Havermout met kurkuma. Het was een voedingsdeskundige die dat recept voor het eerst opperde toen ik last had van mijn buik. Mijn eerste reactie was een wat vertrokken gezicht. Is dat eetbaar, havermout met kurkuma? Een paar maanden geleden waagde ik me er toch aan. En guess what, het is niet gewoon eetbaar, het is mega-lekker! Tenminste, als je het combineert met de juiste ingrediënten. Voor deze heerlijke kurkuma-havermout combineer ik de havermoutpap met onder andere mango, rozijnen, kaneel en pindakaas. Het resultaat is een heerlijk verwarmende havermout die zoet, kruidig en lekker winters is. Nieuwsgierig? Bekijk het recept hieronder en maak deze winterse havermout zelf.
Havermout met kurkuma, wat maakt dat zo lekker?
Kurkuma ken je misschien als kruid voor door curry’s, kerrie-achtige gerechten en pompoensoep. Maar je kunt het ook heel goed in havermout gebruiken. Kurkuma heeft een aardse en licht kruidige smaak én geeft je havermoutpap een gezellig geel kleurtje. Combineer je het met gemberpoeder en kaneel, dan krijg je een nog veel lekkerdere smaakcombinatie. Gebruik zeker niet te veel gember; die smaak kan wat overheersend zijn. Kaneel vind ik daarnaast lekker voor een licht zoetig tintje.
Verder is deze havermout met kurkuma juist zo lekker door alle toppings die je erbij gebruikt. Die maken of breken sowieso elk havermoutgerecht, vind ik zelf. Bij deze havermout met kurkuma gebruik ik zoete dingen om de smaak niet té spicy te maken. Combineer de havermout met stukjes mango, rozijnen en een scheutje agavesiroop om de havermout iets zoeter te maken zonder dat je daar suiker voor nodig hebt. Vooral de mango vind ik er onwijs lekker bij smaken. Weer eens wat anders dan de banaan die je al bij veel havermoutrecepten tegenkomt! En het past perfect bij het kruidige, exotische tintje dat de kurkuma van zichzelf heeft.
De top-toppings voor deze kurkuma-havermout
Bij een kommetje havermout sla ik nooit de toppings over. Havermout op zich is – zelfs met een schepje kurkuma en wat lekkere zoetigheid erbij – maar wat saai. Daarom strooi ik er graag rijkelijk toppings overheen. Meestal zijn dat bij mij plakjes banaan, blauwe bessen, pindakaas en nootjes. Bij deze kurkuma-havermout gooi ik het over een iets feestelijkere boeg. Mijn lievelingstoppings bij deze havermout zijn:
- Mango (hoe meer, hoe beter!)
- Frambozen (of ander rood fruit uit de diepvries of vers)
- Kokosrasp (maar dit kun je gerust weglaten als je geen kokosfan bent!)
- Pindakaas (nog zo’n: altijd-goed-topping wat mij betreft)
- Pompoenpitten (voor extra eiwitten en wat knapperigs tussendoor)
- Hennepzaad (ziet er feestelijk uit én bevat veel goede stoffen – je proeft er verder weinig van)
Natuurlijk kun je er prima je eigen toppingfeestje van maken. Serveer de kurkuma-havermout bijvoorbeeld ook gerust met plakjes banaan, blauwe bessen, amandelpasta, cashewnoten of amandelen. Ook lekker: bak stukjes appel in een flinke scheut ahornsiroop en een theelepel kaneel in een koekenpan en serveer die bij de kurkuma-havermout. Appel-havermout is sowieso een heerlijke combinatie, maar de mix van appel en kurkuma is ook zeker een groot succes. Dat geeft de kurkuma-havermout meteen een zoeter tintje.
Tip voor smeuïge havermout: chiazaad
Ik hoor best vaak dat mensen geen havermoutfan zijn. En dat snap ik helemaal, want bij mijn eerste happen havermout was ik ook niet direct verkocht. Maar een goede manier om havermout lekker smeuïg in plaats van behangplakselachtig te maken, is chiazaad toevoegen. Dat neemt veel vocht op en geeft een heel subtiel puddingachtige substantie. En die zaadjes schijnen ook nog een gezond superfood te zijn. Dus wie weet voel je je er zelf op slag kiplekker door 😉
Ik gebruik in deze kurkuma-havermout extra veel vocht (plantaardige melk) en roer er dan wat chiazaad doorheen. Zo krijg je een havermoutpap met de perfecte structuur.
