havermout met mango 8

Tropische havermout met mango, banaan en kokos

 • 9 augustus 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

In de zomer denk je misschien als eerste aan smoothie bowls en een bakje met verfrissende yoghurt met fruit. Maar havermout kan ook prima doorgaan voor een zomers ontbijt. Deze havermout met mango, kokos en banaan heeft alle ingrediënten die je doen denken aan drinken uit een kokosnoot in je blote kont. Maar dan maak je dit bakje havermout gewoon in een steelpannetje achter je eigen fornuis met producten die in elke doorsnee supermarkt te vinden zijn. Na 5 minuten roeren in een pan staat dit verkoelende tropische ontbijtje voor je klaar. Genoeg energie om de hete hittegolfdag te overleven!

Zomerse vibes in je havermoutbakje

Bij mango en ananas moet ik direct aan de zomer denken. Toen ik nog op een kantoor op de Zuidas werkte, vond ik de supermarktbakjes met verse mango uit de koeling de ultieme zomertraktatie. Tegenwoordig koop ik liever diepvrieszakken mango, omdat die vele malen goedkoper zijn dan de bakjes met voorgesneden fruit. Maar de liefde voor deze zomerse fruitsoort is altijd gebleven. Wil ik een verfrissend en zomers ontbijtje, dan is de keuze voor mango dan ook al snel gemaakt. Laat je ze in de koelkast ontdooien? Dan zijn ze ook nog lekker koel en fris zodra ze in je ontbijtkom liggen.

Om de tropische vibes compleet te maken, combineerde ik mango met mijn andere tropische favoriet: kokos. Een handje kokosrasp is voldoende om dit havermoutontbijt extra zoet te maken. Sowieso vind ik dat kokosrasp bijna alles lekkerder maakt. Maar misschien ben ik iets te veel een kokosfanaat om die tip klakkeloos van mij aan te nemen. 

havermout met mango 3

Snelle havermout met mango en kokos

Dit ontbijt met mango is een variatie op mijn standaard havermoutrecept. Warme havermoutpap maak ik standaard met havermout (duh!), amandelmelk, banaan en wat vanille-extract. Voor dit recept voegde ik daar een halve theelepel kaneel aan toe en natuurlijk de mango, kokos en andere toppings. 

De havermout maak je in hooguit vijf minuten. Je hoeft het maar heel even op te warmen in een pannetje. Dan dikt de havermout snel in en heb je binnen een paar minuten al een lekkere hap klaar. Geen ingewikkeld gedoe dus op de vroege morgen! Houd ik van.

Havermout met mango: om warm of koud te eten

Warme havermoutpap, is dat wel wat voor een snikhete zomerdag? Ja hoor, ik doe het er best lekker op. Hoewel ik ook dagen heb dat ik eerder zin heb in een goede smoothie bowl, kun je havermoutpap ook prima eten buiten de winter om. De pap is niet gloeiend heet, dus je merkt er niet veel van. Bovendien schijnt het zo te zijn dat je maag een warm ontbijt beter verteert, juist op warme dagen. En vind je het ontbijt nou echt niets qua temperatuur? Dan kun je altijd nog je kom havermout na het koken even laten afkoelen of de mango er bijna regelrecht uit de vriezer doorheen roeren. Dan valt de temperatuur alles mee.

havermout met mango 7

Hoe maak je de havermout met mango?

Heb je zin in een havermout die net even anders is dan je standaard recept? Haal een zak diepvriesmango en probeer dit zoete en verfrissende recept eens. Je hebt hiermee meteen een hele banaan en een flinke hand binnen (lees: een vitamineboost aan het begin van de dag) en dat dan afgemaakt met nootjes, kokos en eventueel – voor de chocoladeliefhebber, zoals ik – twee stukjes chocola. Als dat geen ontbijtfeest is!

havermout met mango 6

Tropische havermout met mango en kokos

Romy
Deze havermout met mango en kokos is een heerlijke tropische verrassing om ook tijdens je thuisblijfvakantie in de exotische sferen te komen of om in de winter een beetje tropisch eiland naar je koude huiskamer te brengen. Supersnel te maken, heerlijk zoet en ook nog vegan!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

 • 35 gram havermout
 • 1 banaan
 • 100 gram diepvriesmango
 • 125 ml amandelmelk of andere (plantaardige melk)
 • 1 tl kaneel
 • ½ tl vanille-extract
 • 1 tl kokosrasp
 • Paar fijngehakte cashewnoten

Optioneel als extraatje:

