havermout met ananas en mango uit de oven 2

Havermout met ananas & kokos uit de oven (lekker tropisch!)

  • 14 mei 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Terwijl ik dit recept typ, regent het buiten hard en zit ik onder een kleedje. Kortom: een beetje palmbomen-en-tropische-stranden-vibes kon ik wel gebruiken. Daarom bedacht ik dit tropische havermoutrecept waarmee je de regenblues er goed van langs geeft. Kokos, ananas en banaan – dit havermoutontbijt heeft alle ingrediënten in zich om naar een vleugje Hawaï te smaken. En de oven doet al het werk voor je om het ontbijt te maken! Ontdek hieronder hoe je een schaaltje van deze zomerhavermout voor jezelf maakt. Of het nu een druilerige dag of volop zomer is, dit ontbijt kan altijd!

Ananas + kokos = zomervibes

Aan inspiratie voor warm ontbijt heb ik nooit een gebrek. Chocolade-havermout, havermout met warme frambozensaus en mijn favoriete recept voor havermoutpap (met kaneel & banaan) gaan er altijd wel in. Maar soms heb je zin in iets anders. Even niet die traditionele kruiden en fruitsoorten, maar lekker tegendraads wat zomers uit de koelkast halen. Of uit de vriezer in dit geval! Diepvriesananas hebben wij altijd liggen, omdat ik het een perfect ingrediënt vind om een scheutje zomer aan je gerechten toe te voegen. Dat doe ik bijvoorbeeld regelmatig in deze vegetarische kip Hawaï of in noedels met kerrie en ananas. Maar ook in je ontbijt is ananas altijd een goed idee.

In combinatie met kokos vind ik ananas al helemaal heerlijk smaken. Nu ben ik zo’n grote kokosfan dat ik kokossnippers bijna overal wel lekker bij vind. Maar in dit gerecht is het in het bijzonder een lekkere toevoeging. De kokossnippers bovenop de havermout zijn trouwens niet het enige vleugje kokos. In de havermout zelf gebruik ik kokoskwark (de Absolutely Coconut van Alpro) in plaats van plantaardige melk. Daardoor krijgt ook de havermout zelf een subtiele kokossmaak.

havermout met ananas en mango uit de oven 6

Tips voor lekker smeuïge havermout met ananas

Meestal maak ik havermout uit de oven gewoon met plantaardige melk. Voor deze havermout experimenteerde ik met kokoskwark. Dat pakte zo goed uit dat ik de havermout met ananas daar nu altijd mee maak. Je ontbijt krijgt er een smeuïge structuur en romige smaak door. Het is wel de truc om niet te veel kwark toe te voegen. Daardoor blijft de havermout stevig en wordt de bovenkant alsnog lekker krokant. De verhouding van 50 gram havermout met 100 gram kokoskwark werkt voor mij perfect.

Wil je de havermout met ananas de juiste structuur geven, let dan hierop:

  • Gebruik je diepvriesananas? Ontdooi dan de ananas van tevoren (bijvoorbeeld door het de avond ervoor uit de vriezer te halen). Dan is de ananas niet te vochtig.
  • Kies voor een stevige kokoskwark. De Alpro Absolutely Coconut is wat mij betreft perfect. Die van Lidl-huismerk werkt ook heel goed. De kokoskwark van Abbot Kinney’s is meer yoghurtachtig, dus die zou ik niet gebruiken voor deze havermout.
  • Voeg ook een banaan toe aan je ontbijt (zowel geprakt door de havermout als losse plakjes banaan bovenop). Dat geeft de havermout een zoetig tintje zonder dat je suiker nodig hebt.
havermout met ananas en mango uit de oven 9

Vegan, glutenvrij & simpel om te maken

Deze havermout met ananas is vegan en dus ook lactosevrij. Daarnaast kun je het ontbijt eenvoudig glutenvrij maken door glutenvrije havermout te gebruiken. Neem bijvoorbeeld de glutenvrije havermout van Albert Heijn- of Jumbo-huismerk.

