Voor mij gaat er niets boven een bakje havermout bij het ontbijt. Zelfs hartje zomer grijp ik graag naar mijn favoriete ontbijt. Op de warmste zomerdagen geef ik mijn standaard bakje havermout graag een tropische twist. Deze havermout met passievrucht, mango en banaan is lekker zoet, fris van smaak en heeft wel wat weg van de bekende fruitdrankjes waarmee veel mensen graag op een terrasje neerstrijken. Je maakt deze havermout in maar 5 minuten en hebt dan een lekker tropisch-eiland-achter-ontbijt voor je neus staan. Zin in? Zo maak je het!
Passievrucht, mango en kokos = tropisch ontbijt ten top
Mango, passievrucht en kokos staan voor mij gelijk aan een instant zomergevoel. Zelfs als het typisch Hollands regenweer is buiten, voelt het met die fruitsoorten voor mijn neus toch nog een beetje alsof ik me op de Cariben waan. Daarom zijn het ook precies die fruitsoorten waar ik graag naar grijp voor een zomers havermoutontbijt. Want echt, havermout is niet alleen een ontbijtje om je op donkere winterochtenden aan op te warmen. In combinatie met zomerfruit is havermout ook in de zomer heel lekker om de dag mee te starten.
Daarnaast strooi ik dus rijkelijk met kokos over de havermout met passievrucht. Dat is optioneel trouwens. Als je geen kokosliefhebber bent, kun je dat strooisel gerust weglaten. Zelf vind ik het een heerlijke toevoeging. Ook banaan vind ik er lekker bij smaken, en een klein scheutje vanille-extract doet daarnaast wonderen voor de zoete smaak.

Zo maak je de havermout met passievrucht lekker romig
Verder geef ik de havermout met passievrucht een luchtiger tintje door plantaardige kwark door de havermout te roeren. Daar wordt de havermout lekker smeuïg en frisser van dan als je havermout met alleen plantaardige melk of water maakt. Dat is trouwens ook meteen een goede tip voor wie havermout nog steeds associeert met behangplakselstructuur. Met plantaardige kwark erdoorheen, is de structuur meteen veel romiger en minder droog.
Ik roer trouwens ook chiazaadjes door de havermout. Die nemen vocht op, waardoor de structuur stevig en romig tegelijk is en je niet één grote vloeibare drab krijgt. Je hebt er maar een theelepel van nodig, maar het doet wonderen voor het ontbijt.
Overigens zijn chiazaadjes sowieso een fijn ingrediënt om in je keukenkastje te laten staan. Ik was ooit enorm anti-chiazaad en geloofde dat dit het zoveelste superfood was dat niet te pruimen is. Niets bleek minder waar! Met de juiste smaakmakers kun je er bijvoorbeeld een heerlijke chiapudding mee maken. Deze chiapudding met kokos en blauwe bessen is mijn favoriet. Ook kun je met chiazaadjes chia-ei maken: een plantaardige eivervanger om in baksels te gebruiken.

Tip voor als je niet van passievrucht-pitjes houdt
Ik moet heel eerlijk bekennen dat passievrucht een fruitsoort is die ik pas sinds kort ben gaan waarderen. Dat ik voorheen niet zo van passievrucht gecharmeerd was, had alles te maken met de harde pitjes in deze fruitsoort. Tegenwoordig heb ik daar gelukkig niet zoveel moeite meer mee. De passievrucht geeft zo’n lekkere DubbelDrank-achtige smaak af dat ik de pitjes graag voor lief neem. Eigenlijk is dat beetje crunch in mijn ontbijtje zelfs best oké!
Kun jij nou totaal niet wennen aan de pitjes? Dan is het een aanrader om passievrucht uit de diepvries te kopen. In een verpakking zitten brokjes met ingevroren vruchtvlees. Die kun je laten ontdooien en dan zeven boven je bakje havermout. Je houdt dan alleen het sap (plus wat extra water door het smelten) over. De pitjes kun je apart houden. Die zijn trouwens ook lekker als garnering bij hartige gerechten of salades.

