Het aardbeienseizoen is helaas bijna voorbij. Maar gelukkig kun je dankzij diepvriesfruit het hele jaar door van aardbeien genieten. Daar word ik me toch (aard)blei van. Oké flauw, maar feit blijft dat ik graag een doosje mee naar huis neem en dat de doosjes aardbeien bij ons verrassend snel leeg zijn. Dit havermoutontbijt draagt daar zeker aan bij. Deze smeuïge roze havermout met aardbei maakte ik namelijk met plantaardige kwark, aardbeien en banaan. Het smaakt naar van die vruchtenyoghurtjes die je als kind misschien at, maar dan in een versie die je supersimpel met maar 5 ingrediënten maakt.
Romige roze havermout
Havermoutpap klinkt niet als het meest fantastische ontbijt. Daar komt dan ook mijn jarenlange havermouthaat vandaan. Gelukkig ben ik daar 1,5 jaar geleden op teruggekomen en ben ik nu eerder havermout-hooked. De juiste bereiding is dé manier om het lekker te maken. Je kunt havermout trouwens ook heel makkelijk een gezelliger kleurtje geven, zonder kunstmatige kleurstoffen. Zo maak ik zelf heel graag chocolade-havermout met cacaopoeder. Voor af en toe vind ik deze oranje pompoenhavermout lekker en deze roze frambozen-havermout is ook een kleurrijk feestje. Maar een lichtroze en smeuïge havermout had ik nog niet eerder gemaakt. Totdat het idee voor dit ontbijtje oppopte.
Deze roze havermout met aardbei is niet gemaakt met plantaardige melk, maar met soja-kwark en geblende aardbeien en banaan. Daardoor is-ie een stuk steviger dan de gemiddelde havermoutpap en ook lekker smeuïg. Het is echt een beetje kwark-achtig, en door het blenden van de aardbeien krijgt je ontbijt een gezellig roze kleurtje. Een extra pluspunt, als je het mij vraagt!
Havermout met aardbei en verstopt fruit
Twee of drie stuks fruit op een dag eten hoeft geen opgave te zijn. Ik ben zelf niet iemand die snel een appel of banaan pakt om “uit het knuistje” (vreselijke uitdrukking trouwens!) te eten. Dan ga ik liever voor handjes bosbessen of bakjes mango. Maar helemaal fijn vind ik het om ‘s ochtends al een hoop fruit in mijn ontbijt te verstoppen. Dan hoef ik er niet aan te denken of ik wel aan twee of drie stuks fruit kom én maakt het fruit mijn ontbijt lekker zoet.
Bij deze havermout met aardbei als ontbijt zit je helemaal goed qua fruitvoorziening. In de havermout zit 75 gram aardbei en bijna een hele banaan. Daarnaast kun je op de havermout ook nog aardbeien, blauwe bessen, banaan of ander fruit leggen. De havermout zelf smaakt vooral lekker zoet naar banaan met een vleugje aardbei. Een paar strooisels voor bovenop erbij en je feestontbijt staat klaar.
Hoe maak je de roze havermout met aardbei?
Heb je ook zin in iets fruitigs, fris én rozigs voor op het ochtendmenu? Deze roze havermout met aardbei maak je binnen 5 minuten en je hebt er alleen een pannetje voor nodig. Een echt warm ontbijt wordt het niet, als je daar bang voor bent. En eet je het liever iets koeler? Laat dan het ontbijt na het opwarmen even afkoelen op het aanrecht of leg er diepvriesfruit op. Dan heb je alsnog een verkoelend ontbijt.
Roze havermout met aardbei en banaan
Ingrediënten
Voor de havermout:
- 40 gram havermout
- 135 gram sojakwark of andere (plantaardige) kwark
- 1 banaan (min een paar plakjes voor bovenop)
- 75 gram aardbeien
- ½ tl vanille-extract
Voor de topping:
- Losse aardbeien
- Cashewnoten (in stukjes gehakt)
- Cacao nibs
- Kokosrasp
- Stukje pure chocola
Instructies
- Doe ⅔ banaan, de 75 gram aardbeien en de sojakwark in een blender, zodat je een smeuïg roze papje krijgt.
- Schep de havermout in een steelpannetje en schenk het roze mengsel erbij. Voeg ½ tl vanille-extract toe.
- Kook de havermoutpap op laag vuur en roer ondertussen goed door. Ga hiermee door totdat de havermoutpap de voor jou gewenste dikte heeft. Wil je hem liever iets dunner? Voeg dan een klein beetje water of een scheutje (plantaardige) melk toe.
- Schep de havermoutpap in een bakje. Snijd de resterende banaan in schijfjes en leg die op de havermoutpap. Versier je havermout verder met de andere toppings.
- Geniet van je aardbeienontbijt! Eet je liever een koel ontbijtje? Laat dan de havermout even afkoelen en eet hem daarna op of zet kort in de koelkast.
Notities
Blenden, roeren, klaar!
Een van de redenen dat ik voorheen nooit havermout at, is dat het in mijn ogen een mega-klus was om het lekker klaar te maken. Mijn boterhammen had ik zo besmeerd en mijn bak kwark was zo gevuld. Waarom zou ik dan kokend en roerend in de keuken gaan staan? Maar dat valt alles mee. In feite hoef je niet veel meer met havermout te doen dan het in een pannetje te mikken met andere ingrediënten, 3 minuten te roeren en het dan in je ontbijtkom te gieten.
Heb je die tijd niet op de vroege ochtend? Dan zijn overnight oats ook altijd nog een optie. Deze overnight oats met cacao hoef je ‘s ochtends alleen nog maar uit de koelkast te halen en zijn dan al klaar om op te eten of mee te nemen. Maar heel eerlijk vind ik de roze havermout met romige kwarksmaak de 5 minuten werk helemaal waard. De textuur is fantastisch en de smaak is heerlijk zoet. Daar maak je mij dus (aard)blei mee.
Wat is jouw favoriete fruit voor bij het ontbijt?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Willekeurige feitjes over mij #7
Gek, grappig of vooral lekker willekeurig? Als ware kletskous met een bescheiden dosis zelfkennis vond ik het geen probleem om weer een aantal feitjes over mezelf te bedenken. Jullie weten inmiddels dat ik een stiekeme voorliefde heb voor de geur van Tipp-Ex (ik kan het ook niet helpen!) en schimmelkaas juist absoluut niet kan verdragen. Maar ben je nu ook nieuwsgierig waar ik stiekem een beetje bang voor ben? En wat mijn probleem is met filmmarathons? Dit en meer feitjes deel ik in deze nieuwe editie van 15 willekeurige feitjes over mij.
7 dingen die je niet kunt veranderen (helaas pindakaas!)
Als controlfreak zou ik het soms maar al te fijn vinden om de touwtjes in handen te hebben. Dat je maar aan een touwtje hoeft te trekken en dat dan alles acuut naar je zin is. Helaas voor mij (en vele anderen) werkt dat niet altijd zo. Accepteren dat het zo is, is dan het beste wat je kunt doen. Er het beste van maken zou nog beter zijn. Dit zijn 7 dingen die je niet kunt veranderen. Helaas pindakaas!
Wat een heerlijk ontbijtje lijkt me dit! Ziet er zo lekker uit.