Laatst zag ik ze opeens als bonusaanbieding voor me liggen: bramen! Ik wist meteen: die moeten in mijn ontbijtkom terechtkomen. Bramen zijn namelijk een heel geslaagde match met havermout. Vooral als je van de bramen een heerlijk zoet sausje maakt om door je havermoutpap te roeren. En deze havermoutvariant is al helemaal een eetfeestje op de vroege ochtend. Er komt niet alleen kaneel, maar ook een zakje Earl Grey-thee aan te pas. Trek in een warm ontbijt voor een gure ochtend? Probeer dan zeker deze havermout met bramen en Earl Grey.
Warme havermout met bramen en Earl Grey
Havermout met kaneel is een oude vertrouwde (en heel geslaagde!) havermoutcombinatie die je vast vaker bent tegenkomen. Maar deze havermout met bramen en kaneel is net een tikkeltje origineler. Je gebruikt namelijk niet alleen kaneel als smaakmaker, maar ook een zakje Earl Grey-thee. Daardoor neemt de havermout een subtiel vleugje van deze heerlijke theesmaak op.
Geïnspireerd op mijn eigen recept voor Earl Grey-muffins, hang ik voor deze havermout een zakje Earl Grey-thee 3 minuten in een steelpan met plantaardige melk. Even de melk verwarmen (met het theezakje erin) en dan de havermout erdoorheen roeren. Na 5 minuten, al roerend, de thee laten trekken, heeft je havermoutontbijt geheid de heerlijke, maar niet te overheersende smaak van je favoriete kop thee.

Hoe kun je havermout lekker klaarmaken?
Havermout lijkt van zichzelf misschien een wat kaal en smaakloos ingrediënt. Maar met de toevoeging van de juiste ingrediënten kun je er de lekkerste ontbijtjes mee maken. Zelf maak ik het liefst warme havermoutpap door havermout in een steelpan te verwarmen met plantaardige melk, chiazaad (die zaadjes “vreten” het vocht een beetje op), plantaardige kwark (om de havermout smeuïger te maken) en agavesiroop of een ander zoetmiddel. Een beetje kaneel erbij en je hebt een hartstikke lekker ontbijtje! Als je je favoriete toppings, zoals de heerlijke bramengelei of plakjes banaan, er ook nog bij schept, is het ontbijtfeest al helemaal compleet.

Nog meer havermoutontbijtjes?
Inmiddels heb ik allerlei lekkere havermoutvariaties bedacht die ik zelf regelmatig eet. Als je nog meer opties zoekt dan de havermout met bramen, dan kan ik je deze heerlijke havermoutjes ook zeker aanraden:

Hoe maak je de bramengelei voor de havermout?
Voor havermout met bramen kun je natuurlijk gewoon hele bramen uit een supermarktdoosje gebruiken. Maar ik vind havermout nóg lekkerder met een zelfgemaakte bramengelei erbij. En die kun je heel goed, zonder ingewikkelde capriolen, zelf maken! Roer hiervoor 100 gram bramen uit de diepvries met 1 theelepel chiazaad en 1 theelepel agavesiroop door in een steelpan. Verwarm op middelhoog vuur totdat de bramen ontdooien en het vocht vrijkomt. Zo ontstaat gaandeweg een heerlijke bramensaus om op je havermout te gebruiken.
Maak je het jezelf liever iets makkelijker? Dan kun je de bramen ook vooraf ontdooien, dan fijnprakken met een vork en er een theelepel agavesiroop doorheen roeren. Verwarm eventueel in de magnetron als je de gelei warm het lekkerst vindt.

Recept havermout met bramen en Earl Grey
Heb jij nog een bakje met (diepvries- of verse) bramen staan? En vind je de combinatie van havermout met bramen al net zo geslaagd als ik? Maak er dan dit verrassende én verwarmende ontbijt mee met bramen, Earl Grey-thee, kaneel én andere heerlijke ingrediënten. Een ontbijtje dat goed vult en waarmee je de dag geheid lekker begint (in elk geval in de letterlijke betekenis van het woord!).

