Stel je voor dat je hele woonkamer ‘s ochtends ruikt naar verse appeltaart. En dat je dan de dag begint met een ontbijtje dat daar – soort van – naar smaakt. Mij mag je daar in elk geval wel voor wakker maken. Nu maak ik als vroege vogel mijn ontbijtjes altijd zelf, dus dat wakker worden gemaakt voor ontbijt zal er niet snel van komen. Maar vijf minuten in de keuken staan voor deze havermout met appel uit de oven heb ik er met alle liefde voor over. Een heerlijk herfstrecept om de dag goed mee te starten!
Havermout met appel en kaneel uit de oven
Echte appeltaart is dit recept uiteraard niet. Maar de geur die je vanuit de oven al kunt ruiken, komt daar wel aardig dicht bij in de buurt. Havermout uit de oven is een van mijn lievelingsontbijtjes. Aangezien ik meestal niet meteen ontbijt nadat ik de slaap uit mijn ogen heb gewreven, vind ik het geen enkel probleem dat het niet binnen vijf minuten voor mijn neus staat.
Het handige van ovenontbijtjes is dat het klaarmaken vaak alsnog maar vijf minuten duurt; je moet alleen heel even op de oven wachten. Een kleine moeite als je kijkt naar de beloning: een kamer die zich met een heerlijke appeltaartgeur vult én een lekker voedzaam ontbijtje. Geen verkeerd begin van de dag!

Appelhavermout met een beetje crunch
Voor een echte appelaanbieder als ik is het best gek dat ik bijna nooit appel door mijn ontbijt gooi. Grappig genoeg vind ik appel net iets te “hard” voor door het ontbijt. Maar voor gebakken (en dus heerlijk zachte) appel maak ik graag een uitzondering op die regel. Appel uit de oven is bijna een lekkere snack op zich. Zeker met een beetje kaneel eroverheen. Dit keer gooide ik de gebakken appel met kaneel door mijn ontbijtje. Een heerlijk zoet ontbijt waarmee je meteen een hoop vitamine binnen krijgt!
Om het idee van appeltaart compleet te maken, strooide ik over de havermout met appel ook versnipperde pecannoten en zitten er wat rozijntjes in verstopt. Maakt het appeltaartgevoel compleet!

Recept havermout met appel uit de oven
Ingrediënten
- 80 gram havermout
- 250 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 2 appels
- 2 tl kaneel
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl honing
- 1 el rozijnen
- Paar pecannoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd 1 appel in kleine stukjes (uiteraard zonder het klokhuis). Snijd de andere appel door de helft en snijd één helft in stukjes en de andere helft in (een stuk of 10) plakjes. Maak de plakjes niet te dun; dan blijven ze straks beter bovenop liggen.
- Doe de havermout, appel, melk en rozijnen bij elkaar in een schaal. Voeg er ook de kaneel, koek- en speculaaskruiden en honing aan toe.
- Roer alles met een lepel goed door. Giet daarna het mengsel in een kleine ovenschaal of in twee kleine taartvormpjes.
- Verdeel de plakjes appel over de bovenkant van de appeltaart-havermout. Leg ze wat schuin over elkaar heen als je het er extra feestelijk uit wilt laten zien.
- Schuif daarna de ovenschaal met de havermout in de voorverwarmde oven en wacht zo’n 25 minuten (het lastigste onderdeel van het hele recept, want wachten is best moeilijk als het zo lekker ruikt!).
- Haal daarna de havermout uit de oven. Snijd de pecannoten in kleine stukjes en strooi die uit over de havermout. Spuit eventueel nog wat honing over de havermout als je houdt van lekker zoet.
Notities


Havermout met appel en kaneel: perfect herfstgerecht
Het lekkere aan havermout uit de oven vind ik dat de structuur net wat anders is dan als je warme havermoutpap maakt. Nu vind ik warme havermoutpap met allerlei toppings eroverheen ook heel lekker, maar ovengebakken havermout staat met stip op één in huize Veul. In de zomer zijn smoothie-bowls mijn ultieme traktatie-ontbijt, maar in het najaar vind ik gebakken havermout een lekker warme verwennerij.
Tel daarbij op dat kaneel me altijd doet denken aan de herfst en dat dit ook nog hét seizoen van de Elstar-appels is. Dit was dus zeker niet de laatste keer dat hier havermout met appel en kaneel op tafel stond. Wij hebben geen huisparfum meer nodig, geloof ik. De kaneelgeur is hier vast niet weg te slaan de komende maanden met de aankomende baksels.

