havermout met mokka 9

Havermout met mokka & banaan (in 5 minuten klaar!)

 • 28 mei 2023
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Als ware theeleut drink ik eigenlijk nooit koffie. Maar taart of cakejes met mokka – dát vind ik dan wel weer heel erg lekker. Als je houdt van de intense smaak van pure chocola en de geur van koffie wel kunt waarderen, dan vind je deze havermout met mokka vast een succes. Toen ik laatst een pakje cafeïnevrije oploskoffie tegenkwam in onze voorraadkast, kon ik dit probeersel nog geen dag op de plank laten liggen. Havermout met mokka moest het worden! En lekker dat het is! Deze havermout met mokka en banaan heeft tegelijkertijd een intense en een zoete smaak. En het bevat meer fruit dan je zou denken. Binnen 5 minuten heb je dit heerlijke ontbijt voor je neus staan!

Een ontbijt voor de liefhebbers van pure chocola

Ik ben zelf van de quote “Hoe puurder de chocola, hoe beter!”. Voor een beetje bitterheid deins ik niet terug. En ik ben gerust vrij scheutig met cacao als ik dit door mijn favoriete chocolade-havermout roer. De pakjes rauwe cacao gaan er hier thuis heel hard doorheen (en Bart eet er nooit ook maar een schep van, dus die kan ik daar niet de schuld van geven). Als jij net zo gek bent op pure chocola als ik, dan kun je deze combinatie van cacao met oploskoffiepoeder vást waarderen.

Ook als niet-koffiedrinker is deze havermout het proberen waard. Ik ben een fervent theeleut en drink echt nooit koffie, maar deze havermout met mokka vind ik wel degelijk heel lekker. Ik gebruik namelijk maar een klein beetje (1 theelepel) oploskoffie in het ontbijt. Daarnaast kies ik zelf voor cafeïnevrije koffie. Ik hoef niet per se een cafeïneshot op de vroege morgen (ik ben van mezelf ’s ochtends al een redelijke stuiterbal), dus dit is perfect. Verder maken de overige ingrediënten de havermout zoeter. Mokka-achtig zoals je het uit taart kent dus! Ik gebruik er namelijk pindakaas, banaan en agavesiroop bij. Die geven de havermout met mokka lekker veel smaak én dempen de koffiesmaak een beetje.

Je kunt de smaak eventueel ook minder heftig maken door van oploskoffiepoeder koffie te zetten en die dan door de havermout te schenken. Gebruik dan wel wat minder plantaardige melk in de havermout. Anders wordt het te vloeibaar.

havermout met mokka 21

Hoe maak je de havermout met mokka in 5 minuten?

Havermout heeft nog vaak een lang-mee-bezig-imago, maar dat is totaal niet het geval. Ik eet bijna elke ochtend havermout en heb mijn ontbijt standaard binnen 5 minuten klaar. Dat geldt ook voor deze havermout met mokka. Heb je helemaal grote haast in de ochtend? Kijk dan of je overnight oats kunt maken: havermout die je de dag ervoor al hebt bereid. Ik kan je deze overnight oats met banaan en de overnight oats met cacao zéker aanraden. Maar ook warme havermout uit een pannetje, zoals deze, staat zo op tafel. Je roert alle ingrediënten door elkaar, mikt het in een pannetje, verwarmt het 4-5 minuten en serveert het dan met je favoriete toppings. Kind kan de was doen!

Deze havermout met mokka maak je door havermout samen met plantaardige melk, een halve geprakte banaan, een flinke schep cacaopoeder en een theelepel oploskoffie te verwarmen op laag vuur. Roer daarbij goed door en voeg in de laatste minuut wat ahorn- of agavesiroop toe voor de zoetigheid. Daarna is je havermout met mokka al klaar om te serveren. Althans, eerst de toppings er nog op! Die maken elk bakje havermout, vind ik persoonlijk.

havermout met mokka 12

Tips voor heerlijke toppings op de havermout

Zelf serveer ik deze havermout met mokka graag met de resterende halve banaan, pindakaas en mokkaboontjes van pure chocola. De pindakaas geeft een smeuïge smaak aan de havermout en zet de cacoa- en koffiesmaak extra aan. De mokkaboontjes zijn gewoon erg lekker als toevoeging. Je kunt natuurlijk ook prima stukjes pure chocola gebruiken of wat chocolade smelten en die over je havermout schenken. Minstens zo lekker!

Daarnaast smaken deze toppings heerlijk bij de havermout met mokka:

 • Amandelpasta in plaats van pindakaas
 • Hagelslag
 • Vers fruit, zoals blauwe bessen, framboos of bramen
 • Rozijnen
 • Pinda’s, walnoten, hazelnoten of amandelen
 • Pompoenpitten of andere zaden of pitten
 • Granola

Kijk vooral wat jij nog in de kast hebt liggen en serveer de havermout met waar jij zin in hebt!

havermout met mokka 16

Het recept voor de mokka-havermout

Dit recept voor mokka-havermout is vegan en daarmee ook lactosevrij. Gebruik je glutenvrije havermout? Dan is het recept ook prima glutenvrij te maken. Zo bereid je dit supersnelle én lekkere ontbijtje in maar 5 minuten:

havermout met mokka 9

Havermout met mokka & banaan (vegan!)

