harissa tofu 5

Harissa-tofu met paprika, tomaat & naanbrood

  • 23 oktober 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Als er een goedje is dat werkelijk alles lekkerder maakt, dan is het wel harissa. Met deze milde mediterraanse versie van sambal kun je ook kale blokjes tofu een verrukkelijke smaak geven. Hussel ze om met harissa en kruiden, bak ze daarna even in de oven en je hebt vervolgens knapperige blokjes als hoofdingrediënt voor een heerlijke stoofschotel. Deze harissa-tofu met paprika, tomaat en naanbrood barst van de groenten, van de smaak én van de heerlijke texturen. Een simpel gerecht om toch hoge ogen mee te gooien en je buik van rond te eten!

Veel groenten, veel smaak, veel eiwit

Dat alles is precies wat ik in een gerecht zoek. Ik eet het liefst gerechten waar een flinke hoeveelheid groenten aan te pas komt en die tegelijkertijd flink veel eiwitten bevatten. Dát zit bij deze harissa-tofu met paprika wel goed. In dit gerecht zit 100 gram tofu per persoon (= een top-eiwitbron!) en het bevat zowel tomatenblokjes als 2 hele paprika’s. En dankzij de harissa en kruiden als komijn en kurkuma zit er ook nog eens volop smaak in het gerecht.

Ik maakte dit recept laatst toen we een tafel vol eters hadden op Barts verjaardag. Het was een grote hit, en dat terwijl niemand anders in het gezelschap vegan at en er zelfs een paar tofu-haters tussen zaten. Blijkbaar kun je zelfs als tofu-hater tofu gaan waarderen als het maar goed is klaargemaakt. Dus haak niet meteen af als jij ook geen groot tofu-fan bent. Wie weet kan ik je nog overtuigen om dit eiwitrijke flubberblok een kans te geven.

harissa tofu 6

Hoe maak je harissa-tofu?

Voor wie zich nog steeds afvraagt hoe je flubberige tofublokjes omtovert tot iets smaakvols, de marinade does the magic! Bij harissa-tofu dankt de tofu zijn smaak vooral aan een flinke schep harissa, samen met een paar kruidensoorten.

Eerst laat je de tofu uitlekken en dep je het tofublok goed droog. Daarna snijd je het grote blok in kleine vierkantjes en schep je die in een bakje om met 2 eetlepels harissa, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel komijn en 1 eetlepel olijfolie. Laat vervolgens 30 minuten staan om te marineren en haal de tofublokjes dan door 1 eetlepel maïzena. Zo krijgen ze een licht krokant korstje in de oven. Daarna schuif je de tofublokjes op een bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten. Het resultaat zijn heerlijk smaakvolle tofu-blokjes die zacht van binnen en licht krokant van buiten zijn.

harissa tofu 2

Harissa-tofu met veel groenten in kruidige tomatensaus

De harissa-tofu staat in dit gerecht niet op zichzelf. Je serveert het samen met een kruidige tomatensaus die bomvol groenten zit. Even knoflookteentjes aanfruiten, dan gember en kruiden bakken en vervolgens voeg je tomatenpuree, tomatenblokjes, limoensap, kokosmelk en zongedroogde tomaatjes toe. En de tofu-blokjes? Die schuif je samen met 2 in reepjes gesneden paprika’s op een bakplaat in de oven. Zodra ze klaar zijn, gooi je alles in de pan die op het vuur pruttelt en laat je de boel kort sudderen. Naanbrood en/of rijst erbij en je hebt een fantastisch lekker, smaakvol en vullend gerecht!

harissa tofu 5

Recept voor harissa-tofu met paprika en tomaat

Maak lekkere harissa-tofu met tomaat, paprika en veel smaakmakende kruiden. Met dit recept heb je de tofublokjes en de heerlijke groentenmix in no-time op tafel staan:

harissa tofu 5

Harissa-tofu met paprika, tomaat en naanbrood

Romy
Tofu lekker klaarmaken is écht mogelijk! Probeer deze harissa-tofu maar eens. Lekker kruidig door de harissa. En extra lekker met de heerlijke groentesaus van paprika, tomaat en kokosmelk!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Bakplaat met bakpapier
  • Oven
  • Hapjespan of wokpan

Ingredients
  

Voor de harissa-tofu:

  • 200 gram tofu (= uitlekgewicht)
  • 2 el milde harissa (ik gebruik die van Souq)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl peper
  • 1 el maïzena

Voor de groentemix:

  • 400 gram tomatenblokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 paprika's
  • 10 roma-tomaatjes (= optioneel)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el harissa
  • ½ rode peper
  • 1 tl gember (vers of uit een potje)
  • 1 tl komijn
  • Sap van ½ limoen