 • 2 stukjes chocola
 • 1 tl pindakaas

Instructies
 

 • Ontdooi van tevoren de diepvriesmango (alleen als je mango uit de diepvries gebruikt natuurlijk) door er wat heet water overheen te gieten of door de mango de avond van tevoren in een bakje in de koelkast te zetten.
 • Prak een halve banaan fijn met een lepel; houd de andere helft van de banaan apart.
 • Doe de havermout, (amandel)melk en de geprakte halve banaan met een theelepel kaneel en een halve theelepel vanille-extract bij elkaar in een steelpan. Zet het fornuis zachtjes aan om de havermoutpap op te warmen. Roer goed door totdat de havermoutpap voor jou de perfecte dikte heeft.
 • Doe de havermoutpap in een kom. Snijd de resterende halve banaan in plakjes en leg die op de havermout. Leg ook de mangostukjes erbij. Schep er eventueel een lepel pindakaas bij en strooi de kokos over de havermout. Maak af met de fijngehakte nootjes en stukjes chocola.
Trefwoord Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Kokos, Lactosevrij, Mango, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met mango 6

Snel ontbijten op een tropische dag

Zelfs als de mussen van het dak vallen, zou ik het niet overleven op alleen een sapje op de vroege ochtend. Mijn maag schreeuwt om méér. Deze vullende havermout met mango en vers diepvriesfruit vind ik ideaal voor een typische zomerdag. Ik eet voor mijn gevoel wel iets luchtigs en zomers, terwijl ik er alsnog een hele tijd goed vol van zit.

Een andere favoriet is trouwens dit havermoutontbijt met frambozen. Ook lekker fris en zomers! En als je toch al het pak havermout uit je kast hebt gehaald, probeer ook deze mango-muffins. Misschien ook wel lekker als feestontbijtje en anders sowieso om voor tussen de middag in je lunchtrommel te stoppen. Ze zijn lekker luchtig en niet te vullend, en barsten van het zomerfruit. 

Hoe ontbijt jij het liefst in de zomer?

havermout met mango

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Outfit of the day: mijn eerste herfstoutfit

10 oktober 2016|Outfits|

Langzaam beginnen de bomen kaler te worden en de blaadjes te verkleuren. Ondanks het heerlijke nazomerweer is de herfst dus echt in aantocht. Ik vind dit zo'n heerlijk seizoen, vooral omdat ik de natuur prachtig vind in de herfst. De kortere dagen en gure wind neem ik dan graag voor lief. En mijn dikkere jas? Ach, die vond ik stiekem toch te leuk om in de kast te laten hangen. Daarom besloot ik er gisteren met mijn moeder op uit te trekken en natuurlijk mocht daarbij mijn camera niet thuisblijven (als je mijn camera bent, werk je gewoon fulltime!). In het bos maakten we een aantal foto's van een van mijn eerste outfit van dit najaar in een prachtig herfstachtig decor. Kijk je mee?

Morning pages | 12 tips voor vrolijke schrijfopdrachten

16 oktober 2017|Positiviteit|

Een tijdje geleden kwam ik de term ‘morning pages’ voor het eerst tegen. Officieel houdt het in dat je iedere dag begint met 3 A4-tjes vol schrijven met alles wat er op dat moment in je hoofd omgaat. Dat vond ik zelf wel erg ambitieus, maar ik bedacht me dat je ook een heel eigen draai kunt geven aan morning pages. Daarom besloot ik het voor mezelf in een ander jasje te gieten: elke dag 5 minuten werken aan een vrolijke schrijfopdracht. Gewoon om aan de vroege ochtend een positieve draai te geven. Daarom zet ik 12 tips voor morning pages op een rijtje. Voor 's ochtends in bed, tijdens je ontbijt of desnoods in de bus. Notitieboekje klaar? Schrijven maar!

Complimentjesregen | 9x een compliment aan jezelf

29 april 2017|Persoonlijke groei|

“Wat kun jij goed schrijven!” en “Wat ben jij toch altijd attent!”. We zijn soms bijzonder goed in andere mensen complimenteren met van alles en nog wat. Maar soms vergeten we onszelf daarbij een beetje. Is het niet juist goed om jezelf af en toe te spreken met een paar lovende woorden? Gewoon omdat je leuker, mooier, dapperder en fijner bent dan je misschien wel denkt. Daarom verdien je best een compliment aan jezelf op zijn tijd! Dit zijn 9 ideeën voor complimentjes die jij misschien ook wel aan jezelf zou kunnen geven.