Zo maak je de havermout met passievrucht
Deze romige havermout met passievrucht kost je hooguit 5 minuten om te maken. Perfect voor een vroege zomerochtend dus als je niet al te veel tijd hebt voordat je de deur uit moet of aan de slag gaat! Ik maak de havermout met passievrucht zelf in een steelpannetje warm. Dat vind ik net wat lekkerder dan ijskoude overnight oats!
Eet je havermout liever koud? Roer de plantaardige kwark dan pas door de havermout zodra je die hebt verwarmd, zodat de kwark de havermout iets laat afkoelen. Nog een tip is om er wat klein gesneden diepvriesfruit doorheen te gooien na het bereiden, zoals frambozen of blauwe bessen uit de vriezer. Ook daarmee wordt de havermout vanzelf koeler.
Maar, of je nu gaat voor de koude of de warme versie, dit is het recept voor de tropische havermout:

Romige havermout met passievrucht, mango & banaan
Equipment
- steelpan
Ingrediënten
Voor de havermout:
- 50 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 150 gram plantaardige kwark (ik gebruik Mild & Creamy Naturel van Alpro)
- 125 ml plantaardige melk bijvoorbeeld sojamelk of amandelmelk
- 100 gram mango (verse mango of ontdooide diepvriesmango)
- 1 el agavesiroop
- 1 tl chiazaad
- 1 tl vanille-extract
Als toppings:
- ½ banaan
- 1 passievrucht (+ eventueel extra)
- Blauwe bessen of ander fruit = optioneel
- Kokosrasp = optioneel
Instructies
- Doe het vanille-extract en de havermout, plantaardige melk en agavesiroop samen in een steelpan en verwarm 2 minuten op laag vuur. Roer ondertussen goed door.
- Voeg daarna de plantaardige kwark, de chiazaadjes en de blokjes mango toe en verwarm nog ongeveer 3 minuten totdat de havermout wat is ingedikt en een lauwwarm is. Schenk dan in een ontbijtschaaltje.
- Schep het vruchtvlees uit één of twee passievruchten en schenk over de havermout. Serveer verder met wat plakjes banaan en eventueel met ander vers fruit en wat kokosrasp.

Nog meer verfrissende havermoutrecepten
Wil jij ook havermout een keer een kans geven in de zomer? Naast deze tropische havermout met passievrucht, zijn ook deze havermoutrecepten ideaal voor een zomerse ochtend:
- Havermout met mango en kokos
- Havermout met aardbeien
- Havermout met kwark en vers fruit
- Rijstepap zonder suiker
En als je meer zin hebt in een verfrissende smoothie bowl, dan is deze mango smoothie bowl of de smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan ook heel lekker om te maken!
Waarmee ontbijt jij het liefst op een warme dag?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Column | When life gives you lemons, make… broccolisoep
Je kent het wel: van die dagen dat de pech je om de oren vliegt. Je stoot je teen aan de stofzuiger, mist de bus op het nippertje en laat vervolgens ook nog eens je ovenschotel aanbranden. Laatst had ik dus zo'n dag. Zonder gekneusde tenen, gemiste bussen en verbrande maaltijden, maar wel met een flinke dosis pech. Letterlijk en figuurlijk. Maar die dag leerde me wel iets. Uiteindelijk is een pechdag alleen een pechdag zolang jij dat zo ziet. When life gives you lemons, make... broccolisoep. Yup, dat laatste zal ik je uitleggen.
Hoe maak je van je dromen een succes?
Gisteren kon ik op een mwah-dagje wel een positieve boost gebruiken. Op zo'n dag is er één ding dat mij altijd goed doet: dromen. Hoe kun je die positieve boost immers beter realiseren dan met een blik op de toekomst? Of je nu droomt van een romantisch huwelijksaanzoek of van een gloednieuwe iPhone, dromen zijn waardevol en houden ons staande. Allemaal hartstikke leuk en aardig, maar hoe maak je van een droom daadwerkelijk een succes? In dit artikel deel ik een paar simpele stappen om mee aan de slag te gaan.
New in | Blauwe waterkoker, roze dekbed & kringloopvondsten
De afgelopen tijd deed ik een aantal leuke (online) aankopen. Een paar waren bijzonder hard nodig; een paar - ahum - ietsje minder. Zo scoorde ik voor het eerst weer een paar kringloopkoopjes, kon ik mijn kapotte waterkoker vervangen door een nieuw exemplaar en deed ik een wel heel goede vondst bij Action waar ik mijn eigen DIY-project van maakte. Kijk je mee naar mijn nieuwe en tweedehands aanwinsten?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…