Romy
Houd jij van koffie én van chocola? Dan word je van havermout met mokka vast héél blij. Deze havermout heeft een heerlijk intense en tegelijkertijd lekker zoete smaak. En je hebt het ontbijt al in 5 minuten gemaakt!
5 (3 stemmen)
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 120 ml plantaardige melk (zoals ongezoete amandelmelk)
 • 1 banaan
 • 1 el cacaopoeder = 8 gram
 • 1 tl oploskoffie (evt. cafeïnevrij)
 • 1 el agavesiroop of ahornsiroop
 • 1 el pindakaas

Als toppings:

 • Blauwe bessen
 • Mokkaboontjes met pure chocola
 • Pinda's of noten

Instructies
 

 • Snijd de banaan doormidden en prak met een vork de halve banaan in een steelpan fijn. Voeg dan de havermout, de plantaardige melk, de oploskoffie en het cacaopoeder toe. Roer goed door en verwarm dan ongeveer 5 minuten op laag vuur.
 • Roer als laatste een eetlepel ahorn- of agavesiroop door de havermout en verwarm nog 1 minuut mee. Haal dan de havermout van het vuur en schep in een bakje.
 • Snijd de andere helft van de banaan in halve plakjes en leg die op de havermout. Garneer verder met een flinke eetlepel pindakaas, mokkaboontjes of pure chocola, blauwe bessen en stukjes pinda of noot.
 • Roer door en eet smakelijk!
Trefwoord Banaan, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met mokka 2

Nog meer heerlijke havermoutideeën

Dat ik niet vies ben van heerlijke havermout op de vroege ochtend moge duidelijk zijn. Het liefst ontbijt ik hier elke dag mee. Zelfs op vakantie gaan er standaard een paar zakjes havermout mee, zodat ik mijn lievelingsontbijt kan maken. Havermout is echt zoiets wat je lekker moet leren bereiden. Van zichzelf is het natuurlijk smaakloos en heeft het (eenmaal gemengd met vloeistof) wat behangplaksel-achtigs. Maar met de juiste ingrediënten erbij kun je er echt de lekkerste dingen mee maken!

Wat je er nog meer mee kunt maken dan deze havermout met mokka? Probeer eens deze receptideeën:

Ben jij een koffiedrinker?

havermout met mokka 22

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Willemijn 6 juni 2023 op 4:58 pm - Beantwoord

  5 sterren
  Vandaag geprobeert, en ik heb er heerlijk van genoten. Als topping had ik er ook aardbeien bij gedaan, en dat is ook zeker een aanrader!
  Dankjewel voor het recept!

Beoordeling recept
Recente blogs

10 bestemmingen in Duitsland op mijn travel bucketlist

5 november 2018|Op reis|

Als ik op stedentrip ga, pak ik vaak het vliegtuig naar Zuid-Europa. En dat terwijl er dichter bij huis, bij onze oosterburen, ook prachtige bestemmingen te vinden zijn. Onlangs reisde ik af naar Düsseldorf om daar te gaan shoppen. Een groot succes! Inmiddels fantaseer ik er dan ook flink op los over andere leuke bestemmingen in Duitsland. Ik heb een heel lijstje met Duitse plekken die ik graag zou willen bezoeken. In dit artikel deel ik 10 leuke bestemmingen in Duitsland die hun plekje op mijn travel bucketlist volgens mij meer dan waard zijn.

Inkiekje #66 | Kamperen in huis, krabpaalrenovaties & kookprobeersels

29 augustus 2022|Persoonlijk|

Na de zomervakantie hielden wij het vakantiegevoel in stand door noodgedwongen te kamperen in eigen huis. Nou ja, soort van. Ik was een gelukkig mens toen onze woonkamer weer bewoonbaar was. Daarnaast legde ik veel mijlpaalwaardigs vast op de camera. De prachtige paarse heide, mijn eerste zelfgemaakte portobelloburger, een krabpaalexperiment en een zeer welkome gadget die ik zomaar cadeau kreeg van een opdrachtgever. Oh ja, en ik vierde het 3-jarig samenzijn met Bart en struinde het internet af op zoek naar een echt bijzonder cadeau. Missie geslaagd! In dit Inkiekje praat ik je bij met foto's en tekst.

Bijna jarig! | 26 dingen die ik leerde in mijn 26e levensjaar

24 mei 2019|Persoonlijk|

Morgen is het zover: dan word ik alweer 26. Dat voelt toch eigenlijk al best wel "groot". Als ik erbij stilsta dat mijn moeder op mijn leeftijd al een baby'tje had rondlopen (ik dus!), dat ik alweer drie jaar geleden ben afgestudeerd en dat ik inmiddels mijn anti-aging 25+ crème geoorloofd uit de kast kan halen, voel ik me toch wel aardig volwassen. Oké, maar even zonder dollen. Laat ik mijn allerlaatste dag als 25-jarige afsluiten met 26 levenslessen die ik in mijn 26e levensjaar leerde. En dat varieert van luchtige lessen over Japans fruit en huishoudelijke taken tot aan meer diepzinnige dingen.