Recept havermout met appel uit de oven (à la appeltaart)

17 nov 2021 | Recepten | 13 reacties

Stel je voor dat je hele woonkamer ‘s ochtends ruikt naar verse appeltaart. En dat je dan de dag begint met een ontbijtje dat daar – soort van – naar smaakt. Mij mag je daar in elk geval wel voor wakker maken. Nu maak ik als vroege vogel mijn ontbijtjes altijd zelf, dus dat wakker worden gemaakt voor ontbijt zal er niet snel van komen. Maar vijf minuten in de keuken staan voor deze havermout met appel uit de oven heb ik er met alle liefde voor over. Een heerlijk herfstrecept om de dag goed mee te starten!

Havermout met appel en kaneel uit de oven

Echte appeltaart is dit recept uiteraard niet. Maar de geur die je vanuit de oven al kunt ruiken, komt daar wel aardig dicht bij in de buurt. Havermout uit de oven is een van mijn lievelingsontbijtjes. Aangezien ik meestal niet meteen ontbijt nadat ik de slaap uit mijn ogen heb gewreven, vind ik het geen enkel probleem dat het niet binnen vijf minuten voor mijn neus staat.

Het handige van ovenontbijtjes is dat het klaarmaken vaak alsnog maar vijf minuten duurt; je moet alleen heel even op de oven wachten. Een kleine moeite als je kijkt naar de beloning: een kamer die zich met een heerlijke appeltaartgeur vult én een lekker voedzaam ontbijtje. Geen verkeerd begin van de dag!

havermout met appel en kaneel

Appelhavermout met een beetje crunch

Voor een echte appelaanbieder als ik is het best gek dat ik bijna nooit appel door mijn ontbijt gooi. Grappig genoeg vind ik appel net iets te “hard” voor door het ontbijt. Maar voor gebakken (en dus heerlijk zachte) appel maak ik graag een uitzondering op die regel. Appel uit de oven is bijna een lekkere snack op zich. Zeker met een beetje kaneel eroverheen. Dit keer gooide ik de gebakken appel met kaneel door mijn ontbijtje. Een heerlijk zoet ontbijt waarmee je meteen een hoop vitamine binnen krijgt!

Om het idee van appeltaart compleet te maken, strooide ik over de havermout met appel ook versnipperde pecannoten en zitten er wat rozijntjes in verstopt. Maakt het appeltaartgevoel compleet!

Ingrediënten (voor 2 porties)

Vaak leef ik me voor mijn ontbijtrecepten nogal uit qua ingrediënten en heb je er van alles voor nodig. Bij deze havermout met appel en kaneel valt dat best mee. Voor 2 porties gebruikte ik het volgende:

  • 80 gram havermout
  • 250 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
  • 2 appels
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl honing
  • 1 el rozijnen
  • Paar pecannoten
havermout met appel en kaneel
havermout met appel en kaneel

Hoe maak je de appeltaart-havermout?

Het wachten op de oven duurt nog het langst; de havermout is zo gemaakt. In 5 minuten staat het klaar om de oven in te gaan.

Je maakt dit recept als volgt:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Snijd 1 appel in kleine stukjes (uiteraard zonder het klokhuis). Snijd de andere appel door de helft en snijd één helft in stukjes en de andere helft in (een stuk of 10) plakjes. Maak de plakjes niet te dun; dan blijven ze straks beter bovenop liggen.
  • Doe de havermout, appel, melk en rozijnen bij elkaar in een schaal. Voeg er ook de kaneel, koek- en speculaaskruiden en honing aan toe.
  • Roer alles met een lepel goed door. Giet daarna het mengsel in een kleine ovenschaal of in twee kleine taartvormpjes.
  • Verdeel de plakjes appel over de bovenkant van de appeltaart-havermout. Leg ze wat schuin over elkaar heen als je het er extra feestelijk uit wilt laten zien.
  • Schuif daarna de ovenschaal met de havermout in de voorverwarmde oven en wacht zo’n 25 minuten (het lastigste onderdeel van het hele recept, want wachten is best moeilijk als het zo lekker ruikt!).
  • Haal daarna de havermout uit de oven. Snijd de pecannoten in kleine stukjes en strooi die uit over de havermout. Spuit eventueel nog wat honing over de havermout als je houdt van lekker zoet.

