Heb je een voorliefde voor Nutella? Dan gaat dit bakje havermout met hazelnoten en chocola je sowieso blij maken. Je maakt deze smeuïge havermout in de oven met stukjes hazelnoot, cacaopoeder en uiteraard blokjes pure chocola. Eén en al heerlijkheid! En veel werk is het ook niet. Gooi alle ingrediënten bij elkaar, mik ze in een ovenschaal en zet je oven aan. Dan kun jij ondertussen douchen en wacht er daarna een lekker warm winters ontbijt op je. Enthousiast geworden? Maak deze chocolade-havermout met hazelnoten zelf via het recept hieronder.
Havermout met hazelnoten en chocola (maar dan gezond!)
Deze havermout met hazelnoten heeft de heerlijke smaak van Nutella, maar dan zonder dat er echte Nutella aan te pas komt. Je maakt de havermout namelijk met cacaopoeder, hazelnoten en banaan. Deze heerlijke havermout maak je niet klaar in een pannetje op het vuur, maar in de oven. Daardoor krijg je een lekker knapperige buitenkant en een heerlijk smeuïge binnenkant. Een retourtje oven geeft havermout meteen een heel andere textuur en smaak. Dikke tip om havermout eens op die manier klaar te maken!
Om deze havermout met hazelnoten nog feestelijker te maken, kun je er overigens wel stukjes pure chocola doorheen roeren. Wat mij betreft wordt de havermout daar nóg lekkerder van (maar dat geldt voor bijna alles waar je chocola doorheen gooit!). Maar als je je ontbijt liever gezond houdt, is deze havermout ook zonder de chocola heel goed te pruimen.

Zo maak je havermout in de oven
Op mijn blog heb ik al vaker havermoutjes uit de oven gedeeld. Ik vind dit zelf een heerlijke manier om havermout te bereiden. Ook kost het je weinig werk en moeite. Je kunt prima onder de douche springen of jezelf klaarmaken voor de dag terwijl de oven het werk voor je doet. Deze havermout met hazelnoten en chocola maak je door eerst alle ingrediënten door elkaar te roeren en ze dan in een kleine ovenschaal te gieten. Daarna zet je de schaal ongeveer 25 minuten in de oven op 175 graden (heteluchtstand).
Als je havermout in de oven maakt, is het vooral belangrijk dat je wat meer vocht gebruikt dan je normaal gesproken zou doen. De havermout neemt namelijk veel vocht op in de oven. Zelf gebruik ik hiervoor het liefst een mix van plantaardige melk en plantaardige kwark. Deels vanwege de eiwitten (daar zit plantaardige kwark vol mee!), maar ook deels omdat de structuur daar lekker romig van wordt.

Lekkere topping-tips voor de havermout
Wil je deze havermout met hazelnoten zelf maken? Met een paar toppings erbij maak je hem extra lekker. Zelf eet ik de havermout het liefst in combinatie met een flinke schep sojakwark of kokosyoghurt, wat extra vers fruit, nog meer hazelnoten en eventueel een stukje pure chocola erbij. Als je die laatste meteen op de warme havermout legt, smelt de chocola ook nog en wordt het allemaal extra smakelijk. Verder mag een schep pindakaas of amandelpasta wat mij betreft niet ontbreken.
Overigens smaakt deze havermout met hazelnoten ook erg lekker met plakjes banaan, blauwe bessen en zaadjes (zoals lijnzaad of hennepzaad) erbij. Maar combineer er vooral op los zoals jij dat lekker vindt.
Recept havermout met hazelnoten en chocola
Deze havermout met hazelnoten kost je ’s ochtends hooguit 5 minuten om te maken (en 25 minuten wachttijd). Dat terwijl het je wel een heerlijk bakje ontbijt oplevert. Wil je de havermout zelf maken? Met dit recept heb je in no time jouw bakje Nutella-achtige havermout voor je neus staan:

Havermout met hazelnoten en chocola (vegan)
Equipment
- Kleine ovenschaal of 2 kleine schaaltjes
- Oven
- Mengkom
Ingredients
- 1 rijpe banaan
- 100 gram havermout (glutenvrij)
- 145 gram plantaardige kwark
- 130 ml plantaardige melk
- 25 gram pure chocola = optioneel
- 25 gram hazelnoten
- 10 gram cacaopoeder
- 2 el agavesiroop
- 1 el pindakaas
- 1 tl lijnzaad
Optioneel als toppings:
- Plantaardige kwark of kokoskwark
- Frambozen of anders vers fruit
- Pindakaas
- Extra pure chocola
- Lijnzaad of hennepzaad
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
- Prak de banaan fijn met een vork. Meng dan met de plantaardige kwark, plantaardige melk, havermout, lijnzaad, cacaopoeder, pindakaas en agavesiroop. Hak de hazelnoten fijn en roer ook de hazelnoten en pure chocola door de havermout heen.
- Schenk het mengsel in een kleine ovenschaal en schuif die voor 25 minuten in de oven.
- Haal de ovenschaal dan uit de oven en serveer de havermout warm. Versier eventueel met plantaardige kwark, vers fruit, chocola, pindakaas en andere toppings.

Nog meer havermoutrecepten uit de oven
Houd jij ook wel van havermout uit de oven? Dan zijn dit nog meer heerlijke recepten om te proberen:
- Gebakken havermout met frambozen
- Gebakken havermout met Kiwi Gold en kokos
- Havermout met cacao, peer en hazelnoten
- Gebakken havermout met vijgen en walnoten
- Havermout met appel uit de oven
Wat is jouw favoriete havermoutcombinatie?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Vegan cheesecake (van cashewnoten) met aardbeiensaus
Geen melkproducten meer eten en drinken valt me op zich alles mee. Maar af en toe zijn er wel gerechten die ik mis. De nummer één? Cheesecake! Als je mij écht blij wilt maken met een stukje taart, dan haal je cheesecake in huis. Maar ja, dat is natuurlijk één en al melk, en dat staat bij mij gelijk aan een flink opgeblazen buik. Gelukkig is voor alles een alternatief te bedenken. Na heel wat uitproberen heb ik een recept voor vegan cheesecake bedacht waar ik zelf dolgelukkig van word. Het is een lekker stevige vegan cheesecake gemaakt van cashewnoten (yes, dat is verrassend lekker!) met een subtiele banaansmaak en een heerlijke saus van aardbeien. Kortom: een taart die té lekker is om voor speciale gelegenheden te bewaren.
Elke dag wandelen: hoe krijg je dat (zonder stappenchallenge) voor elkaar?
Goede voornemens zijn niet alleen bestemd voor 1 januari. Ook hartje zomer, halverwege september of zelfs op 29 december kun je besluiten om dingen voortaan anders te doen. Laatst popte een goed voornemen in me op dat ik sindsdien elke dag trouw waarmaak: elke dag wandelen. En dan het liefst een half uur of langer! Ooit wandelde ik dagelijks een flink stuk, maar daar kwam na een tijdje de klad in. Met een paar simpele simpele tips lukt het mij nu opnieuw (ook zonder stappenchallenges) om meer te wandelen dan ooit. Ik ga er heel goed op (qua energie, creativiteit en stresslevel). Jij ook? Dit zijn 9 tips waarmee het je ook zonder apps, challenges en korte nachten lukt om elke dag een flink stuk te lopen.
28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar
Nog maar één dag mag ik "27" antwoorden als iemand me vraagt naar mijn leeftijd. Nog maar één dag zit ik meer aan de kant van 25 dan van 30. En nog maar één dag en dan mag onze zelfgebakken perenkruimeltaart weer op tafel. Dat kan maar één ding betekenen: morgen word ik 28. Voordat ik dat nieuwe levensjaar taart etend inluid, gooi ik er nog maar een sentimenteel lijstje tegenaan. Dit zijn 28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…