havermout met sinaasappel 8

Havermout met sinaasappel, pure chocola & pindakaas

 • 3 maart 2024
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Er bestaan niet voor niets chocoladerepen met sinaasappel. De combinatie van pure chocola met een vleugje sinaasappel smaakt verrukkelijk. Het waren die chocoladerepen die mij inspireerden tot dit havermoutontbijt: havermout met sinaasappel en pure chocola. Verwacht een heerlijke chocoladesmaak (terwijl de hoeveelheid chocola in dit ontbijt heel beperkt is) met een zoetzurig vleugje én veel crispy extra’s door de amandelen. Tover met dit recept deze winterse havermout in 5 minuten in je ontbijtkom.

Winters, feestelijk & zoet: chocolade-havermout met sinaasappel

Al zeker twee jaar is deze chocolade-havermout mijn allerfavorietste ontbijt. Dat betekent dat ik het ongeveer 6 dagen per week eet. Er gaat voor mij niets boven smeuïge havermoutpap met banaan en een flinke eetlepel cacaopoeder en pindakaas. Maar zelfs met de ontbijtjes die je eindeloos in de herhaling gooit, kun je nog variëren. In een creatieve bui besloot ik eens sinaasappel in plaats van banaan door mijn steelpannetje met havermout te roeren. Het resultaat bleek verbluffend lekker!

De chocolade-havermout smaakt door de cacaopoeder best wel intens naar chocola. Sinaasappel is daar een heerlijk friszoete tegenhanger bij. Het maakt de chocoladesmaak nog iets sterker en voegt er een fruitig tintje aan toe. Ik ben fan! Met een scheutje agavesiroop zorg ik ervoor dat de chocolade-havermout alsnog niet te bitter wordt en lekker zoet (maar niet too much) is. Vergeet daarnaast de pindakaas en amandelen niet. Die smaken er als topping héérlijk bij.

havermout met sinaasappel 2

Warme havermoutpap is zeker niet saai

Ook ik ben jarenlang in het hardnekkige vooroordeel getrapt dat havermoutpap maar saai is. Ik zag het als een kleffe bedoening. Een Brinta-achtig papje. Een behangplaksel-achtige substantie. Nee hoor, gaf mij maar liever brood! Inmiddels ben ik daar helemaal van teruggekomen en eet ik bijna elke dag havermout als ontbijt. Het vult goed door de vele vezels en je kunt er eindeloos mee variëren. Als je havermoutrecept 1 niet lekker vindt, schrijf dan niet meteen de havermout af, maar ga op zoek naar een tweede, derde en vierde recept. Probeer gewoon wat opties en ontdek wat jij het lekkerst vindt! Zo is deze havermout met sinaasappel en chocola dus helemaal mijn ding. Een soort warme chocolade-havermout, maar dan eetbaar in een kommetje!

Je kunt deze havermout met sinaasappel trouwens ook precies zo opleuken met extra’s als je zelf wilt. Voeg bijvoorbeeld amandelen of pecannoten, stukjes pure chocola, kokosrasp, pindakaas of amandelpasta of kokosrasp toe. Het is maar net wat je lekker vindt!

havermout met sinaasappel 9

Nog meer lekkere havermout-variaties

Op mijn blog steek ik mijn havermoutliefde niet onder stoelen of banken. Ik heb dan ook al heel wat recepten met havermout online staan. Smaakt deze havermout met sinaasappel en chocola naar meer? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar nog meer havermoutvariaties. Probeer ook eens deze recepten met havermout:

havermout met sinaasappel 7

Recept voor de havermout met sinaasappel en chocola

Kijk je ook watertandend uit naar een kom havermout die goed vult en vooral heel lekker en haast feestelijk is? Probeer deze havermout met sinaasappel en chocola. Volg het recept om de havermout in maar 5 minuten te maken. Varieer daarbij gerust met de toppings. Maak er jouw havermoutfeestje van! Tip: laat de stukjes pure chocola niet weg. Die zijn wel echt té lekker om te schrappen 🙂

havermout met sinaasappel 8

Havermout met sinaasappel, chocola & pindakaas

Romy
Heb je trek in een warm najaarsontbijt? Probeer deze warme havermout met sinaasappel, pure chocola en pindakaas. De combinatie van sinaasappel en chocola is verrassend lekker. En met een schep pindakaas maak je deze havermout nóg smaakvoller.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout evt. glutenvrij
 • 175 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
 • 1 el cacaopoeder
 • 1 el agavesiroop (eventueel meer als je de havermout nog niet zoet genoeg vindt)
 • 1 handsinaasappel
 • 1 el pindakaas
 • 20 gram pure chocola