Tip: wacht met de pecannoten over de havermout strooien totdat de havermout gebakken is. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ze er anders een tikkeltje zwart geblakerd uit kunnen komen.

havermout met appel en kaneel
havermout met appel en kaneel

Havermout met appel en kaneel: perfect herfstgerecht

Het lekkere aan havermout uit de oven vind ik dat de structuur net wat anders is dan als je warme havermoutpap maakt. Nu vind ik warme havermoutpap met allerlei toppings eroverheen ook heel lekker, maar ovengebakken havermout staat met stip op één in huize Veul. In de zomer zijn smoothie-bowls mijn ultieme traktatie-ontbijt, maar in het najaar vind ik gebakken havermout een lekker warme verwennerij.

Tel daarbij op dat kaneel me altijd doet denken aan de herfst en dat dit ook nog hét seizoen van de Elstar-appels is. Dit was dus zeker niet de laatste keer dat hier havermout met appel en kaneel op tafel stond. Wij hebben geen huisparfum meer nodig, geloof ik. De kaneelgeur is hier vast niet weg te slaan de komende maanden met de aankomende baksels.

Ander heerlijks met havermout

Ben jij ook zo’n liefhebber van havermout? Deze gebakken havermout met banaan vond ik zelf ook verrukkelijk. En warme havermoutpap met speculaaskruiden is ook een heerlijk herfstrecept dat me direct aan 5 december doet denken. Ik merk dat ik de smaak voor havermoutontbijtjes helemaal te pakken heb nu ijskoude smoothie bowls me te koud zijn. Dus bereid je voor: ik ben voorlopig nog niet uitgebakken.

Hoe eet jij je havermout het liefst?

havermout met appel uit de oven
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

13 Reacties

  1. Darina

    Een heerlijk herfstig ontbijtje. Ga ik onthouden.

    Antwoord
  2. Naomi

    Ik ruik ‘m bijna door het scherm heen;). Dit zou je toch gewoon als snack op het menu zetten? Heerlijk!

    Antwoord
    • Romy

      Hihi, dat kan natuurlijk ook! Ik moet zeggen dat ik het ook niet verkeerd zou vinden als vieruurtje ;)

      Antwoord
  3. bychristiana

    Oh Romy, wat ziet dit ontbijtje er lekker uit zeg, echt een heel leuk idee, ik ga hem onthouden!

    Antwoord
  4. Daenelia

    Warm eten in de ochtens is niet echt mijn ding. Hooguit een omelet, misschien wat gebakken champignons. Zoet eten inde ochtend is ook niet mijn ding. Maar wie zegt dat dit een ontbijt moet zijn, toch? Lunch of middagsnack. Maar ik hou ook niet van warme appeltaart dus misschien kan het ook afgekoeld gegeten worden.

    Antwoord
    • Romy

      Zeker, het kan ook prima als lunch of snack in de middag. En afgekoeld zal het waarschijnlijk net zo lekker zijn :)

      Antwoord
  5. Meaghan

    Lekker zeg! Dat ga ik ook eens proberen! Ik eet al jaren hetzelfde ontbijt met havermout, dus misschien wel eens leuk om af te wisselen. Zeker in dit herfstige weer!

    Antwoord
    • Romy

      Leuk om te horen! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt :) Ik ben zelf ook snel geneigd om vaak hetzelfde ontbijtje te eten, maar het is soms heerlijk om eens iets anders te nemen.

      Antwoord
  6. Nell Nijssen

    Ik ben helaas geen fan van havermout, althans niet aangemaakt met melk. Toch word ik er-rug vrolijk van dit recept. Het is de geur die door je huis wervelt: een kruidige herfststorm vol heerlijke smaken. Mooie foto’s ook, Romy!

    Antwoord
    • Romy

      Wat ontzettend leuk om dat te horen! Dank je wel :) De geur van dit gerecht is inderdaad verrukkelijk.

      Antwoord
  7. Maaike

    Dit ziet er wel heel goed uit! ;-D

    Antwoord
  8. Giovanna Jansen

    O dit lijkt mij superlekker! Wil zeker een keer gaan maken. Ik ben benieuwd of je het ook kan voorbereiden als een soort ‘over night oats’, dus de avond ervoor al klaar maken en dan de volgende ochtend zo in de oven (terwijl ik mij douche en aankleed).

    Antwoord
    • Romy

      Ja, dat is zeker ook mogelijk :) Dat scheelt inderdaad wat werk ‘s ochtends. Ik zou alleen wel de stukjes appel op de bovenkant er dan pas de volgende dag op leggen. Anders heb je kans dat die wat bruinig worden.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs