gebakken havermout 10

Gebakken havermout met Kiwi Gold en kokos

  • 27 oktober 2024
  • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

“Gouden kiwi’s” (a.k.a. Kiwi Gold) gooi ik zeker niet wekelijks in mijn winkelmandje. De prijs doet deze gouden kiwi’s namelijk eer aan… Máár als ik mezelf op extra lekker fruit wil trakteren, dan zijn het sowieso deze kiwi’s die in mijn mandje belanden. En in mijn havermout! Want ik heb sinds kort een verrukkelijke combinatie van havermout met kiwi ontdekt. Met dit havermoutontbijt krijg je makkelijk 1 1/2 stuk fruit per persoon binnen. En het is een heerlijke combinatie van zoet en romig met friszuur. Kortom: trek in een gezond én lekker fruitontbijt? Maak dit recept en schuif je eigen heerlijke havermout in de oven.

Havermout met kiwi: verrassend lekker!

Als ik kiwi’s koop, zijn dat in mijn geval bijna altijd de Kiwi’s Gold. Ik vind groene kiwi’s ook heel lekker. Maar die hebben vaak een wat overheersende nasmaak en dat vind ik in combinatie met veel andere etenswaren of voor een kop thee vaak niet zo smakelijk. Kiwi Gold is qua smaak wat zoeter en is daardoor wel heel goed te matchen met bijvoorbeeld plantaardige kwark, havermout of een kopje thee. Ik ben fan!

Laatst ontdekte ik dus hoe lekker Kiwi Gold is in combinatie met havermout. En dan in het bijzonder in deze combinatie: met kokosmelk en kokosrasp! Door kokosmelk in plaats van gewone plantaardige melk te gebruiken, wordt de havermout met kiwi heerlijk romig en een tikkeltje zoet. En de kokosrasp versterkt de zoete kokossmaak nog eens. Een heerlijke match met het zoete en frisse van de kiwi! En het maakt je havermoutontbijt ook nog een tikkeltje zomers. Ook fijn in deze gure, koude maanden van het jaar!

gebakken havermout 12

Hoe maak je gebakken havermout lekker klaar?

Deze havermout met kiwi bak ik in de oven. Daardoor krijg je een heel andere havermout dan als je havermout in een pannetje klaarmaakt en er havermoutpap van maakt. Gebakken havermout uit de oven krijgt een knapperig korstje, terwijl de binnenkant wat smeuïger blijft. Als je geen fan bent van havermoutpap, is deze bereidingswijze zeker een aanrader om eens te proberen. Wie weet ga je havermout er opeens wel door waarderen.

Bij gebakken havermout gebruik ik zelf bewust niet te veel (kokos)melk. Dan krijg je de lekkere knapperige substantie die je zoekt. Verder prak ik graag een banaan om die door de havermout te roeren. Banaan heeft een bindende werking, waardoor het de gebakken havermout goed aan elkaar houdt. Verder roer ik als laatste een klein schepje bakpoeder door de havermout voordat ik het in een ovenschaal schenk. Dan rijst de havermout in de oven nog iets.

Deze gebakken havermout zet ik op 175 graden (heteluchtstand) in de oven. Hij heeft ongeveer 25 minuten nodig om goed gaar te worden. Tip: zet je ovenschaal met havermout in de oven voordat je gaat douchen of je aankleedt. Dan kun je daarna direct aanvallen.

gebakken havermout 10

Wat heb je nodig voor deze havermout met kiwi?

Er komen niet veel ingrediënten aan deze havermout te pas. Dit heb je nodig om hem klaar te maken:

  • Havermout. Uiteraard. Kies bij voorkeur voor fijne vlokken. Dan krijg je een meer smeuïge havermout; grove vlokken zijn wat taaier. Eet je glutenvrij? Koop dan speciale glutenvrije havermout in de supermarkt.
  • Kokosmelk. Dit gebruik ik in plaats van gewone plantaardige melk voor extra smeuïgheid en een intensere kokossmaak. Tip: koop wel de kokosmelk (eventueel de light-versie) uit het schap met wokproducten, geen pak met kokosdrink. Kokosdrink is namelijk veel wateriger.
  • Banaan. Dat werkt goed als bindmiddel in de havermout en zorgt meteen voor extra vitamientjes.
  • Kiwi Gold. Voor 2 personen gebruik ik 2 kiwi’s: 1 kiwi om in stukjes door de havermout te roeren en 1 kiwi om in plakjes op de havermout te leggen. Gebruik het liefst Kiwi Gold en niet groene kiwi; de groene kiwi heeft namelijk een meer zure smaak.
  • Agavesiroop. Dit gebruik ik voor een klein beetje zoetigheid in de havermout. Anderhalve eetlepel is voldoende voor 2 porties havermout.
  • Vanille-extract. Daar voeg ik een piepklein beetje (een halve theelepel) van toe om de havermout zoeter en smaakvoller te maken. Dit extract vind je gewoon in het bakschap van de supermarkt.
  • Kokosrasp. Om de kokossmaak nog lekkerder te maken en voor een echt Bounty-effect te zorgen, roer je ook nog 2 eetlepels kokosrasp door de havermout. Een heerlijke toevoeging! Meer mag ook als het voor jou niet Bounty-achtig genoeg kan zijn.
  • Bakpoeder. Als laatste roer ik een lepel bakpoeder door de havermout om te zorgen dat hij in de oven nog iets gaat rijzen.
gebakken havermout met kiwi
gebakken havermout 9

Nog meer lekkere havermoutrecepten

Bijna iedere ochtend ontbijt ik met havermout. En met plezier: ik vind niets zo lekker als een kom warme havermoutpap of een bakje havermout uit de oven! Mijn receptencategorie barst dan ook van de havermoutrecepten. Zoek je nog meer lekkere inspiratie? Probeer dan ook eens deze havermoutrecepten:

Recept gebakken havermout met kiwi

Wil je deze havermout met kiwi zelf op de ontbijttafel toveren? Zo maak je dit bakje vol ontbijtgeluk zelf:

gebakken havermout 10

Gebakken havermout met Kiwi Gold & kokos

Romy
Zoek je een lekker, gezond en vitaminerijk ontbijt? Probeer deze gebakken havermout met Kiwi Gold en een vleugje kokos. Zoet, romig, vullend en makkelijk te maken!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

  • Kleine ovenschaal
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 85 gram havermout (evt. glutenvrij)
  • 135 ml kokosmelk (geen kokosdrink, maar kokosmelk uit het schap met wokproducten)
  • 1 rijpe banaan
  • 2 Kiwi's Gold
  • 2 el kokosrasp
  • 1 ½ el agavesiroop
  • ½ tl vanille-extract
  • ½ tl bakpoeder

Extra als topping:

  • 1 el plantaardige kwark
  • Kokosrasp
  • Frambozen of ander vers fruit

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
  • Prak de banaan fijn. Meng de geprakte banaan met de kokosmelk, havermout, kokosrasp, agavesiroop en een scheutje vanille-extract.
  • Schil de kiwi's, en snijd 1 kiwi in stukjes en 1 kiwi in plakjes. Roer de stukjes kiwi door de havermout en roer ook het bakpoeder erdoorheen.
  • Schep de havermout in een kleine ovenschaal. Verdeel dan de plakjes kiwi over de havermout. Schuif de havermout dan voor 25 minuten in de oven.
  • Serveer de havermout met kokosrasp, een schepje kwark en eventueel ander vers fruit.
Trefwoord Glutenvrij, Havermout, Kiwi, Kokos, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gebakken havermout 13

Waarom is kiwi goed voor je?

