havermout met mango 8

Tropische havermout met mango, banaan en kokos

 • 9 augustus 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

In de zomer denk je misschien als eerste aan smoothie bowls en een bakje met verfrissende yoghurt met fruit. Maar havermout kan ook prima doorgaan voor een zomers ontbijt. Deze havermout met mango, kokos en banaan heeft alle ingrediënten die je doen denken aan drinken uit een kokosnoot in je blote kont. Maar dan maak je dit bakje havermout gewoon in een steelpannetje achter je eigen fornuis met producten die in elke doorsnee supermarkt te vinden zijn. Na 5 minuten roeren in een pan staat dit verkoelende tropische ontbijtje voor je klaar. Genoeg energie om de hete hittegolfdag te overleven!

Zomerse vibes in je havermoutbakje

Bij mango en ananas moet ik direct aan de zomer denken. Toen ik nog op een kantoor op de Zuidas werkte, vond ik de supermarktbakjes met verse mango uit de koeling de ultieme zomertraktatie. Tegenwoordig koop ik liever diepvrieszakken mango, omdat die vele malen goedkoper zijn dan de bakjes met voorgesneden fruit. Maar de liefde voor deze zomerse fruitsoort is altijd gebleven. Wil ik een verfrissend en zomers ontbijtje, dan is de keuze voor mango dan ook al snel gemaakt. Laat je ze in de koelkast ontdooien? Dan zijn ze ook nog lekker koel en fris zodra ze in je ontbijtkom liggen.

Om de tropische vibes compleet te maken, combineerde ik mango met mijn andere tropische favoriet: kokos. Een handje kokosrasp is voldoende om dit havermoutontbijt extra zoet te maken. Sowieso vind ik dat kokosrasp bijna alles lekkerder maakt. Maar misschien ben ik iets te veel een kokosfanaat om die tip klakkeloos van mij aan te nemen. 

havermout met mango 3

Snelle havermout met mango en kokos

Dit ontbijt met mango is een variatie op mijn standaard havermoutrecept. Warme havermoutpap maak ik standaard met havermout (duh!), amandelmelk, banaan en wat vanille-extract. Voor dit recept voegde ik daar een halve theelepel kaneel aan toe en natuurlijk de mango, kokos en andere toppings. 

De havermout maak je in hooguit vijf minuten. Je hoeft het maar heel even op te warmen in een pannetje. Dan dikt de havermout snel in en heb je binnen een paar minuten al een lekkere hap klaar. Geen ingewikkeld gedoe dus op de vroege morgen! Houd ik van.

Havermout met mango: om warm of koud te eten

Warme havermoutpap, is dat wel wat voor een snikhete zomerdag? Ja hoor, ik doe het er best lekker op. Hoewel ik ook dagen heb dat ik eerder zin heb in een goede smoothie bowl, kun je havermoutpap ook prima eten buiten de winter om. De pap is niet gloeiend heet, dus je merkt er niet veel van. Bovendien schijnt het zo te zijn dat je maag een warm ontbijt beter verteert, juist op warme dagen. En vind je het ontbijt nou echt niets qua temperatuur? Dan kun je altijd nog je kom havermout na het koken even laten afkoelen of de mango er bijna regelrecht uit de vriezer doorheen roeren. Dan valt de temperatuur alles mee.

havermout met mango 7

Hoe maak je de havermout met mango?

Heb je zin in een havermout die net even anders is dan je standaard recept? Haal een zak diepvriesmango en probeer dit zoete en verfrissende recept eens. Je hebt hiermee meteen een hele banaan en een flinke hand binnen (lees: een vitamineboost aan het begin van de dag) en dat dan afgemaakt met nootjes, kokos en eventueel – voor de chocoladeliefhebber, zoals ik – twee stukjes chocola. Als dat geen ontbijtfeest is!

havermout met mango 6

Tropische havermout met mango en kokos

Romy
Deze havermout met mango en kokos is een heerlijke tropische verrassing om ook tijdens je thuisblijfvakantie in de exotische sferen te komen of om in de winter een beetje tropisch eiland naar je koude huiskamer te brengen. Supersnel te maken, heerlijk zoet en ook nog vegan!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 5 min
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

 • 35 gram havermout
 • 1 banaan
 • 100 gram diepvriesmango
 • 125 ml amandelmelk of andere (plantaardige melk)
 • 1 tl kaneel
 • ½ tl vanille-extract
 • 1 tl kokosrasp
 • Paar fijngehakte cashewnoten

