Chocolade en peer is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar toen ik die twee voor het eerst combineerde, was ik direct om. Wat een perfect paar! De combinatie van havermout met cacao en peer op mijn ontbijtbord liet dan ook niet lang op zich wachten na het eerste peer-chocoladesucces. En ik kan je zeggen: wat is dit lekker! Deze havermout met cacao en peer heeft een intense chocoladesmaak, met een vleugje zoete peer tussendoor en heerlijke hazelnoten voor de bite. Verwacht een heerlijk smeuïg ontbijt dat haast voor toetje door kan gaan!
Smeuïge havermout met cacao uit de oven
Als je nog niet helemaal overtuigd bent dat havermout naast een gezond ook een lekker ontbijt kan zijn, dan is mijn gouden tip om havermout in de oven te maken. De havermout krijgt een krokant korstje en is heerlijk smeuïg van binnen. Het lijkt in niets op havermoutpap uit een pannetje. Probeer het eens voordat je havermout definitief afschrijft! Het wordt écht heel lekker, zeker als je er cacao doorheen roert. Een chocolade-ontbijt met een gezonder tintje klinkt niet verkeerd, toch?!
De peer maakt deze havermout met cacao nog lekkerder. Ik pureer (of prak) voor elke portie havermout één hele peer. Daardoor smaakt de hele havermout subtiel naar peer en heb je een lekker zoet tintje tussen de cacao door. Echt heel lekker! De peer bovenop de havermout maakt ‘m nog lekkerder én maakt de looks nog ietsje beter.

Zo maak je chocolade-havermout zonder chocola
Je zou denken: havermout met chocola, hoe gezond kan dat zijn? Maar dat valt alles mee! Je maakt deze havermout met cacaopoeder en zoet het daarna met agavesiroop. Komt geen suiker aan te pas dus! Oké oké, ik strooi er zelf nog wel wat pure chocolade overheen voor de lekker, maar uiteraard is het ontbijt ook zonder die paar chocoladestukjes al heel lekker. Op die manier kun je de havermout met cacao zelfs helemaal suikervrij maken.
Overigens klopt het dat rauwe cacao van zichzelf vrij bitter is. Ik koop altijd cacaopoeder van Droste of Fairtrade, wat 100% cacao zonder toevoegingen is (hooguit anti-klontermiddel). Je hebt dus wel wat zoetigheid nodig om je havermout een lekkere chocoladesmaak te geven. Zelf gebruik ik daar agavesiroop voor, maar ahornsiroop, Stevia of een ander zoetmiddel werkt net zo goed. Een klein beetje is al voldoende voor een zoeter tintje!
Proef zelf even hoeveel cacaopoeder jij nodig hebt. Ik houd altijd wel van een heel pure chocoladesmaak. Daarom roer ik gerust 3 eetlepels cacao (voor 2 personen) door deze havermout met cacao. Word jij nou niet razend enthousiast van de puurste chocolade? Houd het dan bij 2 in plaats van 3 eetlepels of gebruik extra zoetstof. Zo kun je de smaak zelf beïnvloeden!

Hoe bereid je havermout in de oven?
Havermout uit de oven klinkt misschien als veel werk, maar dat valt alles mee. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten door elkaar te roeren, het geheel in een ovenschaal te schenken en dan de schaal op 180 graden (heteluchtstand) in de oven te schuiven. Na 25 minuten wachten is je smeuïge havermoutontbijt klaar.
Voor deze havermout met cacao prak of pureer ik eerst de peer en roer ik vervolgens alles door elkaar. Ik houd daarnaast een halve peer over om die in dunne plakjes op de bovenkant van de havermout te leggen. Ook verspreid ik hazelnoten over de havermout. Natuurlijk kun je ook andere toppings gebruiken of je kunt de havermout eenmaal gebakken versieren met noten, pindakaas, extra chocola, rozijnen of waar je maar trek in hebt.
Tip: hoe langer je de havermout met cacao in de oven laat staan, hoe steviger hij wordt. Ik houd er zelf wel van als de binnenkant lekker zacht is. Daarom bak ik de havermout niet té lang. Zo heb je van binnen een mousse-achtige structuur, terwijl de korst van de havermout lekker krokant is. Heb je de havermout liever iets steviger en houd je juist van veel bite (ook binnenin)?

