gemaakt met allemaal dingetjes die ik wou doen voor m’n verjaardag. Ik denk dat ik vijf van de vijfentwintig doelen echt wou halen. Al de rest verzon ik er maar bij om aan die 25 dingen te komen. Of omdat het leuk stond. Haha. Heb hem maar weer verwijderd. Als ik 26 ben geworden, ga ik het wel opnieuw een kans geven. Maar ik heb nu dus nog een dikke drie maanden de tijd om na te denken. In mijn opleiding moesten wij ook altijd SMART-doelen formuleren. Ik haatte dat op den duur echt. Maar het is het wel een goeie methode!

  • Romy 5 februari 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

   Haha, dat is iets wat mij ook zo zou kunnen overkomen. Daarom werkt zo’n lijstje met zoveel doelen waarschijnlijk ook niet. Goed dat je dat zelf ook inzag en niet te fanatiek met alle doelen aan de slag ging 😉 Ik ben benieuwd naar de doelen die je voor jezelf opstelt als je 26 bent geworden!

 7. MM 5 februari 2017 op 5:04 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! Zelf stel ik vaak te hoge doelen die daardoor onhaalbaar zijn. Toch ben ik teleurgesteld in mezelf wanneer ik een onrealistisch doel niet heb gehaald.

  • Romy 5 februari 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

   Ik herken precies wat je zegt! Hopelijk lukt het je misschien ook om wat kleinere doelen op te stellen, zodat ze realistischer zijn en wel tot een succes leiden.

 8. Nesrin 5 februari 2017 op 6:49 pm - Beantwoord

  Ah ja SMART 😉 Dit heb ik zo vaak moeten doen op school en ik doe het nog altijd. Ik vind het heel prettig werken namelijk.

 9. florentine 5 februari 2017 op 8:12 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Wat een super leuke en positieve blog heb je:-)
  Liefs, Florentine

 10. Laura 6 februari 2017 op 8:53 pm - Beantwoord

  Leuk en motiverend artikel Romy! Als ik kleine, kortetermijn doelen heb (bijvoorbeeld studie/werkgerelateerd) probeer ik deze in een to do lijst neer te zetten. Ik heb daar weer als doel bij dat ik dan maximaal drie punten op de to do lijst mag zetten, dan is het afvinken véél lekkerder! Daarna zet ik er dan weer 3 nieuwe punten op, maar dan heb ik al dat ‘voldane’ gevoel.

  Lange termijn doelen lukken me eigenlijk alleen als ik héél enthousiast ben. Jouw tips kan ik goed gebruiken! Mijn eerstvolgende doel is om een eigen domein te starten, zin in!

  xx

  • Romy 7 februari 2017 op 9:03 am - Beantwoord

   Goed idee om inderdaad niet meer dan drie punten op je to do list te zetten! Dan wordt het nog haalbaarder en kun je al snel je doelen afvinken. En zo leuk dat je een eigen domein krijgt! Ik ben nu al heel nieuwsgierig naar versie 2.0 van je blog 😉

 11. Galina 7 februari 2017 op 12:40 pm - Beantwoord

  Toevallig afgelopen woensdag een doel dat ik al lang maar bleef uitstellen opgedeeld in stappen en zowaar, gisteren de eerste stap gezet. Het kunnen afstrepen van mijn lijstje was echt even een fijn moment, eeeeeindelijk!

  • Romy 7 februari 2017 op 8:11 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi dat je een eerste stap van je doel hebt kunnen afvinken. Dat geeft inderdaad z’n fijn gevoel! Nu op naar de volgende stap 🙂

Recente blogs

Het leven is geen sprookje! (4 levenslessen)

22 november 2017|Persoonlijke groei|

Van prinsessen met meterslange haren tot eenhoorns en toverfeeën. Als kind las ik mijn sprookjesboek al van voor tot achter. En zo kwam het dat ik al op jonge leeftijd droomde van een hagelwitte prinsessenjurk, een prins op het witte paard en ‘happily ever after’-scenario’s. Dromen is geweldig en geloven in sprookjes is minstens zo fijn. Toch heeft het me het meeste gebracht om te beseffen dat het leven niet één groot sprookje is tussen de magische kastelen waar toverfeeën rondvliegen om je te hulp te schieten. Het leven is geen sprookje en dit zijn 4 lessen die ik daarvan heb geleerd!

Vegan pompoentaart met pecannoten (suikervrij, maar wel lekker zoet!)

5 november 2023|Recepten|

Als zomermens ben ik zeker niet iemand die de dagen aftelt tot de herfst. Maar er is één herfstding waar ik wel elk jaar naar uitkijk: pompoenentijd. Het liefst zou ik het hele jaar door pompoen eten, maar ze zijn het lekkerst (en het betaalbaarst) in de periode waarin de bomen geel kleuren. Dus wist ik niet hoe snel ik een sprintje naar de supermarkt moest trekken, toen ik iets hoorde over pompoen in de schappen. Dat leek me de perfecte reden om iets zoets met pompoen te maken: een vegan pompoentaart. In Amerika zijn "pumpkin pies" dé Halloween-lekkernij. In Nederland is deze taart minder bekend. Maar daar mag in mijn ogen zeker verandering in komen. Houd jij ook zo van pompoen? Scrol dan zeker verder voor deze lekker zoete pompoentaart. Je maakt hem zonder eieren, roomboter of melk en hij is ook nog suikervrij!

Als ondernemer op vakantie? Niet bang zijn, gewoon relaxen! (7 tips)

30 juli 2021|Carrière en ondernemen|

Je eigen bedrijf draait toch altijd door? En als je het leuk vindt wat je doet, waarom zou je dan vrij nemen? En als je geen collega's hebt op wie je het werk kunt afschuiven, kun je dan eigenlijk wel ooit vrij zijn? Om die drie redenen heb ik mezelf in mijn drie jaar ondernemerschap niet eerder meer dan 4 dagen vrij achter elkaar gegeven. Ik vond het mega-spannend om mijn bedrijf los te laten en er even tussenuit te piepen. Supersuf achteraf, want ik heb net zo goed recht op vakantie als ieder ander. Gelukkig heb ik tóch een plan gemaakt en bleek als ondernemer op vakantie gaan helemaal niet zo ingewikkeld. Met deze 7 tips bleek het hartstikke haalbaar.