Optioneel als extraatje:

 • 2 stukjes chocola
 • 1 tl pindakaas

Instructies
 

 • Ontdooi van tevoren de diepvriesmango (alleen als je mango uit de diepvries gebruikt natuurlijk) door er wat heet water overheen te gieten of door de mango de avond van tevoren in een bakje in de koelkast te zetten.
 • Prak een halve banaan fijn met een lepel; houd de andere helft van de banaan apart.
 • Doe de havermout, (amandel)melk en de geprakte halve banaan met een theelepel kaneel en een halve theelepel vanille-extract bij elkaar in een steelpan. Zet het fornuis zachtjes aan om de havermoutpap op te warmen. Roer goed door totdat de havermoutpap voor jou de perfecte dikte heeft.
 • Doe de havermoutpap in een kom. Snijd de resterende halve banaan in plakjes en leg die op de havermout. Leg ook de mangostukjes erbij. Schep er eventueel een lepel pindakaas bij en strooi de kokos over de havermout. Maak af met de fijngehakte nootjes en stukjes chocola.
Trefwoord Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Kokos, Lactosevrij, Mango, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met mango 6

Snel ontbijten op een tropische dag

Zelfs als de mussen van het dak vallen, zou ik het niet overleven op alleen een sapje op de vroege ochtend. Mijn maag schreeuwt om méér. Deze vullende havermout met mango en vers diepvriesfruit vind ik ideaal voor een typische zomerdag. Ik eet voor mijn gevoel wel iets luchtigs en zomers, terwijl ik er alsnog een hele tijd goed vol van zit.

Een andere favoriet is trouwens dit havermoutontbijt met frambozen. Ook lekker fris en zomers! En als je toch al het pak havermout uit je kast hebt gehaald, probeer ook deze mango-muffins. Misschien ook wel lekker als feestontbijtje en anders sowieso om voor tussen de middag in je lunchtrommel te stoppen. Ze zijn lekker luchtig en niet te vullend, en barsten van het zomerfruit. 

Hoe ontbijt jij het liefst in de zomer?

havermout met mango
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Kringloopvondsten #17 | Roze, roze & nog meer roze

3 maart 2020|Lifestyle|

"Gloednieuwe kringloopwinkel geopend met twee etages!" Tja, alleen al bij het lezen van zo'n kop sta ik als tweedehands-koopjesjager natuurlijk al te stuiteren. En dus reed ik afgelopen zondag richting de gloednieuwe kringloopwinkel in Hoofddorp om daar een paar koopjes te scoren. Een week eerder kwam ik ook al bij een andere kringloopwinkel vandaan met de nodige aanwinsten. Het toeval wil dat ik bij thuiskomst pas ontdekte dat ik beide keren wel heel veel roze op de kop heb getikt. Kijk je mee naar mijn roze kringloopkoopjes van de afgelopen weken?

Zo ontdekte ik mijn eigen kledingstijl!

12 augustus 2017|Outfits|

“Dat jurkje past helemaal bij jou!” en “Oh, dat rokje is écht jouw stijl!”. Veel mensen in mijn omgeving weten inmiddels dat je mij kunt uittekenen in vrolijke jurkjes en rokjes. Als het maar zwiert en het liefst in vrolijke kleuren en met een rok op knielengte. Inmiddels ben ik helemaal happy met de kleding die ik in mijn kast heb hangen, maar dat heeft best wel een zoektocht en de nodige miskopen gekost. Hoe zie ik mijn kledingstijl? Wat is het verhaal erachter? En hoe heb ik in de loop der tijd mijn eigen stijl ontdekt?

Winterdip? Mijn 5 lichtpuntjes op winterse dagen!

2 december 2016|Positiviteit|

Ik kan er wel omheen draaien, maar de winter is gewoon niet echt mijn seizoen. De donkere dagen maken me nooit zo vrolijk en ook van de winterkou ben ik geen fan. Een winterdip ligt dan ook elk jaar weer op de loer. Toch heb ik zo mijn manieren gevonden om de winter zonder problemen te overleven. Als ik er zo over nadenk, vind ik dit seizoen zelfs wel wat hebben. Vandaag deel ik daarom mijn 5 lichtpuntjes op winterse dagen. Misschien kunnen ze jou ook de winter door helpen.