Het recept voor de havermout met cacao en peer
Durf je de verrukkelijke cacao-peer-combinatie aan? Of ben je, net als ik, al overtuigd fan van chocolade en peer in de mix? Dan word je vast vrolijk van deze havermout met cacaopoeder en peer. Een simpel, goed vullend en heerlijk zoet ontbijt! Ik verklap je het recept maar al te graag:

Havermout met cacao en peer
Equipment
- Kleine ovenschaal
- Oven
Ingrediënten
- 80 gram havermout evt. glutenvrij
- 250 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
- 2 ½ peer (2 peren voor door de havermout en een halve peer voor bovenop de havermout)
- 2 el cacaopoeder
- 2 el agavesiroop
- ½ tl bakpoeder
Optioneel als topping:
- Pure chocola
- Hazelnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtstand). Bereid ondertussen alvast de havermout.
- Snijd 2 peren in kleine stukjes en maak daar met de staafmixer (of al prakkend met een vork) puree van. Doe de perenpuree samen met de cacaopoeder, havermout, plantaardige melk en agavesiroop in een ovenschaal en roer goed door totdat je geen klontjes cacaopoeder meer ziet.
- Roer daarna het bakpoeder door de havermout. Snijd daarnaast een halve peer in dunne plakjes en leg die bovenop de havermout. Verdeel eventueel ook hazelnoten (of andere noten) over de havermout. Zet de ovenschaal dan 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Leg, zodra de havermout klaar is, eventueel nog wat stukjes pure chocola op de havermout of versier met andere toppings die jij lekker vindt. Daarna kun je je vork erin zetten. Geniet van je ontbijt!
Notities

Ook deze havermoutrecepten uit de oven zijn lekker
Laat havermout uit de oven nu net één van mijn lievelingsontbijtjes zijn. Valt het op gezien het nogal grote aantal havermoutrecepten op mijn blog? Als deze havermout met peer niet zo jouw ding is of als je gewoon nog meer variatie zoekt, dan kun je deze recepten vast ook waarderen:
- Gebakken havermout met frambozen
- Ontbijtbrownie met warme kersen
- Chocolade-ontbijt uit de oven
- Havermout met blauwe bessen uit de oven
- Gebakken havermout met appel
Wat is jouw favoriete havermoutcombinatie?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Hoe kom je van nachtmerries af? – 9 tips voor zachtere nachtrust
"Slaap lekker, droom zacht!" Het is een standaardzin uit de prentenboeken van vroeger. Maar wat als jouw dromen zo zacht niet zijn? Je kent het misschien wel. Oneindig veel draaien in bed. Met de zweetdruppels over je rug druipend wakker worden. Snel het lampje aanknippen om te zien of dat ene monster met een mes in zijn poot écht niet naast je bed staat. Ik kan erover meepraten na vele nachtelijke avonturen waarin ik onder andere piranha's aan mijn vinger had hangen of seriemoordenaars achter me aan had zitten. Geen pretje! Nachtmerries heb ik nog steeds bij vlagen. Wel ken ik na veel nare-dromen-ervaring wat trucs die mij helpen om minder van die dromen te ervaren. Daarom mijn 9 tips als antwoord op de vraag 'Hoe kom je van nachtmerries af?'.
Vleesvervangers in de test #6 (met 2 burgers die je móet proeven)
Vega-reviews zijn zeker weten een van mijn favoriete artikelen om aan te werken. Vooral het proefgedeelte vind ik bepaald geen straf. Ik ben vast niet de enige die bij elk supermarktbezoekje weer hoopvol voor het vega-schap staat in de hoop een paar nieuwe vega-burgers te ontdekken. En ja hoor, dat is weer gelukt! Hieronder vertel ik je goudeerlijk voor welke vleesvervangers de eerste keer proeven ook de laatste keer was en welke ik wél een succes vond.
Inkiekje #22 | Bagels, boeren & blijmakers per post
Kerstmis. Dat ene woord was toch wel het thema van mijn week. En wat was dat fijn! Ik knutselde de laatste kerstkaarten in elkaar, kreeg onverwachtse kerstpakketten binnen, keek kerstspecials op tv, genoot van lekker eten en zocht naar manieren om ondanks de lockdown toch fijne kleine herinneringen te maken. Dat laatste is gelukkig goed gelukt. Kiek je mee?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…