havermout met aardbei

Roze havermout met aardbei en banaan (vegan & romig)

 • 28 september 2022
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Het aardbeienseizoen is helaas bijna voorbij. Maar gelukkig kun je dankzij diepvriesfruit het hele jaar door van aardbeien genieten. Daar word ik me toch (aard)blei van. Oké flauw, maar feit blijft dat ik graag een doosje mee naar huis neem en dat de doosjes aardbeien bij ons verrassend snel leeg zijn. Dit havermoutontbijt draagt daar zeker aan bij. Deze smeuïge roze havermout met aardbei maakte ik namelijk met plantaardige kwark, aardbeien en banaan. Het smaakt naar van die vruchtenyoghurtjes die je als kind misschien at, maar dan in een versie die je supersimpel met maar 5 ingrediënten maakt.

Romige roze havermout

Havermoutpap klinkt niet als het meest fantastische ontbijt. Daar komt dan ook mijn jarenlange havermouthaat vandaan. Gelukkig ben ik daar 1,5 jaar geleden op teruggekomen en ben ik nu eerder havermout-hooked. De juiste bereiding is dé manier om het lekker te maken. Je kunt havermout trouwens ook heel makkelijk een gezelliger kleurtje geven, zonder kunstmatige kleurstoffen. Zo maak ik zelf heel graag chocolade-havermout met cacaopoeder. Voor af en toe vind ik deze oranje pompoenhavermout lekker en deze roze frambozen-havermout is ook een kleurrijk feestje. Maar een lichtroze en smeuïge havermout had ik nog niet eerder gemaakt. Totdat het idee voor dit ontbijtje oppopte. 

Deze roze havermout met aardbei is niet gemaakt met plantaardige melk, maar met soja-kwark en geblende aardbeien en banaan. Daardoor is-ie een stuk steviger dan de gemiddelde havermoutpap en ook lekker smeuïg. Het is echt een beetje kwark-achtig, en door het blenden van de aardbeien krijgt je ontbijt een gezellig roze kleurtje. Een extra pluspunt, als je het mij vraagt!

havermout met aardbei

Havermout met aardbei en verstopt fruit

Twee of drie stuks fruit op een dag eten hoeft geen opgave te zijn. Ik ben zelf niet iemand die snel een appel of banaan pakt om “uit het knuistje” (vreselijke uitdrukking trouwens!) te eten. Dan ga ik liever voor handjes bosbessen of bakjes mango. Maar helemaal fijn vind ik het om ‘s ochtends al een hoop fruit in mijn ontbijt te verstoppen. Dan hoef ik er niet aan te denken of ik wel aan twee of drie stuks fruit kom én maakt het fruit mijn ontbijt lekker zoet. 

Bij deze havermout met aardbei als ontbijt zit je helemaal goed qua fruitvoorziening. In de havermout zit 75 gram aardbei en bijna een hele banaan. Daarnaast kun je op de havermout ook nog aardbeien, blauwe bessen, banaan of ander fruit leggen. De havermout zelf smaakt vooral lekker zoet naar banaan met een vleugje aardbei. Een paar strooisels voor bovenop erbij en je feestontbijt staat klaar. 

havermout met aardbei

Hoe maak je de roze havermout met aardbei?

Heb je ook zin in iets fruitigs, fris én rozigs voor op het ochtendmenu? Deze roze havermout met aardbei maak je binnen 5 minuten en je hebt er alleen een pannetje voor nodig. Een echt warm ontbijt wordt het niet, als je daar bang voor bent. En eet je het liever iets koeler? Laat dan het ontbijt na het opwarmen even afkoelen op het aanrecht of leg er diepvriesfruit op. Dan heb je alsnog een verkoelend ontbijt.

havermout met aardbei

Roze havermout met aardbei en banaan

Romy
Ben je dol op aardbeienkwark of -yoghurt en houd je wel van een vleugje banaan? Dan is dit roze ontbijt iets voor jou. Kwestie van vijf minuten werk om de ingrediënten door elkaar te roeren en je ontbijt staat klaar om van te genieten!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

Voor de havermout:

 • 40 gram havermout
 • 135 gram sojakwark of andere (plantaardige) kwark
 • 1 banaan (min een paar plakjes voor bovenop)
 • 75 gram aardbeien
 • ½ tl vanille-extract

Voor de topping:

 • Losse aardbeien
 • Cashewnoten (in stukjes gehakt)
 • Cacao nibs
 • Kokosrasp
 • Stukje pure chocola