Hoe maak je de havermout met kurkuma?
Kwestie van vijf minuten in een pan roeren, even proeven, desnoods wat zoetigheid toevoegen en dan lekker smullen! Dit ontbijt is gelukkig geen rocket science, je hebt het zó gemaakt met dit recept:
Havermout met kurkuma, mango & rozijnen
Equipment
- steelpan
Ingrediënten
- 50 gram havermout evt. glutenvrij
- 225 ml plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk
- 1 el agavesiroop of een ander zoetmiddel
- 1 el chiazaad
- ½ tl kaneel
- ½ tl kurkuma
- ¼ tl gemberpoeder
Als toppings:
- 100 gram mango evt. uit de diepvries (maar dan wel ontdooid)
- 1 el pindakaas
- Kokosrasp
- Frambozen of ander rood fruit
- Pompoenpitten
- 1 el pindakaas
- Hennepzaad = optioneel
Instructies
- Doe de havermout, plantaardige melk en agavesiroop samen in een steelpan. Roer de kaneel, gemberpoeder en kurkuma erdoorheen en verwarm daarna op laag vuur. Laat de havermout zo ongeveer 3 minuten, al roerend, indikken.
- Voeg vervolgens het chiazaad toe aan de pan en roer goed door. Laat de havermout nog ongeveer 2 minuten staan totdat deze de juiste dikte heeft.Heb je de havermout liever iets steviger? Voeg dan extra havervlokken toe en laat nog even staan. Wil je de havermout juist iets dunner? Schenk er een beetje extra plantaardige melk bij.
- Schep de havermout in een ontbijtkom en serveer met de mango, rood fruit, pindakaas, kokosrasp, pompoenpitten en hennepzaad. Heb je meer zin in andere toppings? Maak er dan gerust je eigen toppingfeestje van!
Nog meer havermoutrecepten
Niemand komt aan mijn kom havermout in de ochtend. Wat mij betreft kan zelfs geen luxe hotelontbijt op tegen mijn lievelings havermout-ontbijtjes. Met de juiste toppings kun je heerlijke dingen maken met havermout. Naast havermout met kurkuma, vind ik deze havermoutrecepten ook stuk voor stuk aanraders:
- Chocolade-havermout met vers fruit
- Gebakken havermout met peer
- Havermoutontbijt met frambozen en pindakaas
- Gebakken havermout met vijgen en chocola
- Gezonde ontbijtbrownie met warme kersen
Gebruik jij kurkuma weleens in zoete recepten?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Recept overnight oats met banaan & cacao (vegan)
Waar de hype van overnight oats vandaan komt? Dat snapte ik lange tijd niet. Van alle feestontbijtjes die ik inmiddels heb geprobeerd, vond ik aan havermoutpap niet veel feestelijks. Het deed me denken aan de Brinta-pap van vroeger. Maar dat veranderde toen ik vorige week na een paar minder goed gelukte uitprobeersels deze overnight oats met banaan en cacaopoeder ontdekte. Het is alsof je een chocoladetoetje naar binnen werkt, maar dan supergezond. En vullend genoeg om je ochtend productief te starten. Tijd voor het recept!
Mijn dit-doe-ik-niet-meer-lijstje
Je hoeft niet alles te doen. En je hoeft ook niet alles perfect te doen. Het is een van de tegeltjeswijsheden die ik zelf door (heel vaak) vallen en (gelukkig net zo vaak) opstaan heb geleerd. Met perfectionisme in mijn rugzak en een rasechte pleaser nog altijd in mij verstopt, heb ik de laatste jaren regelmatig een strijd gevoerd met de 24 uur die in een dag zitten. Gelukkig ontdek ik langzaamaan hoe je wél tijd overhoudt. Het een en ander NIET meer doen hoort daar ook bij. Daarom heb ik door deze 13 dingen de laatste jaren een dikke streep gezet.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…