havermout met bramen 8

Havermout met bramen, Earl Grey & kaneel (vegan)

  • 8 september 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Laatst zag ik ze opeens als bonusaanbieding voor me liggen: bramen! Ik wist meteen: die moeten in mijn ontbijtkom terechtkomen. Bramen zijn namelijk een heel geslaagde match met havermout. Vooral als je van de bramen een heerlijk zoet sausje maakt om door je havermoutpap te roeren. En deze havermoutvariant is al helemaal een eetfeestje op de vroege ochtend. Er komt niet alleen kaneel, maar ook een zakje Earl Grey-thee aan te pas. Trek in een warm ontbijt voor een gure ochtend? Probeer dan zeker deze havermout met bramen en Earl Grey.

Warme havermout met bramen en Earl Grey

Havermout met kaneel is een oude vertrouwde (en heel geslaagde!) havermoutcombinatie die je vast vaker bent tegenkomen. Maar deze havermout met bramen en kaneel is net een tikkeltje origineler. Je gebruikt namelijk niet alleen kaneel als smaakmaker, maar ook een zakje Earl Grey-thee. Daardoor neemt de havermout een subtiel vleugje van deze heerlijke theesmaak op.

Geïnspireerd op mijn eigen recept voor Earl Grey-muffins, hang ik voor deze havermout een zakje Earl Grey-thee 3 minuten in een steelpan met plantaardige melk. Even de melk verwarmen (met het theezakje erin) en dan de havermout erdoorheen roeren. Na 5 minuten, al roerend, de thee laten trekken, heeft je havermoutontbijt geheid de heerlijke, maar niet te overheersende smaak van je favoriete kop thee.

havermout met bramen 2

Hoe kun je havermout lekker klaarmaken?

Havermout lijkt van zichzelf misschien een wat kaal en smaakloos ingrediënt. Maar met de toevoeging van de juiste ingrediënten kun je er de lekkerste ontbijtjes mee maken. Zelf maak ik het liefst warme havermoutpap door havermout in een steelpan te verwarmen met plantaardige melk, chiazaad (die zaadjes “vreten” het vocht een beetje op), plantaardige kwark (om de havermout smeuïger te maken) en agavesiroop of een ander zoetmiddel. Een beetje kaneel erbij en je hebt een hartstikke lekker ontbijtje! Als je je favoriete toppings, zoals de heerlijke bramengelei of plakjes banaan, er ook nog bij schept, is het ontbijtfeest al helemaal compleet.

havermout met bramen 4

Nog meer havermoutontbijtjes?

Inmiddels heb ik allerlei lekkere havermoutvariaties bedacht die ik zelf regelmatig eet. Als je nog meer opties zoekt dan de havermout met bramen, dan kan ik je deze heerlijke havermoutjes ook zeker aanraden:

havermout met bramen 6

Hoe maak je de bramengelei voor de havermout?

Voor havermout met bramen kun je natuurlijk gewoon hele bramen uit een supermarktdoosje gebruiken. Maar ik vind havermout nóg lekkerder met een zelfgemaakte bramengelei erbij. En die kun je heel goed, zonder ingewikkelde capriolen, zelf maken! Roer hiervoor 100 gram bramen uit de diepvries met 1 theelepel chiazaad en 1 theelepel agavesiroop door in een steelpan. Verwarm op middelhoog vuur totdat de bramen ontdooien en het vocht vrijkomt. Zo ontstaat gaandeweg een heerlijke bramensaus om op je havermout te gebruiken.

Maak je het jezelf liever iets makkelijker? Dan kun je de bramen ook vooraf ontdooien, dan fijnprakken met een vork en er een theelepel agavesiroop doorheen roeren. Verwarm eventueel in de magnetron als je de gelei warm het lekkerst vindt.

havermout met bramen 7

Recept havermout met bramen en Earl Grey

Heb jij nog een bakje met (diepvries- of verse) bramen staan? En vind je de combinatie van havermout met bramen al net zo geslaagd als ik? Maak er dan dit verrassende én verwarmende ontbijt mee met bramen, Earl Grey-thee, kaneel én andere heerlijke ingrediënten. Een ontbijtje dat goed vult en waarmee je de dag geheid lekker begint (in elk geval in de letterlijke betekenis van het woord!).

havermout met bramen 8

Havermout met bramen, Earl Grey & kaneel (vegan en simpel!)

