1 1 6

Zo stel je haalbare doelen op voor jezelf!

  • 5 februari 2017
  • 21 Reacties

In mij schuilt een grote dromer en ook iemand die best wel streberig is. Doelen stel ik dan ook regelmatig voor mezelf op. Ik heb alleen één grote valkuil, namelijk dat mijn doelen – tot mijn grote frustratie – niet altijd even makkelijk te realiseren zijn. Zo bedacht ik voor mezelf als doel om meer rust te pakken, maar daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen. Zonde eigenlijk, want doelen zijn er om vol enthousiasme een vinkje achter te kunnen zetten. Ik vroeg me af: “Hoe doe je dat dan wel: haalbare doelen opstellen?”. Vandaag geef ik je 5 tips om wel haalbare doelen op te stellen en voor dat felbegeerde vinkje achter je doelen te gaan.

haalbare doelen opstellen tips

1. Stel doelen op waar je achter staat

Het klinkt misschien als een open deur, maar ook ik maak me er regelmatig schuldig aan dat ik doelen opstel waar ik eigenlijk niet achtersta. Zo schreef ik in oktober op dat ik in 3 maanden tijd 5 boeken wilde uitlezen. Dat was mijn eerste poging om meer rust te pakken. Toen ik het opschreef, wist ik alleen al dat ik niet zo’n fanatieke lezer ben en dat dit voor mij meer als een ‘moeten’ zou voelen dan als iets voor mijn plezier. Achteraf had ik beter een doel kunnen opstellen dat wel goed voelde. Zo had ik één boek kunnen uitzoeken om te lezen en mezelf daarnaast de vrijheid kunnen geven om andere dingen te doen om mijn rust te pakken. Kies dus iets waar jij 100% voor wilt gaan en dan komt dat vinkje achter je doel al iets meer in zicht.

2. Verdeel je doel in stappen

Bij mij kunnen langetermijndoelen regelmatig tot frustratie leiden. Deze doelen zijn groot en lijken juist daardoor soms totaal onhaalbaar. Ik ben erachter gekomen dat ik zelf meer baat heb bij doelen voor bijvoorbeeld een periode van een paar weken of maanden. Dit zorgt ervoor dat ik sneller een vinkje achter een doel kan zetten en dat geeft me een goed gevoel. Ik verdeel mijn doelen daarom in stapjes die behapbaar zijn en die ik gemakkelijker kan realiseren. Zo hoef ik niet in één keer een hele zondag rustig aan te doen, maar kan ik ook besluiten om het op te bouwen in moeilijkheidsgraad. Zo vind ik het minder moeilijk om een uur een kaartje te maken of anderhalf uur bezig te zijn met fotograferen dan om een paar uur achter elkaar een boek te lezen. Daarom begin ik met dat eerste om mijn rusttijd misschien langzaamaan uit te bouwen.

3. Deel je doelen met anderen

Mijn blog is voor mij een enorme stok achter de deur als het op doelen aankomt. Dat komt door het simpele feit dat ik een grotere druk voel om iets van mijn doelen te maken als ik ze met mijn bloglezers deel. Natuurlijk hoef je geen blog te hebben om een stimulans te creëren. Je kunt bijvoorbeeld ook je doelen opschrijven (hoe leuk is het bucket list kaartje van Dagmar!) en dat aan een vriendin laten zien of met iemand anders bespreken. Door je doelen uit te spreken of op te schrijven en het er met anderen over te hebben, maak je ze concreet. Ook zul je je doelen hierdoor minder snel vergeten. Bovendien kunnen anderen je dan een handje helpen om je doelen te bereiken. Misschien kan iemand anders je afleiding bieden als je stopt met roken, met je meegaan naar de sportschool om gewicht te verliezen of je helpen herinneren dat je meer tijd voor jezelf mag nemen.

haalbare doelen opstellen tips

4. Formuleer positieve doelen

We zijn vaak geneigd om onszelf doelen op te leggen over waar we mee willen stoppen. Het is alleen veel lastiger om iets af te leren dan om iets nieuws op te pakken. Zo zou ik kunnen zeggen “Ik stop met werken op zaterdagmiddag”, maar door die formulering sta ik er des te meer bij stil dat een gewoonte moet opgeven. Daarmee focus je je op wat je zo moeilijk vindt. Beter is het in mijn geval om te zeggen “Ik ga op zaterdagmiddag een uur kaarten maken of fotograferen.” Terwijl dat eerste klinkt als iets waar ik weleens moeite mee zou kunnen hebben, klinkt de tweede formulering als iets dat ik wel zou kunnen uitproberen.

5. Maak je doelen SMART

Nu ben ik bijna klaar met een haalbaar doel voor mezelf opstellen. Maar voordat je een doel formuleert, is het goed om je doel ook nog aan een handige methode te toetsen: de SMART-methode. Deze methode zal veel studenten waarschijnlijk wel bekend voorkomen en is bedoeld om aan de hand van 5 criteria haalbare doelen op te stellen. De letters SMART staan voor:

  1. Specifiek
  2. Meetbaar
  3. Acceptabel (voor jezelf en voor anderen)
  4. Realistisch
  5. Tijdgebonden

Hoe ziet mijn haalbare doel er in de praktijk uit? 

Ik wil meer rust pakken door vaker de tijd te nemen om iets voor mezelf te doen, zoals kaarten maken of fotograferen (specifiek en acceptabel). Hier wil ik elk weekend minstens 2 uur voor vrijmaken (meetbaar). Ik wil hier elke vrijdag een planning voor maken en leg die op vrijdag voor aan mijn moeder, zodat zij me eraan kan helpen herinneren (realistisch). Hiermee begin ik aanstaand weekend en dit wil ik 6 weken volhouden (tijdgebonden). Als dit me goed bevalt, wil ik daarna nog meer tijd vrijmaken voor dit soort dingen, ook op doordeweekse avonden. Ik ben benieuwd of ik over 6 weken inderdaad een groen vinkje achter dit doel kan zetten.

Wat is een doel waar jij aan zou willen werken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Klaske 5 februari 2017 op 9:17 am - Beantwoord

    Goede tips! De SMART-methode ken ik inderdaad, ik heb pas nog een heel verslag geschreven waarin ik m’n doelen ook zo moest uitwerken. 🙂

    • Romy 5 februari 2017 op 1:06 pm - Beantwoord

      Wat grappig dat je daar toevallig net mee aan de slag bent gegaan 🙂

  2. marije 5 februari 2017 op 9:32 am - Beantwoord

    Denk dat het mooi is om hele grote dromen te hebben en deze te behalen door haalbare doelen te stellen. Stapje voor stapje er naar toe werken. Dat werkt voor mij het beste.

    • Romy 5 februari 2017 op 1:06 pm - Beantwoord

      Ja precies! Knip je grote doelen of dromen op in kleine stukjes en dan kun je er op een prettige manier naartoe werken 🙂

  3. Aneta 5 februari 2017 op 9:37 am - Beantwoord

    Ik ben gek op doelen stellen. Het is een soort drive om uit je bed te springen en er voor te gaan! Ik hak tegenwoordig mijn doelen ook in stukjes zodat ze overzichtelijker zijn en makkelijker te behalen zijn. SMART doe ik ze niet want daar zit een tijd aan vast. Dan heb ik weer het idee alsof er druk achter staat omdat ik het per se voor die tijd het moet behalen. Maar stiekem je doelen SMART maken is zeker een goede stok achter de deur.

    • Romy 5 februari 2017 op 1:07 pm - Beantwoord

      Dat is inderdaad wel weer een minder goede kant aan SMART. Maar het klinkt alsof jij voor jezelf een mooie methode hebt gevonden om haalbare doelen op te stellen. Wat fijn dat een opgesteld doel je echt een boost kan geven 🙂

  4. Claire 5 februari 2017 op 11:34 am - Beantwoord

    Wat grappig om de SMART methode te zien! Ik kreeg dat vroeger op school. Maar eigenlijk is het inderdaad ook daarbuiten nuttig. Het zorgt ervoor dat je je doelen specifiek in kaart hebt.

    • Romy 5 februari 2017 op 1:08 pm - Beantwoord

      Ja precies! Ik heb de methode ook leren kennen doordat ik hem tegenkwam in veel scripties die ik nakijk. Best wel een handige methode om ook in het dagelijks leven te gebruiken 🙂

  5. Sandra 5 februari 2017 op 12:16 pm - Beantwoord

    Subdoelen maken is bij mij hetgeen wat het beste helpt. Dat werkt motiverend en je ziet je eigen vooruitgang. Heel fijn! Ik krijg trouwens echt de kriebels can SMART, haha. Ik heb dat in mijn opleidingen zooo vaak moeten doen dat ik er helemaal kriegelig van word als ik er nu aan denk. :’)

    • Romy 5 februari 2017 op 1:09 pm - Beantwoord

      Haha, ik kan me voorstellen dat je dan een beetje SMART-moe bent geworden inmiddels 😉 Maar subdoelen opstellen is ook een mooie methode om mee te werken!

  6. Irene 5 februari 2017 op 3:15 pm - Beantwoord

    Goeie tips! Ik had een keer op m’n blog een 25 before 26 lijst gemaakt met allemaal dingetjes die ik wou doen voor m’n verjaardag. Ik denk dat ik vijf van de vijfentwintig doelen echt wou halen. Al de rest verzon ik er maar bij om aan die 25 dingen te komen. Of omdat het leuk stond. Haha. Heb hem maar weer verwijderd. Als ik 26 ben geworden, ga ik het wel opnieuw een kans geven. Maar ik heb nu dus nog een dikke drie maanden de tijd om na te denken. In mijn opleiding moesten wij ook altijd SMART-doelen formuleren. Ik haatte dat op den duur echt. Maar het is het wel een goeie methode!

    • Romy 5 februari 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

      Haha, dat is iets wat mij ook zo zou kunnen overkomen. Daarom werkt zo’n lijstje met zoveel doelen waarschijnlijk ook niet. Goed dat je dat zelf ook inzag en niet te fanatiek met alle doelen aan de slag ging 😉 Ik ben benieuwd naar de doelen die je voor jezelf opstelt als je 26 bent geworden!