Kiwi’s zijn heel rijk aan vitamine C (goed voor de weerstand!) en er zitten ook veel vezels in. Daarnaast bevatten kiwi’s relatief veel kalium en folaat, en dragen ze bij aan gezonde darmen. Toen ik zelf veel last had van prikkelbare darmen, kreeg ik ook het advies om dagelijks een kiwi te eten. Zowel groene kiwi’s als Kiwi Gold is heel gezond.

Kun je deze havermout met kiwi ook de dag van tevoren maken?

Bij gebakken havermout raad ik persoonlijk niet aan om die een dag van tevoren te maken. De havermout wordt dan erg hard en verliest zijn lekker smeuïge structuur als je hem in de koelkast zet na het bakken.

Gelukkig is de havermout met kiwi niet veel werk om te maken: je bent er 5 minuten aan kwijt en wacht dan 25 minuten op de oven. Terwijl de havermout in de oven staat, kun je je alvast klaarmaken voor de dag. Heb je restjes over? Dan kun je die natuurlijk wel altijd afgedekt met aluminiumfolie bewaren en later die dag opeten.

Als jij mag kiezen: ga je dan voor groene kiwi’s of ook voor Kiwi Gold?

Wil je dit recept op Pinterest bewaren? Sla deze afbeelding op Pinterest op:

havermoutontbijt met kiwi

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Leen 27 oktober 2024 op 9:29 pm - Beantwoord

    Wat een verrassende maar super lekkere combinatie!!! Komt zeker vaak op het ontbijtmenu. Bedankt lieve Romy om dit recept te delen! 😘

    • Romy 28 oktober 2024 op 8:15 am - Beantwoord

      Ha, wat onwijs leuk om dit te horen! Dank je wel voor je leuke reactie 🙂

Beoordeling recept




Recente blogs

Over klein leed en groot geluk

28 september 2017|Persoonlijke groei|

Op elke doodnormale dag maak je waarschijnlijk wel iets mee waar je een beetje (of flink) van baalt. Misschien laat je een overvolle boodschappentas vallen, komt de bus niet opdagen of ben je je SD-kaart thuis vergeten op een perfect fotomoment. Nu is zoiets natuurlijk nogal balen, maar laatst besefte ik hoe gezegend ik eigenlijk ben dat ik me druk kán maken over dat soort klein leed. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het een goed teken als iets relatief kleins voor jou vervelend genoeg is om over in te zitten. Lees je mee met mijn overpeinzingen over hoe klein leed soms een teken is van groot geluk?

Ik ging op speeddate, en dit is wat ik ervan vond!

10 juli 2018|Persoonlijk|

Ik speeddaten? Ik had je een half jaar geleden vast voor gek verklaard als je met dat voorstel was gekomen. Speeddaten leek me nóg meer awkward dan een gewone date al is. En hoe groot is de kans nu dat je daar dé persoon ontmoet?! Toch wist Lianne mij over de streep te trekken en zo belandde ik afgelopen zaterdagavond - totaal buiten mijn comfortzone - met een paar jongens en enkele andere meiden bij een speeddatesessie. Inclusief knusse tafeltjes, hartjesconfetti en kaartjes met vragen voor de ongemakkelijke momenten. Was het voor herhaling vatbaar? Ik vertel je wat ik ervan vond.

Mijn niet zo fabulous belevenissen op reis

2 september 2017|Persoonlijk|

In reisgidsen, op internet en op social media zie je vaak de mooiste foto’s van vakantiegangers. Idyllische plekjes, perfecte hotspots en uitgeruste gezichten. De een gaat winkelen in New York, de ander gaat de Chinese Muur bekijken en weer een ander boekt een safari in Kenia. Ik kijk mijn ogen alleen al uit bij het zien van de foto’s en krijg daar acute wanderlust van. Ook zelf heb ik al mooie reizen en vooral stedentrips mogen maken. Maar niet altijd is alles wat het lijkt op vakantie. Ik geef je graag een eerlijk inkijkje in mijn misschien niet zo fabulous vakanties, die eigenlijk juist daardoor vaak onvergetelijk en leuk zijn.

Ga naar de bovenkant