havermout met sinaasappel 8

Havermout met sinaasappel, pure chocola & pindakaas

 • 3 maart 2024
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Er bestaan niet voor niets chocoladerepen met sinaasappel. De combinatie van pure chocola met een vleugje sinaasappel smaakt verrukkelijk. Het waren die chocoladerepen die mij inspireerden tot dit havermoutontbijt: havermout met sinaasappel en pure chocola. Verwacht een heerlijke chocoladesmaak (terwijl de hoeveelheid chocola in dit ontbijt heel beperkt is) met een zoetzurig vleugje én veel crispy extra’s door de amandelen. Tover met dit recept deze winterse havermout in 5 minuten in je ontbijtkom.

Winters, feestelijk & zoet: chocolade-havermout met sinaasappel

Al zeker twee jaar is deze chocolade-havermout mijn allerfavorietste ontbijt. Dat betekent dat ik het ongeveer 6 dagen per week eet. Er gaat voor mij niets boven smeuïge havermoutpap met banaan en een flinke eetlepel cacaopoeder en pindakaas. Maar zelfs met de ontbijtjes die je eindeloos in de herhaling gooit, kun je nog variëren. In een creatieve bui besloot ik eens sinaasappel in plaats van banaan door mijn steelpannetje met havermout te roeren. Het resultaat bleek verbluffend lekker!

De chocolade-havermout smaakt door de cacaopoeder best wel intens naar chocola. Sinaasappel is daar een heerlijk friszoete tegenhanger bij. Het maakt de chocoladesmaak nog iets sterker en voegt er een fruitig tintje aan toe. Ik ben fan! Met een scheutje agavesiroop zorg ik ervoor dat de chocolade-havermout alsnog niet te bitter wordt en lekker zoet (maar niet too much) is. Vergeet daarnaast de pindakaas en amandelen niet. Die smaken er als topping héérlijk bij.

havermout met sinaasappel 2

Warme havermoutpap is zeker niet saai

Ook ik ben jarenlang in het hardnekkige vooroordeel getrapt dat havermoutpap maar saai is. Ik zag het als een kleffe bedoening. Een Brinta-achtig papje. Een behangplaksel-achtige substantie. Nee hoor, gaf mij maar liever brood! Inmiddels ben ik daar helemaal van teruggekomen en eet ik bijna elke dag havermout als ontbijt. Het vult goed door de vele vezels en je kunt er eindeloos mee variëren. Als je havermoutrecept 1 niet lekker vindt, schrijf dan niet meteen de havermout af, maar ga op zoek naar een tweede, derde en vierde recept. Probeer gewoon wat opties en ontdek wat jij het lekkerst vindt! Zo is deze havermout met sinaasappel en chocola dus helemaal mijn ding. Een soort warme chocolade-havermout, maar dan eetbaar in een kommetje!

Je kunt deze havermout met sinaasappel trouwens ook precies zo opleuken met extra’s als je zelf wilt. Voeg bijvoorbeeld amandelen of pecannoten, stukjes pure chocola, kokosrasp, pindakaas of amandelpasta of kokosrasp toe. Het is maar net wat je lekker vindt!

havermout met sinaasappel 9

Nog meer lekkere havermout-variaties

Op mijn blog steek ik mijn havermoutliefde niet onder stoelen of banken. Ik heb dan ook al heel wat recepten met havermout online staan. Smaakt deze havermout met sinaasappel en chocola naar meer? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar nog meer havermoutvariaties. Probeer ook eens deze recepten met havermout:

havermout met sinaasappel 7

Recept voor de havermout met sinaasappel en chocola

Kijk je ook watertandend uit naar een kom havermout die goed vult en vooral heel lekker en haast feestelijk is? Probeer deze havermout met sinaasappel en chocola. Volg het recept om de havermout in maar 5 minuten te maken. Varieer daarbij gerust met de toppings. Maak er jouw havermoutfeestje van! Tip: laat de stukjes pure chocola niet weg. Die zijn wel echt té lekker om te schrappen 🙂

havermout met sinaasappel 8

Havermout met sinaasappel, chocola & pindakaas

Romy
Heb je trek in een warm najaarsontbijt? Probeer deze warme havermout met sinaasappel, pure chocola en pindakaas. De combinatie van sinaasappel en chocola is verrassend lekker. En met een schep pindakaas maak je deze havermout nóg smaakvoller.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout evt. glutenvrij
 • 175 ml plantaardige melk zoals amandelmelk
 • 1 el cacaopoeder
 • 1 el agavesiroop (eventueel meer als je de havermout nog niet zoet genoeg vindt)
 • 1 handsinaasappel
 • 1 el pindakaas
 • 20 gram pure chocola