Instructies
 

 • Doe ⅔ banaan, de 75 gram aardbeien en de sojakwark in een blender, zodat je een smeuïg roze papje krijgt.
 • Schep de havermout in een steelpannetje en schenk het roze mengsel erbij. Voeg ½ tl vanille-extract toe.
 • Kook de havermoutpap op laag vuur en roer ondertussen goed door. Ga hiermee door totdat de havermoutpap de voor jou gewenste dikte heeft. Wil je hem liever iets dunner? Voeg dan een klein beetje water of een scheutje (plantaardige) melk toe.
 • Schep de havermoutpap in een bakje. Snijd de resterende banaan in schijfjes en leg die op de havermoutpap. Versier je havermout verder met de andere toppings.
 • Geniet van je aardbeienontbijt! Eet je liever een koel ontbijtje? Laat dan de havermout even afkoelen en eet hem daarna op of zet kort in de koelkast.

Notities

Ben je niet zo’n banaanliefhebber? Gebruik dan eventueel iets minder banaan en in plaats daarvan wat meer aardbeien. Daardoor wordt de aardbeiensmaak wat meer overheersend.
Trefwoord Aardbei, Banaan, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

Blenden, roeren, klaar!

Een van de redenen dat ik voorheen nooit havermout at, is dat het in mijn ogen een mega-klus was om het lekker klaar te maken. Mijn boterhammen had ik zo besmeerd en mijn bak kwark was zo gevuld. Waarom zou ik dan kokend en roerend in de keuken gaan staan? Maar dat valt alles mee. In feite hoef je niet veel meer met havermout te doen dan het in een pannetje te mikken met andere ingrediënten, 3 minuten te roeren en het dan in je ontbijtkom te gieten. 

Heb je die tijd niet op de vroege ochtend? Dan zijn overnight oats ook altijd nog een optie. Deze overnight oats met cacao hoef je ‘s ochtends alleen nog maar uit de koelkast te halen en zijn dan al klaar om op te eten of mee te nemen. Maar heel eerlijk vind ik de roze havermout met romige kwarksmaak de 5 minuten werk helemaal waard. De textuur is fantastisch en de smaak is heerlijk zoet. Daar maak je mij dus (aard)blei mee.

Wat is jouw favoriete fruit voor bij het ontbijt?

aardbei

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 28 september 2022 op 8:37 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk ontbijtje lijkt me dit! Ziet er zo lekker uit.

Beoordeling recept
Recente blogs

30 blijmakers die de zomer nóg leuker maken

22 juni 2018|Lifestyle|

Op 21 juni is de zomer officieel begonnen. En dit zonnige seizoen brengt zonder twijfel genoeg blijmakers met zich mee, variërend van cocktails en aardbeien tot aan de zomersale en wandelingen op zwoele zomeravonden. Ook als je geen vakantie naar een ver oord op de planning hebt staan, heeft de zomer je genoeg leuks te bieden. Met deze 30 blijmakers heb je reden genoeg om met volle teugen van de zomer te genieten.

Outfit of the day: mijn eerste herfstoutfit

10 oktober 2016|Outfits|

Langzaam beginnen de bomen kaler te worden en de blaadjes te verkleuren. Ondanks het heerlijke nazomerweer is de herfst dus echt in aantocht. Ik vind dit zo'n heerlijk seizoen, vooral omdat ik de natuur prachtig vind in de herfst. De kortere dagen en gure wind neem ik dan graag voor lief. En mijn dikkere jas? Ach, die vond ik stiekem toch te leuk om in de kast te laten hangen. Daarom besloot ik er gisteren met mijn moeder op uit te trekken en natuurlijk mocht daarbij mijn camera niet thuisblijven (als je mijn camera bent, werk je gewoon fulltime!). In het bos maakten we een aantal foto's van een van mijn eerste outfit van dit najaar in een prachtig herfstachtig decor. Kijk je mee?

Mijn favoriete recept voor linzen-dahl (met veel groenten)

21 september 2022|Recepten|

“Schat, wat wil jij vanavond het allerliefst eten?”. Bart weet inmiddels dat er maar één antwoord op die vraag uit mijn mond kan komen: dahl. Dit linzenprutje heeft mijn hart volledig veroverd. Je doet me er zelfs een groter plezier mee dan met de gemiddelde restaurantmaaltijd. Laatst realiseerde ik me dat ik mijn favoriete recept voor linzen-dahl nog nooit hier had gedeeld. Hoe dan?! Deze verwarmende maaltijd vol kruiden en linzen eten we bijna elke week wel. Hierbij alsnog: het recept voor mijn lievelings-dahl. Vegan en vol groenten!