Havermout in mijn ontbijtkom vind ik altijd een feest! Zo’n warme en voedzame maaltijd gaat er altijd wel in op de vroege morgen. En deze havermout met kersen is al helemaal heerlijk. Je maakt ‘m met warme kersen en de havermoutpap heeft ook nog eens een subtiele amandelsmaak dankzij amandelextract. Plus: de havermout is door een scheutje soja-yoghurt extra smeuïg. Kortom: dit is hét warme ontbijtje om je dag goed mee te starten. Lekkere trek gekregen? Maak de havermoutpap lekker zelf met dit recept.
Smeuïge havermout met kersen
Zelf havermout maken is een makkie en het resultaat is ook nog eens heel lekker. Naast mijn geliefde chocolade-havermout (die ik gemiddeld 5 dagen per week eet…), is deze havermout met kersen groot favoriet. De kersen zijn onwijs lekker in combinatie met de amandelsmaak. Met een klein vleugje amandelextract en amandelpasta laat je de havermout al op en top naar amandelcroissants smaken. Ik bedoel: dat klinkt al fantastisch, toch? De warme kersen erbij maken deze havermout nog meer een feestje. En als je er ook nog met amandelen, pompoenpitten en zaden overheen strooit, krijg je al helemaal een feestontbijt.
Amandelpasta koop je trouwens gewoon in de supermarkt van het huismerk. Dit is pasta gemaakt van 100% amandelen. Zoals 100% pindakaas gemaakt is van niets anders dan pinda’s, zo bestaat amandelpasta uit enkel amandelen. Amandelextract is ook bij veel supermarkten verkrijgbaar. Je vindt het in een flesje van Dr. Oetker in het schap met bakproducten.
Verder heeft deze havermout met kersen een verrukkelijk smeuïg tintje. Dat komt doordat je door de havermoutpap niet alleen plantaardige melk, maar ook plantaardige yoghurt of kwark roert. Dat maakt de havermoutpap iets steviger én lekker romig.

Hoe maak je de kersenhavermout nog lekkerder?
Havermout leent zich heel goed voor feestontbijtjes. Met extra toppings erbij kun je van deze havermout met kersen heel goed een feestje maken. Zelf serveer ik de kersenhavermout graag met nóg meer amandelpasta, een handje amandelen met vlies, extra sojayoghurt en pompoenpitten en hennepzaad. Zo ziet je havermoutpap er nog vrolijker uit en krijg je meteen wat extra vitamines en gezonde stoffen binnen.
Overigens kun je ook andere noten bij de havermout met kersen serveren. Denk aan cashewnoten, hazelnoten of macadamia-noten. Ook erg lekker! Verder kan ik een stukje pure chocola of kokosrasp bij deze havermout ook altijd wel waarderen. Wat extra zoetigheid is nooit weg, toch?

Kun je deze havermout ook van tevoren maken?
Je zou eventueel deze havermout met kersen ook vooraf kunnen maken als overnight oats. Voeg dan wel flink wat extra plantaardige melk (de dubbele hoeveelheid) toe, omdat de havermout in de koelkast extra veel vocht onttrekt. Dan zou ik wel de toppings er pas bij het opeten op scheppen. Dan is de havermout op z’n lekkerst.
Recept havermout met kersen en amandelen
Wil je deze havermout met kersen lekker zelf maken? Goed nieuws: dat is een makkie! Binnen 5 minuten staat dit bakje havermout al dampend en geurend naar amandelen voor je neus. Zo maak je deze heerlijke havermout met kersen zelf:

Havermout met kersen en amandelen (vegan & gezond)
Equipment
- Kookpan
- Nog een kookpan of een magnetron
Ingrediënten
- 50 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 120 ml plantaardige melk
- 100 gram soja-yoghurt of andere plantaardige kwark of yoghurt
- 100 gram kersen (uit de diepvries of vers, ontpit)
- 1 rijpe banaan
- 1 el agavesiroop
- 1 el amandelpasta
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl chiazaad
- ½ tl amandel-extract (verkrijgbaar in veel supermarkten, bij het bakschap)
Als toppings:
- Handje amandelen
- Amandelpasta
- Extra sojayoghurt of andere plantaardige yoghurt of kwark
- Kokosrasp
- Pure chocola (= optioneel)
- Pompoenpitten
Instructies
- Prak de banaan fijn. Doe de geprakte banaan in een kookpan samen met de plantaardige melk, de koek- en speculaaskruiden, het amandelextract, de amandelpasta en het vanille-extract.
- Verwarm de havermout op laag vuur en roer ondertussen regelmatig door. Voeg na zo'n 3 minuten de plantaardige yoghurt of kwark toe en roer ook het chiazaad door de havermout. Warm nog zo'n 3 minuten op laag vuur op, zodat de havermoutpap indikt.
- Verwarm de kersen in een pannetje op laag vuur of in de magnetron totdat ze lauwwarm zijn.
- Serveer de havermout met de kersen, extra amandelpasta en sojayoghurt of plantaardige kwark. Strooi er eventueel kokosrasp, stukjes pure chocola, pompoenpitten, amandelen en hennepzaad overheen.

Nog meer havermoutrecepten
Wil je meer met havermout maken? Top plan! Havermoutontbijtjes zijn de beste! Dit zijn nog meer lekkere havermoutrecepten om te proberen:
- Havermout met sinaasappel en chocola
- Gebakken havermout met vijgen
- Pistache-havermout met frambozen
- Appel-havermout-ontbijt met warme appel
- Havermout met kurkuma en mango
Welk fruit eet jij het liefst bij havermout?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
12 spaartips om maandelijks geld te sparen
Sparen. Ik doe het al zolang ik me kan herinneren. Als kind spaarde ik met mijn € 1 zakgeld voor prinsessenbarbies. Als tiener spaarde ik voor een nieuwe telefoon. En later spaarde ik voor een auto en een huis. Nog steeds zet ik elke maand geld opzij op mijn spaarrekening. Voor een nieuwe vaatwasser, voor die ene mooie jurk, voor eventueel ooit een ander huis of voor... nou ja, gewoon omdat dat handig is. Hoe ik dat aanpak, elke maand geld sparen? Lees hieronder mijn 12 spaartips. Kies vooral de spaartips uit die voor jou werken.
Persoonlijk | Wat je niet ziet op mijn blog?
Zoals een foto maar een momentopname is, zo is ook een blog maar een fractie van de werkelijkheid. Poeh, wat een cryptische zin om een blogartikel mee te beginnen! Toch doe ik het. De afgelopen weken schoten er namelijk allerlei hersenspinsels door mijn hoofd over één onderwerp: wat deel ik wel en niet op mijn blog? Geef ik geen verkeerd beeld van mezelf als een stuiterend blij ei? Er zijn namelijk heel wat dingen die je bewust niet ziet op mijn blog, maar die er absoluut wel zijn. En bij wijze van uitzondering ga ik in dit artikel eens juist op die onderwerpen in. En vertel ik waarom ik bepaalde dingen bewust niet deel.
14 leuke steden in Nederland waar je misschien niet zo snel aan denkt (mijn tips!)
Dat je in Amsterdam mooie grachtenpanden kunt bewonderen, weten we allemaal wel. Dat Rotterdam de Erasmusbrug heeft en Utrecht de dom ook Maar er zijn ook minder bekende steden in Nederland die de moeite zeer zeker wel waard zijn. Dit zijn 14 bekende en minder bekende leuke steden in Nederland die mij enorm hebben verrast. Kan ze je van harte aanraden als je nog inspiratie zoekt voor jouw volgende toerist-in-eigen-land-tripje.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…