havermout met kurkuma 9

Havermout met kurkuma, mango & rozijnen

 • 7 januari 2024
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Havermout met kurkuma. Het was een voedingsdeskundige die dat recept voor het eerst opperde toen ik last had van mijn buik. Mijn eerste reactie was een wat vertrokken gezicht. Is dat eetbaar, havermout met kurkuma? Een paar maanden geleden waagde ik me er toch aan. En guess what, het is niet gewoon eetbaar, het is mega-lekker! Tenminste, als je het combineert met de juiste ingrediënten. Voor deze heerlijke kurkuma-havermout combineer ik de havermoutpap met onder andere mango, rozijnen, kaneel en pindakaas. Het resultaat is een heerlijk verwarmende havermout die zoet, kruidig en lekker winters is. Nieuwsgierig? Bekijk het recept hieronder en maak deze winterse havermout zelf.

Havermout met kurkuma, wat maakt dat zo lekker?

Kurkuma ken je misschien als kruid voor door curry’s, kerrie-achtige gerechten en pompoensoep. Maar je kunt het ook heel goed in havermout gebruiken. Kurkuma heeft een aardse en licht kruidige smaak én geeft je havermoutpap een gezellig geel kleurtje. Combineer je het met gemberpoeder en kaneel, dan krijg je een nog veel lekkerdere smaakcombinatie. Gebruik zeker niet te veel gember; die smaak kan wat overheersend zijn. Kaneel vind ik daarnaast lekker voor een licht zoetig tintje.

Verder is deze havermout met kurkuma juist zo lekker door alle toppings die je erbij gebruikt. Die maken of breken sowieso elk havermoutgerecht, vind ik zelf. Bij deze havermout met kurkuma gebruik ik zoete dingen om de smaak niet té spicy te maken. Combineer de havermout met stukjes mango, rozijnen en een scheutje agavesiroop om de havermout iets zoeter te maken zonder dat je daar suiker voor nodig hebt. Vooral de mango vind ik er onwijs lekker bij smaken. Weer eens wat anders dan de banaan die je al bij veel havermoutrecepten tegenkomt! En het past perfect bij het kruidige, exotische tintje dat de kurkuma van zichzelf heeft.

havermout met kurkuma 11

De top-toppings voor deze kurkuma-havermout

Bij een kommetje havermout sla ik nooit de toppings over. Havermout op zich is – zelfs met een schepje kurkuma en wat lekkere zoetigheid erbij – maar wat saai. Daarom strooi ik er graag rijkelijk toppings overheen. Meestal zijn dat bij mij plakjes banaan, blauwe bessen, pindakaas en nootjes. Bij deze kurkuma-havermout gooi ik het over een iets feestelijkere boeg. Mijn lievelingstoppings bij deze havermout zijn:

 • Mango (hoe meer, hoe beter!)
 • Frambozen (of ander rood fruit uit de diepvries of vers)
 • Kokosrasp (maar dit kun je gerust weglaten als je geen kokosfan bent!)
 • Pindakaas (nog zo’n: altijd-goed-topping wat mij betreft)
 • Pompoenpitten (voor extra eiwitten en wat knapperigs tussendoor)
 • Hennepzaad (ziet er feestelijk uit én bevat veel goede stoffen – je proeft er verder weinig van)

Natuurlijk kun je er prima je eigen toppingfeestje van maken. Serveer de kurkuma-havermout bijvoorbeeld ook gerust met plakjes banaan, blauwe bessen, amandelpasta, cashewnoten of amandelen. Ook lekker: bak stukjes appel in een flinke scheut ahornsiroop en een theelepel kaneel in een koekenpan en serveer die bij de kurkuma-havermout. Appel-havermout is sowieso een heerlijke combinatie, maar de mix van appel en kurkuma is ook zeker een groot succes. Dat geeft de kurkuma-havermout meteen een zoeter tintje.