Overig:

  • Rijst en/of naanbrood
  • Pompoenpitten

Instructions
 

  • Laat de tofu uitlekken en dep goed droog. Maak dan de marinade voor de tofu van 2 el harissa, 1 tl komijn, 1 tl kurkuma, 1 tl peper en 1 el olijfolie. Schep de tofublokjes om met de marinade en laat 15 minuten staan. Doe dan de maïzena erbij en schep nog eens om.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Spreid de tofublokjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd daarnaast de paprika's in kleine reepjes en spreid die ook uit over de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 20 minuten in de oven staan.
  • Fruit de knoflook aan in een hapjespan met olijfolie. Snijd de rode peper in kleine stukjes en voeg die samen met de gember, harissa, komijn en tomatenpuree toe. Bak 3 minuten mee.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en/of verhit de naanbroden 2 minuten in een koekenpan.
  • Schenk dan de kokosmelk en tomatenblokjes bij het kruidenmengsel. Laat op laag vuur zo'n 10 minuten pruttelen. Voeg de paprika en tofu toe zodra die klaar zijn.
  • Sprenkel een beetje limoensap over de stoof en roer eventueel gehalveerde roma-tomaatjes door de pan. Proef even of je nog peper of zout mist en laat het mengsel heel kort staan totdat het voldoende is ingedikt. Serveer dan met de rijst of het naanbrood.
Trefwoord Glutenvrij, Harissa, Lactosevrij, Naanbrood, Paprika, Rijst, Suikervrij, Tofu, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
harissa tofu 6

Nog meer lekkere tofu-recepten

Ook ik was er ooit van overtuigd dat tofu niet lekker te krijgen was. Ja, in restaurants at ik het weleens op een goed bereide manier. Maar thuis bleef tofu maar een waterig blok bij mij. Totdat ik ermee ging experimenteren en leerde hoe je het écht lekker klaarmaakt. En wat ik kan, kun jij ook!

Dit zijn een paar tofurecepten die ik je van harte kan aanraden:

Wat vind jij de lekkerste manier van tofu bereiden?

recept tofu met harissa en paprikasaus

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Angst loslaten – ook jij kunt het! (met 8 niet-zweverige tips)

19 augustus 2024|Persoonlijke groei|

Daar sta je dan. Op het punt om iets spannends te doen. Je drukt op de 'Send'-knop voor een alles-veranderende e-mail, gaat bijna 'ja' zeggen in een witte outfit voor een altaar, hakt de knoop door over een nieuwe werkuitdaging of gaat over één minuut in de schijnwerpers een presentatie geven. "Nee joh, dit kun jij helemaal niet!" of "Wat als de keuze niet goed uitpakt?", is wat je angst je wijsmaakt. "Houd je mond!", wil je schreeuwen. Maar het werkt niet. De angst blijft. De vraag is alleen: ga je erin mee of laat je je er niet de mond door snoeren? Dit zijn 8 tips voor angst loslaten. Geen zweverigheid, wel praktische anti-angst-handvatten.

Gezonde perentaart met amandelmeel & vijgen (vegan & glutenvrij)

22 september 2024|Recepten|

De klassieke grootmoeders appeltaart kennen we allemaal wel. Maar je kunt daar een heerlijke draai aan geven door eens voor peer in plaats van appel te kiezen. Daarmee krijg je een nog sappigere taart met een lekker zoete, zachte vulling. Snak jij ook naar een heerlijk appeltaartalternatief én ben je gek op peren? Probeer dan zeker deze gezonde perentaart, gemaakt van amandelmeel, Conference-peren én vijgen. Verwacht een stevige korst met een heerlijk zachte en malse vulling én chewy stukjes vijg tussendoor. Zo maak je deze makkelijke vegan en glutenvrije perentaart zelf in een handomdraai.

Gezonde & vegan worteltaart (die ook als ontbijttaart kan!)

1 december 2024|Recepten|

Als ik mag kiezen welke taart ik krijg voorgeschoteld, valt mijn keuze altijd op die ene vertrouwde taart: worteltaart. Ik ben gek op de zachte textuur, de stukjes noot tussendoor, de zoetige twist en het subtiele vleugje wortel. Als je mij op een verjaardag blij wil maken met taart, dan is worteltaart je beste hulpmiddel. Nee hoor, dit is geen stille hint. Want na een paar keer proberen, heb ik ontdekt hoe ik zelf vegan worteltaart kan maken. En dan ook nog een gezondere worteltaart, die je zelfs als ontbijt of lunch zou kunnen eten. Wat een (wortel)feest! Je vindt het recept voor de vegan worteltaart hieronder.

Ga naar de bovenkant