Ander heerlijks met havermout
Ben jij ook zo’n liefhebber van havermout? Deze gebakken havermout met banaan vond ik zelf ook verrukkelijk. En warme havermoutpap met speculaaskruiden is ook een heerlijk herfstrecept dat me direct aan 5 december doet denken. Ik merk dat ik de smaak voor havermoutontbijtjes helemaal te pakken heb nu ijskoude smoothie bowls me te koud zijn. Dus bereid je voor: ik ben voorlopig nog niet uitgebakken.
Hoe eet jij je havermout het liefst?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Beter afval scheiden | 10 tips die ik leerde van een afvalverwerker
In onze keuken staan al sinds jaar en dag verschillende afvalbakjes. GFT gaat keurig in een apart bakje, en plastic verpakkingen verzamelen we in weer een andere zak. Ik dacht dan ook dat ik het heel aardig deed met afval scheiden. Maar sinds ik teksten schrijf voor een afvalverwerker heb ik ontdekt dat er ook in huize Bart-Romy nog veel dingen beter konden. Zo bleken kartonnen diepvriesfruit-verpakkingen helemaal niet bij het karton te horen. De aluminiumfolie-propjes, die wij altijd keurig apart hielden, mochten dus wél bij het PMD. En hoe zit het met sausflessen? Maar bovenal: wat helpt om alles in de goede bak te gooien? Nadat ik de afgelopen maanden afvalscheiding nóg serieuzer nam, deel ik mijn beste afval-scheid-tips.
Recept truffelpasta met champignons & roomsaus (vega & supersimpel!)
Truffelpasta. Zodra dat gerecht op de menukaart staat, bestel ik het. Daar kun je op vertrouwen. Er gaat niets boven de intense smaak van truffels in combinatie met een smeuïge roomsaus en Parmezaanse kaas. En dus dook ik de keuken in om een goede look-a-like van mijn favoriete restaurantmaaltijd te maken. Dit truffelpasta-recept kost je maar 20 minuten om te maken, is heerlijk romig en doet enigszins denken aan die verrukkelijke pastamaaltijden van je favoriete Italiaans. Maar dan lekker simpel zelfgemaakt!
Havermout met framboos en kokos (makkelijk & gezond)
Heb je háár weer met de warme havermout! Tja, ik eet nu eenmaal niets liever dan dat tijdens deze koude maanden. Dit keer heb ik een nieuwe variant ontdekt op mijn standaard havermoutrecept met cacao: havermout met framboos. Je krijgt er een mooi roze ontbijtje van dat heerlijk zoet smaakt en waarin verrassend veel fruit “verborgen” zit. Vijf minuutjes werk voor een ochtend lang goed vol zitten!
Een heerlijk herfstig ontbijtje. Ga ik onthouden.
Ik ruik ‘m bijna door het scherm heen;). Dit zou je toch gewoon als snack op het menu zetten? Heerlijk!
Hihi, dat kan natuurlijk ook! Ik moet zeggen dat ik het ook niet verkeerd zou vinden als vieruurtje 😉
Oh Romy, wat ziet dit ontbijtje er lekker uit zeg, echt een heel leuk idee, ik ga hem onthouden!
Warm eten in de ochtens is niet echt mijn ding. Hooguit een omelet, misschien wat gebakken champignons. Zoet eten inde ochtend is ook niet mijn ding. Maar wie zegt dat dit een ontbijt moet zijn, toch? Lunch of middagsnack. Maar ik hou ook niet van warme appeltaart dus misschien kan het ook afgekoeld gegeten worden.
Zeker, het kan ook prima als lunch of snack in de middag. En afgekoeld zal het waarschijnlijk net zo lekker zijn 🙂
Lekker zeg! Dat ga ik ook eens proberen! Ik eet al jaren hetzelfde ontbijt met havermout, dus misschien wel eens leuk om af te wisselen. Zeker in dit herfstige weer!
Leuk om te horen! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt 🙂 Ik ben zelf ook snel geneigd om vaak hetzelfde ontbijtje te eten, maar het is soms heerlijk om eens iets anders te nemen.
Ik ben helaas geen fan van havermout, althans niet aangemaakt met melk. Toch word ik er-rug vrolijk van dit recept. Het is de geur die door je huis wervelt: een kruidige herfststorm vol heerlijke smaken. Mooie foto’s ook, Romy!
Wat ontzettend leuk om dat te horen! Dank je wel 🙂 De geur van dit gerecht is inderdaad verrukkelijk.
Dit ziet er wel heel goed uit! ;-D
O dit lijkt mij superlekker! Wil zeker een keer gaan maken. Ik ben benieuwd of je het ook kan voorbereiden als een soort ‘over night oats’, dus de avond ervoor al klaar maken en dan de volgende ochtend zo in de oven (terwijl ik mij douche en aankleed).
Ja, dat is zeker ook mogelijk 🙂 Dat scheelt inderdaad wat werk ’s ochtends. Ik zou alleen wel de stukjes appel op de bovenkant er dan pas de volgende dag op leggen. Anders heb je kans dat die wat bruinig worden.