  7. MM 5 februari 2017 op 5:04 pm - Beantwoord

    Herkenbaar! Zelf stel ik vaak te hoge doelen die daardoor onhaalbaar zijn. Toch ben ik teleurgesteld in mezelf wanneer ik een onrealistisch doel niet heb gehaald.

    • Romy 5 februari 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

      Ik herken precies wat je zegt! Hopelijk lukt het je misschien ook om wat kleinere doelen op te stellen, zodat ze realistischer zijn en wel tot een succes leiden.

  8. Nesrin 5 februari 2017 op 6:49 pm - Beantwoord

    Ah ja SMART 😉 Dit heb ik zo vaak moeten doen op school en ik doe het nog altijd. Ik vind het heel prettig werken namelijk.

  9. florentine 5 februari 2017 op 8:12 pm - Beantwoord

    Wat een fijn artikel! Wat een super leuke en positieve blog heb je:-)
    Liefs, Florentine

  10. Laura 6 februari 2017 op 8:53 pm - Beantwoord

    Leuk en motiverend artikel Romy! Als ik kleine, kortetermijn doelen heb (bijvoorbeeld studie/werkgerelateerd) probeer ik deze in een to do lijst neer te zetten. Ik heb daar weer als doel bij dat ik dan maximaal drie punten op de to do lijst mag zetten, dan is het afvinken véél lekkerder! Daarna zet ik er dan weer 3 nieuwe punten op, maar dan heb ik al dat ‘voldane’ gevoel.

    Lange termijn doelen lukken me eigenlijk alleen als ik héél enthousiast ben. Jouw tips kan ik goed gebruiken! Mijn eerstvolgende doel is om een eigen domein te starten, zin in!

    xx

    • Romy 7 februari 2017 op 9:03 am - Beantwoord

      Goed idee om inderdaad niet meer dan drie punten op je to do list te zetten! Dan wordt het nog haalbaarder en kun je al snel je doelen afvinken. En zo leuk dat je een eigen domein krijgt! Ik ben nu al heel nieuwsgierig naar versie 2.0 van je blog 😉

  11. Galina 7 februari 2017 op 12:40 pm - Beantwoord

    Toevallig afgelopen woensdag een doel dat ik al lang maar bleef uitstellen opgedeeld in stappen en zowaar, gisteren de eerste stap gezet. Het kunnen afstrepen van mijn lijstje was echt even een fijn moment, eeeeeindelijk!

    • Romy 7 februari 2017 op 8:11 pm - Beantwoord

      Wat ontzettend mooi dat je een eerste stap van je doel hebt kunnen afvinken. Dat geeft inderdaad z’n fijn gevoel! Nu op naar de volgende stap 🙂

Recente blogs

Hotspot | It’s a Present, kleurrijke cadeauwinkel in Utrecht

25 juni 2018|Lifestyle|

Stel je voor: je loopt door Utrecht en ziet opeens een etalage met roze bananenkussens én met een enorme alpacaknuffel voor de winkel. Dan kun je, als je zo gek bent op kleuren als ik, vast niet anders dan zo’n winkel binnenlopen. Met gevaar voor eigen portemonnee – dat wel. Ook Claire en ik konden deze cadeauwinkel met de naam It’s a Present in Utrecht onmogelijk voorbijlopen. Voor we het wisten belandden we in een walhalla met plantjes, eenhoornsloffen kattenkaarten en vooral heel veel spul waarvan je niet wist hoe hard je het nodig had totdat je het daar ziet staan. Benieuwd? Ik laat je deze cadeauwinkel in Utrecht graag zien.

Je ecologische voetafdruk verkleinen? 75+ tips voor duurzaam leven!

28 april 2022|Groen doen|

Wat liever zijn voor de wereld – ik denk dat iedereen daar wel op zijn manier mee bezig is. Gelukkig wordt steeds meer duidelijk dat je echt niet in een tiny house op de heide hoeft te wonen om duurzaam te leven. Je kunt ook je ecologische voetafdruk verkleinen met minder drastische maatregelen. Ik ben zelf dol op kleine manieren die toch een flinke impact hebben. In dit artikel inspireer ik je graag om vandaag nog één of een paar kleine stapjes te zetten. Dit zijn 75+ manieren om meer duurzaam te leven, zonder dat het roer volledig om hoeft.

Helemaal zen! | Een dag wandelen op de heide

12 mei 2018|Lifestyle|

“Ik wil een dag in de natuur zijn. Even helemaal niets!” Zo luidde mijn geniale ingeving vorig weekend om mezelf iets fijns te gunnen. Een wandeling over de Veluwe leek me wel wat om volledig tot rust te komen. Aangezien een goede vriendin de Veluwe en de heide sinds kort als haar achtertuin heeft, gingen we samen wandelen in het oosten des lands. Alle clichés bleken waar: het is écht heerlijk om door de ongerepte natuur te wandelen, je afgetrapte gympen uit te testen op de heide en met je billen tussen de beukennootjes goede gesprekken te voeren. Ik vertel graag waarom ik iedereen een dag op de heide kan aanraden!

Ga naar de bovenkant