Het komt niet vaak voor dat ik mijn dag start zonder havermout. Ik zal nooit genoeg krijgen van dit heerlijk smeuïge ontbijtpapje, dat je écht heel lekker kunt klaarmaken. Sinds kort heb ik een nieuwe aanvulling op mijn verzameling havermout-favorieten: havermout met amandelmelk en gekarameliseerde peer. De combinatie van supersmeuïge havermoutpap met de zoetigheid van de peren, een schepje tahin en knapperig geroosterde amandelschaafsel… Tja, ik kan er niet over uit hoe lekker dit bij elkaar smaakt. In maar 5 minuten heb je dit heerlijke, voedzame en fruitige ontbijtje al op tafel staan. Smul je mee?
Romige havermout met amandelmelk
Plantaardige havermout maken is helemaal niet moeilijk. Ik maak eigenlijk altijd mijn havermout met amandelmelk. De ongezoete variant trouwens. Dan kun je makkelijker zelf bepalen hoe zoet of niet je de havermoutpap wilt maken. Amandelmelk heeft een subtiele nootachtige smaak en maakt je havermout een klein beetje romig. Ook als je niet zo goed tegen soja of niet tegen haver kunt, is amandelmelk ideaal als plantaardige melksoort.
Overigens hoor ik weleens dat mensen havermoutpap met water maken. Zelf vind ik het dan meteen een stuk minder lekker. Plantaardige melk (zoals amandelmelk of sojamelk) geeft wel echt veel meer smeuïgheid aan je havermoutpap.
Hoe maak je de havermout stevig én smeuïg?
Toen ik drie jaar geleden mijn eerste havermoutontbijtjes begon te maken, maakte ik vaak dezelfde fout: de havermout werd veel te dun. Inmiddels heb ik daar een paar trucjes op gevonden:
- Prak een banaan en roer die door de havermout. Banaan geeft de havermoutpap zoetigheid én maakt je pap iets steviger.
- Roer plantaardige kwark door de havermoutpap, naast de plantaardige melk.
- Gebruik chiazaadjes. Die kleine zaadjes nemen vocht op. Eén theelepel ervan maakt je havermoutpap direct een stuk steviger en romiger.
Voor deze havermout met amandelmelk en peer gebruik ik de derde manier om de havermout stevig te krijgen. Ik gebruik bij 50 gram havermout 175 ml amandelmelk en 1 theelepel chiazaad. Het resultaat is dan een smeuïge, maar ook lekker stevige havermoutpap. Eet je havermout liever iets vloeibaarder? Dan kun je er uiteraard altijd een scheutje extra amandelmelk bij schenken.
Verder roer ik een theelepel tahin (sesampasta) door de havermout. Dat heeft een stevige smaak die heerlijk matcht met de smaak van amandelen. En ook dit ingrediënt geeft de havermout meer smeuïgheid.
Top-topping: gekarameliseerde peer en amandelschaafsel
Maar het allerlekkerste onderdeel van deze havermout met amandelmelk vind ik zonder twijfel de topping. Dat is namelijk gekarameliseerde peer. Oftewel: dunne plakjes peer die je bakt in een scheutje ahornsiroop (agavesiroop zou ook prima werken trouwens!). De peer wordt hierdoor heerlijk zacht en krijgt een nog zoete smaak. Die zoetigheid smaakt dan weer heel goed bij de havermout. En op deze manier krijg je met de havermout ook meteen fruitvitamines binnen.
Naast de gekarameliseerde peer gebruik ik ook amandelschaafsel als topping. Het amandelschaafsel rooster ik (voordat ik de peerschijfjes in de pan doe) kort in een droge koekenpan. Daardoor krijgt het schaafsel een knapperig tintje en een mooi goudbruin kleurtje. Ook wordt de amandelsmaak hier meer aanwezig door. En laat dat nu net heel lekker zijn in combinatie met de amandelmelk-havermout.
Het recept voor havermout met amandelmelk
Havermout klinkt misschien als meer werk om te maken dan een broodje pindakaas. Maar dat valt alles mee! Deze havermout met amandelmelk kost 5 minuten om te maken, en je krijgt er een heerlijk ontbijt voor terug. Eet dit recept als voedzaam ontbijt, als goed vullende snack of eventueel als lunch. Door de combinatie van zoete smaken zou het misschien zelfs niet misstaan als gezond toetje. Anyway, wanneer je de havermout ook eet, het maken waard is-ie zeker. Zo maak je dit lekkere bakje havermout voor jezelf:
Havermout met amandelmelk en gekarameliseerde peer (vegan)
Equipment
- steelpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 50 gram havermout evt. glutenvrij
- 175 ml amandelmelk ongezoet
- 1 tl chiazaad
- 1 tl vanille-extract
- ½ el ahornsiroop
Voor de gekarameliseerde peer:
- 1 peer bijv. Conference
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
Als toppings:
- 1 tl tahin of notenpasta
- Amandelschaafsel
- Pompoenpitten = optioneel
Instructies
- Verwijder het klokhuis van de peer en snijd de peer dan in dunne reepjes.
- Doe de havermout in een steelpan, samen met amandelmelk, chiazaad, een halve eetlepel ahornsiroop en vanille-extract. Verwarm op laag vuur en roer regelmatig door. De havermout is na ongeveer 5 minuten klaar.Wil je de havermout iets vloeibaarder? Voeg dan een extra scheut amandelmelk toe.
- Rooster in een koekenpan het amandelschaafsel totdat de randjes goudbruin kleuren. Dat duurt meestal maximaal ongeveer 1-1,5 minuut. Haal dan direct van het vuur en houd het amandelschaafsel apart om straks over de havermout te strooien.
- Doe nu de peren in de koekenpan en schenk er een eetlepel ahornsiroop bij. Bak op hoog vuur en schep goed om met een spatel. Haal na 1,5 minuut van het vuur.
- Serveer nu de havermout met de gekarameliseerde peer en het amandelschaafsel. Schep er eventueel een theelepel tahin (of notenpasta) bij en strooi pompoenpitten over de havermout. Geniet van je bakje lekkers!
Nog meer heerlijks met havermout
Mijn dag start ik altijd het liefst met een kom gevuld met een flinke portie havermout. De laatste tijd is dat best vaak deze havermout met amandelmelk en peer. Maar er zijn een paar andere favoriete havermoutvarianten, die ik ook graag eet. Deze bijvoorbeeld:
- Chocolade-havermout met banaan
- Havermoutpap met blauwe bessen
- Gezond havermoutontbijt met frambozen
- Overnight oats met banaan
- Gebakken havermout met vijgen en chocola
Als jij plantaardige melk gebruikt, voor welke variant ga je dan?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Vaker Vrolijkheid #3: leuke post, bananendoos en 'Lekker slapen'?
Het is weer tijd voor een nieuwe editie van Vaker Vrolijkheid. Elke vijftiende dag van de maand deel ik een dosis Vaker Vrolijkheid op mijn blog, oftewel dingen die de afgelopen 30 dagen een glimlach op mijn gezicht toverden. Deze maand werd ik onder andere vrolijk van twee onverwachte kerstpakketjes, de eerste sneeuwklokjes en leuke post. Maar ook vond ik Beertje in een bananendoos en voelde Paco zich bijzonder aangetrokken tot een doosje 'Lekker slapen'-thee. Benieuwd wat nog meer mijn lichtpuntjes waren? Lees dan snel verder.
Wij hebben de afgelopen weken allerlei plantaardige dranken geprobeerd niet zozeer omdat ik/wij geen koeienmelk meer willen drinken maar in het kader van dierenliefde. Op de (Duitse) televisie ook allerlei programma’s (Der Vorkoster, Sebastian Lege) bekeken. Manlief eet altijd havermoutpap en in de koffie (ik cappuccino) gebruiken wij ook melk. Wij probeerden: haver, amandel, soja, cashew, en lupine ook in de baristavarianten. Uiteindelijk heeft die van Terra (uit de koeling) ‘gewonnen’ voor mijn man. Niet voor mij ik wordt misselijk van de combinatie met koffie en krijg dat echt niet weg. In havermout lust ik het wel. Voor mijn cappuccino blijf ik de Kalverliefde melk kopen van Appie. Meestal eet ik ’s morgens yoghurt of kwark met granola, gebakken appel of ander fruit. Vanaf volgende week ga ik een aantal plantaardige versies proberen. Benieuwd of ik ergens het zure en schrale van yoghurt en kwark terug kan vinden in een plantaardige variant (tips zijn welkom :-). Overigens wij ontbijten regelmatig op zaterdag bij de Ikea voor de gezelligheid en daar staan koffiemachines waarvan eentje met koemelk en de rest met haverdrank. Dat staat wel op de machines maar niet in het zicht. Een paar keer tegen mensen gezegd/gevraagd of ze wisten dat ze koffie met haverdrank tapten en vrijwel direct werd de koffie weggegooid en een vies gezicht getrokken en mensen zeiden dat ze dat nooit gezien hadden en het al weken zo dronken…..Blijkt dus dat sommige mensen hun koffie blijkbaar gedachtenloos opdrinken en zich niet (echt) bewust zijn van de smaak.