havermout met abrikozen 10

Romige havermout met abrikozen & amandelen (vegan)

 • 12 november 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Op havermout raak ik nooit uitgekeken. Misschien jij ook niet! Je kunt het met alle fruitsoorten combineren en er de lekkerste voedzame ontbijtjes mee maken. Laatst kwam ik al dingen-bij-elkaar-gooiend tot een nieuw havermoutrecept waar ik zelf erg graag van eet: havermout met abrikozen. Deze havermout is lekker romig door de plantaardige kwark, heeft een goede bite door de abrikoos en smaakt tegelijkertijd heerlijk zoet. Als je net als ik dol bent op (gedroogde) abrikoos, dan kun je deze havermout met abrikozen vast waarderen. Je maakt ‘m in 5 minuten en hij vult goed genoeg om de hele ochtend lekker vol van te zitten.

Een feestelijk ontbijt dat lekker vult

Ik ben zelf niet iemand die met alleen een broodje pindakaas in haar maag de ochtend doorkomt. Doe mij liever een vullender ontbijt! Daarvoor is havermoutpap perfect. Het vult onwijs goed, bevat veel gezonde vezels en je maakt het ook razendsnel. Even alles bij elkaar gooien en opwarmen, en je ontbijt staat al lekker opgewarmd voor je neus! Daarnaast gaat mijn gevoelige buik beter op een warm ontbijt dan op iets kouds. Daarom kies ik altijd voor warme havermoutpap en maak ik ook deze havermout met abrikozen altijd warm in een pannetje. Weinig werk, wel heel lekker!

Havermout op zich mag er dan saai en niet zo smaakvol uitzien, je kunt er de lekkerste dingen mee maken. It’s all in the toppings! Uiteraard gebruik ik abrikozen als topping voor deze havermout. Daarnaast ga ik voor kokosrasp, amandelen en pompoenpitjes. Zo heb je af en toe een crunchy stukje tussen de romige havermoutpap. Vind ik altijd wel zo lekker!

havermout met abrikozen

Zo maak je de havermout met abrikozen lekker romig

Dit is inmiddels geen geheim van de smid meer, maar ik combineer havermoutpap vaak met plantaardige kwark. Dat maakt de structuur veel zachter en romiger. Met alleen water of plantaardige melk kun je ook absoluut lekkere havermout maken (zoals deze chocolade-havermout of deze pompoen-havermout, waarin ik banaan als “bindmiddel” gebruik). Kwark geeft de havermout net een beetje meer smeuïgheid. Als jij nog steeds havermout een saai en gortdroog ontbijtje vindt, is kwark misschien je redmiddel om het wél te laten smaken. Probeer het eens!

Voor deze havermoutpap gebruik ik 45 gram havermout in combinatie met 140 ml plantaardige melk en 125 gram plantaardige kwark. Eerst roer ik de havermout en plantaardige melk door elkaar en verwarm ik die (samen met vanille-extract, agavesiroop en kaneel) al roerend in een steelpan. Als de havermout al een beetje is ingedikt, voeg ik de plantaardige kwark toe. Daarna geef ik de havermout nog ongeveer 3 minuten om verder in te dikken en een heerlijke structuur te krijgen.

havermout met abrikozen 10

Wat heb je nodig voor deze snelle havermout?

Niet veel sowieso! Ik gebruik voor de havermout met abrikozen zelf het volgende:

 • Havermout. Tja, anders is het moeilijk havermoutpap maken 😉 Zelf kies ik altijd voor de fijne havermout, geen grove havervlokken. De fijnere havermout maakt het makkelijker om een smeuïge structuur te krijgen.
 • Plantaardige melk. Omdat havermout veel vocht opneemt, gebruik ik niet alleen plantaardige kwark, maar ook plantaardige melk. Ik kies zelf meestal voor ongezoete amandelmelk. Je kunt ook (ongezoete) sojamelk, havermelk of erwtenmelk gebruiken.
 • Plantaardige kwark. Daarmee geef je de havermout met abrikozen een lekkere romige structuur. Dit lukt perfect met sojakwark, kokoskwark of welke plantaardige kwark je ook maar in huis hebt. Alpro Mild & Creamy werkt ook goed trouwens!
 • Gedroogde abrikoos. Uiteraard zijn abrikozen de belangrijkste smaakmaker bij de havermout. Je kunt zowel gedroogde als verse abrikozen gebruiken. Zelf ga ik voor gedroogde abrikozen, puur omdat ik die extra lekker vind én ze nog had liggen.
 • Agavesiroop. Om de havermout ietsje zoeter te maken, roer ik er een beetje agavesiroop doorheen. Je kunt overigens ook een ander zoetmiddel gebruiken.
 • Kaneel. Bijna elk havermoutrecept vind ik lekkerder met een schepje kaneel erbij. Zo ook deze! Als je gek bent op koek- en speculaaskruiden, kun je die kruiden ook gebruiken in plaats van kaneel.
 • Vanille-extract. Ook dit vind ik een fijne toevoeging aan havermoutrecepten en baksels. Het is echt wonderspul: een halve theelepel is al genoeg om de havermout op smaak te brengen.
 • Amandelen, kokosrasp of andere toppings. De toppings kun je natuurlijk helemaal baseren op wat jij lekker vindt. Leg er een verse banaan bij, ga voor nootjes, strooi er rijkelijk overheen met kokos of strooi met je favoriete pitten en zaden. Je kunt de havermout met van alles combineren.
havermout met abrikozen 9

Het recept voor de havermout met abrikozen

Heb jij zin in een voedzaam ontbijt waar je niet veel tijd aan kwijt bent? En ben je net zo gek op (gedroogde) abrikozen als ik? Dan kun je deze combinatie van havermout met abrikozen vast waarderen. Een beetje romig, een beetje zoet en vooral lekker vullend! Zo maak je dit ontbijt:

havermout met abrikozen 11

Romige havermout met abrikozen & amandelen

Romy
Deze havermout met abrikozen is romig, zoet en lekker snel te maken. Als je gek bent op abrikozen, dan word je hier vast blij van. In 5 minuten is je feestontbijt al klaar!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 45 gram havermout evt. glutenvrij
 • 140 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
 • 125 gram plantaardige kwark + extra als topping
 • 5 gedroogde abrikozen (maar verse abrikoos kan ook!)
 • 1 el agavesiroop
 • 1 tl kaneel
 • ½ tl vanille-extract
 • Handje fijngehakte amandelen

Optioneel (als topping):

 • Kokosrasp
 • Pompoenpitten
 • Vers fruit

Instructies
 

 • Doe de havermout samen met de plantaardige melk, een schepje kaneel, een klein scheutje vanille-extract en agavesiroop in een steelpan. Verwarm al roerend op laag vuur, zodat de havermoutpap langzaamaan iets kan indikken.
 • Voeg na ongeveer 2 minuten de plantaardige kwark toe en roer goed door. Laat nog ongeveer 2-3 minuten op laag vuur staan, zodat de havermoutpap verder kan opwarmen.
 • Snijd ondertussen de (gedroogde) abrikozen en amandelen alvast in kleine stukjes.
 • Schep de havermoutpap dan in een bakje en serveer met een extra schep plantaardige kwark, met de abrikozen en amandelen en met jouw eigen favoriete toppings. Val snel aan, want warm is deze havermout met abrikozen op z'n lekkerst!
Trefwoord Abrikozen, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met abrikozen 5

Misschien vind je deze havermoutrecepten ook lekker

Voor mij als havermoutjunkie is deze havermout met abrikozen uiteraard niet het eerste havermoutontbijt op mijn blog. Ik heb nog veel meer lekkere havermoutrecepten gedeeld. Dit zijn een paar van mijn persoonlijke favorieten:

Wat is jouw favoriete havermoutcombinatie?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Meer gedaan krijgen in minder tijd? 11 tips!

22 mei 2019|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

Meer gedaan krijgen in minder tijd? Dat is een leuke uitdaging die ik graag aanga. Of het nu is op het werk, op een freelance dag, in het huishouden of gewoon op een vrije dag waarop ik heel wat gedaan wil krijgen, het maakt mij altijd blij om lekker efficiënt bezig te zijn. Kun jij ook wel wat meer tijd in een dag gebruiken, maar is je pakketje met jouw 10 extra bestelde uren voor de volgende dag nog niet bezorgd? Dan helpen deze 11 tips je misschien om meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Theeleuten: 4 soorten thee testen

21 september 2016|Lifestyle|

Thee is voor mij een belangrijk onderdeel van vrolijkheid en gezelligheid. Zelfs de meest saaie werkdag wordt net iets fijner met een lekkere kop thee erbij. Sinds een paar jaar drink ik bijna niets anders meer dan thee en dan het liefst uit mijn extra grote mok van Blond Amsterdam. Eerst wisselde ik vaak verschillende smaakjes af, maar ik drink nu al lange tijd bijna alleen nog maar sterrenmuntthee. Op verjaardagen neem ik af en toe fruitthee of in een wilde bui zoethout, maar verder is het altijd sterrenmunt. Daarom vond ik het tijd om eens wat andere smaken uit te proberen. Ik kocht vier aparte smaakjes thee bij de Albert Heijn en testte ze met mijn moeder uit. Welke smaakjes vonden wij wel en welke vonden we niet lekker? Neem een slokje thee en lees gezellig mee.

Voor jezelf kiezen | 5 tips voor gezond egoïsme

12 augustus 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

"Je moet voor jezelf kiezen" is als advies haast een dooddoener. Waarom is het dan zo ontzettend lastig om er gehoor aan te geven? Ook ik - jarenlang een perfectionistische pleaser met nog steeds soms pleasertrekjes - heb soms een inwendig gevecht over kiezen voor mezelf of doen wat de ander van me vraagt. Een podcast die ik luisterde over gezond egoïsme leverde me een A4-tje vol inzichten en tips op. Alle reden om er een blog aan te wijden! Dit zijn 5 tips om jezelf op #1 te zetten zonder dat het écht egoïstisch wordt!