Romy
Wil je jezelf trakteren op een verwarmend, verrassend én goed vullend ontbijt? Dan ga je deze havermout met bramen en een vleugje Earl Grey sowieso waarderen. Maak dit simpele ontbijt in maar 10 minuten!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 8 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

  • steelpan
  • Nog een kookpan of een magnetron

Ingrediënten
  

  • 50 gram havermout evt. glutenvrij
  • 200 ml plantaardige melk zoals sojamelk
  • 1 zakje Earl Grey-thee
  • 1 el plantaardige kwark
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl chiazaad

Voor de bramen-gelei:

  • 100 gram bramen (diepvries-bramen werken het beste!)
  • 1 tl agavesiroop
  • 1 tl chiazaad

Als toppings (= optioneel)

  • ½ banaan in plakjes
  • 1 tl pindakaas
  • Pompoenpitten
  • Hennepzaad
  • Extra bramen

Instructies
 

  • Maak in een steelpan de bramen-gelei. Doe daarvoor de diepvries-bramen, chiazaad en agavesiroop bij elkaar in de pan. Roer door en verwarm op laag vuur totdat de bramen ontdooien en de gelei iets dikker wordt.
    Pak je er liever geen extra pan bij? Verwarm dan de ingrediënten voor de gelei kort in de magnetron en schep goed om.
  • Maak ondertussen de havermout. Schenk daarvoor de plantaardige melk in een andere pan en hang het zakje Earl Grey-thee in de pan, zodat het kan trekken. Verwarm op middelhoog vuur en roer regelmatig door totdat de melk gaat borrelen.
  • Voeg dan de havermout, agavesiroop, chiazaadjes, plantaardige kwark en kaneel toe aan de pan. Laat het theezakje nog 1-2 minuten hangen, terwijl je de havermout regelmatig omschept. Haal het er dan uit.
  • Verwarm de havermout totdat deze flink is ingedikt. Vind je de havermoutpap iets te stevig? Voeg dan een scheutje extra plantaardige melk toe.
  • Serveer de havermout met de bramengelei, plakjes banaan, pindakaas en eventueel pompoenpitten en hennepzaad. Geniet van je feestontbijt!
Trefwoord Bramen, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Kaneel, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met bramen 5

Wanneer zijn bramen in het seizoen?

Bramen kun je meestal plukken van augustus tot begin oktober. Ze zijn het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar, maar zijn in die maanden op z’n lekkerst én het goedkoopst.

Kun je diepvriesbramen gebruiken voor dit ontbijtje?

Ja, absoluut! Voor de bramengelei gebruik ik standaard diepvriesbramen. Die kun je namelijk makkelijker tot een gelei koken, omdat ze (eenmaal gekookt) zachter zijn en meer vocht bevatten. Ook voor de topping kun je diepvriesbramen gebruiken. Roer ze bevroren door je havermoutontbijt om ze vanzelf te laten ontdooien door de havermout. Of haal ze iets van tevoren uit de diepvries, zodat ze alvast kunnen ontdooien.

Waarom zijn bramen zo gezond?

Bramen zitten vol vezels en bevatten veel goede voedingsstoffen. Zo zit in bramen vitamine C en E, foliumzuur en vitamine K. Diepvriesbramen zijn trouwens net zo gezond als gewone bramen, omdat de bramen direct nadat ze rijp zijn worden ingevroren.

Tip: eet deze havermout met een kopje Earl Grey-thee erbij

Misschien een geheel overbodige tip, maar uiteraard smaakt deze havermout met bramen nóg lekkerder als je er ook los een kopje Earl Grey-thee bij serveert. Dan is je high tea-achtige ontbijt al helemaal compleet. Laat de dag maar beginnen!

Voor wat voor type gerecht (of juist iets drinkbaars) gebruik jij bramen het liefst?

Wil je dit recept bewaren? Sla het op Pinterst op door te klikken op het Pinterest-icoontje hieronder:

havermout met kaneel en bramen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Blij Lijstje #66 | Verbouwkeuzes, vakantievooruitzichten & verbintenissen bij de notaris

10 juli 2023|Persoonlijk, Positiviteit|

Er was en is een hoop om blij van te worden deze weken. Hoewel ik zo nu en dan veranderde in een stresskippie vanwege de verhuisperikelen (sorry, Bart!), stuiterde ik vooral vaak de dagen door uit blijheid over leuke plannen en toffe dingen. Ik verzamelde dan ook weer eens een lijst vol blijheid voor de blog! Zoals een geslaagde kastdeuroperatie, levelen met iemand van mijn oma's leeftijd op een luidruchtig feestje, Londen-plannen smeden, potten pindakaas in koffers proppen en naar de notaris gaan voor een niet heel romantisch maar wel belangrijk verbintenis-ding. Dit is mijn lijstje vol blije dingen!