Daarnaast is dit een lekker snel ontbijt om te maken. Je moet helaas wel 20 minuten wachten voordat de oven je oppiept om je ontbijt eruit te halen. Maar verder heb je er maar vijf minuten werk aan. Je hoeft alleen de banaan te prakken, de andere ingrediënten toe te voegen en alles door elkaar te roeren. Strooi daarna wat kokossnippers over de havermout en schuif het in de oven. Dan heb je al snel een tropische én lekker warme havermout voor je neus staan om de dag goed te starten.

havermout met ananas en mango uit de oven 10

Recept voor havermout met ananas

Dus wil je wat tropische vibes in huis halen, of het nu ijskoud is buiten of tropisch warm? Deze havermout met kokos is een heerlijke aanrader. Zo maak je het ontbijt in een paar minuten:

havermout met ananas en mango uit de oven 6

Recept voor havermout met ananas en kokos

Romy
Heb je zin in tropische vibes op de vroege ochtend? Met deze havermout met ananas is het altijd een beetje zomer op je ontbijtbord. Ananas, kokos en banaan – dit ontbijt heeft het allemaal. Het is gezond, vegan en vooral heel lekker.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

  • Kleine ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 50 gram havermout
  • 100 gram ananas (kan uit de diepvries – laat hem dan wel goed ontdooien!)
  • 100 gram kokoskwark (bij voorkeur een stevige variant, zoals Alpro Absolutely Coconut)
  • 1 banaan
  • 1 tl agavesiroop of ahornsiroop
  • 1/2 tl vanille-extract
  • Handje kokossnippers

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Prak 2/3 banaan met een vork in een kommetje. Voeg daar de havermout, de kokoskwark, de agavesiroop, de ananas en het vanille-extract aan toe. Roer goed door.
  • Schep het mengsel in een kleine ovenschaal. Snijd de overgebleven 1/3 banaan in plakjes en verdeel die over het havermoutontbijt. Strooi ook de kokossnippers over de havermout.
  • Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat het ontbijt in ongeveer 20 minuten gaar worden. Het klopt dat de havermout dan nog een beetje smeuïg is. Zo is dit ontbijt op z'n lekkerst!
  • Strooi eventueel nog wat extra kokos over het ontbijt. Zet dan je lepel erin en smullen maar! (Pas op: de stukjes ananas kunnen nog wel wat heet zijn als je direct aanvalt.)
Trefwoord Ananas, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Kokos, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met ananas en mango uit de oven 2

Fruit verstopt in een lekker ontbijt

Naast dat ik vrolijk word van dit zomerse ontbijt op de vroege ochtend, is het ook een goede fruitbron ’s morgens. In één ontbijtportie zitten één banaan en 100 gram ananas verstopt. Best een hoop fruit dus! Ik vind het zelf altijd fijn om ’s ochtends al wat vitamines achter de kiezen te hebben. Dan hoef ik daar de rest van de dag niet steeds aan te denken.

Meer genieten van havermout uit de oven?

Havermout uit de oven (ook wel “baked oats”) is fantastisch. Als je niet zo’n liefhebber bent van smeuïge havermoutpap, dan moet je echt eens proberen of havermout uit de oven wel iets voor je is. De structuur is wat steviger en je kunt met de juiste ingrediënten zelfs een mini-appeltaart of een ontbijtbrownie van havermout maken.

Deze ovenontbijtjes kan ik je in elk geval aanraden:

Wat voor ontbijt is jouw ultieme ontbijtfeestje?

gebakken havermout met mango

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Havermout met kurkuma, mango & rozijnen

7 januari 2024|Recepten|

Havermout met kurkuma. Het was een voedingsdeskundige die dat recept voor het eerst opperde toen ik last had van mijn buik. Mijn eerste reactie was een wat vertrokken gezicht. Is dat eetbaar, havermout met kurkuma? Een paar maanden geleden waagde ik me er toch aan. En guess what, het is niet gewoon eetbaar, het is mega-lekker! Tenminste, als je het combineert met de juiste ingrediënten. Voor deze heerlijke kurkuma-havermout combineer ik de havermoutpap met onder andere mango, rozijnen, kaneel en pindakaas. Het resultaat is een heerlijk verwarmende havermout die zoet, kruidig en lekker winters is. Nieuwsgierig? Bekijk het recept hieronder en maak deze winterse havermout zelf.

Hooggevoeligheid accepteren (inclusief de mindere kanten) – soms een uitdaging!

19 juli 2021|Persoonlijk, Zelfliefde|

Dat het stempeltje hooggevoelig op mijn voorhoofd past, weet ik inmiddels wel. Dat label heeft voor mij heel veel verduidelijkt en makkelijker gemaakt. Maar dat stickertje op mezelf drukken, is wat anders dan het accepteren. Ik merk de laatste tijd dat ik stukjes van die hooggevoelige kant soms onbewust probeer weg te poetsen. Zullen mensen me niet een zeurpiet vinden? Anderen hebben hier toch ook geen last van? Moet ik nu alwéér alleen zijn? Hooggevoelig zijn én hooggevoeligheid accepteren blijken twee aparte dingen.