Havermout met bramen, Earl Grey & kaneel (vegan en simpel!)
Equipment
- steelpan
- Nog een kookpan of een magnetron
Ingrediënten
- 50 gram havermout evt. glutenvrij
- 200 ml plantaardige melk zoals sojamelk
- 1 zakje Earl Grey-thee
- 1 el plantaardige kwark
- 1 el agavesiroop
- 1 tl kaneel
- 1 tl chiazaad
Voor de bramen-gelei:
- 100 gram bramen (diepvries-bramen werken het beste!)
- 1 tl agavesiroop
- 1 tl chiazaad
Als toppings (= optioneel)
- ½ banaan in plakjes
- 1 tl pindakaas
- Pompoenpitten
- Hennepzaad
- Extra bramen
Instructies
- Maak in een steelpan de bramen-gelei. Doe daarvoor de diepvries-bramen, chiazaad en agavesiroop bij elkaar in de pan. Roer door en verwarm op laag vuur totdat de bramen ontdooien en de gelei iets dikker wordt.Pak je er liever geen extra pan bij? Verwarm dan de ingrediënten voor de gelei kort in de magnetron en schep goed om.
- Maak ondertussen de havermout. Schenk daarvoor de plantaardige melk in een andere pan en hang het zakje Earl Grey-thee in de pan, zodat het kan trekken. Verwarm op middelhoog vuur en roer regelmatig door totdat de melk gaat borrelen.
- Voeg dan de havermout, agavesiroop, chiazaadjes, plantaardige kwark en kaneel toe aan de pan. Laat het theezakje nog 1-2 minuten hangen, terwijl je de havermout regelmatig omschept. Haal het er dan uit.
- Verwarm de havermout totdat deze flink is ingedikt. Vind je de havermoutpap iets te stevig? Voeg dan een scheutje extra plantaardige melk toe.
- Serveer de havermout met de bramengelei, plakjes banaan, pindakaas en eventueel pompoenpitten en hennepzaad. Geniet van je feestontbijt!

Wanneer zijn bramen in het seizoen?
Bramen kun je meestal plukken van augustus tot begin oktober. Ze zijn het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar, maar zijn in die maanden op z’n lekkerst én het goedkoopst.
Kun je diepvriesbramen gebruiken voor dit ontbijtje?
Ja, absoluut! Voor de bramengelei gebruik ik standaard diepvriesbramen. Die kun je namelijk makkelijker tot een gelei koken, omdat ze (eenmaal gekookt) zachter zijn en meer vocht bevatten. Ook voor de topping kun je diepvriesbramen gebruiken. Roer ze bevroren door je havermoutontbijt om ze vanzelf te laten ontdooien door de havermout. Of haal ze iets van tevoren uit de diepvries, zodat ze alvast kunnen ontdooien.
Waarom zijn bramen zo gezond?
Bramen zitten vol vezels en bevatten veel goede voedingsstoffen. Zo zit in bramen vitamine C en E, foliumzuur en vitamine K. Diepvriesbramen zijn trouwens net zo gezond als gewone bramen, omdat de bramen direct nadat ze rijp zijn worden ingevroren.
Tip: eet deze havermout met een kopje Earl Grey-thee erbij
Misschien een geheel overbodige tip, maar uiteraard smaakt deze havermout met bramen nóg lekkerder als je er ook los een kopje Earl Grey-thee bij serveert. Dan is je high tea-achtige ontbijt al helemaal compleet. Laat de dag maar beginnen!
Voor wat voor type gerecht (of juist iets drinkbaars) gebruik jij bramen het liefst?
Wil je dit recept bewaren? Sla het op Pinterst op door te klikken op het Pinterest-icoontje hieronder:

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Vegan upside down appelcake met rozijnen (ook glutenvrij)
De klassieke appeltaart kennen we allemaal wel. Maar heb je 'm ook al eens op z'n kop gemaakt? En dan niet als een flinterdunne tarte tatin met bladerdeeg, maar als een lekker smeuïge cake met gekaramelliseerde appelpartjes bovenop. Als je van appeltaart, cake en en de combinatie kaneel en rozijnen houdt, dan is deze vegan upside down appelcake een schot in de roos. Om er maar een flauwe woordgrap in te gooien: ik ben er ondersteboven van. Jij straks ook? Maak de taart dan zelf in minder dan 1 uur.
Herfstdip?! 7 tips voor self-care in het najaar
Hoe mooi de vallende blaadjes ook zijn, de herfst betekent ook kortere dagen en dalende temperaturen. Niet iedereen kan daar even goed tegen. Misschien ligt bij jou zelfs wel een herfstdip op de loer. Natuurlijk zijn er de cliché tips tegen een herfstdip, zoals geluksmomentjes creëren, de kaarsen aansteken en je favoriete thee in huis halen. Maar onderschat daarnaast de kracht van self-care niet! Deze week merkte ik maar al te goed dat je beter voelen, begint met luisteren naar je lichaam. Daarom geef ik jou (en mij) graag 7 self-care tips om je beter te wapenen tegen een herfstdip.
Kwetsbaar opstellen | 8 tips voor als je dat wél wilt, maar niet durft
Delen wat er in je omgaat. Kwetsbare stukjes van jezelf laten zien. Anderen meenemen in wat je voelt of hebt meegemaakt. Misschien maakt je maag al een koprol als je alleen maar aan het idee denkt. Praten over koetjes en kalfjes is makkelijker. Veiliger ook. Maar je kwetsbaar opstellen kan je heel veel brengen, zo ben ik ook gaan merken. Het belangrijkste? Delen heelt én zorgt voor verbinding. Maar hoe doe je dat, jezelf tóch kwetsbaar opstellen als je dat spannend vindt? Ik heb er zelf de afgelopen jaren heel veel mee geoefend en ben ervan overtuigd geraakt dat kwetsbaarheid écht krachtig maakt. Dit zijn 8 tips die mij over de kwetsbaarheidsdrempel heen helpen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…