Optioneel voor de garnering:

 • Amandelen
 • Kokosrasp
 • Pompoenpitten

Instructies
 

 • Snijd de sinaasappel door de helft en schil de ene helft van de sinaasappel. Snijd deze helft in kleine stukjes. Pers van de andere helft het sap in een steelpan.
 • Doe nu de havermout, plantaardige melk, cacaopoeder, agavesiroop en de stukjes sinaasappel ook in de steelpan. Roer goed door en verwarm op laag vuur. Laat de havermout zo ongeveer 5 minuten op het vuur staan. Daarna is de havermout klaar.
  Check even of je de havermout zo vloeibaar genoeg vindt. Voeg anders wat extra plantaardige melk toe.
 • Schenk de havermout in een ontbijtkom en garneer met pure chocola, pindakaas, amandelen, pompoenpitten en kokosrasp (of met toppings naar keuze). Geniet van je lekkere ontbijt!
Trefwoord Amandelen, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Pindakaas, Sinaasappel, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met sinaasappel 4

Nog meer lekkere topping-ideeën

Ben je niet zo’n kokosfan? Kun je niet tegen amandelen of bepaalde andere noten? Voel je vrij om het recept te tweaken en helemaal naar jouw smaak te maken. Een paar andere ideeën voor lekkere toppings zijn:

 • Pecannoten, walnoten, pistachenoten of hazelnoten
 • Amandelpasta
 • Diverse pitten en zaden
 • Rozijnen of stukjes dadel
 • Cacao nibs (kan ook in plaats van pure chocola!)
 • Een Lotus-koekje
 • Speculoospasta
 • Ander vers fruit, zoals frambozen of rode bessen

Wat is jouw favoriete topping op je ontbijt?

havermout

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Blij Lijstje #69 | Bloemenshoot, babyshower & bietenprobeersels

20 oktober 2023|Persoonlijk, Positiviteit|

Eindeloos lang staren naar de foto hierboven was misschien wel mijn lievelings-blije ding van de afgelopen tijd. Maar oké, uiteraard deed ik - zeker in deze verbouwingstijd - meer dan alleen verliefd en dromerig naar deze bloemige foto kijken. Zo werd ik ook blij van toilet-plannen smeden (iets met bloemetjestegels en doortrekknoppen), nachtelijke feestjes van onze kat, heel veel 'nee' zeggen en een bijzondere vraag van onze nieuwe buurjongens over een stiekeme hobby van Bart. Oké, genoeg roddelblad-achtige lekkermakers. Dit is mijn Blije Lijstje van afgelopen tijd!

Wat staat er op mijn interieur wish list?

13 juli 2019|Interieur|

Decoreren. Ik had er laatst nog een leuke discussie over met broerlief. "Wat zal ik nog meer in de keuken zetten om het aanrecht op te leuken?", vroeg ik, overtuigd van mijn eigen interieurstruggles. Maar meneer had zijn mening klaar: "Decoratie? Een keuken is toch gewoon praktisch!". Tja, decoratie is het punt waar sommige mensen stoppen, maar waar voor mensen als ik juist het leukste onderdeel van een huis inrichten begint. Wat een mazzel dat ik me daar nu volop mee bezig kan houden! Bekijk hier welke items nog zoal op mijn verlanglijstje voor in huis staan.

Surprise! | 6 speciale cadeaus die mij blij maken

30 oktober 2017|Lifestyle|

Wat cadeaus betreft, ben ik gelukkig de moeilijkste niet. Kaarsjes, doucheproducten, make-up, sieraden, servies of gewoon gezellige prullaria... Met bijna alles kun je mij wel blij maken en met typische meidendingen zit je eigenlijk altidj wel goed bij mij. Maar soms ben ik toch wel écht blij verrast als een cadeau uit het inpakpapier tevoorschijn komt. Dit zijn 6 cadeaus waarmee de gevers mij wel héél erg vrolijk wisten te maken. Van wel heel bijzonder keukengerei tot een Spaans notitieboekje.