romige havermout met passievrucht

Romige havermout met passievrucht, mango & banaan

 • 9 juli 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Voor mij gaat er niets boven een bakje havermout bij het ontbijt. Zelfs hartje zomer grijp ik graag naar mijn favoriete ontbijt. Op de warmste zomerdagen geef ik mijn standaard bakje havermout graag een tropische twist. Deze havermout met passievrucht, mango en banaan is lekker zoet, fris van smaak en heeft wel wat weg van de bekende fruitdrankjes waarmee veel mensen graag op een terrasje neerstrijken. Je maakt deze havermout in maar 5 minuten en hebt dan een lekker tropisch-eiland-achter-ontbijt voor je neus staan. Zin in? Zo maak je het!

Passievrucht, mango en kokos = tropisch ontbijt ten top

Mango, passievrucht en kokos staan voor mij gelijk aan een instant zomergevoel. Zelfs als het typisch Hollands regenweer is buiten, voelt het met die fruitsoorten voor mijn neus toch nog een beetje alsof ik me op de Cariben waan. Daarom zijn het ook precies die fruitsoorten waar ik graag naar grijp voor een zomers havermoutontbijt. Want echt, havermout is niet alleen een ontbijtje om je op donkere winterochtenden aan op te warmen. In combinatie met zomerfruit is havermout ook in de zomer heel lekker om de dag mee te starten.

Daarnaast strooi ik dus rijkelijk met kokos over de havermout met passievrucht. Dat is optioneel trouwens. Als je geen kokosliefhebber bent, kun je dat strooisel gerust weglaten. Zelf vind ik het een heerlijke toevoeging. Ook banaan vind ik er lekker bij smaken, en een klein scheutje vanille-extract doet daarnaast wonderen voor de zoete smaak.

romige havermout met passievrucht 4

Zo maak je de havermout met passievrucht lekker romig

Verder geef ik de havermout met passievrucht een luchtiger tintje door plantaardige kwark door de havermout te roeren. Daar wordt de havermout lekker smeuïg en frisser van dan als je havermout met alleen plantaardige melk of water maakt. Dat is trouwens ook meteen een goede tip voor wie havermout nog steeds associeert met behangplakselstructuur. Met plantaardige kwark erdoorheen, is de structuur meteen veel romiger en minder droog.

Ik roer trouwens ook chiazaadjes door de havermout. Die nemen vocht op, waardoor de structuur stevig en romig tegelijk is en je niet één grote vloeibare drab krijgt. Je hebt er maar een theelepel van nodig, maar het doet wonderen voor het ontbijt.

Overigens zijn chiazaadjes sowieso een fijn ingrediënt om in je keukenkastje te laten staan. Ik was ooit enorm anti-chiazaad en geloofde dat dit het zoveelste superfood was dat niet te pruimen is. Niets bleek minder waar! Met de juiste smaakmakers kun je er bijvoorbeeld een heerlijke chiapudding mee maken. Deze chiapudding met kokos en blauwe bessen is mijn favoriet. Ook kun je met chiazaadjes chia-ei maken: een plantaardige eivervanger om in baksels te gebruiken.

romige havermout met passievrucht 2

Tip voor als je niet van passievrucht-pitjes houdt

Ik moet heel eerlijk bekennen dat passievrucht een fruitsoort is die ik pas sinds kort ben gaan waarderen. Dat ik voorheen niet zo van passievrucht gecharmeerd was, had alles te maken met de harde pitjes in deze fruitsoort. Tegenwoordig heb ik daar gelukkig niet zoveel moeite meer mee. De passievrucht geeft zo’n lekkere DubbelDrank-achtige smaak af dat ik de pitjes graag voor lief neem. Eigenlijk is dat beetje crunch in mijn ontbijtje zelfs best oké!

Kun jij nou totaal niet wennen aan de pitjes? Dan is het een aanrader om passievrucht uit de diepvries te kopen. In een verpakking zitten brokjes met ingevroren vruchtvlees. Die kun je laten ontdooien en dan zeven boven je bakje havermout. Je houdt dan alleen het sap (plus wat extra water door het smelten) over. De pitjes kun je apart houden. Die zijn trouwens ook lekker als garnering bij hartige gerechten of salades.

romige havermout met passievrucht 7

Zo maak je de havermout met passievrucht

Deze romige havermout met passievrucht kost je hooguit 5 minuten om te maken. Perfect voor een vroege zomerochtend dus als je niet al te veel tijd hebt voordat je de deur uit moet of aan de slag gaat! Ik maak de havermout met passievrucht zelf in een steelpannetje warm. Dat vind ik net wat lekkerder dan ijskoude overnight oats!

Eet je havermout liever koud? Roer de plantaardige kwark dan pas door de havermout zodra je die hebt verwarmd, zodat de kwark de havermout iets laat afkoelen. Nog een tip is om er wat klein gesneden diepvriesfruit doorheen te gooien na het bereiden, zoals frambozen of blauwe bessen uit de vriezer. Ook daarmee wordt de havermout vanzelf koeler.

Maar, of je nu gaat voor de koude of de warme versie, dit is het recept voor de tropische havermout:

romige havermout met passievrucht 3

Romige havermout met passievrucht, mango & banaan

Romy
Deze havermout is lekker zoet, tropisch én heel lekker romig. Je maakt hem met passievrucht, mango, banaan en kokos. De perfecte Caribische combinatie dus! Binnen 5 minuten heb je dit zomerse ontbijt op tafel staan.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de havermout:

 • 50 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 150 gram plantaardige kwark (ik gebruik Mild & Creamy Naturel van Alpro)
 • 125 ml plantaardige melk bijvoorbeeld sojamelk of amandelmelk
 • 100 gram mango (verse mango of ontdooide diepvriesmango)
 • 1 el agavesiroop
 • 1 tl chiazaad
 • 1 tl vanille-extract

Als toppings:

 • ½ banaan
 • 1 passievrucht (+ eventueel extra)
 • Blauwe bessen of ander fruit = optioneel
 • Kokosrasp = optioneel

Instructies
 

 • Doe het vanille-extract en de havermout, plantaardige melk en agavesiroop samen in een steelpan en verwarm 2 minuten op laag vuur. Roer ondertussen goed door.
 • Voeg daarna de plantaardige kwark, de chiazaadjes en de blokjes mango toe en verwarm nog ongeveer 3 minuten totdat de havermout wat is ingedikt en een lauwwarm is. Schenk dan in een ontbijtschaaltje.
 • Schep het vruchtvlees uit één of twee passievruchten en schenk over de havermout. Serveer verder met wat plakjes banaan en eventueel met ander vers fruit en wat kokosrasp.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Kokos, Lactosevrij, Mango, Passievrucht, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
romige havermout met passievrucht 5

Nog meer verfrissende havermoutrecepten

Wil jij ook havermout een keer een kans geven in de zomer? Naast deze tropische havermout met passievrucht, zijn ook deze havermoutrecepten ideaal voor een zomerse ochtend:

En als je meer zin hebt in een verfrissende smoothie bowl, dan is deze mango smoothie bowl of de smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan ook heel lekker om te maken!

Waarmee ontbijt jij het liefst op een warme dag?

havermout met passievrucht

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

10 dingen die ik doe op een vrije dag

21 april 2017|Persoonlijk, Lifestyle|

De laatste tijd probeer ik wat meer tijd voor mezelf vrij te maken. Vooral in het weekend probeer ik ervoor te zorgen dat ik ook leuke dingen doe of gewoon een beetje me-time plan. Gelukkig ben ik niet iemand die zichzelf snel verveelt, dus ook op een vrije dag weet ik altijd wel genoeg dingen om te doen. Nog op zoek naar inspiratie voor jouw vrije dag? Dit zijn 10 dingen die ik zoal doe als ik een dag zonder verplichtingen ben.

Positief zelfbeeld ontwikkelen – 9 dingen om mee te stoppen

22 juni 2021|Persoonlijke groei|

Het leven is een stuk fijner als je de persoon in de spiegel een verdomd leuk mens vindt. Geweldig hoef je hem of haar niet te vinden, maar ietsje positiever zijn over die fijne vrouw of toffe vent maakt al een groot verschil. Een positief zelfbeeld komt je niet zomaar aanwaaien, maar je kunt wel aan je zelfbeeld werken. Een aantal niet-handige neigingen afleren kan al veel doen voor hoe je naar jezelf kijkt. Deze 9 dingen kun je het beste laten om jouw zelfbeeld op te krikken.

15 dingen waarin ik onhandig ben (en die je misschien herkent)

14 april 2023|Persoonlijk|

Het is niet voor niets dat ik bijna geen witte kleding in de kast heb hangen. Eén klunzige actie en ik loop er alweer bij met een tomaten-, chocolade- of andersoortige vlek op mijn blouse. Het is een wonder dat ik mijn hele servies nog heb staan en geen grote verzekeringsclaims heb hoeven doen, want onhandigheid is mijn tweede naam. Van spullen die in duizend stukjes op de grond vielen tot slechte navigeeracties en ontdekkingen die ik als spuit elf wel heel laat deed – dit zijn 15 dingen waarmee ik totaal niet handig ben.