havermout met kurkuma 6

Tip voor smeuïge havermout: chiazaad

Ik hoor best vaak dat mensen geen havermoutfan zijn. En dat snap ik helemaal, want bij mijn eerste happen havermout was ik ook niet direct verkocht. Maar een goede manier om havermout lekker smeuïg in plaats van behangplakselachtig te maken, is chiazaad toevoegen. Dat neemt veel vocht op en geeft een heel subtiel puddingachtige substantie. En die zaadjes schijnen ook nog een gezond superfood te zijn. Dus wie weet voel je je er zelf op slag kiplekker door 😉

Ik gebruik in deze kurkuma-havermout extra veel vocht (plantaardige melk) en roer er dan wat chiazaad doorheen. Zo krijg je een havermoutpap met de perfecte structuur.

havermout met kurkuma 3

Hoe maak je de havermout met kurkuma?

Kwestie van vijf minuten in een pan roeren, even proeven, desnoods wat zoetigheid toevoegen en dan lekker smullen! Dit ontbijt is gelukkig geen rocket science, je hebt het zó gemaakt met dit recept:

havermout met kurkuma 7

Havermout met kurkuma, mango & rozijnen

Romy
Havermout met kurkuma? Ja, dat is verrassend lekker! Mango maakt deze havermout heerlijk zoet. En met kaneel, pindakaas en kokos erbij heb je al helemaal een heerlijk winters havermoutje.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Mediterraan
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout evt. glutenvrij
 • 225 ml plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk
 • 1 el agavesiroop of een ander zoetmiddel
 • 1 el chiazaad
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl kurkuma
 • ¼ tl gemberpoeder

Als toppings:

 • 100 gram mango evt. uit de diepvries (maar dan wel ontdooid)
 • 1 el pindakaas
 • Kokosrasp
 • Frambozen of ander rood fruit
 • Pompoenpitten
 • 1 el pindakaas
 • Hennepzaad = optioneel

Instructies
 

 • Doe de havermout, plantaardige melk en agavesiroop samen in een steelpan. Roer de kaneel, gemberpoeder en kurkuma erdoorheen en verwarm daarna op laag vuur. Laat de havermout zo ongeveer 3 minuten, al roerend, indikken.
 • Voeg vervolgens het chiazaad toe aan de pan en roer goed door. Laat de havermout nog ongeveer 2 minuten staan totdat deze de juiste dikte heeft.
  Heb je de havermout liever iets steviger? Voeg dan extra havervlokken toe en laat nog even staan. Wil je de havermout juist iets dunner? Schenk er een beetje extra plantaardige melk bij.
 • Schep de havermout in een ontbijtkom en serveer met de mango, rood fruit, pindakaas, kokosrasp, pompoenpitten en hennepzaad. Heb je meer zin in andere toppings? Maak er dan gerust je eigen toppingfeestje van!
Trefwoord Framboos, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Kokos, Lactosevrij, Mango, Rozijnen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met kurkuma 12

Nog meer havermoutrecepten

Niemand komt aan mijn kom havermout in de ochtend. Wat mij betreft kan zelfs geen luxe hotelontbijt op tegen mijn lievelings havermout-ontbijtjes. Met de juiste toppings kun je heerlijke dingen maken met havermout. Naast havermout met kurkuma, vind ik deze havermoutrecepten ook stuk voor stuk aanraders:

Gebruik jij kurkuma weleens in zoete recepten?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Kringloopvondsten #7 & IJ-hallen | Winterlaarzen, spijkerjas & Blond Amsterdam

31 oktober 2018|Lifestyle|

Yes, het is weer tijd voor mijn favoriete rubriek: kringloopkoopjes! Ik heb een heleboel leuke aankopen van de kringloopwinkel én van de IJ-hallen te laten zien. Ik heb onder andere een nieuw pareltje van Blond Amsterdam, een paar warme sjaals en een stukje vlinderkunst voor aan de muur gescoord. Ook nam ik met een grote glimlach op  mijn gezicht mijn allerfijnste winterlaarzen ooit van de IJ-hallen mee naar huis. Scrol snel verder voor mijn aanwinsten.