Optioneel voor de garnering:

 • Amandelen
 • Kokosrasp
 • Pompoenpitten

Instructies
 

 • Snijd de sinaasappel door de helft en schil de ene helft van de sinaasappel. Snijd deze helft in kleine stukjes. Pers van de andere helft het sap in een steelpan.
 • Doe nu de havermout, plantaardige melk, cacaopoeder, agavesiroop en de stukjes sinaasappel ook in de steelpan. Roer goed door en verwarm op laag vuur. Laat de havermout zo ongeveer 5 minuten op het vuur staan. Daarna is de havermout klaar.
  Check even of je de havermout zo vloeibaar genoeg vindt. Voeg anders wat extra plantaardige melk toe.
 • Schenk de havermout in een ontbijtkom en garneer met pure chocola, pindakaas, amandelen, pompoenpitten en kokosrasp (of met toppings naar keuze). Geniet van je lekkere ontbijt!
Trefwoord Amandelen, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Pindakaas, Sinaasappel, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met sinaasappel 4

Nog meer lekkere topping-ideeën

Ben je niet zo’n kokosfan? Kun je niet tegen amandelen of bepaalde andere noten? Voel je vrij om het recept te tweaken en helemaal naar jouw smaak te maken. Een paar andere ideeën voor lekkere toppings zijn:

 • Pecannoten, walnoten, pistachenoten of hazelnoten
 • Amandelpasta
 • Diverse pitten en zaden
 • Rozijnen of stukjes dadel
 • Cacao nibs (kan ook in plaats van pure chocola!)
 • Een Lotus-koekje
 • Speculoospasta
 • Ander vers fruit, zoals frambozen of rode bessen

Wat is jouw favoriete topping op je ontbijt?

havermout

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Kruidige rijst met paprikacurry & cashewnoten (vegan!)

31 januari 2023|Recepten|

Mag je jezelf een paprikafreak noemen als je wekelijks 6 paprika's koopt? Wij hebben standaard een heel stel rode en gele paprika's in de koelkast liggen en zijn ware grootverbruikers. Ik vind paprika dan ook heerlijk in bijna elk gerecht. Laatst experimenteerde ik met een gerecht dat compleet in het teken staat van paprika: kruidige rijst met paprikacurry. De saus is gemaakt van geblende geroosterde paprika's, linzen, kokosmelk en heel veel lekkere kruiden. Strooi er een flinke lading gemarineerde cashewnoten overheen en je hebt een heerlijk gerecht. Deze paprikacurry staat hier thuis heel vaak op tafel. Tijd om hem een plekje op de blog te gunnen!

Outfit | Warme en duurzame jurk van Tantilly

10 december 2020|Outfits|

Jurkjes draag ik het liefst het hele jaar door. Meestal trek ik dan gewoon een dik vest over een zomerjurk heen. Maar eerlijk? Een pietsie koud is dat soms wel. Daarom sprong ik een gat in de lucht toen ik een mooie winterjurk scoorde die vrouwelijk, kleurrijk én lekker warm is. Oh ja, en ook handgemaakt! Die jurk vond ik het vastleggen meer dan waard. Ik trok er zelfs met het ijskoude weer mijn jas voor uit om vriendlief de jurk te laten fotograferen. Kijk je mee naar de outfit?

10 tips voor je huizenjacht (+ mijn ervaringen)

28 mei 2020|Lifestyle|

Alweer zo'n twee jaar geleden vond ik het tijd voor mijn eigen plek onder de zon. Binnen een mum van tijd veranderde ik in een heuze Funda-stalker en begaf ik me voor het eerst in de wondere wereld van makelaars, huisbezichtigingen en koopcontracten. Mijn huizenjacht ging niet altijd van een leien dakje, maar heeft me uiteindelijk wel een superfijn huis opgeleverd. En heel wat wijze lessen en handige tips voor de huizenjacht (bij een eventuele volgende keer). Ik neem je graag mee in mijn huiskoopavontuur. En dat aan de hand van 10 tips voor je huizenjacht die mij hebben geholpen.